Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sigma 30 f1.4

kajti
04-03-2008, 21:21
Witam. znalazlem na ebayu angielskim ww szklo za 209f. czyli 955zl. (nowe,gwarancja itd)

moje pytanie. czy szkla ta maja podobne wady jak np. "slynny" tamron 17-50 f2.8

pytanie:brac w ciemno?? nie sprawdzajac... ?

waldek
04-03-2008, 21:29
Duże ryzyko. Sigmę trzeba osobiście przetestować.

hoody
06-03-2008, 16:29
Duże ryzyko. Sigmę trzeba osobiście przetestować.

A na co zwracać uwagę, czy trzeba jakies specjalistyczne foty robić ? Bo strasznie mi się podoba jakie zdjęcia toto robi:)

satch
06-03-2008, 17:29
zapamietaj ze to fotograf robi zdjecia:) a jak juz chcesz przetestowac to bierz linijeczke tudziesz bateryjki i sprawdz BF/FF, ja niestety nie mialem tego szczescia, na testowanych 5 sztuk ani jedna nie podpasowala pod moje d200, wiecej sztuk w sklepach nie mieli (UK):twisted:
powodzenia

fushiro
06-03-2008, 17:32
A na co zwracać uwagę, czy trzeba jakies specjalistyczne foty robić ? Bo strasznie mi się podoba jakie zdjęcia toto robi:)

Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że jest to obiektyw dedykowany do matryc APS-C. W stopce masz tylko korpus F80.

satch
06-03-2008, 17:34
sluszna uwaga fushiro:-D i pod pelna klate nici:(

hoody
06-03-2008, 22:28
zapamietaj ze to fotograf robi zdjecia:) ...

Oj przecież wiem, TO BYŁ żart :mrgreen: Tak myślałem, że chodzi o BF/FF. Dzięki wszystkim.
No ale co z gwarancją - w takim przypadku nie obejmuje ??? Panowie - Wiem co to jest Sigma 30 f 1,4 (HSM w dodatku), ale jesteście czujni - stopkę zmieniam

High_Noise
10-03-2008, 23:57
Niby fotograf robi zdjecia ale w wypadku wad optycznych szkiel w przypadku tej sigmy wiekszego rozrzutu jakosciowego nie znalazlem. W sklepie mozna wybierac sposrod i 4 sztuk i wszystkie moga miec FF/BF :D PLus jest taki ze mozna do Sigmy odeslac za darmo (jak sie ma gwarancje) i skoryguja bez pytan.

leszeg
14-03-2008, 08:47
lub ma sie D300 i robi sie to samemu

Witusch
13-10-2008, 07:07
Odświeżę kotleta. Jestem byłym pentaxiarzem, za pare dni stane sie posiadaczem D300. Jednym z moich ulubionych szkiel do "kadyszki" pentaxa byla wlasnie Sigma 30/1.4. Po rozeznaniu sie w systemie Nikona, doszedlem do wniosku, ze chcialbym te Sigme miec i do D300. Znana mi jest problematyka FF/BF wystepujaca w przypadku tego szkla (i nie tylko). Teraz do rzeczy, na ile skuteczna jest kalibracja obiektywu, w tym wypadku stalki, z poziomu menu w D300? Podejrzewam, ze z zumami sytuacja wyglada troche gorzej, ale jak wyglada to w przypadku stalki? Czy mozna w ciemno brac kazda stalke nie martwiac sie o BF/FF, oczywiscie przy zalozeniu, ze nie jest to blad "kilometrowy"? I jeszcze jedno pytanie, co sadzicie o Sigmie 28/1.8?

