Zobacz pełną wersję : Nowy Olympus E-420 i stałka 25mm
http://www.dcresource.com/news/newsitem.php?id=3720
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Miałem podobny skórzany futerał w zenicie 12xp ;)
Całkiem sympatycznie się Olek prezentuje...
hedgehog
05-03-2008, 12:16
Bardzo apetyczny. Kto wie, kto wie... ;)
wyrwiflak
05-03-2008, 12:36
i ta stałeczka tylko 100$ droższa w kicie od 14-42
I cenowo toto lepiej od sigmy dp-1, zeby tez jeszcze byly szersze nalesniki ..
Wstyd przyznać ale imho to prezentuje się dużo lepiej od D60, ta stałka mimo, że trochę ciemna to i tak może się podobać, kompaktowe rozmiary, live view, czyszczenie matrycy... i ten skórzany pokrowiec, a'la zenith sądzę że będzie się bardzo dobrze sprzedawał.
hedgehog
05-03-2008, 14:56
Wstyd przyznać ale imho to prezentuje się dużo lepiej od D60
Żaden wstyd :) Trzeba się cieszyć, że można wybrać coś (potencjalnie) fajniejszego. Co za różnica, jaka to marka? Mnie to wisi. Może być nawet marki Tesco, jeśli spełni moje założenia :)
superkomornik
05-03-2008, 15:34
ta stałka mimo, że trochę ciemna
Szkła typu pancake są takiej jasności:
Nikkor 45/2.8 AiP
Pentax Ltd 40/2.8
norma ;-)
Bardzo ciekawa propozycja, malutki kompaktowy nie duzo wazy jakos jak najbardziej, jesli ktos szuka czegos malego i podrecznego.
Wyglada bardzo obiecujaco. Juz mi po glowie chodzila sigma dp1 ale teraz chyba bede wyczekiwal tego malenstwa :)
taki widac ze poreczny - na prawde bardzo fajny wyglad
Najfajniejszy jest ten oldschoolowy futeral , wszczegolnosci w kolorze brązowym :)
Najfajniejszy jest ten oldschoolowy futeral , wszczegolnosci w kolorze brązowym :)
I zapach, zapach musi być! Dlatego lubię stare Zenity.
"Najfajniejszy jest ten oldschoolowy futeral , wszczegolnosci w kolorze brązowym"
Prawie tak doskonaly, jak tradycyjny, brazowy plaszcz ortalionowy...
hedgehog
06-03-2008, 17:12
Prawie tak doskonaly, jak tradycyjny, brazowy plaszcz ortalionowy...
Zjadłbym placki ziemniaczane. Obudziliście we mnie tęksnotę za dzieciństwem. :D
Ostatni zaadaptowałem to skórzane cuś od zanita do FE. Oczywiście mam do tego super kaptur.
Zapach jest najważniejszy
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif).
No Olek E-410 jest teraz w dobrej cenie, ma LV (edytowano, dzięki MicSzu), ale myślę, że pokrowiec się dokupi.
Pozdro!
No Olek E-410 jest teraz w dobrej cenie, nie ma LV, ale myślę, że pokrowiec się dokupi.
Pozdro!
Ma LV...;)
ja nie rozumiem czegos innego
AF - detekca fazy vs detekcja konrtastu - co to je i z tym to sie je... ?
strangelove
08-03-2008, 15:06
Jak wyszlo D40 to byl najazd ze male i nieporeczne.
A przy E420 zachwyt jakie to male i dodreczne, a roznica w wymiarach prawie zadna
D40: 124 x 94 x 64 mm
E420: 129.5 x 91 x 53 mm
czyli raptem o 3mm nizszy i 11 wezszy, ale za to dluzszy.
Jedyne co to ze do d40 nie ma nalesnikow. Ale za to sensor jest DX...
sam nie wiem
strzala
strangelowe
Jak wyszło D40 to był najazd, ze śrubokręta nie ma.
Pozdrawiam
superkomornik
08-03-2008, 21:47
Oprócz tego D40 ma sporo większy grip w porównaniu do E4XX
arturherda
09-03-2008, 00:12
Jak wyszło D40 to był najazd, ze śrubokręta nie ma.
