PDA

Zobacz pełną wersję : nie wiem co wybrac, prosze o pomoc

piotr_nik
03-03-2008, 21:02
Witam wszystkich, planuje zakup lustrzanki w granicach 2000zl poczatkowo bylem zainteresowany Olympusem E510 moze E410, czytajac dziesiatki stron z forami, zaczalem interesowac sie Sony A100/A200 a wczoraj kumpel zaproponowal mi Nikona D40. Jestem calkowitym amatorem i nie wiele wiem o sprzecie. Prawdopodobnie Wy jako posiadacze nikonow bedzie probowali przekonac mnie do D40, a jesli juz tak to dlaczego? i co sadzicie o tych wyzej wymienionych? interesuje mnie fotografia portretowa i krajobrazy, z naciskiem na ta pierwsza. obecnie nie wchodzi w gre kupno dodatkowego obiektywu, wiec musze zadowolic sie kitowym, prosze o pomoc, i dzieki z gory! Piotrek

mini21
03-03-2008, 21:04
A ja ci odradzam D40.
Alphy 200 nie znam, a o Olkach sporo pozytywnych opini słyszałem.

piwkoo
03-03-2008, 21:16
Ja D40 też odradzam :)
Polecałbym jednak kupić D50, świetna pucha. Kolorki wychodzą z niej "jak z bajki" :D No może troszkę przesadzam, ale jak bym miał wybór między D50 a D40 to nawet chwili bym się nie zastanawiał.
Może warto popatrzeć nad używkami? Np D70s u nas na giełdzie w cenie ok 1200zł a to świetna pucha :)
Lustrzanek Olka nie znam, jedynie kompakty - one są oki :)
Sony niestety jak dla mnie odpada.

mpwt
03-03-2008, 21:23
interesuje mnie fotografia portretowa i krajobrazy, z naciskiem na ta pierwsza.

Ok, czyli jeśli wiesz jakie obiektywy chcesz stosować do portretu czy krajobrazu to proponuję Ci abyś przejrzał ofertę obiektywów do każdego z tych systemów (ceny nowych, używanych, ich dostępność), lampy błyskowe i zobaczył jak to wypada dla każdego ze wspomnianych systemów. W przypadku Nikona D40 musisz pamiętać, że auto focus będzie działał tylko z obiektywami Nikkor oznaczonych jako SWM a w przypadku Sigmy HSM. Inaczej tylko ręcznie będziesz mógł ostrzyć. Kiedy zrobisz takie porównanie przemyśl jeszcze raz :)

Jeśli lubisz robić portrety stałkami (Nikkor 50mm, 85mm) to większość z nich jest bez wbudowanego silnika (SWM) i AF w nich działa tylko z puszkami (D50/D70/D80...) , które mają własny silnik (tzw. śrubokręt). Ale są też fajne zoomy z SWM. :) (muszę coś pozytywnego pisać w kontekście D40, bo inaczej mnie zlinczują)

Tak więc zrób porównanie jak powiedziałem i jakbyś miał pytania to wal śmiało :D

foto-facecik
03-03-2008, 21:48
kolego ja bym polecał system nikna głównie ze wzgledu na dostępność bardzo szerokiej gamy obiektywów w bardzo dobrych cenach no i jakość fotografi ,która oczywiście głównie zależy od fotografującego

Seeker
03-03-2008, 22:15
Probowalem ostatnio Olkiem E510 zrobic zdjecie.... ;)

Jakosc obrazowania zauwazalnie gorsza, lecz wciaz akceptowalna.
AF w slabym swietle znacznie wolniejszy, wspomaganie flashem zaczelo mnie momentalnie denerwowac.
Wizjera (a wlasciwie podgladu w nim) musialem sie doszukiwac.
Ergonomia - jakies obce slowo...
Wyswietlacz - po prostu jest.
Wymiana akumulatora (n.b. wiernej kopii EN-el3e, lacznie z parametrami, poza innym ksztaltem wyciec) - tak mongolowatego patentu dawno nie widzialem... totalna porazka.

Jedyne, co mi sie w nim podobalo, to kultura pracy obiektywu, co juz nie koniecznie szlo w parze z jakoscia obrazowania, ale tragedii jeszcze nie bylo.

Generalnie wielka niedorobka pod niemal kazdym wzgledem.

Kazdemu to, co go zadowala, ale nie moglbym tej puszki nikomu polecic z czystym sumieniem.
(moja prywatna, subiektywna opinia)

mrfreak
03-03-2008, 23:17
Probowalem ostatnio Olkiem E510 zrobic zdjecie.... ;)

Jakosc obrazowania zauwazalnie gorsza, lecz wciaz akceptowalna.
AF w slabym swietle znacznie wolniejszy, wspomaganie flashem zaczelo mnie momentalnie denerwowac.
Wizjera (a wlasciwie podgladu w nim) musialem sie doszukiwac.
Ergonomia - jakies obce slowo...
Wyswietlacz - po prostu jest.
Wymiana akumulatora (n.b. wiernej kopii EN-el3e, lacznie z parametrami, poza innym ksztaltem wyciec) - tak mongolowatego patentu dawno nie widzialem... totalna porazka.

Jedyne, co mi sie w nim podobalo, to kultura pracy obiektywu, co juz nie koniecznie szlo w parze z jakoscia obrazowania, ale tragedii jeszcze nie bylo.

Generalnie wielka niedorobka pod niemal kazdym wzgledem.

Kazdemu to, co go zadowala, ale nie moglbym tej puszki nikomu polecic z czystym sumieniem.
(moja prywatna, subiektywna opinia)

Popieram tutaj kolege.
Jeszcze się ucze w liceum i sobie tam robie jako fotoreporter:D z tym minusem że nie pozwolili mi pracować moim Nikonem D80, kazali robić szkolnym Olkiem (już nie pamiętam dokładnie jaki to model lustra) ale boże drogi...katastrofa. Żeby to on jakoś do ręki dopasowany był to już o tym nie wspomne, mocowanie do paska mam pod palcem wskazującym tak więc odpada mi on po dłuższym czasie robienia zdjęć xD Pola AF są trzy ano i żeby zmienić pole musisz wejść w menu...
Nie będę się bardziej rozpisywał bo spać mi się chce:D no ale odradzam Olka:D

Piecyk
04-03-2008, 00:14
proponuje wyszukiwarke bo bardzo podobny post juz byl

ezin
04-03-2008, 01:07
Jak nie wiesz co wybrać to se kup jednorazówkę z kiosku. Ponoć kodak ma dobre.

