Zobacz pełną wersję : Temat postu: Szara połówka, czy NDx4 dla szerokiego kąta (architektura, krajobraz)
sanderus
04-03-2008, 19:31
Jaka jest roznica miedzy tymi filtrami i ktore bedzie sie lepiej spisywalo przy obiektywie szerokokatnym?
Polowka szara przyciemni np. jasne niebo ale Fujik S3 doskonale sobie poradzi poniewaz ma wysoki zakres tonalny.
Czy nie lepiej kupic caly szary ND x4?
Jaki filtr da ladny efekt np. z Tokina 12-24?
Ładny tzn jaki?? Czego oczekujesz od filtra?? To są dwa różne filtry i ich efekty również są różne. Mówisz o wysokim zakresie tonalnym, to ja się pytam czy Ci on wystarcza? Jeśli podobają Ci się takie zdjęcia z "softowo wyciągniętymi ciemniami" to lepiej kupić cały szary.
A co ma zakres tonalny do przyciemniania nieba?
Do fotografii krajobrazu i architektury polecam połówki systemu cokin P
Ja bez tych filtrów nie wychodzę na plener:mrgreen:
A co ma zakres tonalny do przyciemniania nieba?
[...]
A no ma, i to sporo. Bo jak się nie zmieścisz w zakresie tonalnym to nawet programowo nieba przyciemnić się nie będzie dało (albo podnieść cieni). Poza tym, zgadzam się z tym co napisałeś. Najlepiej sprawić sobie obydwa filtry. Albo nawet trzy: dwie połówki o różnej sile i jeden szary....
To ja się zapytam co ma filtr szary do przyciemnienia nieba - bo wiem że wydłuża on czas albo pozwala na zwiększenie dziury - ale nie słyszałem aby pomagał w przyciemnieniu nieba. Dlatego pytam.
Gawronnek
05-03-2008, 13:44
logiczne jest że wpływ na niebo ma szara połówka, pełny szary jest przydatny gdy chcemy wydłużyć czas ekspozycji np. przy fotografowaniu płynącej wody
grzegorzant
05-03-2008, 13:45
To ja się zapytam co ma filtr szary do przyciemnienia nieba - bo wiem że wydłuża on czas albo pozwala na zwiększenie dziury - ale nie słyszałem aby pomagał w przyciemnieniu nieba. Dlatego pytam.
Przyciemniając niebo, pozwala na wydłużenie czasu lub zwiekszenie - jak to piszesz dziury.
Taki złoty (szary) środek :)
pozdrawiam
grzegorzant
05-03-2008, 13:47
O, razem z Gawronkiem pisaliśmy ;)
Przyciemniając niebo,
i nie tylko niebo, więc albo filtr szary albo połówka. Niech Sanderus sobie poczyta o zastosowaniu filtrów a potem sprecyzuje o co mu chodzi :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11429
A no ma, i to sporo. Bo jak się nie zmieścisz w zakresie tonalnym to nawet programowo nieba przyciemnić się nie będzie dało (albo podnieść cieni). Poza tym, zgadzam się z tym co napisałeś. Najlepiej sprawić sobie obydwa filtry. Albo nawet trzy: dwie połówki o różnej sile i jeden szary....
Ja pisałem to w kontekście wypowiedzi kolegi sanderus
Przeczytaj jego wypowiedź a później moją i będziesz wiedział o co mi chodziło
Czy ta super rozpiętość tonalna fuji pozwoli zrobić zdjęcie przy bardzo brzydkiej pogodzie tak żeby niebo jeszcze jako tako wyglądało, śmiem wątpić. Mnie czasami w takich warunkach nie starczają dwa filtry założone razem, np. ND 0,6+0,9
Ja pisałem to w kontekście wypowiedzi kolegi sanderus
Przeczytaj jego wypowiedź a później moją i będziesz wiedział o co mi chodziło
Czy ta super rozpiętość tonalna fuji pozwoli zrobić zdjęcie przy bardzo brzydkiej pogodzie tak żeby niebo jeszcze jako tako wyglądało, śmiem wątpić. Mnie czasami w takich warunkach nie starczają dwa filtry założone razem, np. ND 0,6+0,9
Wydawało mi się, że sanderus'owi chodziło o przyciemnienie nieba w taki sposób, żeby się mieściło w DR "popularnych" aparatów. A że jego S3 ma "cudowną" rozpiętość, to uważa, że nie musi używać szarych połówek.
Z resztą nie ma co się spierać o szczegóły, ważne że sanderus dostał chyba satysfakcjonujące go odpowiedzi.