Pozdrawiam
No bo nie ma :):):)
pozdrawiam
velaskez
09-03-2008, 07:49
http://www.dcresource.com/news/newsitem.php?id=3720
źródło (http://imageshack.us)
Z tym paskiem mocowanym m.in. od dołu wygląda jak mój Zenit:)
Z tym paskiem mocowanym m.in. od dołu wygląda jak mój Zenit:)
Pewnie jakosc tez bedzie jak w Zenicie ;p
A przy E420 zachwyt jakie to male i dodreczne, a roznica w wymiarach prawie zadna
D40: 124 x 94 x 64 mm
E420: 129.5 x 91 x 53 mm
czyli raptem o 3mm nizszy i 11 wezszy, ale za to dluzszy.
Jedyne co to ze do d40 nie ma nalesnikow. Ale za to sensor jest DX...
sam nie wiem
strzala
strangelowe
...bo to jest forum nikona;)
żółto-czarny
09-03-2008, 15:39
Nie wiem, czy ta stałka to jest to, czego użytkownicy Olego oczekiwali najbardziej. Na ich miejscu wolałbym coś grubszego, za to f/1,8. A tak to nie mają odpowiednika naszego dobrego, taniego N 50 :razz:
No ale w końcu ja też myślę tylko po nikonowsku ;-)
Nie wiem, czy ta stałka to jest to, czego użytkownicy Olego oczekiwali najbardziej. Na ich miejscu wolałbym coś grubszego, za to f/1,8. A tak to nie mają odpowiednika naszego dobrego, taniego N 50 :razz:
Mają takie szkiełko jak Leica 25 f/1,4 no może nie za 400zł ale jest co wziąć :mrgreen: sam prawie kupiłem E-1 w zeszłoroczne wakacje.
arturherda
09-03-2008, 20:39
wiesz, nikonowska piecdziesiatka to jednak calkiem inny kat niz olkowa dwudziestkapiatka, ale pomijajac to, fakt faktem, ze przydaloby sie cos w stylu obecnego olkowego 35 (bo to bedzie odpowiednik Nikkora 50mm) z tym, ze z jasnym swiatlem, bo obecny 3.5 macro nie grzeszy jasnoscia a na dodatek jego slamazarnosc jest duza. Rekompensuje te braki jego fantastyczna jakosc optyczna, ale fakt, ze lepiej bylo by miec to szklo w swietle 2.0 i niz dwudziestkepiatke, z drugiej strony - ceny tej 25 podobno maja byc niskie, a jesli jej jakosc bedzie jak wspomnianej slamazarnej 35 to i tak zostanie przyjeta z ogromnym entuzjazmem. Pozyjemy zobaczymy jak bedzie :) Poki co optyczne.pl przetestowali olkowego 12-60 wyniki kapitalne wprost, przy wiekszym zakresie ogniskowych zdaje sie bic legendarnego juz 14-54. Ale fakt daktem, ze u Olka brakuje jasnych tanich stalek (choc ja i tak preferuje zoomy :) )
pozdrawiam
Kolekcjoner
09-03-2008, 21:13
Pewnie jakosc tez bedzie jak w Zenicie ;p
Wiesz jak się włożyło dobrą "matrycę" do Zenita to jakość była taka, że hej ...:D.
wiesz, nikonowska piecdziesiatka to jednak calkiem inny kat niz olkowa dwudziestkapiatka
Mi się wydawało, że kąt widzenia 25-tki w e-systemie odpowiada kątowi widzenia 50-tki podpiętej pod puszkę z matrycą wielkości klatki filmu 35mm. Skoro Nikon ma już D3, a rynek jasno określił w jakim kierunku idzie to chyba możemy zacząć pomału prostować sprawy, które skomplikowały się w momencie powstania APS-C. Czy więc kąt widzenia Nikkora podpiętego pod D3 będzie się różnił od kąta widzenia ZUIKO 25mm podpiętego pod lustro e-systemu?
ceny tej 25 podobno maja byc niskie
Coś w okolicach 800zł. To dużo, znośnie czy też mało? IMO znośnie.
przy wiekszym zakresie ogniskowych zdaje sie bic legendarnego juz 14-54.
IMO niczego nie bije. Wystarczy popatrzeć na różnicę w cenie. Niestety, ale 12-60 względem 14-54 znacząco pociemniał. Bardzo szybko wraz ze wzrostem ogniskowej traci na jasności. To praktycznie obiektyw z f/4,0 ;-)
arturherda
09-03-2008, 21:48
Tak, tak, masz oczywiscie racje :) ja mialem na mysli DXa :) gdyz D3 pozostaje wciaz dostepny "dla niewielu" jakby nie patrzec, ale jesli spogladamy juz na tak wygurowany cennik to napomne niesmialo o szkielku Leiki 25 1.4 dla 4/3 :) a cos tanszego to bedzie Sigma 24 1.8 albo i 30 1.4, wiec jakies tam jasne stalki da sie wygrzebac i w 4/3.