Domis
04-03-2008, 04:26
Mlodzi nigdy nie mieli 'letko' na tym forum, ale spostrzezenia w stylu

Jak nie wiesz co wybrać to se kup jednorazówkę z kiosku. Ponoć kodak ma dobre.

to juz lekka przeginka.

MicSzu
04-03-2008, 09:23
Bierz E-510 w dual kicie za tą kasę nikt nie da Ci takiej jakosci;) i nie słuchaj kolegó, ze jest fee... Bo takie uwielbienie swojego systemu jest moim zdaniem idiotyczne. E-510 leży wygodnie w dłoni (takie moje zdanie i nie tylko)więc nie wiem w czym problem? obsługa też jast bardzo komfortowa...

pietruss
04-03-2008, 10:11
Też niedawno wybierałem coś z tej kategorii i myślę, że najważniejsze to pójść do jakiegoś mediamarktu czy innego saturna, gdzie takie rzeczy stoją luzem i potrzymać w ręce, spróbować się rozejrzeć przez wizjer po okolicy i stwierdzić, jak który pasuje. Ja na przykład po takiej wycieczce przestałem się zastanawiać na e410 (jego uchwyt jest dość ..hmm.. niepewny, ale to wszystko zależy od indywidualnych preferencji).
Żaden test tego nie zastąpi.

anchel
04-03-2008, 10:29
Bierz E-510 w dual kicie za tą kasę nikt nie da Ci takiej jakosci;) i nie słuchaj kolegó, ze jest fee... Bo takie uwielbienie swojego systemu jest moim zdaniem idiotyczne. E-510 leży wygodnie w dłoni (takie moje zdanie i nie tylko)więc nie wiem w czym problem? obsługa też jast bardzo komfortowa...

I po co tak na głęboką wodę? Co do ergonomii to odpowiedz sobie autorze wątku sam na tą kwestię - weź do ręki oba interesujące cię model i zobacz jak się nimi pracuje. Cyknij nawet kilka fotek - w MM czy sklepie fotograficznym nikt nie robi problemów by potestować.

A wy panowie czytajcie co człowiek pisze - przecież wyraźnie mówi, że nie ma zamiaru na razie wymienić obiektywów, ani też w przyszłości. Więc musi wystarczyć puszka plus w miarę uniwersalny kit.

Używki d70s na początek nie polecam. I nie dlatego, że zła (bo sam mam i chwalę, co więcej jest to moje pierwsze lustro cyfrowe), ale dlatego, że zrobienie tym sprzętem dobrego, kolorowego jpg'a prosto z puszki to wyzwanie. Ja swój kupiłem z premedytacją. Jpg'ów nie robię niemal wcale. Jak kiedyś napisałem: nie robię zdjęć - rejestruję materiał do obróbki ;]

Jeżeli myślisz o Olympusie dlaczego nie o Canonie? W końcu 400D to taki d40 trochę - nawet kitowe szkła mają podobne.

A może Nikon d60?

Wszystkie w podobnej cenie i z podobnymi szkłami. Chyba najlepiej będzie jak sam sobie odpowiesz czego oczekuję od aparatu. Najlepiej tak:
1. Czy chcę się grzebać w programach graficznych i obrabiać zdjęcią, czy raczej prefaruję "z karty do labu" i po zawodach?
2. Czy wolę krajobrazy (obiektywy z ogniskową powiedzmy do 30 mm), street (powiedzmy od szerokiego do około 70 mm, ale większość w przedziale 30-60 pewnie) czy portrety (tu raczej coś trzeba mieć powyżej 70mm i lepsiejsze jaśniejsze szkło - f 2,8 na początek to pewnie minimum w tym zakresie ale herezji nie będzie jak cykniejsz na f5,6 ;]). A może dzika przyroda, zwierzaki (no to już powyżej 100mm - górnego pułapu nie ma, ale na początek pewnikiem do 200-300 starczy). A może makro (tu już poszukaj sam :mrgreen:)?
3. Czy będę robił dużo zdjęć we wnętrzach (ciemno, dobra lampa błyskowa by się zdała i jaśnieszy obiektyw)?

I najważniejsze: Czy fotografia to hobby na dłuższą metę? Czy chcę się rozwijać i interesować? Czy jestem gotów na poświęcenia w tym kierunku (czas i finanse, finanse, finanse...;])?

Pozdrawiam.

Seeker
04-03-2008, 10:55
"Bo takie uwielbienie swojego systemu jest moim zdaniem idiotyczne. E-510 leży wygodnie w dłoni (takie moje zdanie i nie tylko)więc nie wiem w czym problem?"

Troche za duzo ci sie wydaje. Slowa bym nie powiedzial, gdybym nie probowal tego aparatu uzyc, ale sprobowalem i mam nadzieje, ze wiecej razy nie bede musial.
Dziwne troche, ze z Canonem radze sobie bez problemu po chwili ogladania wczesniej mi nieznanego modelu, a z Olkiem ni cholery. Bynajmniej nie z powodu ilosci funkcji.
Nikona kumam, Canona tez, a Olka ani troche. To nie moze byc jogurt...

Owszem, mozna wybrac kolor zielony i sobie pstrykac (o ile sie znajdzie wylacznik zasilania...), ale jesli juz za cos placic, to niech moze bedzie to funkcjonalne troche.

Co do jakosci obrazu, niestety nieco gorzej od nikosia wypada (konkretnie chodzi o poziom szumu i te fajne kolorowe plamki). Nie jest tragicznie, ale roznice widac golym okiem.
Porownywalem go z D80, majac obydwa w tym samym czasie w lapach (tak dla jasnosci), a przeciez D40 i D60 nie obrazuja gorzej od D80.

Nie jestem rasista, ale nie zamierzam zaprzeczac swoim spostrzezeniom i nie dorabiaj do tego ideologii.