Pozdrawiam

_k_o_s_t_e_k_
13-10-2008, 08:24
Używałem Sigme 30/1.4 z D300 jakieś pół roku. Jeżeli ostrzyłem tylko na centralnym polu dało się ją wykalibrować tak że trafiała niemalże w 100%, za to na skrajnych polach była już straszna loteria (myślę że jakieś 80% zdjęć "nietrafionych"). Mój egzemplarz miał jeszcze jedną niezbyt miłą przypadłość, ssał paprochy jak zapyziały. Generalnie uważam jednak że jest to bardzo dobre szkło, na pewno bym przy nim pozostał gdyby nie wyżej wspomniana loteriada z AF oraz okazja do nabycia Nikkora 20-35/f2.8D :)

Witusch
13-10-2008, 10:05
Dzieki za odpowiedz. Twoje doswiadczenia pokrywaja sie z moimi z czasow pentaxa. Szklo mialo minimalny BF, po kalibracji w menu aparatu, na srodkowym AF trafiala calkiem dobrze a czym dalej od srodka, tym gorzej. Ale ostra byla, oj ostra, az sie boje myslec;-)

Archibald
13-10-2008, 10:32
Ja też strasznie chciałem ją kupić i pojechałem do Procentrum - kilka podpinanych egzemplarzy niestety wykazywało szaleństwo z AF'em przy centralnym czujniku - nawet nie myślałem o sprawdzeniu innych, bo od zawsze używam tylko centralnego. A szkoda mi okrutnie, bo bardzo podoba mi się plastyka tego szkiełka... :?

Witusch
13-10-2008, 16:51
Uwielbiam to szklo, dzieki niemu zrobilem kilka zdjec ktore naprawde lubie (a rzadko lubie swoje zdjecia) np. to:

http://farm4.static.flickr.com/3048/2938442892_ea05f87699_b.jpg

F1.4 1/2000s ISO 100 To jeszcze robione Pentaxem, ale mam nadzieje, ze sie nie obrazicie ;-)

Inkognito
15-10-2008, 09:51
Ja ostatnio kupowałem Sigme 30 :) również w procentrum - mięli tylko jeden egzemplarz - ale stwierdziłem, że najwyżej wyślę sprzęt do serwisu (obiektyw bez kalibracji miał minimalny FF). W sklepie próbowałem cos zdziałać kalibracją z d300 ale rezultaty nie były powalające - mimo to wziąłem szkiełko :)

W domu jak podpiąłem, porobiłem jakies fotki "testowe" to wyszło że na końcu skali kalibracji +20 jest ok.

Co ciekawe obiektyw miał problem tylko z bliskimi obiektami - na dal ostrzył (i po kalibracji też) ostrzy bez wpadki.

Również wszystkie testy robiłem na centralnym polu, ale już fotki portretowe i nie tylko strzelałem na różnych polach ostrości i autofokus uważam za "powtarzalny". Oczywiście wpadki sie zdarzają (czasem kosmiczne :P) ale nie narzekam - szalenie przepadam za tym szkiełkiem.

aries.mehehe
17-10-2008, 18:43
Ja mam kosmos z tym szkiełkiem - FF od kilku centymetrów (przy bliskich obiektach) do kilku metrów (tak, przy ostrzeniu na obiekt powiedzmy 20 przede mną, Sigma ustawi się na powiedzmy 10m przede mną). Jedno jest pewne - jak "skończę potrzebować aparat, to Sigma + body idą do kalibracji (D80).

Witusch
17-10-2008, 19:36
Zamowilem ja dzisiaj, jednak nie moglem bez niej zyc :-) Zobaczymy czy bede mial tyle szczescia co z wersja do Pentaxa...

leszeg
17-10-2008, 19:37
Zazdroszcze koledze Witusch (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=22308) takiej sztuki. Moja sigma jest ostra na 1.4 ale gdzies do odległosci 1m ,potem czym dalej tym musze przymykac. Na f4 jest zyletka. Troszke mi sie juz wypracowała i w pozycji pionowej bardzo jęczy.Chyba odesle do serwisu.

