PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z d70 F-- miga i nic ..?

arturpaszkowski
04-03-2008, 12:15
Witam Wszystkich
Jestem nowym na tym Forum jak i początkującym w dziedzinie fotografi cyfrowej, więc proszę o wyrozumiałość:)
Niedoawo kupiłem d70 i wszystko było ok. aż do wczoraj. Aparat posiada Kit-owy obiektyw Nikkora, i w momencie kiedy próbuję zrobić fotkę zaczyna migać F-- i nic nie można zrobić. Działa tylko w jednym ustawieniu ale robi bardzo ciemne zdjęcia. Przeczyściłem styki na obiektywie i body i nic...ciągle to samo. Może ktoś miał już doczynienia z taką awarią?

ekonet
04-03-2008, 12:19
Doprecyzuj, co masz na myśli, mówiąc "kitowy obiektyw"?

Rafal28
04-03-2008, 12:20
Ustaw pierścień przysłony w obiektywie na najwyzszą wartość i zablokuj. A następnym razem zachęcam do czytania bylo o tym ze sto razy. Pozdrawiam.

stachmuszel
04-03-2008, 12:22
Nie sądzę, aby w kitowym obiektywie (18-70, 18-55) była dźwignia przysłony.
pozdr!

Rafal28
04-03-2008, 12:24
Nie sądzę, aby w kitowym obiektywie (18-70, 18-55) była dźwignia przysłony.
pozdr! A czemu mialoby jej nie byc ?

BugsBunny
04-03-2008, 12:27
A czemu mialoby jej nie byc ?
bo jej nie ma, jak w każdym G - pierścienia przysłony znaczy, i jego blokady

do autora wątku - spróbuj kilka razy zdjąć i założyć ponownie obiektyw, i upewnij się że dokręcasz go do końca - do zatrzaśnięcia

arturpaszkowski
04-03-2008, 12:33
Nikkor 35-70 Mm/3.3-4.5

arturpaszkowski
04-03-2008, 12:38
W zasadzie robiłem już wszystko to o czym piszecie i za każdym razem jest tak samo:( Aparat ani nie spadł ani nie był zamoczony , jedyną wadą w moim działaniu może jest to że przy wkładaniu do torby odpinam obiektyw a nie posiadam jeszcze żadnuch osłon na sam aparay jak i obiektyw.

BugsBunny
04-03-2008, 12:38
Nikkor 35-70 Mm/3.3-4.5
aaa, taki kitowy - to faktycznie przysłonę na 22 i zablokować, a jak nie pomoże to kilka razy zapiąć/wypiąć. Najwyraźniej coś nie styka między jednym a drugim

Rafal28
04-03-2008, 12:41
To Ty nosisz aparat w torbie z dziurą bez dekielka i ze sciągniętym szklem ??????

stachmuszel
04-03-2008, 12:44
Nikkor 35-70 Mm/3.3-4.5

Jeśli to taki "kitowy", to tu jest pierścień przysłony i on może być powodem tego błędu.
Pozdr!

arturpaszkowski
04-03-2008, 12:45
Chwilowo tak bo wszystkie plastiki jakie do niego miałem łącznie z instrukcją PL Zjadł mi mój pies a z tego co wydalił już nic nie mogłem skleić :) Miałem w sobotę jechać na giełdę STODOŁA i coś dokupić , ale chyba za późno ..

arturpaszkowski
04-03-2008, 12:49
Chyba użyłem złego określenia"kitowy" tego obiektywu, mam nauczkę aby nie używać słów których pojęcia się do końca nie rozumie.. a co z tym pierścieniem ? da się to jakoś ustawić . Po ustawieniu w skrajnym położeniu jest taki trzas jakby wszysto wskakiwało na swoje miejsce?

BugsBunny
04-03-2008, 12:54
Chyba użyłem złego określenia"kitowy" tego obiektywu, mam nauczkę aby nie używać słów których pojęcia się do końca nie rozumie.. a co z tym pierścieniem ? da się to jakoś ustawić . Po ustawieniu w skrajnym położeniu jest taki trzas jakby wszysto wskakiwało na swoje miejsce?
to jest kitowy, ale bodaj od F65 albo F60 czy czegoś podobnego
tak, po dokręceniu do oporu powinien sie "zatrzasnąć" na bagnecie
pierścień przysłony w pozycję 22 - w prawo do końca - i zablokować przełącznikiem po prawej, tak żeby biała kropka była naprzeciwko pomarańczowej kreski ( zesunąć w dół )

vredota
04-03-2008, 14:41
Obiektyw kitowy lub po prostu kit to potocznie obiektyw, który był dołączany do aparatu jako zestaw do sprzedaży. Przykładowo dla D50 kitem był N18-55, dla D70 był to N18-70 itd. Nie ma to nic wspólnego z jakością obiektywu (kitowy, czyli niczego).