Jesli tobie odpowiada - nie ma sprawy. Nikt do zmiany nie zmusza, jednak dla mnie ten aparat to koszmar.
Autor watku chcial sie czegos dowiedziec o aparatach, nie o forumowiczach i tego sie trzymajmy.

piotr w
04-03-2008, 11:08
Zastanawiam się czym kierują się koledzy, którzy doradzają Ci Olympusa. Nie dlatego, że to forum Nikona, ale Olympus, to dość specyficzna konstrukcja (chodzi o 4/3). Piszesz, że przede wszystkim interesuje Cię portret. Jeżeli portret, to z pewnościa zależy Ci na kontroli głębi ostrości. Otóż, ze względu na taką a nie inną konstrukcję systemu 4/3 uzyskanie małej głębi ostrości jest zdecydowanie trudniejsze niż w aparatych Nikona (DX), czy Sony, Pentax, Canon. Wymagać to będzie jaśniejszych szkieł, a więc znacznie droższych.
Zatem, jeżeli portret zdecydowanie odradzam system Olympusa.
Inna sprawa jest z krajobrazem, tutaj Olympus sprawdzi się lepiej.
Zaletami tego systemu są kompaktowe wymiary, mała masa, niewielki rozmiar obiektywów, wady, to właśnie większa głębia ostrości w stosunku do formatów DX, czy APS-C, oraz inne drobiazgi o których już coś wspominano.
Co polecam?
Najlepiej aparat Nikon, Canon, Sony, Pentax + koniecznie obiektyw do portretów. Jeżeli chcesz kupić nowy, to rzeczywiście ciężko Ci będzie kupić coś do 2k zł, jeżeli używany, pole manewru jest większe.

lewAp7
04-03-2008, 11:24
Najlepiej aparat Nikon, Canon, Sony, Pentax + koniecznie obiektyw do portretów.
Warto tutaj doprecyzować co rozumiemy przez "obiektyw do portretów". Czy jest to obiektyw o "portretowych" ogniskowych (mam na myśli klasyczne ogniskowe), czy obiektyw dedykowany do portretów, tzw. "portretówka"... Ma to duże znaczenie w przypadku Nikonów d40(x)/d60 - bo o ile z tym pierwszym nie będzie problemów (zoomy, makro), to z tym drugim może być (na dzień dzisiejszy brak AF).
Wypadałoby wziąć pod uwagę ten drobny szczegół...

piotr w
04-03-2008, 11:46
Warto tutaj doprecyzować co rozumiemy przez "obiektyw do portretów". Czy jest to obiektyw o "portretowych" ogniskowych (mam na myśli klasyczne ogniskowe), czy obiektyw dedykowany do portretów,
Miałem na myśli odgniskowe do portretów tylko i wyłącznie, na początek wystarczy, poza tym obiektywy "dedykowane do portretów" zbliżają się do budżetu, jaki jest na całość. Nie pisałem konkretnie, niech szanowny zainteresowany kombinuje sam, jak będzie zainteresowany bardziej, to pewnie się odezwie.

MicSzu
04-03-2008, 21:25
"Bo takie uwielbienie swojego systemu jest moim zdaniem idiotyczne. E-510 leży wygodnie w dłoni (takie moje zdanie i nie tylko)więc nie wiem w czym problem?"

Troche za duzo ci sie wydaje. Slowa bym nie powiedzial, gdybym nie probowal tego aparatu uzyc, ale sprobowalem i mam nadzieje, ze wiecej razy nie bede musial.
Dziwne troche, ze z Canonem radze sobie bez problemu po chwili ogladania wczesniej mi nieznanego modelu, a z Olkiem ni cholery. Bynajmniej nie z powodu ilosci funkcji.
Nikona kumam, Canona tez, a Olka ani troche. To nie moze byc jogurt...

Owszem, mozna wybrac kolor zielony i sobie pstrykac (o ile sie znajdzie wylacznik zasilania...), ale jesli juz za cos placic, to niech moze bedzie to funkcjonalne troche.

Co do jakosci obrazu, niestety nieco gorzej od nikosia wypada (konkretnie chodzi o poziom szumu i te fajne kolorowe plamki). Nie jest tragicznie, ale roznice widac golym okiem.
Porownywalem go z D80, majac obydwa w tym samym czasie w lapach (tak dla jasnosci), a przeciez D40 i D60 nie obrazuja gorzej od D80.

Nie jestem rasista, ale nie zamierzam zaprzeczac swoim spostrzezeniom i nie dorabiaj do tego ideologii.

Jesli tobie odpowiada - nie ma sprawy. Nikt do zmiany nie zmusza, jednak dla mnie ten aparat to koszmar.
Autor watku chcial sie czegos dowiedziec o aparatach, nie o forumowiczach i tego sie trzymajmy.

Gorzej? D80 pod wzgledem szumu wyprzedza znacznie;) co do funkcjonalnosci jest BDB znacznie lepsza niz okrojonego d40 i jego braci, jest też stabilizacja i LV. A co do portretu to wystaczy, ze kolega kupi redukcje na M42+ jakąś starą 50tke i jest ok. Polecanie canona z kitem jest conajmniej dziwne bo ten obiektyw to najgorsze co może byc. Kity w olku są świetne i osobie ,która nie ma zamiru wydwac więcej kasy niz na Body+kity napewno lepiej się sprwdzą niz canonowska zatyczka body. A co do Go to jest to różnica ok 1,2 przysłony. Świetne portrety da się też zrobic dłuższym kitem 40-150 ma odległośc ostrzenia 80pare cm wiec jest nie najgorzej.

Pozdrawiam.

MarcinPoland
04-03-2008, 22:53

popieram, tu siedzi duzo ortodoksow ktorzy napisza wszystko aby stwierdzic ze nikon jest najlepszy

jesli chcesz tanio i dobrze z kitem to tylko olek
tu nie ma zadnej dyskusji, nikony i canony wysiadaja przy bajerach w olku i jego cenie, oraz jakosci obrazu z kitem

a na potwierdzenie zobacz moje porownanie i cropy, zrobilem dla siebie, a nie zeby denerwowac nikonowcow
jak sprawuje sie kit w 510 w porownaniu do kita VR w nikonie, oraz do duzo lepszego tamrona 28-75mm
oraz super takumara 1.4 - wszystkie wsadzone na nikona d300

http://www.marcinpoland.com/50mm/

w olku dostaniesz tez stbilizacje do analogowych obiektywow m42, dziala naprawde super, bardzo lubie swoja 510tke tym bardziej ze obecnie kosztuje tak malo a daje tak wiele
wnioski wyciagnij sam i nie sluchaj bzdurnych opini ze olek jest bee

ezin
04-03-2008, 23:07
Mlodzi nigdy nie mieli 'letko' na tym forum, ale spostrzezenia w stylu

[...]

to juz lekka przeginka.