800 zl? Jesli jakosc optyczna bedzie godna, to podobnie jak Ty, sadze ze cena dobra, choc moglaby byc 600, w szczegolnosci przy niskim kursie dolara.
Co do trzeciej uwagi rowniez masz calkowita racje :) ja mam na mysli jakosc optyczna, coz, jesli optyczne.pl przeprowadza test 15-54 (a nie sadze) to wowczas moglibysmy dokladnie miec punkt odniesienia, bo w tej chwili to gdybania tylko :) A swoja droga w 14-54 przeciez swiatlo tez spada dosc gwaltownie, nie ukrywajmy, ale mimo tego to szkielko to klasyka :)
W moim mniemaniu, w 4/3 brakuje czegos taniego uniweralnego o stalym jasnym swietle, jak w D70 mam Tamrona 2.8. Niby jetst Sigma ale nie ma szerokiego kata, a jedynie 18.
Swoja droga zobaczymy co przyniesie nowa Sigma 10-20, podobno ceny okolo 300 funtow w Anglii maja byc, wiec jak na ten kat to zadowalajaco, choc swiatlo mogloby byc lepsze anizeli f4.
pozdrawiam
Tak, tak, masz oczywiscie racje :) ja mialem na mysli DXa :) gdyz D3 pozostaje wciaz dostepny "dla niewielu" jakby nie patrzec, ale jesli spogladamy juz na tak wygurowany cennik to napomne niesmialo o szkielku Leiki 25 1.4 dla 4/3 :)
Po sampelkach z Leica 25/1,4 kompletnie nie widzę tego worka pieniędzy jaki trzeba za to szkiełko dać. Kiedyś je niemal kupiłem. Lepsze wrażenie robi biorąc pod uwagę cenę SIGMA 30/1,4 tylko coś zbyt często ludziom pada.
800 zl? Jesli jakosc optyczna bedzie godna, to podobnie jak Ty, sadze ze cena dobra, choc moglaby byc 600, w szczegolnosci przy niskim kursie dolara.
Na 600zł nie ma szans, a kurs dolara chyba ma niewielki wpływ na ceny, ale dyskusja nie o tym.
A swoja droga w 14-54 przeciez swiatlo tez spada dosc gwaltownie.
Porównaj z 12-60, a wówczas wyda Ci się, że 14-54 ciemnieje dopiero pod koniec zakresu ;-)
W moim mniemaniu, w 4/3 brakuje czegos taniego uniweralnego o stalym jasnym swietle, jak w D70 mam Tamrona 2.8. Niby jetst Sigma ale nie ma szerokiego kata, a jedynie 18.
Swoja droga zobaczymy co przyniesie nowa Sigma 10-20, podobno ceny okolo 300 funtow w Anglii maja byc, wiec jak na ten kat to zadowalajaco, choc swiatlo mogloby byc lepsze anizeli f4.
Dlatego zmieniłem system. Stałe światło w e-systemie jest strasznie drogie. Zobaczymy ile będzie kosztował 14-35/2,0. Jeśli będzie droższy od EF 24-70, AF-S 24-70 i ZA 24-70 to całkowicie się pogubię w tym o co chodzi włodarzom Olympusa. Szkoda również, że SIGMA tak olewa e-system.
Kolekcjoner
09-03-2008, 23:08
(.....) Szkoda również, że SIGMA tak olewa e-system.
To akurat nic dziwnego.
arturherda
09-03-2008, 23:31
14-35 2.0 podobno cena ustalona jest na okolo $2000, ale to podobno :)
A jesli chodzi o te Leice ogladalem zdjecia z niej, fatastyczne, choc masz racje Sigma 30 1.4 wcale wyraznie nie ustepuje, a zwazywszy na cene... :)
Wiesz, z cenami u olka jest taki problem, ze ilosc "zamiennikow" jest znikoma, wiec dyktuja ceny nie majac konkurencji w praktyce. Gdyby Nikon produkowal jako jedyny szkla do swoich korpusow sprawa wygladalaby prawdopodonie tak samo, nie ma co ukrywac, firmy maja na uwadze swoj dochod a panowie w radach nadzorczych mysla o kwartalnych premiach i tak zawsze bedzie, a jedynie konkurencja jest w stanie im te premie uszczuplic, hehe :)
Reasumujac, pozyjemy zobaczymy co bedzie dalej, bo jak ostatnio powiedzial jeden z analitykow rynku w CNBC "w obecnych czasach doswiadczamy trudno przewidywalnej polityki wielkich koncernow, a przykladem niech beda podwyzki cen paliw w Polsce podczas gdy zlotowka wciaz sie umacnia w stosunku do dolara, a przyrost cen ropy nie jest tak dynamiczny jak wzrost zlotego :)
A co do Sigmy, to rzeczywiscie slimaczy sie, ale powoli rozszerza swoja oferte w 4/3 obecnie to juz 15 szkiel, ostatnio dodajac nowe, m.in. wspomniane przeze mnie juz 10-20.