Witusch
17-10-2008, 20:47
Leszeg, jeszcze nie masz czego zazdroscic, tamta byla do pentaxa, juz ja sprzedalem a na Nikonowa dopiero czekam... Jak chcesz koniecznie czegos pozazdoscic, to mozesz Sigmy 50-150/2.8, ta mi sie dobra trafila;-)

Witusch
21-10-2008, 15:30
Dotarla do mnie Sigmunia 30 i zostaje. Nie obylo sie bez korekcji, ale ostrzy pewnie i co ciekawe wszystkimi czujnikami AF, nawet zewnetrznymi, i z kazdej odleglosci.

Witusch
21-10-2008, 19:56
Tym razem juz z Nikosia - Sigma 30/1.4 @1.4 Juz ja polubilem ;-)

http://farm4.static.flickr.com/3063/2961384361_03052a83a9_b.jpg

sokrates
23-10-2008, 08:09
ja się na wiosnę przymierzę do tej sigmy, choć z drugiej strony kusi mnie wymiana N55-200VR na S70-200 2,8.... sam już nie wiem......

Inkognito
23-10-2008, 11:47
Witusch-> jak u Ciebie z powtarzalnością AF? U mnie rzadko bo rzadko ale czasem potrafi chybić całkowicie (ale jak mówie jest to sporadyczna wartość). No i jaką dałeś korektę? Ja musiałem +20 ustawić :)

Witusch
23-10-2008, 12:05
Inkognito, ja tez musialem ustawic +20. Powtarzalnosc AF, jak na razie bez zastrzezen. Co najwazniejsze obojetne z jakiego dystansu i obojetne ktorym czujnikiem AF, pod tym wzgledem moja 30-ka, ktora mialem do Pentaxa byla gorsza, mozna bylo ostrzyc tylko w centrum kadru, no i mylila sie duzo czesciej.

Inkognito
23-10-2008, 19:25
Inkognito, ja tez musialem ustawic +20. Powtarzalnosc AF, jak na razie bez zastrzezen. Co najwazniejsze obojetne z jakiego dystansu i obojetne ktorym czujnikiem AF, pod tym wzgledem moja 30-ka, ktora mialem do Pentaxa byla gorsza, mozna bylo ostrzyc tylko w centrum kadru, no i mylila sie duzo czesciej.

No u mnie też jest dobrze z brzegu (z ostrzeniem), jednak z ostrością niestety jest już znacznie gorzej :) ale to już wada tego szkła że przy brzegu ostrość spada dość znacznie.

Bienias
09-11-2008, 16:37
Powtarzalność AF w tym szkle całkiem dobra- oceniam trafność na powyżej 95% (z zastrzeżeniem, że af na centralnym polu).

trrr
15-11-2008, 19:37
powiedzcie mi dlaczego w d80 żyleta w d90 na linijce 10mm gdzie bliżej ;/?

Witusch
15-11-2008, 19:40
powiedzcie mi dlaczego w d80 żyleta w d90 na linijce 10mm gdzie bliżej ;/?

Moglbys sformulowac swoje pytanie jeszcze raz, jakos nie wiem o co chodzi :?

trrr
15-11-2008, 19:45
30 1,4 na nikonie d80;) żyleta w pkt zawsze af trafiony w nowym d90 masakra af nie trafia na odległość jeszcze gorzej, jak już trafi to nie tam gdzie trzeba, na linijce 10 mm bliżej łąpie. O co chodź z ty że na jednej puszce działa a na innej już nie.. natomiast 50 1,4 działa na wszystkim co miałem od 5 lat

Witusch
15-11-2008, 20:24
Powiem krotko, miedzy innymi dlatego kupilem D300 a nie D90. Swoja Sigme 30/1.4 musialbym tez odeslac do kalibracji, a tak ustawilem w menu i po klopocie. Na obrone Sigmy, to duzo latwiej jest zrobic obiektyw 50mm, niz 30 mm ze swiatlem 1.4 Zwroc uwage, ze na rynku z ta ogniskowa i takim swiatelkiem, nie ma w czym wybierac, a jak juz cos jest, to za 4 razy wiecej. No i nie tylko Sigma ma takie problemy, Nikon rowniez, popatrz tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78274

trrr
15-11-2008, 20:32
tak czy siak dziwi mnie to że tu działa a tu nie...