Jak komuś ciężko kliknąć magiczny napis "Szukaj" na górze strony to nie ma lekko.

Vadim
05-03-2008, 02:21
Chodziło chyba koledze o AF-s :), SWM to rodzaj silnika (szybszy i cichszy) od zwykłego AF-s

Pozdrawiam

AF-S oznacza, że obiektyw ma wbudowany silnik SWM. :-D
Nikon nie ma pogrupowanych silników SWM, dlatego wszystkie te napędy oznaczone są jako AF-S.
SWM jeśli jest od czegoś szybszy i cichszy, to od starego napędu AF przenoszonego przez body.

Pozdrawiam

Seeker
05-03-2008, 12:28
"popieram, tu siedzi duzo ortodoksow ktorzy napisza wszystko aby stwierdzic ze nikon jest najlepszy"

Po pierwsze - jest to teoria mocno naciagana.
Po drugie - z jakiegos powodu tego Nikona wlasnie wybrali,
czyli dla ich potrzeb faktycznie taki jest.
Po trzecie - nigdzie nie napisaîem, űe Nikon jest najlepszy, tylko űe tego wlasnie modelu Olympusa nikomu bym nie polecil, a to dosc zasadnicza roznica.
Po czwarte - nie przypisalem mu samych wad, z ktorych za najwieksza uwazam obsluge tejze puszki.

Jezeli aparat ma mi przeszkadzac w fotografowaniu, to dziekuje za taka "jakosc" i potencjalny nabywca ma prawo o tym wiedziec. Po to w koncu zadal pytanie na forum. Moja opinia JEST subiektywna, ale powstala w oparciu o badanie organoleptyczne obydwu porownywanych modeli w tym samym czasie. Nie pochodzi z zaslyszanych plotek.

MarcinPoland
05-03-2008, 18:26
chodzilo mi o to ze tutaj siedza milosnicy nikonow, wiec nie ma co oczekiwac polecania olympusa :)

jesli komus nie lezy obsluga, ksztalt, to nie ma co przekonywac i doradzac, tu racja
trzeba wziasc w lape i sprawdzic

beniamin44
05-03-2008, 21:26
:|Panowie system 4/3 to niestety nie jest dla początkującego amatora.Sam fociłem olkiem kompaktem 4/3 i po skadrowaniu wydawało się ze jest dobrze, niestety przy wywoływaniu fotek trzeba było je poobcinać do formatu 2/3 bo takie są papiery foto standart i fotki już nie były takie jak chciałem na początku,oczywiście można na większych wywoływać ale co to za sens wyrzucać kasę niepotrzebnie na papier który i tak wyrzucisz.Także myślałem o olku E410 ala jak go pomacałem to byłem w szoku pucha lekka a obiektyw ciężki że całość leci na pysk,uchwyt do paska tam gdzie palec na gripie tylko patrzeć odcicków ,to właśnie przeważyło o zakupie nikona niestety D40 teraz żałuje że nie D większy nr choćby używka no ale jeszcze nie umieram:? U mnie olki już odpadają.Najlepiej samemu pomacać i wybrać ,takie moje zdanie.:mrgreen:

gajerz
06-03-2008, 00:00
przeciez pentax jeszcze istnieje. k100d super mozna kupic juz za 2200 w dualkicie. i szkla nie sa najgorsze

Vodafone
06-03-2008, 00:06
Na początek polecam Nikona D40X którego można kupić za 1999zł a jak dobrze poszukasz to nawet taniej ;-)

mpwt
06-03-2008, 01:43
Na początek polecam Nikona D40X którego można kupić za 1999zł a jak dobrze poszukasz to nawet taniej ;-)

D40 można mieć za 1300 zł... z kitem...

Seeker
06-03-2008, 02:41
"D40 można mieć za 1300 zł... z kitem..."

W swietle kilku niedawnych watkow ktos cie bedzie gotow posadzic o hipokryzje ;) (ja oczywiscie nie mam takich zapedow)

arwic
06-03-2008, 03:03
Grzeszysz słowem...

mpwt
06-03-2008, 11:39
W swietle kilku niedawnych watkow ktos cie bedzie gotow posadzic o hipokryzje ;)

Tylko pytanie jak ktoś to zinterpretuje. Bo ja tylko podałem suchy fakt :)

Vodafone
06-03-2008, 13:38
D40 można mieć za 1300 zł... z kitem...

D40X tez jest z kitem... ;-) Poza tym ma 2000zł a nie np: 1500zł ;-)

mpwt
06-03-2008, 14:37
D40X tez jest z kitem... ;-) Poza tym ma 2000zł a nie np: 1500zł ;-)

Ma 2000 ale nie tylko na puszkę, ale i kit. I może nie orientuje się, że za cenę 2000 oprócz puszki i kitu może mieć jeszcze kasę na inne szkła (za 700 zł można chyba trafić używaną Sigmę 30). I będzie miał jeszcze szkła do krajobrazu i portretu...

MicSzu
06-03-2008, 14:48
:|Panowie system 4/3 to niestety nie jest dla początkującego amatora.Sam fociłem olkiem kompaktem 4/3 i po skadrowaniu wydawało się ze jest dobrze, niestety przy wywoływaniu fotek trzeba było je poobcinać do formatu 2/3 bo takie są papiery foto standart i fotki już nie były takie jak chciałem na początku,oczywiście można na większych wywoływać ale co to za sens wyrzucać kasę niepotrzebnie na papier który i tak wyrzucisz.Także myślałem o olku E410 ala jak go pomacałem to byłem w szoku pucha lekka a obiektyw ciężki że całość leci na pysk,uchwyt do paska tam gdzie palec na gripie tylko patrzeć odcicków ,to właśnie przeważyło o zakupie nikona niestety D40 teraz żałuje że nie D większy nr choćby używka no ale jeszcze nie umieram:? U mnie olki już odpadają.Najlepiej samemu pomacać i wybrać ,takie moje zdanie.:mrgreen:

To jak kadrowałeś, że Musiałeś obcinac? jeśli skadrowałeś do standartowych rozmiarów nie powinienieś miec najmniejszego problemu...PS. kompakty maja format 4/3 ?

