Zobacz pełną wersję : Coolpix 8800 + sabina SB 800
Witam
Posiadam Coolpix8800 + SB800 jak ustawię lampę w systemie TTL zdjęcia są niedoświetlone lampa błyska z minimalną mocą jak przęłączę na tryb AA w lampie to zdjęcia są w porządku
akumulator naładowany tak w aparacie jak i w lampie na 100%
na każdym innym trybie lampa pracuje normalnie
reset lampy i aparatu nic nie pomaga
czy ktoś może spotkał się z takim problemem ???
pozd
pablo
ale w lampie ustawiasz iTTl czy iTTl BL ??
lampa ustawiona na iTTL , iTTL/BL Coolpix 8800 nie obsługuje
Art Erie
14-03-2008, 20:10
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Przeglądam je już od pewnego czasu, ale właśnie dopiero teraz zalogowałem się.
Również posiadam c8800 i Sabinę. Używam lampy w trybie AA, lub M, w trybie TTL efekt jest taki sam jak U Ciebie...
wreszcie jakaś bratnia dusza sie odezwała
widzę że nie jestem sam z tym problemem
pisałem do wsparcia technicznego NIKON i odpowiedzieli że może być uszkodzony aparat sam już niewiem
co ciekawe jak podpiołem sabine pod D 80 ( z D80 Sabinka pracuje idealnie aż buty spadają ) i póżniej spowrotem do c8800 to i w iTTL u zaczęła ładnie pracować
ale tylko do momentu wymiany bateri po wymianie problem wrócił
Pozd
Art Erie
15-03-2008, 10:41
Gzieś już czytałem, że Serwis Nikona nie potrafi wyjaśnić dlaczego jego lampy nie współpracują z aparatami ;)
Póki co mój kompakt pracuje na lustro i szkła, a Sabina to zakup przyszłościowy.
Plusem jest to, że gdyby lampa działała w TTL, to pewnie nigdy nie włączyłbym manuala, a tak to przynajmiej czegoś się człowiek nauczył ;)
Wreszcie :-Dprzesiadka na D80:-D
i sabinka śmiga aż miło