ekonet
04-03-2008, 15:16
Obiektyw kitowy lub po prostu kit to potocznie obiektyw, który był dołączany do aparatu jako zestaw do sprzedaży. Przykładowo dla D50 kitem był N18-55, dla D70 był to N18-70 itd. Nie ma to nic wspólnego z jakością obiektywu (kitowy, czyli niczego).
Warto sprawdzić, co znaczy słowo "kit" w słowniku (angielskim) - "kit" oznacza zestaw i przyjęło się mówić błędnie "kit" na obiektyw; maniera godna wytępienia. A określenie jest na tyle nieprecyzyjne, że nie wiadomo, o który obiektyw chodzi (np. D300 jest obecnie sprzedawany w FJ w co najmniej dwóch-trzech różnych zestawach aparat+obiektyw).
A ktoś, kto nosi niezamknięty obiektywem lub deklem korpus w torbie - sam prosi się o kłopoty: przede wszystkim spodziewaj się brudów na matrycy.
Obiektywy G nie mają pierścienia przysłony, natomiast dźwignię jak najbardziej mają.

arturpaszkowski
04-03-2008, 18:48
A z tym obiektywem to błędnie napisałem wartości (chyba mam starą dokumentację od tego aparatu, albo obiektyw został zastąpiony innym) na obiektywie są takie parametry (odczyt z aparatu) Nokkor 24-50mm 1:3,3-4,5. Przepraszam wszystkich za ten błąd, te cyferki to jeszcze dla mnie czarna magia

arturpaszkowski
04-03-2008, 19:15
I jeszcze jedno. Na wyświetlaczu w momencie wciśnięcia spustu w miejscu gdzie wyświetlane jest np. 112 pojawia się r03.

Afrati
04-03-2008, 20:00
I jeszcze jedno. Na wyświetlaczu w momencie wciśnięcia spustu w miejscu gdzie wyświetlane jest np. 112 pojawia się r03.

To oznacza ile zdjęć zmieści się w buforze, czyli ile klatek zrobi aparat po wciśnięciu spustu i złapania ostości bez zwalniania.

No i na miłość Boską, nie noś body bez zatyczki luzem w torbie!

Zink
05-03-2008, 10:29
Wszystkim, którzy twierdzą, że to wina pierścienia przysłony, polecam, żeby sami przeczytali instrukcję zanim zaczną wypisywać bzdury i wprowadzać w błąd nieświadomych początkujących użytkowników :).

"F--" oznacza, że korpus "nie widzi" obiektywu (o złym ustawieniu przysłony informuje "FEE"). Mogą być różne przyczyny takiego zachowania: brak dobrego kontaktu styków w bagnecie (przeczyścić styki w obiektywie i w body), uszkodzenie elektroniki w obiektywie (sprawdzić na innym korpusie, jeśli jest tak samo, to raczej serwis), uszkodzenie elektroniki w body (sprawdzić z innym obiektywem).

Jeśli nie masz zatyczek, to co stoi na przeszkodzie, żeby nosić obiektyw zapięty przez cały czas? Tak jak napisali przedmówcy, noszenie body/obiektywu z nieosłoniętym mocowaniem jest bardzo kiepskim pomysłem. Zrób np. zdjęcie nieba na maksymalnej przysłonie (22), to przekonasz się, dlaczego :).

arturpaszkowski
05-03-2008, 12:10
Umówiłem się już z expertami z Postępu 14. Jakie będą dalsze losy powiadomię na forum . Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
W życiu jest tak, że za brak wiedzy czasem trzeba zapłacić sporą cenę, ale mam nadzieję że aparacik jest tego watr:))
A może ktoś poradzić jaki obiektyw za sęsowne pieniądze do robienia plenerów byłby wart uwagi ??

sea21
06-03-2008, 01:24
na poczatek kup sobie nikkora 18-70 i bedzie git. jak masz wiecej kasy to moze tamron 17-50. aha i jeszcze jedno. nie sęsowny tylko sensowny :) pozdrawiam

arturpaszkowski
06-03-2008, 08:35
Dzięki :) jak widać nie tylko w dziedzinie fotografi mam zaległości. Pozdrawiam Wszystkich i dzięki za pomoc