HN70
06-03-2008, 15:01
To jak kadrowałeś, że Musiałeś obcinac? jeśli skadrowałeś do standartowych rozmiarów nie powinienieś miec najmniejszego problemu...PS. kompakty maja format 4/3 ? rozumiem, że focąc lustrzanką olympusa nie musisz przycinać zdjęć, a fotolab wydaje tobie zdjęcia na papierze 10x15, na których jest dokładnie to samo co widzisz na monitorze ;-) a ci, którym nie udała się ta sztuka mogą poczytać sobie TU (http://www.fotook.pl/faq.html#a8)co z tym fantem zrobić....

Mavok
06-03-2008, 15:24
chodzilo mi o to ze tutaj siedza milosnicy nikonow, wiec nie ma co oczekiwac polecania olympusa :)

jesli komus nie lezy obsluga, ksztalt, to nie ma co przekonywac i doradzac, tu racja
trzeba wziasc w lape i sprawdzic

Dlatego właśnie ci miłośnicy nikonów polecali canona,pentaxa i sony .

Seeker
06-03-2008, 15:31
"Tylko pytanie jak ktoś to zinterpretuje. Bo ja tylko podałem suchy fakt"

Chcesz powiedziec, ze liczysz na cud? ;). Zinterpretuje na opak.

"To jak kadrowałeś, że Musiałeś obcinac?"

Normalnie.

"jeśli skadrowałeś do standartowych rozmiarów nie powinienieś miec najmniejszego problemu...PS."

Zdanie troche zaprzecza...
sobie.
Nie uwazasz?
Jezeli skadrowal do standarDowych, to PS juz raczej malo potrzebny.

"kompakty maja format 4/3 ?"

A to cos nowego?
640 X 480 i krotnosci, to nie 4:3?

piotr w
06-03-2008, 16:24
:|Panowie system 4/3 to niestety nie jest dla początkującego amatora.Sam fociłem olkiem kompaktem 4/3 i po skadrowaniu wydawało się ze jest dobrze, niestety przy wywoływaniu fotek trzeba było je poobcinać do formatu 2/3 :

Niestety ale myli kolega dwie różne sprawy. System 4/3 w lustrzankach Olympusa nie ma nic wspólnego z proporcją boków 4:3. Faktem jest, że proporcje obrazu w Olkach wynoszą ok. 4:3, ale nazwa systemu nie ma nic z tym wspólnego :) .

villemo117
06-03-2008, 18:01
jakis czas temu tez miałam taki sam problem...

zdecydowałam sie na D70s, ale ponieważ nie sposób kupić ww body nowe,
a zależy mi na nowym bo posłuży mi pewnie dłuuuuuugi czas :)
zbieram dalej kaske na d80 :-D

obiektywy pewnie będę zmieniać, wiec w grę wchodzą używki,

jeśli posiedzisz trochę na forum, to sam sie zorientujesz o co chodzi
i czemu większość uważa ze d40/d40x czy d60 jest "be".
po prostu sam oceń czy będzie cię stać potem na kolejny obiektyw do tych modeli.

ja cierpliwie czekam, na razie zainwestowałam w książki.

i nie dziwię sie że niektórzy sie denerwują << bo po raz n-ty to pytanie>>
ale patrząc z perspektywy osób które zaczynają przygodę z takimi aparatami

chcą tylko sie czegoś dowiedzieć, a to nic złego,
jak widać nie każdy wpadnie na to żeby poszukać

pozdrawiam.

beniamin44
06-03-2008, 22:03
Niestety ale myli kolega dwie różne sprawy. System 4/3 w lustrzankach Olympusa nie ma nic wspólnego z proporcją boków 4:3. Faktem jest, że proporcje obrazu w Olkach wynoszą ok. 4:3, ale nazwa systemu nie ma nic z tym wspólnego . :-?:-?:???:Panowie mój olek produkuje fotki o wymiarach 1984x1488,1600x1200,1280x960,1024x768, oraz 640x480 do internetu.Po skadrowaniu fotki w systemie 4/3 niestety trzeba przy wywoływaniu w fotolabie obciąć marginesy do formatu 2/3 dlatego że papiery mają format 2/3 i drukarki także są tak ustawione 2/3, a wtedy kadry nie są takie jak zplanowaliśmy, dlatego nie polecam tego systemu dla początkujących fotoamatorów ze względu na pomyłki przy kadrowaniu.Miałem Canona G9 on także foci w sys 4/3 ale ma w menu ułatwienie marginesy lekko zaciemnione do formatu 2/3, możecie sami sprawdzić w sklepie,oczywiśie nie wszystkie kompakty focą w sys 4/3 te jednak miałem i wiem co piszę.Zmiana wielkości w PSIE do for 2/3 nie wchodzi w rachubę gdyż przynosi tylko dystorsję i fotki są złe próbowałem w PS 7CE zresztą spróbujcie sami z 2/3 na 4/3 może wam się uda mnie się nie udało:oops:Takie właśnie mam doświadczenia z sys4/3 i dlatego wybrałem Nikona z sys 2/3. Pozdrawiam Beniamin44:) PS:format 4/3 jest to wielkość boków matrycy chyba że się mylę to poprawcie?

piotr w
07-03-2008, 16:00
Miałem Canona G9 on także foci w sys 4/3 ?
Żaden aparat kompaktywy nie "foci" w systemie 4/3. Co najwyżej robi zdjęcia z taką proporcją boków.

System 4/3 to zbiór norm technicznych opisujących standard (bagnet, wielkość matrycy, odległość matrycy od bagnetu). Obecnie w systemi 4/3 pracują: Olympus, Panasonic, Leica. System ten, w odróżnieniu od innych, jest systemem otwartym i charakteryzuje się pełna kompatybilnością urządzeń między sobą, bez względu na firmę, która jest producentem. Np do lustrzanki Olympusa można założyć lampę Panasonica i zapiąć obiektyw Leica, to właśnie jest system 4/3.