pozdrawiam
CzłowiekZ
10-03-2008, 09:02
Mi się wydawało, że kąt widzenia 25-tki w e-systemie odpowiada kątowi widzenia 50-tki podpiętej pod puszkę z matrycą wielkości klatki filmu 35mm. Skoro Nikon ma już D3, a rynek jasno określił w jakim kierunku idzie to chyba możemy zacząć pomału prostować sprawy, które skomplikowały się w momencie powstania APS-C. Czy więc kąt widzenia Nikkora podpiętego pod D3 będzie się różnił od kąta widzenia ZUIKO 25mm podpiętego pod lustro e-systemu?
Mocny tekst :mrgreen: Sprawy zaczniemy prostować jak się ceny wyrównają bo na dzień dzisiejszy 50tka Nikona jest o 12 000 zł droższa od odpowiednika w 4/3. I mówię tutaj o cenie nowego sprzętu w sklepie w Polsce.
Wzór na różnicę wygląda następująco:
(D3+N50F1.4)-(E410+L25F1.4) = różnica w cenie dla uzyskania kąta widzenia obiektywu 50mm pod FF dla 4/3 i N
Ten wzór to odpowiedź na post th3biga o "prostowaniu sprawy"
:twisted:
Mocny tekst :mrgreen: Sprawy zaczniemy prostować jak się ceny wyrównają bo na dzień dzisiejszy 50tka Nikona jest o 12 000 zł droższa od odpowiednika w 4/3. I mówię tutaj o cenie nowego sprzętu w sklepie w Polsce.
Wzór na różnicę wygląda następująco:
(D3+N50F1.4)-(E410+L25F1.4) = różnica w cenie dla uzyskania kąta widzenia obiektywu 50mm pod FF dla 4/3 i N
Ten wzór to odpowiedź na post th3biga o "prostowaniu sprawy"
:twisted:
Acha... to może inaczej. Jakie szkiełko w e-systemie ma f/1,4? Dlaczego w takim razie zestawiasz ciemniaka 25/2,8 z 50/1,4? Z D3 chyba należałoby zestawić E-3 chociaż zestawienie śmieszne, ale nie ma niczego poważniejszego w e-systemie. Pobaw się w zestawianie różnych konfiguracji. Później zestaw ceny 35-100/2,0 i AF-S 70-200 VR oraz 14-35/2,0 z ceną przedsprzedaży (zważywszy, że ceny kształtują się wg przelicznika 1$=1EUR to cena za to szkiełko jest kosmicznym idiotyzmem 2300$ (http://www.bhphotovideo.com/c/product/546539-REG/Olympus_261011_14_35mm_f_2_0_ED_SWD.html) ) i AF-S 24-70.
Kolego takie zestawienia są idiotyczne i niepotrzebne. Jak się coś chce udowodnić na siłę to nie ma z tym problemów. Jak będę chciał Ci udowodnić, że Olympus ma droższy system niż Nikon czy Canon to bez najmniejszego trudu to zrobię. Kwestia zestawienia odpowiednio spreparowanych zestawów.
Czym się będziesz biedaku podpierał jak matryca wielkości klatki filmu 35mm trafi do puszek semi pro? Nie pisz... wiem. EKWIWALENTEM i zestawianiem ze sobą ultra tele :twisted: Mam tylko nadzieję, że przepaść między jakością obrazka z matryc 4:3, a FF nie będzie jak Wielki Kanion, bo się jeszcze okaże, że wykropowany fragment pliku zarejestrowanego przez matrycę wielkości FF niczym nie ustępuje temu zarejestrowanemu przez matrycę wielkości paznokcia. Zresztą ciekawe jak to wygląda obecnie.