Inkognito
15-11-2008, 22:08
tak czy siak dziwi mnie to że tu działa a tu nie...

To niestety największa wada sigmy :) Jak masz gwarancje jeszcze na to szkiełko to mozna posłać wraz z puchą do serwisu powinno się poprawić. Jak nie to jest problem - fakt to strasznie upierdliwe, dlatego jak już Witusch wspomniał na d300 problem spada do jednostkowych przykładów kompletnie rozregulowanych szkiełek.

trrr
16-11-2008, 00:29
ale co ma piernik do wiatraka o co chodzi z tymi poszczególnymi modelami przecież odległość od matrycy jest taka sama w każdym aparacie, są jeszcze jakieś zależne?

Inkognito
16-11-2008, 12:41
ale co ma piernik do wiatraka o co chodzi z tymi poszczególnymi modelami przecież odległość od matrycy jest taka sama w każdym aparacie, są jeszcze jakieś zależne?

No skoro inaczej ostrzy ci d90 i d80 to są, prawda?

trrr
16-11-2008, 13:33
dlatego pytam jakie są, to że ostrzą inaczej sam stwierdziłem.. natomiast ciekawi mnie jeszcze jedna opcja czy oszczy inaczej z rodzina(np na wszystkich d80 będzie działał sprawnie, albo na wszystkich d90) czy z każdą puszką inaczej?

Inkognito
16-11-2008, 13:48
dlatego pytam jakie są, to że ostrzą inaczej sam stwierdziłem.. natomiast ciekawi mnie jeszcze jedna opcja czy oszczy inaczej z rodzina(np na wszystkich d80 będzie działał sprawnie, albo na wszystkich d90) czy z każdą puszką inaczej?

A to już nie wiem jakie są :)

Ale moja sigma z tego co wiem badana na d80, innym niż mój d300 i d50 ostrzy z błędem (czy jest on powtarzalny - tych samych rozmiarów to już nie wiem). Natomiast na d700 znajomego ostrzyła juz w punkt, bez korekcj - może dlatego że to nie szkło pod FX (taki paradoks :P). No ale u mnie z korektą nie mam problemów z powtarzalnością, praktycznie zawsze jest w punkt (chyba ze sie obiekt przemieści :) ).

Witusch
16-11-2008, 14:03
Moja sigma 30/1.4 jako jedyne z moich szkiel musi byc skorygowane na +20 i dziala bardzo dobrze, ale u mojego kumpla (ma tez d300) nie potrzebuje korekcji. Mysle, ze to wszystko jest bardziej skomplikowane niz nam sie wydaje, z reszta gdyby nie bylo, to konstruktorzy szkiel i aparatow dawno by to opanowali. Nie mozna powiedziec, ze zalezy to tylko od szkla albo tylko od body, dlatego opcja korekcji szkla z poziomu body jest niezastapiona nawet jesli czasem zawiedzie, to jednak w wielu przypadkach , szczegolnie stalek, dziala. Dodam, ze szkla mojego kumpla, ktore dzialaja u niego bez korekcji, u mnie sprawuja sie tez OK.

trrr
17-11-2008, 00:30
gwarancje mam, nie da sie im wysłać wydruk jak źle mierzy, czyli zdjęcie testowe na kartce i obiektyw, nie chce im wysyłać z body?

co do jakości obiektywów to chyba tylko o tym słychać tak głośno tamron 17-50 jak już mierzy to na wszystkich tak samo a cena proporcjonalna do alternatywnego "firmowego" szkła. Poza tym nie przesadzajmy że to super wynalazek bo jest to dx takie szkła powinny powstać w firmowych stajniach ale marketing bierze górę..