Skąd więc wzięła się nieszczęsna proporcja boków 4:3 ? Otóż obraz rzucany przez obiektyw jest kołowy, zaś w okrąg najbardziej efektywnie (ma największa powierzchnię) wpisuje się prostokąt o proporcjach boków 4:3.

pioter m
07-03-2008, 16:26
Skąd więc wzięła się nieszczęsna proporcja boków 4:3 ? Otóż obraz rzucany przez obiektyw jest kołowy, zaś w okrąg najbardziej efektywnie (ma największa powierzchnię) wpisuje się prostokąt o proporcjach boków 4:3.
A ja glupi myslalem, ze korzystniej wpisuje sie kwadrat ;)
Tu wychodzi ich dazenie do oszczednosci na szkle do obiektywow, bo faktycznie potrzeba go mniej niz na obiektyw do aparatow o najczesciej spotykanych proporcjach. Aczkolwiek i tak nie wyszlo to, co nam obiecywali, bo pomniejszyli obiektywy wiecej niz potrzeba i winieta zostala. Pic na wode taki sysytem, bo szkla wcale tansze nie sa, a crop x2 moze korzystnie wypada przy tele, ale nie przy szerokich katach. Na domiar zlego matryce sa juz przeladowane pikselami i dynamika tonalna jest kiepska.
Pewnie dlatego nikt nie pala szczegolnym entuzjazmem do olympusow.
Kolega MarcinPoland moze nas sobie oskarzac o rozne rzeczy, ale sam najpierw niech przeanalizuje fakty, ktore wyraznie wskazuja na wiele niekonsekwencji ze strony producentow. Ja uczciwie olka polecic nie moge, chyba ze zamiast hybrydy, bo fotki wole jednak z d40x, a nie z e-410/e-510.

PS. A o niecheci fotolabow do proporcji 4/3 tez juz nie wiem, co mam myslec, bo jednak kompaktow i aparatow 4/3 jest wiecej niz pozostalych, a wciaz drukuje sie tylko 3/2.

piotr w
07-03-2008, 19:01
Aczkolwiek i tak nie wyszlo to, co nam obiecywali, bo pomniejszyli obiektywy wiecej niz potrzeba i winieta zostala. Pic na wode taki sysytem, bo szkla wcale tansze nie sa, a crop x2 moze korzystnie wypada przy tele, ale nie przy szerokich katach. Na domiar zlego matryce sa juz przeladowane pikselami i dynamika tonalna jest kiepska..
No nie do końca. Szkła Olympusa mają stosunkowo niska aberrację i dystorsję, jakośc szkieł "KITOWYCH" jest często lepsza niż konkurencji.

Pewnie dlatego nikt nie pala szczegolnym entuzjazmem do olympusow...
Niechęć do Olympusów bierze się chyba z trochę innego powodu. Olympusy (dawniej E-410, E-510) E-420, E-520 (w przyszłości) to bezpośredni konkurenci D40 i D60 oraz megahiperzoomowych hybryd. To aparaty lekkie, poręczne i "mobilne", które (jeżeli ktoś chce) mogą ulec rozbudowie o całkiem specjalistyczny asortyment.

Ja uczciwie olka polecic nie moge, chyba ze zamiast hybrydy, bo fotki wole jednak z d40x, a nie z e-410/e-510.
Ja uczciwie mogę, ale nie każdemu i nie do każdego zastosowania. Rewelacyjne sa jednak dla mnie założenia systemu 4/3 dotyczące kompatybilności i w tym widzę przyszłość tego systemu.

PS. A o niecheci fotolabow do proporcji 4/3 tez juz nie wiem, co mam myslec, bo jednak kompaktow i aparatow 4/3 jest wiecej niz pozostalych, a wciaz drukuje sie tylko 3/2.
A to już uzależnione jest od historii, a nie od chęci, czy niechęci fotolabów. Istnieją pewne rozmiary papieru, bo zawsze takie były i to one warunkują format. Większy problem jest z producentami albumów, bo uzyskanie odbitek o rozmiarze 15x11,25 (czyli 4:3) nie jest problemem, ale kup taki album!

pioter m
07-03-2008, 23:41
A to już uzależnione jest od historii, a nie od chęci, czy niechęci fotolabów. Istnieją pewne rozmiary papieru, bo zawsze takie były i to one warunkują format. Większy problem jest z producentami albumów, bo uzyskanie odbitek o rozmiarze 15x11,25 (czyli 4:3) nie jest problemem, ale kup taki album!
No nie wiem. Ludzie woleliby miec fotki bez marinesow, gdyby takie byly drukowane, to i albumy by sie znalazly. Nawet obecne bylyby OK, gdyby zamiast zdjecia poszerzac zrobic je krotsze (13.33x10).

Papier foto, jak jest ladowany do maszyny? Jako gotowe arkusze, czy moze tasma, ktora jest pozniej cieta? Orientujesz sie moze w tym temacie? Mnie to wczesnie zupelnie nie interesowalo.

nonnatus
08-03-2008, 00:27
ja odradzam Olympusa. kolory są jakieś disneyowskie. nikon sobie z tym lepiej radzi.

przy zakupie D40 musisz pamiętać, że:
[1] aparat nie ma silnika więc silnik musi być w szkle. no chyba że chcesz ostrzyć ręcznie.
szkieł z silnikiem jest mniej. i są nieco droższe.
[2] jest mały. bez gripa dla kogoś kto ma większe dłonie - średni. choć mobilny. zmieści się "wszędzie"...
[3] mój na oryginalnych ustawieniach minimalnie nie ostrzy, muszę w opcji ustawień personalnych dać funkcję wyostrzania. i jest okij.
[4] trójpolowy autofokus niezbyt precyzyjny, ale jak nauczysz się nim posługiwać aparat daje radę

jak dla amatora to naprawdę dobry sprzęt.na początek znakomity.do nauki very okij.
po za tym to przecież NIKON !!!!!
nie ma się co dłużej zastanawiać. nikon D40.

piotr w
08-03-2008, 11:47
No nie wiem. Ludzie woleliby miec fotki bez marinesow, gdyby takie byly drukowane, to i albumy by sie znalazly. Nawet obecne bylyby OK, gdyby zamiast zdjecia poszerzac zrobic je krotsze (13.33x10).