Nie mam zamiaru z Tobą prowadzić dyskusji bo wiem jaki będzie jej finał.
EOT
CzłowiekZ
10-03-2008, 11:15
Acha... to może inaczej. Jakie szkiełko w e-systemie ma f/1,4? Dlaczego w takim razie zestawiasz ciemniaka 25/2,8 z 50/1,4? Z D3 chyba należałoby zestawić E-3 chociaż zestawienie śmieszne, ale nie ma niczego poważniejszego w e-systemie. Pobaw się w zestawianie różnych konfiguracji. Później zestaw ceny 35-100/2,0 i AF-S 70-200 VR oraz 14-35/2,0 z ceną przedsprzedaży (zważywszy, że ceny kształtują się wg przelicznika 1$=1EUR to cena za to szkiełko jest kosmicznym idiotyzmem 2300$ (http://www.bhphotovideo.com/c/product/546539-REG/Olympus_261011_14_35mm_f_2_0_ED_SWD.html) ) i AF-S 24-70.
Kolego takie zestawienia są idiotyczne i niepotrzebne. Jak się coś chce udowodnić na siłę to nie ma z tym problemów. Jak będę chciał Ci udowodnić, że Olympus ma droższy system niż Nikon czy Canon to bez najmniejszego trudu to zrobię. Kwestia zestawienia odpowiednio spreparowanych zestawów.
Czym się będziesz biedaku podpierał jak matryca wielkości klatki filmu 35mm trafi do puszek semi pro? Nie pisz... wiem. EKWIWALENTEM i zestawianiem ze sobą ultra tele :twisted: Mam tylko nadzieję, że przepaść między jakością obrazka z matryc 4:3, a FF nie będzie jak Wielki Kanion, bo się jeszcze okaże, że wykropowany fragment pliku zarejestrowanego przez matrycę wielkości FF niczym nie ustępuje temu zarejestrowanemu przez matrycę wielkości paznokcia. Zresztą ciekawe jak to wygląda obecnie.
Przeczytaj jeszcze raz, a potem jeszcze raz i jeszcze raz aż zrozumiesz. Podałem L25mmF1.4. Jeżeli weźmiesz E3 to różnica w cenie to nadal 100% czyli 8000 zł dla osiągnięcia tego samego kąta widzenia obiektywu 50mm dla FF. Obiektywów w 4/3 ze światłem 1.4 są dwa. Ciągle piszesz o D3 ale go nie masz i raczej w najbliższej przyszłości nie będziesz miał. Jak chcesz się licytować to pokaż w Nikonie zoomy ze stałym F2 :twisted:
Wiesz cały czas pokutuje u ciebie to że uważasz, że 4/3 ma konkurować z FF albo je alternatywnie zastąpić. Ciągle piszesz o przeliczeniach GO/ekwiwalentu/szumów. Musisz zrozumieć, że 4/3 to inna bajka tak jak MF. Ekwiwalenty są porównywane tylko dla wygody, o tym że w 4/3 jest większa GO to wie nawet Eskimos na Grenlandii i Pigmej w Afryce więc nie trzeba za każdym razem tego udowadniać, ale o tym że 50mm przy F1.4 jest mało użyteczne na FF to już mało kto napisze, że rogi są jak z lensbaby to też ciężko usłyszeć, że ręka mdleje po godzinie robienia zdjęć to też mało znany fakt - bo niby skąd mają o tym wiedzieć posiadacze D40 i 400D z malutką 50tką czy innym kitowym tele. Do tej pory jak 4/3 szumiało na ISO800 to była masakra bo konkurencja miała takie same ISO1600, teraz jak sprawa wyrównała się przy APS to zaczyna się porównywać z FF bo puszka za bagatela 15000 zł tak szumi na ISO6400 (wiesz ile to mnie obchodzi? zaawansowanego amatora że puszka za trochę mnie kasy niż cała moja szklarnia mało szumi na ISO6400 kompletnie wcale). A sprawa szumu jest jeszcze rzeczą otwartą, bo na tą chwilę Olympus nie poszedł w wyścig pixeli i dał w najnowszym dziecku matrycę 10 mpix, a konkurencja ma już ich 14 mpix, D2X ma prawie identyczną wielkość piksela co E510 czy E3 zwiększanie mpix niczego dobrego już nie przyniesie, dyfrakcja kiedy CoC będzie większa niż wielkość piksela spowoduje że producenci albo wymienią całą optykę i zatrzymają wyścig mpix albo będziemy mieli zdjęcia ostre jak z telefonów komórkowych. Zapędzasz się trochę w to wszystko o twoich zdjęć kolego th3big jak nie było widać tak nie widać...
