Zobacz pełną wersję : pokrętło trybów padło
jacek.gold
05-03-2008, 00:06
Szanowna skarbnico wiedzy
Czy ktos miał taki przypadek że pokrętło wyboru trybów pracy zablokowało się w jednej pozycji i mimo że obraca sie prawidłowo to aparat stoi cały czas (o zgrozo) w pozycji zielonego auto?
Pomimo resetów i zmiany baterii zadziwiajaca przypadłość nie ustępuje :(
Prosze o sugestie ewentualnie o koszta naprawy i jeżeli ktoś wie cos na temat nieautoryzowanych serwisów a solidnie robiących to również poproszę
ps zapomniałem dodać że dotyczy to D50
O chłopie jak ja Tobie współczuje… masakra :( . Nie mam żadnego pomysłu aby jakoś inaczej Tobie pomóc po za serwisem. A co do serwisu to chyba tylko: Kraków ul.Czapskich 1 nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Pozdrawiam! i napisz jak się ma sprawa.
Maciek321
05-03-2008, 01:23
Jeśli to elektronika to nie pomogą....
jacek.gold
05-03-2008, 10:28
up
czy ktoś ma pomysł?
Jeśli nie ma już gwarancji, to ja bym rozebrał i zobaczył czy coś się nie rozłączyło. Ale nie sugeruj się moją opinią, ja to jestem ja :D
jacek.gold
05-03-2008, 10:58
jest taki plan :)
no chyba tylko serwis, albo własnoręczne rozmontowanie i przeczyszczenie (coś może się zabrudziło i nie kontaktuje)
jak by zablokował się na trybie manualnym to jeszcze pół biedy ;) ale automat to chyba najgorsze co może być ;)
To kara, że nie miałeś ustawionego trybu M (od biedy A) ;)
Może jakiś paproch tam wpadł i izoluje styki?
Polsar74
05-03-2008, 13:50
Szanowna skarbnico wiedzy
Czy ktos miał taki przypadek że pokrętło wyboru trybów pracy zablokowało się w jednej pozycji i mimo że obraca sie prawidłowo to aparat stoi cały czas (o zgrozo) w pozycji zielonego auto?
Pomimo resetów i zmiany baterii zadziwiajaca przypadłość nie ustępuje :(
Prosze o sugestie ewentualnie o koszta naprawy i jeżeli ktoś wie cos na temat nieautoryzowanych serwisów a solidnie robiących to również poproszę
wiesz co - mam gdzieś serwisówkę w pdf do D50 - mogę Ci podesłać w wolnej chwili jeśli temat jeszcze aktualny
pzdrw
PS
Ta serwisówka była gdzieś swojego czasu na forum, a odnośnie pokrętła to chyba to nie pierwszy przypadek w D50. Ja kiedyś podczas przeglądania allegro znalazłem ogłoszenie w którym ktoś sprzedawał właśnie D50 z zablokowanym pokrętłem, tyle, że tamta osoba próbowała go własnoręcznie reperować i oprócz tego jeszcze coś popsuła (chyba wybierak po prawej stronie przestał działać, już nie pamiętam dokładnie). Przykra sprawa, napisz na forum jak będą przebiegały dalsze wydarzenia.
jest taki plan :)
Przemyśl to, pamiętaj, że jest tam łożysko i jak ta kulka Ci wyskoczy to gwarantuje Ci, że będziesz wtedy miał problem, niedawno był podobny temat na forum. I skończył się podobnie jak wyżej napisałem.
mariuniu
06-03-2008, 08:23
..
..
Mam D50 i miałem w nim problem z pokrętłem le tym drugim - czyli z "kółkiem nastaw". Objawy podobne jak w twoim przypadku z tym że w jedną stronę - tzn kręcąc w jedną stronę nastawy zmieniały się a w drugą ni cholery nie chciały. Sygnalizowałem o problemie m.in. tu:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=33035
oraz w wątku do którego podałem link w tamtym temacie ale z jakichś powodów ten link nie działa. Nie mniej jednak - problem rozwiązałem samodzielnie, ale jeżeli komuś są obce sprawy "elektroniczne" i boi się "wkrętaków zegarmistrzowskich" to może nieć z tym problem. Wszystko polegało na dostaniu się do tego pokrętła "od środka" i przeczyszczeniu styków drobnym papierem ściernym i izopropanolem. Pokrętło działa do tej pory bezbłędnie. Oczywiście rozkręcając puszkę korzystałem z serwisówki D50 i z tego co w niej widzę to pokrętło wyboru trybów także ma od środka jakiś element stykowy więc tu może tkwić problem. Może być trudność ze zdjęciem samego pokrętła bo wg rysunków posiada jakieś sprężynki, blaszki i chyba kulki - więc tu już trzeba by być podwójnie ostrożnym. Jeżeli jednak padła elektronika to chyba tylko serwis. Czy oprócz tego że nie działa pokrętło wszystkie inne przyciski i funkcje działają? Bo jeżeli tak to jest duże prawdopodobieństwo że elektronika jest w porządku a problem tkwi w samym kółku. Na prv. wyślę Ci lekturę - może się przyda. Pozdrawiam.
to kara za używanie full auto hihihih :>
A tak na serio to co ci szkodzi po prostu wysłać do serwisu?
Polsar74
07-03-2008, 10:13
A tak na serio to co ci szkodzi po prostu wysłać do serwisu?
szkoda to by była pewno dla jego własnego portfela :-) i to może sie okazać ze spora.
Jeżeli podejmiesz się samodzielnego przeczyszczenia (jesteś pewien swoich umiejętności i nie boisz się rozkręcać swojego D50) to mam na dysku serwisówkę pdf do D50. Mogę wrzucić na WWW na chwilę, żebyś sobie ściągnął i spróbował sił.
Jeśli masz jakiś cień wątpliwości to pozostaje serwis z ukierunkowaniem ich co się stało (prawdopodobnie - jak pisał mariuniu - styki).
jacek.gold
07-03-2008, 13:37
już mam
Ok. Napisz później czy grzebałeś czy nie miałeś jednak odwagi.
jacek.gold
08-03-2008, 00:46
oto warsztat
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img165.imageshack.us/img165/472/dsc0187kopiaob2.jpg)
oraz pacjent
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img128.imageshack.us/img128/5849/dsc0191kopiadl0.jpg)
pacjent przeżył a to co było mu niezbędne do dalszego naprawionego życia to dwa piwa dla operatora śrubokręta oraz kropla izopropanolu
jak na razie wszystkie tryby wskakują :)
dzięki za wszelke porady oraz nadesłane manualki
No to gratulacje :) za odwagę i pożądany efekt :)
Dopisuję się z prośbą o serwisówkę do D50 na PW... (padła komunikacja z zewnętrzną lampą).
-- Wielkie podziękowania za natychmiastowa reakcję na moją prośbę - dzieki wam może moja D50'tka wyzdrowieje :D