Witusch
17-11-2008, 10:30
trrr, powiedz, czy Ty swoje teksty tlumaczysz z jakiegos innego jezyka, mam powazne problemy problemy ze zrozumieniem. Nie pisze tego zlosliwie, sam jestem od ponad 20-stu lat "cudzoziemcem", ale chyba musisz sie troche lepiej przylozyc do tego co piszesz, jesli chcesz byc dobrze zrozumianym.

trrr
17-11-2008, 16:38
sprawa jest prosta, nie chce im wysyłać body a chce żeby przestawili mi tą sigmę. Jak się dodzwonię do serwisu sigmy to dam znać co i jak.

Inkognito
17-11-2008, 21:23
sprawa jest prosta, nie chce im wysyłać body a chce żeby przestawili mi tą sigmę. Jak się dodzwonię do serwisu sigmy to dam znać co i jak.

A jak mają ci przestawić tą sigme pod Twoją puszke nie mając puszki? :) zdjęcie kartki papieru nie wystarczy.

trrr
17-11-2008, 21:51
niestety trzeba wysłać body z obiektywem, serwisant powiedział że każde body ma inne parametry trochę to zabrzmiało groźnie. mogli by wymyślić test na kartkę. np określić wysokość podstawy puszki odległość od kartki na podstawie trójkąta prostokątnego.. zrobić ilustracje jak mierzyć skoro jest to tak powszechny problem..

RBT
17-11-2008, 22:29
Mnie kalibrowali 10-20 w/g ich body. I jest świetnie. Inna rzecz, że to kompletnie inny obiektyw...
Podejście serwisu Sigmy jest w zasadzie właściwe, biorąc pod uwagę nasze wymagania, czasem niemożliwe do spełnienia. Choć rozumiem niechęć do wysyłania aparatu.

mibartek
17-11-2008, 22:30
nie chce zakładać innego tematu, a pytanie związane z tą sigmą.
czy ktoś kiedyś kalibrował tą/inną sigmę już po gwarancji? tak że musiał zapłacić za usługę?
ciekaw jestem ile takie coś kosztuje a na forum jakoś nie mogę się doszukać

trrr
17-11-2008, 22:33
ciekawi mnie jeszcze cena dokupienia 2ch lat gwarancji?

serav
08-01-2009, 17:57
Nie mogę znaleźć opinii o sigmie 28mm f/1,8. Czy ma ktoś z Was te szkło ? Potrzebuję szkła w podobnym zakresie ogniskowej do D700 a niestety posiadane szkło Sigma 30mm f/1,4 jest tylko do cropa.

Sztolcman
08-01-2009, 19:09
Nie mogę znaleźć opinii o sigmie 28mm f/1,8. Czy ma ktoś z Was te szkło ? Potrzebuję szkła w podobnym zakresie ogniskowej do D700 a niestety posiadane szkło Sigma 30mm f/1,4 jest tylko do cropa.

Posiadam starszą wersję. Szkło okrutnie ostre w centrum kadru od pełnej dziury. Przymykanie niewiele daje, wygląda na to, że rozdzielczość obiektywu przekracza rozdzielczość matrycy. Niestety jak to w Sigmie AF ostrzy losowo, zwłaszcza w gorszych warunkach. Dodatkowo mój posiada ciekawą wadę optyczną - lekko skrzywioną płaszczyznę ostrości. Gdy ustawiam centralnym punktem AF na zdjęciu ostrość - w centrum jest ok, po prawej idzie do przodu(BF), a z lewej strony jest FF:) Co do nowych egzemplarzy się nie wypowiadam, bo nigdy w łapach nie miałem.

kh29228
08-01-2009, 23:32
Szkło okrutnie ostre w centrum kadru od pełnej dziury. Przymykanie niewiele daje, wygląda na to, że rozdzielczość obiektywu przekracza rozdzielczość matrycy.

kurcze, jak to jest z tą sigmą, bo optyczne.pl (http://optyczne.pl/4.4-Test_obiektywu-Sigma_28_mm_f_1.8_EX_DG_Aspherical_Macro_Rozdzielc zo%C5%9B%C4%87_obrazu.html) pokazują takie wyniki ostrości:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/01/262_rozdz1-1.jpg
źródło (http://optyczne.pl/tmp/262_rozdz1.jpg):(