I nie muszę się niczym podpierać, bo dla mnie 4/3 i FF to dwa różne systemy i dwie różnie filozofie, a że jakość zdjęć z 4/3 mnie zadowala jak i sprzęt (jego mobilność oraz kompaktowość) tak więc nawet jak puszki z FF będą po 3000 zł to niczego dla mnie to nie zmieni. Nie muszę onanizować się jak ty na każdym forum jaki to ja sprzęt kupiłem i jaka wspaniała przyszłość mnie czeka bo będę mógł sobie więcej dokupić i częściej się onanizować.
arturherda
10-03-2008, 11:17
Acha... to może inaczej. Jakie szkiełko w e-systemie ma f/1,4?
EOT
Sigma 30 1.4 :)
Ale, Panowie znowu wojna systemowa? Po jakiego, kazdy wybiera co chce i tyle, jesli ktos kupuje FF to albo rzeczywiscie mu potrzebne, albo idzie za trendem. Wiele rzeczy obecnie jest trendy :) Przy FF trzeba pamietac o ograomnej wadze plikow rowniez.
Sam mam E1, E500 i D70 zdecydowanie preferuje E1, mimo najgorszych parametrow. D70 uzywam nieczesto, chcialem sprzedac, ale zostawilem sobie, ergonomia bije E1 (wg mnie, ergonomia to sprawa subiektywna i nie powinna byc podawana ocenie, podobnie jak wyglad zewnetrzny). Moze Olek podzieli los Minolty a moze wykona plazmowa matryce 20MB z niewystepujacymi szumami, nie wiemy co przyniesie przyszlosc, a zadecyduja zyski koncernow ze sprzedazy :)
Swoja droga pewnie D400 bedzie mialo FF juz, ale - pozyjemy zobaczymy.
A swoja droga Nikon nie ma jeszcze FF, bo D3 ma rozmiar matrycy 36.0 x 23.9 mm a nie 36x24 jak zauwazyli brytyjscy redaktorzy :)
Ze tez takich szczegolow sie chlopaki dopatrza :)
pozdrawiam
Ciągle piszesz o D3 ale go nie masz i raczej w najbliższej przyszłości nie będziesz miał. Jak chcesz się licytować to pokaż w Nikonie zoomy ze stałym F2 :twisted:
Widzisz dyskusja z Tobą jest o tyle bezprzedmiotowa, że mierzysz wszystko swoją kieszenią, która najwidoczeniej jest dość płytka i mocno rzutuje na wyobraźnię. Mój D3 za dwa tygodnie będzie w torbie, gdy Ty nadal będziesz pisał o Leica 25/1,4 liżąc ekran swojego monitora. Licytować się z Tobą nie będę. To piepszenie o f/2,0 które miało stanowić przewagę, a teraz przewagi nie jest w stanie nawet zniwelować jest śmieszne.
Nie chciałem Ci tego w poprzednim poście pisać, ale skoro już poruszyłeś temat tego co kto ma czy też będzie miał to trudno. Dlatego dla mnie sytuacja w momencie pojawienia się D3 radykalnie uległa zmianie.
Nie muszę onanizować się jak ty na każdym forum jaki to ja sprzęt kupiłem i jaka wspaniała przyszłość mnie czeka bo będę mógł sobie więcej dokupić i częściej się onanizować.
Niczego innego w tym wątku nie robisz jak drapiesz pietruchę. Klasyk. Dodatkowo przekonujesz chyba bardziej siebie niż innych, że to co masz daje Ci dużo zadowolenia i w zupełności wystarczy. Czyta się Ciebie niczym chomskiego. Czyżby???? Eeeeee...
...twoich zdjęć kolego th3big jak nie było widać tak nie widać...
Nie bądź tani. Rozumiem, że Twoje mogę obejżeć, gdzieś w sieci? Poproszę o LINK. Jeśli zaś chcesz obejżeć moje to poproś. Mogę Ci wysyłać na maila niczym newsletter.
Pozdrawiam...
Kolekcjoner
10-03-2008, 15:38
Widzisz dyskusja z Tobą jest o tyle bezprzedmiotowa, że mierzysz wszystko swoją kieszenią, która najwidoczeniej jest dość płytka i mocno rzutuje na wyobraźnię. (...)
