Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [DBE] Anwil Włocławek - AZS Koszalin
adamturek
06-03-2008, 09:46
Dopisane: Zdjęcia ciut niżej.
Wrzucam linka do galerii, gdzie jest cała moja relacja z meczu: http://www.wloclawek.info.pl/galeria,przegrany_mecz_anwilu_wloclawek_,84,1.html
Proszę o, w miare obiektywne :D, opinie czy cała relacja oddaje fakt, że Anwil przegrał i było wogóle nieciekawie :(
Wszelakie sugestie mile widziane (w szczególności od Stig'a :D )
Z góry dziękuje i gratulacje dla AZS.
Wybierz kilka najlepszych twoim zdaniem zdjec i wrzuć tutaj. Czekamy :)
adamturek
06-03-2008, 10:49
Chciałem tak zrobić, ale dopiero wieczorem będę w domu. Narazie szybko w pracy wrzuciłem wątek. :)
adamturek
06-03-2008, 17:25
EDIT - niestety brak zdjęć, linki wygasły, są białe prostokąty. Usunąłem, bo te białe prostokąty się pokazują na pasku ze zdjęciami losowymi. Pracujemy nad rozwiązaniem by się tam takie miniatury nie pokazywały wcale.
Jeśli macie te zdjęcia to proszę napisać do mnie, wspólnie je damy rade podmienić
Autorów zdjęć zapraszam do umieszczania fotografii na naszym hostingu.
Łooooooooooo bracie no to pojechałeś :mrgreen: Hehe no ale chciałem to mam :-D Ogólnie to część zdjęć jest za jasna, w sumie to nawet wyraźne przejarana, na większości balansik pojechany. To napewno do poprawy przy następnym meczu.
Myśle, że nie powinieneś bać się większych cropów i kadrowania w kwadrat. Na niektórych zdjęciach (np. 4,5,7,12) zostawione za dużo miejsca tam gdzie moim zdaniem nie powinno go być wogóle (w sensie obciąłbym bym całkiem 4-ke od ramienia białego gościa w prawo i troche z lewej też bym ujął, to samo w piątce - lewa strona aż do piłki out i troche góry też out).
Pozdrawiam
Piotrek
adamturek
06-03-2008, 21:01
Właśnie z balansem mam najgorsze problemy :(. W wątku "Anwil - Polpak" Stig pisał, że we Włocławku robi na 4500K balans. Ustawiłem tak i kaszana :(, ale sądze, że na kolorki ma też wpływ to, że zapomniałem w ustawieniach zdjęć zmienić z IIIsrgb, na Isrgb.
Właśnie z balansem mam najgorsze problemy :(.
Widze, ze nie tylko ja mam z tym problem...
Najgorsze jest to, ze u mnie np. w roznych czesciach hali są chyba lampy o roznej temperaturze :( Koszmar...
U Ciebie wyszły zdjecia "zaniebieszczone"...
Bardzo fajne kadry :)
adamturek
06-03-2008, 23:28
Posprawdzałem histogramy i kurde brakuje mi trochę czerwonego na każdych zdjęciach :(.
Wątpię, żebym mógł to wyregulować w aparacie (d80), pewnie pozostanie mi mozolna obróbka na kompie :(
Pociesze Was, że w walce z balansem nie jesteście osamotnieni :) Chociaż odkąd mam D200 i ręczne ustawienia wydaje mi się, że jest ciut lepiej :)
adamturek
07-03-2008, 09:26
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy robiąc zdjęcia seryjne zdarzyło się Wam, że dwa pierwsze zdjęcia były troszkę w innej tonacji ?? Niestety je usunąłęm, ale przy najbliższej okazji zrobię serie i wrzucę. Robiłem zdjęcia kibicą, i patrzać później na zdjęcia na monitorze dwa pierwsze różniły się od siebie troszkę kolorami i światłem (jedno ciemniejsze od drugiego). Ludzie byli bardzo statyczni więc kadr był ten sam, nie ma mowy o jakiś innych warunkach świetlnych.
Pociesze Was, że w walce z balansem nie jesteście osamotnieni :) Chociaż odkąd mam D200 i ręczne ustawienia wydaje mi się, że jest ciut lepiej :)
Heh...
Trzeba tylko pamietac, ze wartość ustawiona w puszce ma sie nijak np. do C1 :)
Ja ustawilem sobie kiedys w puszce 3300K, a w C1 widniało to jako 3700 :-D
Ktoś kiedys pisał, ze chyba NX odczytuje prawidłowo wartość WB z NEFów..
adamturek (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8419) nie miałem tak nigdy. Coś takiego wydaje mi się, że można wytłumaczyć błędem automatyki w aparacie. No chyba, że robiłeś na pełnym manualu.
adamturek
07-03-2008, 12:16
W hali robie na manual'u. Zresztą za bardzo się tym nie przejumje, taka mała pierdoła, ale jak będe miał zdjątka to wrzucę.