Nikuś
09-01-2009, 00:30
nie chce zakładać innego tematu, a pytanie związane z tą sigmą.
czy ktoś kiedyś kalibrował tą/inną sigmę już po gwarancji? tak że musiał zapłacić za usługę?
ciekaw jestem ile takie coś kosztuje a na forum jakoś nie mogę się doszukać

Korygowałem kiedyś swoją(już nie moja właściwie) Sigmę i nie miałem czasu na wysyłkę do serwisu(na gwarancji) i oddałem do korekty fachowcowi z Wrocławia, który przy pierwszym podejściu skorygował FF nieznacznie, tj dla mnie za mało.. przy porawce było już super cała operacja plus jakieś poprawki działania bodajże pierscienia oraz luzu osłonki tubusa w innym obiektywie kosztowało mnie 100PLN

Ceny umowne ;) Jednak umówmy się.. to wykonawca dyktuje cenę.

Świetny obiektyw.. ta 30stka

.

Sztolcman
09-01-2009, 01:27
kurcze, jak to jest z tą sigmą, bo optyczne.pl (http://optyczne.pl/4.4-Test_obiektywu-Sigma_28_mm_f_1.8_EX_DG_Aspherical_Macro_Rozdzielc zo%C5%9B%C4%87_obrazu.html) pokazują takie wyniki ostrości...
No u mnie jest jednak trochę lepiej, choć może zagalopowałem się z tym przekraczaniem rozdzielczości matrycy na pełnej dziurze;)
Dwa przykładowe zdjęcia z powiększeniem centrum kadru f/1.8

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/8862/sigma28mm18jz9.jpg)

źródło (http://img115.imageshack.us/img115/1568/sigma28mm182uq8.jpg)

kh29228
09-01-2009, 13:32
No u mnie jest jednak trochę lepiej, choć może zagalopowałem się z tym przekraczaniem rozdzielczości matrycy na pełnej dziurze;)
Dwa przykładowe zdjęcia z powiększeniem centrum kadru f/1.8

źródło (http://img443.imageshack.us/img443/8862/sigma28mm18jz9.jpg)

źródło (http://img115.imageshack.us/img115/1568/sigma28mm182uq8.jpg)

może pokaż dla cropy tego samego kadru dla f/1.8 i np. f/5.6

privmw
10-07-2009, 07:17
troszkę odgrzeje temat :) czy Wasze Sigmy przy ustawianiu ostrości robią poprawki ?? u mnie wygląda to tak: po wciśnięciu spustu do połowy obiektyw chwilkę kręci delikatnie ostrością "wte i nazad" trwa to krótko, krócej niż w Tamronie 17-50 z silnikiem, ale na tej samej zasadzie. Mam puszkę D200 ostrze na środkowym polu focus w trybie single... oświetlenie dobre...

aries.mehehe
11-07-2009, 12:53
troszkę odgrzeje temat :) czy Wasze Sigmy przy ustawianiu ostrości robią poprawki ?? u mnie wygląda to tak: po wciśnięciu spustu do połowy obiektyw chwilkę kręci delikatnie ostrością "wte i nazad" trwa to krótko, krócej niż w Tamronie 17-50 z silnikiem, ale na tej samej zasadzie. Mam puszkę D200 ostrze na środkowym polu focus w trybie single... oświetlenie dobre...

Poprawki to mało powiedziane... Praktycznie przy każdym wciśnięciu spustu, nawet jeśli kadr się nie zmienił, moja Sigma sobie doodstrza - ale z drugiej strony patrząc, moja Sigma nie trafia w cel może raz na 30-50 przypadków (raczej rzadziej) a to się w tym modelu zdarza.

privmw
11-07-2009, 21:18
dziękuje koledze za odpowiedź :) mam to szkło od kilku godzin stąd moje wątpliwości...