PDA

Zobacz pełną wersję : matówka Katzeye

m_ak_s
05-03-2008, 00:07
Za jakiś czas chyba zamówię produkt Katzeye i w związku z tym pytanie...
Gdzie w Krakowie można wymienić matówkę? Wolałbym sam nie grzebać w puszce :). Co prawda kiedyś kleiłem modele, ale za duże ryzyko w tym wypadku :)...

Czornyj
05-03-2008, 00:09
Kadeja, Czapskich 1

(choć wymiana matówki jest zdecydowanie prostsza niż klejenie modeli)

m_ak_s
05-03-2008, 00:14
Dziękuję za info...
Bacznie będę obserwował proces ;)... za pierwszym razem wszystko wydaje się nie do przeskoczenia ;)

m_ak_s
05-03-2008, 10:40
Jeszcze taka sprawa, gdzieś na zagranicznym forum czytałem o problemach z punktowym pomiarem światła przy matówkach katzeye... czy ktoś może to potwierdzić? To by wykluczyło wymianę matówki. Ze spota korzystam najczęściej.

T&T
05-03-2008, 18:12
A czy mógłbyś wyślimaczyć mi jakimi argumentami kierujesz się podejmując decyzję o zmianie matówki.

m_ak_s
05-03-2008, 19:08
Oczywiście...
Mam 105 ai i chciałbym jeszcze zaopatrzyć się w 20mm ais. Owszem różnica między moim poprzednim d70s a d300 w tej materii jest ogromna, ale dalej ma się nijak do analogowych telewizorów z mikrorastrem. Z bliskich odległości ostrzy się całkiem sensownie, ale już w przypadku gdy scena jest detaliczna to nie jest tak łatwo. I niestety wiele przestrzelonych kadrów mam... Wiadomo trening czyni mistrza. Tak czy inaczej sprawa nie jest przesądzona bo tak jak wspomniałem znalazłem opinie, że matówki katzeye zaburzają wskazania światłomierza. Na razie badam temat.

T&T
05-03-2008, 19:47
Dzięki za odpowiedź. Temat interesujący. Postaram się poszperać, może coś znajdę to dam znać.

Pawel Pawlak
05-03-2008, 23:46
pochwal się jak już będziesz miał nową matówkę... przyzna że tez mi to chodzi po głowie :)

maki
06-03-2008, 00:05
Tez się chętnie dowiem , jutro przyjedzie do mnie Zeiss 25/2.8
Pozdrawiam

fushiro
06-03-2008, 01:22
Czy można znaleźć w necie przykłady wyżej wymienionych zmian (oprócz strony producenta)? Zdjęcia obrazu w wizjerze jaki daje nowa matówka? Czy nowa matówka wpływa na inne parametry, takie jak rozłożenie GO, lub podobne. Mam nadzieję, że pytania nie są tendencyjne, raczkuję w tym temacie, ale jest on niezwykle ciekawy.

m_ak_s
06-03-2008, 09:53
http://www.nikoncamerauser.com/forums/showthread.php?threadid=85&page=1

Bardzo proszę ;)...
Fajne nie? Nie jest to tanie co prawda... 95$ + 55$ optibright treatment do poprawienia jasności, to jeszcze nie tragedia, gorzej z vatem, cłem itd... Cena rośnie znacznie. Poczekam jeszcze chwilę jak się sprawy będą rozwijać w kwestii pomiaru światła. Jeżeli ktoś będzie drążył temat, to proponuję zamieszczać tutaj wskazówki i spostrzeżenia...

pozdrawiam

m_ak_s
06-03-2008, 12:12
Fushiro, teoretycznie zmiana matówki na inną (dopasowaną oczywiście do konkretnej puszki), nie powinna mieć wpływu na nic. Ale wiadomo, teoria teorią. Wykonanie matówki z mikrorastrem musiałoby się odbyć w porozumieniu z nikonem i z uwzględnieniem softu puszki. Pozostają jedynie domysły i relacje ludzi którzy taką wymiankę zastosowali. Jeżeli przykładowo, będzie wiadomo, że pomiar działa zawsze powiedzmy o 1/3 ev inaczej w tą czy w tą to tragedii nie ma, wystarczy stała kompensacja. Sprawa komplikuje się, jeżeli pomiar jest zafałszowany w zależności od otworu przysłony, a niestety z taką opinią się spotkałem. Co do rozłożenia GO to jestem pewien, że różnicy nie ma. Podczas momentu naświetlenia matrycy, GO zależy przecież jedynie od parametrów obiektywu.
Gra jest warta świeczki. O ile ogólnie mojego oldschool'owego canona ae-1 od d300 dzielą lata świetlne, tak w kwestii wizjera w połączeniu z klinem i mikrorastrem, dalej staruszek wymiata.