Z tym kolego to juz odrobinę przeginasz - zostawmy cudze kieszenie ich właścicielom 8).
Z tym kolego to juz odrobinę przeginasz - zostawmy cudze kieszenie ich właścicielom 8).
Prześledź ostatnie posty. To właśnie kolega siedzi w mojej ;-) Zresztą jeśli mnie przeczucie nie myli co do wielokrotnej osobowości kolegi to nie poraz pierwszy ;-)
arturherda
10-03-2008, 16:32
Panowie, panowie co to kurde ma byc? Po ile Wy lat macie :)
Kolega Kolekcjoner z tego co kojarze rowniez nie jest zwolennikiem systemu 4/3 a ja znowu jestem, ale sie nie klocimy - poki co :):):)
wyrazajmy swoje poglady spokojnie, bo nam moderator zamknie kolejny watek, a po co.
Kurcze, dlaczego nie umiemy uszanowac wyboru innych? Kazdy wybiera co chce, jeden Nikona, drugi Olka, trzeci upiera sie, ze Casio najlepsze :) i niech tak zostanie, na swiecie potrzebny jest pluralizm!
A jak tak sie chcecie spierac to zrobcie test miedzy D3 24-70 a E3 14-35 i po sprawie :) czy zamiast D3 niech bedzie D300, bo detrzy to inna bajka juz.
pozdrawiam
posiadacz Nikona i Olka :)
Ależ oczywiście ze potrafimy. Ja np nie siedzę na forum Canona agitując za Nikonem :) Natomiast takich misjonarzy trochę się tu kręci. Długo był spokój, ostatnio znów się zaczynają produkować. Idzie wiosna, widać...
arturherda
10-03-2008, 16:50
Ależ oczywiście ze potrafimy. Ja np nie siedzę na forum Canona agitując za Nikonem :) Natomiast takich misjonarzy trochę się tu kręci. Długo był spokój, ostatnio znów się zaczynają produkować. Idzie wiosna, widać...
Tu kazda ze stron ma swoj udzial wiec nie badz stronniczy, szczegolnie jako moderator kolego :)
A jesli masz cos przeciwko, to zamknac dzial inne systemy :):):) i po klopocie :)
rowniez pozdrawiam
Kolekcjoner
11-03-2008, 02:05
Tu kazda ze stron ma swoj udzial wiec nie badz stronniczy, szczegolnie jako moderator kolego :)
A jesli masz cos przeciwko, to zamknac dzial inne systemy :):):) i po klopocie :)
rowniez pozdrawiam
Tyle że Kaleid tu ma rację - krucjat i nawracania ostatnio tutaj coraz więcej. Co ciekawe na CB jakby spokojniej pod tym względem.
Do tej pory jak 4/3 szumiało na ISO800 to była masakra bo konkurencja miała takie same ISO1600, teraz jak sprawa wyrównała się przy APS to zaczyna się porównywać z FF bo puszka za bagatela 15000 zł tak szumi na ISO6400 Spytam z ciekawości: jeśli w e-420 będzie matryca z e-3, czy to oznacza, że nowe dziecko olympusa będzie zdecydowanie mniej szumieć i uzyska większą rozpiętość tonalną? Czy szum na iso800 nie zabije zdjęcia (będzie porównywalny do iso800 z d300 czy raczej z d80 ?).
A co z AF? co olympus planuje wprowadzić, ulepszyć?
Informacja o e-420 pojawiła się równo rok po premierze e-410. Kiedy olypmus ma zamiar wprowadzić e-520?
O E-520 nic narazie zabardzo nie wiadomo a co do szumu to E-510 jest lepsze pod tym względem od D80. I nie sądzę też by Olek strzelił sobie samobuja i zapodał tanią puszkę z obrazowaniem z E-3.
Lepsze wrażenie robi biorąc pod uwagę cenę SIGMA 30/1,4 tylko coś zbyt często ludziom pada.Używam jej z E-1 od dłuższego czasu i jakoś dziwnie nie padła mi ani razu... ale fajnie jest mądrzejszych "innowierców" poczytać ;-) O szumach dużo ciekawego się dowiaduję szczególnie...
O E-520 nic narazie zabardzo nie wiadomo a co do szumu to E-510 jest lepsze pod tym względem od D80. I nie sądzę też by Olek strzelił sobie samobuja i zapodał tanią puszkę z obrazowaniem z E-3.
w którym miejscu E-510 jest pod względem szumu lepsze od D80 ? -wejdź sobie na raw.fotosite.pl i sam zobacz, że różnic nie ma -z jednej i drugiej puszki taki sam wielki szum.