Jakos nie wierze w taka rozpietosc zeby w pewnych warunkach fotograf nie musial sie posilkowac szara polowka - ja nie spotkalem jak do tej pory w cyfrze ;)
Do fotografii krajobrazu i architektury polecam połówki systemu cokin P
A czy w architekturze nie przeszkadza przyciemnianie oprócz nieba części samej architektury?
A czy w architekturze nie przeszkadza przyciemnianie oprócz nieba części samej architektury?
Czasami przeszkadza, dlatego trzeba mieć kilka połówek i wtedy używasz filtra który mniej przyciemnia np. 0,6 (tu masz zdjęcie z filtrem 0,6 http://plfoto.com/1358216/zdjecie.html ) zamiast 1,2. Ogólnie da się z tym żyć :-D
Miałem również kilka sytuacji w których to dół lub bok fotografii musiałem przyciemnić i wtedy filtry dawały super efekt
Pozdrawiam
Jarek76, w tym przykładzie widać dość mocno różnicę w kolorach dachu wieży "głównej" z przodu od wieżyczek z tyłu. Podejrzewam, że w rzeczywistości ich kolorystyka była zbliżona.
Czy filtry te należy raczej traktować jako narzędzie do zarejestrowania obrazu bez przepałów, a potem zabawa w obróbkę np. w celu przywrócenia kolorystyki niektórych elementów (np. powyższa wieża "główna")?
Kusi mnie, żeby spróbować pobawić się filtrami połówkowymi. Myślę, że na początek tylko ND. Kolory można już robić podczas obróbki.
Jeśli się skuszę, to na pewno będzie to w systemie Cokin P. Na początek myślę o filtrach Hitech 0,6 i 0,9 przejście "soft". Czy filtry z przejściem "hard" nadają się tylko nad dużą wodę (morze, ocean itp.)? Czy przy linii utworzonej przez np. las -ale lekko pofałdowanej :) - też się sprawdzą?
Jarek76, w tym przykładzie widać dość mocno różnicę w kolorach dachu wieży "głównej" z przodu od wieżyczek z tyłu. Podejrzewam, że w rzeczywistości ich kolorystyka była zbliżona.
Czy filtry te należy raczej traktować jako narzędzie do zarejestrowania obrazu bez przepałów, a potem zabawa w obróbkę np. w celu przywrócenia kolorystyki niektórych elementów (np. powyższa wieża "główna")?
Kusi mnie, żeby spróbować pobawić się filtrami połówkowymi. Myślę, że na początek tylko ND. Kolory można już robić podczas obróbki.
Jeśli się skuszę, to na pewno będzie to w systemie Cokin P. Na początek myślę o filtrach Hitech 0,6 i 0,9 przejście "soft". Czy filtry z przejściem "hard" nadają się tylko nad dużą wodę (morze, ocean itp.)? Czy przy linii utworzonej przez np. las -ale lekko pofałdowanej :) - też się sprawdzą?
Jest dokładnie tak jak myślisz:-D
Te hard nadają się według mnie tylko nad wodę
Jak chcesz bliżej zapoznać sie z systemem cokin P to możemy wybrać sie na jakiś wspólny plenerek i pobawisz się moimi filtrami:-D
Co do samych zdjęć to z wieżą miało pokazać ekstremalne przypadki
Zwykle nie widać wpływu filtra na fotkę jak tu:
http://plfoto.com/1476508/zdjecie.html
A z tego co pamiętam to miałem założony mocny filtr ND 1,2
Jest dokładnie tak jak myślisz:-D
Te hard nadają się według mnie tylko nad wodę
Jak chcesz bliżej zapoznać sie z systemem cokin P to możemy wybrać sie na jakiś wspólny plenerek i pobawisz się moimi filtrami:-D
Dzięki za zaproszenie. Wiem, że planujecie plenerek w ten weekend, ale niestety jestem poprzeziębiany i muszę się wykurować do poniedziałku :( Chyba, że już jutro będzie ze mną wszystko OK, wtedy choć na chwilę bym się dołączył :) . W poniedziałek wyjeżdżam i do tego czasu muszę podjąć decyzję o zakupie. Niestety chyba przyjdzie mi o tym zadecydować "na sucho". Na zakupy nie mam wiele czasu i we Wrocławiu to pewnie tylko na Odrzańskiej mogą leżeć takie na półce - tych "typu Cokin" nie biorę po uwagę.
Zwykle nie widać wpływu filtra na fotkę jak tu:
http://plfoto.com/1476508/zdjecie.html
A z tego co pamiętam to miałem założony mocny filtr ND 1,2
To zdecydowanie lepiej :)