pozdrawiam

fushiro
06-03-2008, 13:22
W sieci użytkownicy Katzeye wypowiadają się bardzo pochlebnie o produktach firmy. Ech, zachciało mi się ostatnio D200 i manualnych szkieł. D50 nie ma wizjera tylko trumienny tunel. Latem na pewno kupię jakieś manualne portretówki, ale póki co pozostaje mi śledzić podobne wątki. Według mnie cena nie jest bardzo wygórowana (mała też nie jest) w porównaniu do korzyści jakie niesie to rozwiązanie. Poza tym, skoro to taki deficytowy towar, myślę że nie będzie problemu z ewentualną odsprzedażą.

Vodafone
06-03-2008, 13:44
zachciało mi się ostatnio D200 Więc sie nie zastanawiaj tylko zmieniaj.... myślę ,że nie będziesz żałował ;-)

Foksik
06-03-2008, 13:47
Mam kumpla który używa F90 i manualnych obiektywów. Pożyczyłem mu ostatnio D200. Jak zobaczył ile mu wyszło nieostrych zdjęć to się załamał. Nowe nikony są fajne, ale wizjer już nie ten co kiedyś.

fushiro
06-03-2008, 14:39
Więc sie nie zastanawiaj tylko zmieniaj.... myślę ,że nie będziesz żałował ;-)

Już mam :mrgreen:

Mam kumpla który używa F90 i manualnych obiektywów. Pożyczyłem mu ostatnio D200. Jak zobaczył ile mu wyszło nieostrych zdjęć to się załamał. Nowe nikony są fajne, ale wizjer już nie ten co kiedyś.

Wszystko po kolei. Najpierw D200 i trochę optyki. Lato na naukę. Później F100, żeby zobaczyć z czym to się je.

Ceny starszego sprzętu zachęcają i wprost nie można się oprzeć. Wolę zainwestować w starsze korpusy, ale z wyższej półki (D200). Przyjemność z obsługi tego sprzętu jest niesamowita a komfort absolutny! Stać mnie na to, żeby się szarpnąć na D300, ale od jego posiadania nie zacznę robić lepszych zdjęć.

Gdyby dało się jeszcze bardziej spersonalizować puszkę (profil kolorów D2X) i wygodnie korzystać ze starych obiektywów, to nie potrzebuję do szczęścia nic więcej. Dlatego tak bardzo ciekawi mnie opcja wymiany matówki.

Mam nadzieję, że jeżeli ktoś zdecyduje się przeprowadzić taki zabieg nie omieszka pochwalić się na forum jakie są efekty :) W końcu zdecyduję się pewnie na to sam, ale dopiero na jesień.

maki
06-03-2008, 17:15
Pytanie czy samodzielna wymiana, do czego producent zachęca, jest np. dla mnie do przeskoczenia.

Mam już swojego Zeissa, ale pogoda do niczego, a w domu testy są do chrzanu, ze względu własnie na słabą ocenę ostrości na matówce. Chociaż ja go kupiłem do b. konkretnych zastosowań, mianowicie landskejp, więc centymetrowe różnice w fokusie niby mnie nie bedą boleć...ale chętnie dowiedziałbym się coś na temat tej podmianki.
Pewna osóbka podesłała mi sample z manuala Zeissa i wspomniała że co prawda ma Katz Eye`a, ale wspomniała też że polega głownie na zielonej kropce. Więc to może nie takie cudo... Pożyjemy...
Pozdr
Maki

fushiro
06-03-2008, 18:19
Pytanie czy samodzielna wymiana, do czego producent zachęca, jest np. dla mnie do przeskoczenia.

jest odpowiedź:

Kadeja, Czapskich 1 (choć wymiana matówki jest zdecydowanie prostsza niż klejenie modeli)