Używam jej z E-1 od dłuższego czasu i jakoś dziwnie nie padła mi ani razu... ale fajnie jest mądrzejszych "innowierców" poczytać ;-) O szumach dużo ciekawego się dowiaduję szczególnie...
I czego to ma być dowodem? Wiesz mariush... może Twoja SIGMA wie, że Ty kochasz ten bagnet i żyje dzięki tej miłości. Czyżbyś ślepoty się nabawił i nie dostrzegł swego czasu postów chociażby willowa? Możesz sobie również na dp poczytać o problemach tego szkiełka pod bagnetem Olympusa.
Natomiast cena i to co oferuje to szkiełko jest na tyle atrakcyjne, że warto się nim interesować.
I czego to ma być dowodem? Wiesz mariush... może Twoja SIGMA wie, że Ty kochasz ten bagnet i żyje dzięki tej miłości. Czyżbyś ślepoty się nabawił i nie dostrzegł swego czasu postów chociażby willowa? Możesz sobie również na dp poczytać o problemach tego szkiełka pod bagnetem Olympusa.
Natomiast cena i to co oferuje to szkiełko jest na tyle atrakcyjne, że warto się nim interesować.A co ma moja ślepota i posty willowa do tego, że mi nic nie pada tylko śmiga pięknie??? :-) :-)
Jak można w ogóle kochać jakikolwiek bagnet???? To gorsze niż zoofilia!
Poróbcie jakieś zdjęcia, mądrale-gadżeciarze :-) Grzebiecie w tym sprzęcie jakby miał istotny wpływ na wasze jpgi. :-) Szanse na zrobienie zdjęcia sa odwrotnie proporcjonalne do czasu spędzonego na forach sprzętowych - taka zasada :-) Może czas ruszyć dupska w plener, co? :-)
Fatman - jakbyś jutro był na targach - daj jakiś sygnał, ok? (srki za offtop)
Kolekcjoner
14-03-2008, 17:35
(....)
Poróbcie jakieś zdjęcia, mądrale-gadżeciarze :-) Grzebiecie w tym sprzęcie jakby miał istotny wpływ na wasze jpgi. :-) Szanse na zrobienie zdjęcia sa odwrotnie proporcjonalne do czasu spędzonego na forach sprzętowych - taka zasada :-) Może czas ruszyć dupska w plener, co? :-)
(.....)
To co Ty tu jeszcze robisz :lol:?
hedgehog
14-03-2008, 19:43
Jak można w ogóle kochać jakikolwiek bagnet???? To gorsze niż zoofilia!
Poróbcie jakieś zdjęcia, mądrale-gadżeciarze :-) Grzebiecie w tym sprzęcie jakby miał istotny wpływ na wasze jpgi. :-)
Zgadzam się w całej rozciągłości :) Co to za różnica, czym się robi zdjęcia? Każdym aparatem można je skopać. I każdym zrobić dobrze.
Fatman - jakbyś jutro był na targach - daj jakiś sygnał, ok? (srki za offtop)
będę od 10:00 w hali Expo -bo tam będzie spotkanie CF -mam nadzieję, że sie spotkamy :)
sorry za OT
arturherda
15-03-2008, 14:00
Może czas ruszyć dupska w plener, co? :-)
Swiete slowa, hehe :):):) i pogoda przyjemna za oknem :)
będę od 10:00 w hali Expo -bo tam będzie spotkanie CF -mam nadzieję, że sie spotkamy :)
sorry za OT... i już wiem dlaczego nie będe miał nigdy detrójki - mam za mały biceps do tego potwora :-)
Do następnego razu :-)
CzłowiekZ
25-03-2008, 16:35
Widzisz dyskusja z Tobą jest o tyle bezprzedmiotowa, że mierzysz wszystko swoją kieszenią, która najwidoczeniej jest dość płytka i mocno rzutuje na wyobraźnię. Mój D3 za dwa tygodnie będzie w torbie, gdy Ty nadal będziesz pisał o Leica 25/1,4 liżąc ekran swojego monitora. Licytować się z Tobą nie będę. To piepszenie o f/2,0 które miało stanowić przewagę, a teraz przewagi nie jest w stanie nawet zniwelować jest śmieszne.
Minęło więcej niż 2 tygodnie pokaż zdjęcie ze swojego D3 :twisted: