PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar centralnie ważony

moshica
13-03-2006, 12:46
Witam

Kolejne mam pytanie do userów D70, czy jak robicie zdjęcia w tym trybie pomiaru światła to na jednolitej powierzchni macie w centrum takie rozjaśnione halo ?
Jak robiłem dawniej zwykłą małpką HP, zdjęcia nie miały w centrum kadru tak rozjaśnionego tła a aparat posiadał tylko ten jeden tryb pomiaru światła.
Wiem na czym ten pomiar polega, ale czemu efekt jest taki że aż tak rozjaśnia środek zdjęcia ? Czemu nie przepala przykładowo reszty albo zaciemnia, tylko jest tak widoczne przejscie tonalne.
Czy Wy ustawialiscie w mm tę wartość pomiaru, bo z tego co pamieta można to zdefiniować bodajże od 6mm do 12mm czyli zwiększać to pole pomiaru, no ale nieestety nei wyzbywamy się tego efektu.

Pozdrawiam
Moshica

Jacek_Z
13-03-2006, 16:06
ja wole ten pomiar centralnie wazony niz matrycowy. daje mi mniejszy rozrzut wynikow i wprowadzam sobie tam czesto korekcje na +0.3 albo +0.7 (bo standartowo niedoswietla najczesciej)
nie ma zadnego efektu o ktorym piszesz - dlaczego miałoby byc coś takiego?
uzywajac roznych pomiarow mozesz miec rozne propozycje ekspozycji i tylko tyle.
czyli jeden pomiar moze ci pokazac wieksze niedoswietlenie (D70 ma tak najczesciej) a drugi mniejsze.
ale - naswietlenie calej klatki zawsze bedzie na calej powierzchni rowne!!!
u ciebie to musi byc zbieg okolicznosci raczej, albo robisz na szerokim kacie i z lampa blyskowa ktora nie pokrywa calego kadu (swieci na srodek)
zrob 3 zdjecia gladkiej, rowno oswietlonej sciany, wybierajac po kolei kazdy z pomiarow - matryc, centralny, punktowy. roznice mozesz miec tylko w jasnosci calego obrazu.
jesli sa rozne propozycje swiatlomierza, to wprowadzaj sobie korekcje naswietlania - klatki powinny byc idealnie rowne.
jesli jest cos innego - to masz cos z matryca
nie sugeruj sie srednica kola pomiarowego swiatlomierza w centralnym. to pomiar swiatla, a nie naswietlenie matrycy. to zupelnie rozne sprawy.
tak samo nie powinno byc zadnych roznic czy uzywasz P, A, S, M. zadnych kolek na srodku.

moshica
13-03-2006, 16:19
W wolnej chwili jutro postaram się wrzucić coś testowego. Najczęściej to widzę jak fotografuję załóżmy samolot na tle niebieskiego nieba, wówczas cały centralny kadr jest wyrażnie jaśniejszy niż reszta, a te fotki robiłem przy 300mm, więc na tele. Rezultat jest taki że samolot i środek kadru jest w jakimś cholernym halo... :cry:

Pozdrawiam
Moshica

Jacek_Z
13-03-2006, 16:59
hm, pomyślałbym, że może jakiś filtr ci winietuje, albo osłona przeciwsłoneczna nakręcona na filtr, ale przy tele to mało prawdopodobne, bardziej przy ultra szerokich kątach jak nie masz filtrow slim.

MYSZ
13-03-2006, 22:32
Na 300 winietuje pewnie sam obiektyw przy marnym świetle

Jacek_Z
14-03-2006, 00:52
jezeli zalezy to od obiektywu to nie zalezy od pomiaru swiatla. jak robisz te samoloty na tele to robisz to na matrycowym - czy nie probowales?