PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Puszcza Białowieska - mrok

jchyra
04-03-2008, 20:53
Mrok, nie mylić z Mroczkiem ;-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/7139/pbfauoo7.jpg)

Zwały, nie mylić ze...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/9731/pbzwalhe3.jpg)

Nemeth
04-03-2008, 21:05
A statywu nie łaska do lasu zabrać ? ;)
1 mi sie podoba, ciasny kadr, gęsto od drzew, mroczna puszcza, pierwsze skojarzenie - Huorny ;)
I to tyle ;)

mayor
04-03-2008, 21:11
polecam 2 rozdzial wlasie mroczka o fotografowaniu :) to tak apropos statywu :)

sea21
04-03-2008, 21:25
1 fajna. widac potege drzew. klimatyczna fotka. pozdrawiam :)

borregaard
04-03-2008, 21:29
Słabo cosik ten mrok czuję na jedynce,o dwójce nie wspomnę.....:-D
Może dlatego,że bardziej wolę kadry szersze....bo nie bawię się przesuwaniem z góry na dół co mnie rozprasza....:-D
Pzdr
Andrzej

david555
04-03-2008, 21:48
Nikt, tak się z naszego grona nie zna na Białowieszczańskiej Puszczy, jak Kolega jchyra, niemniej choć w tych zdjęciach widać monumentalny klimat tego niezwykłego miejsca, to zabrakło odrobiny ekspresji.

Zbycho_GL
04-03-2008, 21:55
Jedyneczka jest cool ...

jchyra
04-03-2008, 22:46
jak nic, mam spadek formy

jutro ruszam w las, podobno ma padać śnieg

Seeker
07-03-2008, 07:09
"jak nic, mam spadek formy"

Szczerze mowiac, inaczej bym to zdiagnozowal.
Zmieniles cel poszukiwan (w sensie sposobu pokazywania) i jeszcze go nie dopracowales w tej nowej wersji.
Glupio by bylo, gdyby jakis durny lek przed spadkiem formy mial cie z tej drogi zawrocic, chocbys mial wracac do swoich niemal cudownych, poprzednich kadrow (slowo "niemal" jest tutaj rodzajem zabezpieczenia przed bezsensownoscia dalszych poszukiwan).

Nie zrazaj sie drobnymi potknieciami i napieraj!
Nie chce cie sila wypychac w nieznane bez zadnego chocby kaganka, ale dobrze pomysl, nim podejmiesz jakies zbyt pochopne kroki w drodze na skroty. Zreszta mozesz przeciez nadal dopieszczac "tradycyjne" metody, jednoczesnie opracowujac nowe. Pewne "wytyczne" wrzucilem do PALowego watku.
Z niecierpliwoscia bede spogladal w kierunku, z ktorego nadciagnie (mam nadzieje) wizja dalszego ciagu tej hardkorowej bajki, gdyz kraina rozgrywajacej sie akcji jest mi nadzwyczaj bliska (emocjonalnie).

Powodzenia ;)

elmo
07-03-2008, 08:47
jedynka jest bardzo fajna - ciasny jest tu ok.
:)

anchel
07-03-2008, 11:58
Do mnie jedynka przemawia. Taka magia pradawnego lasu, w którym człowiek czuje się obco. Tym bardziej człowiek skażony cywilizacją. Oczywista uwaga jest taka, że niepotrzebnie ucięte na dole. Gdybyś przesunął kadr niżej, nawet kosztem góry... A tak ten omszały pień pociachany...

Szuwar
07-03-2008, 13:11
Jedynka bardzo, bardzo dobra. Ale fakt pokazały się nieostrości. Mistrzu Puszczy, dopracuj dzieło :)

anchel
07-03-2008, 13:13
Jedynka bardzo, bardzo dobra. Ale fakt pokazały się nieostrości. Mistrzu Puszczy, dopracuj dzieło :)

A dlaczego wam te nieostrości przeszkadzają? Moim zdaniem dodają klimatu. Taka mgiełka w wilgotnym, ciemnym lesie - jak najbardziej uzasadnione.

Szuwar
07-03-2008, 13:27
A dlaczego wam te nieostrości przeszkadzają? Moim zdaniem dodają klimatu. Taka mgiełka w wilgotnym, ciemnym lesie - jak najbardziej uzasadnione.

No wiesz , mgiełkę od poruszonego kadru to ja odróżnić potrafię. A mgiełki to ja nie widzę :-D

anchel
07-03-2008, 13:29
No wiesz , mgiełkę od poruszonego kadru to ja odróżnić potrafię. A mgiełki to ja nie widzę :-D

Nie twierdzę przecież, że nie.
Ja tylko oponuję, by to poruszenie bardzo negatywnie wpłynęło na odbiór zdjęcia - dla mnie. Tak jak napisałem bardziej przeszkadza mi obcięty ten zielony pień na dole niż taka pierdoła.

iisjah
08-03-2008, 13:13
Na jedyneczce te ciasne drzewa taka klaustrofobiczna :D Klimacik taki jak najbardziej mi odpowiada - tylko faktycznie statywik albo jakis stabilny konar lub pieniek xD

jchyra
14-03-2008, 02:27
dziękuję za uwagi
chyba macie rację z tą miękkością pojechałem aż do nieostrości
statyw oczywiście w 100% zdjęć jest (przy 6x7 nie mam wyjścia)
i podniesione lustro też
ale czasem ponosi mnie w parciu pod prąd "kolorowego i wściekle ostrego" :-)