Papier foto, jak jest ladowany do maszyny? Jako gotowe arkusze, czy moze tasma, ktora jest pozniej cieta? Orientujesz sie moze w tym temacie? Mnie to wczesnie zupelnie nie interesowalo.
Do maszyny ładujesz taśmę i to właśnie ogranicza format zdjęć, jeden wymiar zdjęcia jest wymuszony szerokością taśmy. I tak zdjęcia 10x15 robione sa na taśmie o szerokości 15 cm, nie da się więc zdobić formatu 10x13.3 bez marginesów, analogicznie inne formaty. Skąd takie szerokości taśmy, właśnie one sa uwarunkowane historycznie. Królujący niegdyś format 3:2, króluje również teraz. Rozumiem frustracje wszstkich, którzy musza kadrować do tego formatu, bo sam przez to kiedyś przechodziłem i przyznaję jest to upierdliwe. Idealny kadr w moim Fuji S7000, po przekadrowaniu do 3:2 był do d..y.
Jak to obejść? Dobre laby oferują wymiar "long", czyli: szerokość taśmy x dowolna długość, trzeba się zdecydować na jakiś wymiar zdjęć, znaleźć takiego laba i gotowe.

ja odradzam Olympusa. kolory są jakieś disneyowskie. nikon sobie z tym lepiej radzi.
Bardzo ogólny ogólnik.

po za tym to przecież NIKON !!!!! nie ma się co dłużej zastanawiać. nikon D40.
A to, to już chyba lekki fetysz :).

nonnatus
08-03-2008, 12:13
Napisał nonnatus Zobacz post
A to, to już chyba lekki fetysz .

haaa
w rzeczy samej

za przeczytaną niegdyś na tym forum opinią:
Canona robi świetne aparaty.
Nikon - zdjęcia.

pzdr.

lewAp7
08-03-2008, 14:59
Ja jakoś nie miałem problemu ze zrobieniem zdjęć w formacie 4:3... W pobliskim zakładzie Pani pytała jak ma być: dopasowywać do 3:2 (powiększając kadr), czy robić 4:3 - zostają wtedy marginesy po bokach, które później obcinają. W Fotojokerze też nie ma z tym problemu - tam to chyba nawet domyślnie jest 4:3 i trzeba "odfajkowywać" opcję 3:2 jeśli tak chce się mieć. W jakiejś firmie przez internet kiedyś robiłem (nie pamiętam już nazwy) i też nie było problemu... (piszę o formacie 10x15/10x13 - bo takie robiłem)

piotr w
10-03-2008, 10:40
Ja jakoś nie miałem problemu ze zrobieniem zdjęć w formacie 4:3... W pobliskim zakładzie Pani pytała jak ma być: dopasowywać do 3:2 (powiększając kadr), czy robić 4:3 - zostają wtedy marginesy po bokach, które później obcinają.
No i sprawa się wyjaśniła, wystarczy znaleźć zakład, który obcina marginesy :).

arturherda
10-03-2008, 11:36
Panowie, jesli lab nie ma proporcji 4/3 to zmiencie laba i tyle :) W Anglii nie ma z tym najmniejszych problemow, a Polska rozwija sie tak dynamicznie iz mysle, ze ten problem rowniez nie wystepuje :)

arturherda
10-03-2008, 11:38
Napisał nonnatus Zobacz post
A to, to już chyba lekki fetysz .

haaa
w rzeczy samej

za przeczytaną niegdyś na tym forum opinią:
Canona robi świetne aparaty.
Nikon - zdjęcia.

pzdr.

Zapominasz, ze to fotograf robi zdjecie :) Nikon zrezygnowal ze sloganu "Robimy najlepsze zdjecia swiata" :)

nonnatus
10-03-2008, 16:04
nie zapomniałem, że... to fotograf robi zdjęcie.
toż to oczywista oczywistość.
fotograf + nikon.
haa

beniamin44
10-03-2008, 18:31
arturherda napisał:

Panowie, jesli lab nie ma proporcji 4/3 to zmiencie laba i tyle W Anglii nie ma z tym najmniejszych problemow, a Polska rozwija sie tak dynamicznie iz mysle, ze ten problem rowniez nie wystepuje

Oj kolego popraw swoje myślenie.

Wygoda jednego formatu czyt2/3 dla labu jest ważniejsza niż fotki klijenta,a to dlatego że w małym mieście brak konkurencji i wiadomo że i tak przyjdą.

Pozdrowienia!!

arturherda
10-03-2008, 18:53
arturherda napisał:

Oj kolego popraw swoje myślenie.

Wygoda jednego formatu czyt2/3 dla labu jest ważniejsza niż fotki klijenta,a to dlatego że w małym mieście brak konkurencji i wiadomo że i tak przyjdą.

Pozdrowienia!!

Masz racje :) nie pomyslalem o malych miastach, przepraszam wiec :)
Ale zawsze alternatywa bedzie lab w sieci :)
O ile dysponujemy siecia.

lewAp7
10-03-2008, 19:07
Nie wiem jak działaja zakłady fotograficzne i te ich urządzenia, ale jeśli nie ma problemu ze zrobieniem zdjęcia 4:3 na kartce 2:3 (zostaną białe paski po bokach), a jest problem z obcięciem tych pasków - to jest to gówniany zakład. Toż to śmiech nie mieć obcinarki do zdjęć w takim miejscu.

Zdaję sobie jednak sprawę, że takie, majace klienta głęboko w ..., zakładziki mogą istnieć.

beniamin44
10-03-2008, 21:58
:???:Myślę że nie chodzi o obcięcie czy nieobcięcie marginesu, ale w podejściu do klijenta i o kasę .Zwykla fotka 10x15 stoi po 89 gr, a większa okolo 13x18 stoi po1,50 pln czyli około40% drożej . Więc taki amator foto zanosi np 50 fotek i tylko za obcięcie marginesu musi zapłacić o 30 plnów więcej,dlatego też jest to jeszcze jeden z powodów aby nie polecać tego fomatu tzn 4/3 pomimo dobrych opinii niektórych aparatow produkujących fotki w tym formacie.Chyba że ktoś świadomie chce wyrzucać kasiorkę w co niespecjalnie wierzę.

A w tym labie z którego korzystam to niewiem czy to z lenistwa czy z uczciwości aby nie naciągać klijenta na droższy papier kadrują fotki w kompie z 4/3 na2/3 zanim puszczą w drukarkę.

Dziś już nie mam problemu z formatem gdyż używam D40 i mam to co chcę,oprócz śrubokręta i bracketingu EV.:???:

Pozdrawiam!!

lewAp7
10-03-2008, 23:03
:???:Myślę że nie chodzi o obcięcie czy nieobcięcie marginesu, ale w podejściu do klijenta i o kasę .Zwykla fotka 10x15 stoi po 89 gr, a większa okolo 13x18 stoi po1,50 pln czyli około40% drożej . Więc taki amator foto zanosi np 50 fotek i tylko za obcięcie marginesu musi zapłacić o 30 plnów więcej
Pierwsze słyszę o czymś takim. Aż nie chce mi się wierzyć, że to prawda... ale jeśli to prawda, to nic tylko współczuć. Ceny normalnie z kosmosu, jak na byle zakładzinę...

Na szczęście jest internet i tu nie ma problemu żadnego. Na przykładzie wspomnianego wcześniej Fotojokera (tzw. lab dla mas): ceny w okolicach 30-40gr za odbitke i nie ma znaczenia czy to format 4:3, czy 3:2. I to, i to kosztuje tyle samo. Nie chce mi się szukać, ale znajdzie się jeszcze parę takich sieci...

A to:

dlatego też jest to jeszcze jeden z powodów aby nie polecać tego fomatu tzn 4/3 pomimo dobrych opinii niektórych aparatow produkujących fotki w tym formacie.Chyba że ktoś świadomie chce wyrzucać kasiorkę w co niespecjalnie wierzę.
pachnie mi lekka herezją. Jeśli chodzi o odbitki, to (z moich doświadczeń) formaty 3:2 i 4:3 dzisiaj są równorzędne. I nie chodzi tu o lustrzanki - zobacz ile jest małpek o takim formacie. Tam gdzie jest normalnie, problemu nie ma.

To nie jest problem 4:3 - to jest problem braku konkurencji i niechęci do zmian w małych zakładach, przeważnie w małych miejscowościach (może i fundusze grają tu jakąś rolę).

piotr w
11-03-2008, 15:59
Ceny normalnie z kosmosu, jak na byle zakładzinę..).
No nie wiem, ja dość długo szukałem dobrego zakładu we Wrocławiu. Płacę 80gr za 10x15 (dlatego, że robię dużo, normalnie po 99gr) i nie uważam tego za wygórowaną cenę, zważywszy, że mam zawsze powtarzalną, wysoką jakość odbitek.

Łopal
11-03-2008, 17:23
Nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że w Olympusie trudniej jest wypracować małą głębię ostrości...
Wszystko zależy od szkieł, a akurat Olek ma cudowny słoik stałkę 50-kę o jasności 2.0. (ja wiem- jest dość drogi- ale efekty fantastyczne.)

piotr w
11-03-2008, 17:38
Nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że w Olympusie trudniej jest wypracować małą głębię ostrości...
To nie kwestia skłonności do ryzyka, tylko fizyki.

kerry123
11-03-2008, 18:21
piotr_nik wysłałem ci info na skrzynke. Pozdrawiam

mpwt
12-03-2008, 00:29
Dziś byłem na warsztatach z Olympusa E-3. Cieszę się, że wybrałem Nikona.

case4u
14-03-2008, 05:22
Za takie pieniadze kup Olympusa 510. Puszka jest duzo solidniejsza niz d60 czy 400d. Zaleta zestawu KIT jest jego obiektyw - Zuiko. Moze malo Ci mowi ta firma, ale to taka wspolczesna Leica. Jesli nie wierzysz sprawdz sam. W zestawie za 2 tys z groszami dostaniesz tez drugi obiektyw (dlugoogniskowy zoom). Pamietaj, ze w systemie 4/3 ogniskowe przelicza sie x2 w stosunku do pelnej klatki (obiektyw 14-50 to w 4/3 28-100).
Jesli nie zamierzasz kupowac innych obiektywow (tym bardziej z wyzszej polki) to nie daj sobie wcisnac ze nikon ma wielki wybor - on Ci sie nigdy nie przyda - tym bardziej te lepsze szkla w wersji pro. A jesli do systemu 4/3 zapragniesz miec dobre szklo to za 5 tys zl kupisz Leica 14-50 i po sprawie...
Najlepiej sam w sklepie porownaj olka 510 z tanimi nikonami i canonami.
pozdrawiam,
marcin

p.s. jesli chcialbys zobaczyc jakim kitem jest zestaw d50 lub d40 z 18-55 to zapraszam, jesli mieszkasz blisko krakowa.

mpwt
14-03-2008, 10:49
A jak zapragniesz szerokiego kąta to...

case4u
15-03-2008, 01:36
mpwt - proste http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/3054
nie jest to reklama sklepu - poprostu swietny obiektyw, 7 x2 = 14mm - cos wiecej ?
nie mam systemu 4:3, ale on naprawde w niczym nie ustepuje zadnemu innemu i gadanie, ze niema szkiel jest... dosc nieprzemyslane?
pozdrawiam,
m

mpwt
15-03-2008, 10:53
mpwt - proste http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/3054
nie jest to reklama sklepu - poprostu swietny obiektyw, 7 x2 = 14mm - cos wiecej ?

5500 zł. Nie bądź śmieszy. Sigmę 10-20 za ile można mieć?
http://www.allegro.pl/item322280702_sigma_10_20_f_4_5_6_ex_dc_hsm_nowy_g war_f_vat.html

I czy mi się wydaje, że do Olka 7-14 nie można dokręcić filtrów?

Więc praktycznie amator jest skazany na szeroki kąt 11mm co w wypadku Olympusa da 22mm. Za 2 tyś to trochę drogi i jednak słaby szeroki kąt...

P.S. a i nie wiedzieć czemu to tego obiektywu nie ma na allegro.
A tu trochę o E-3 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50535&page=4

diZaster
15-03-2008, 11:32
jesli dubluje, to sorki, ale nie chcialo mi sie brnac przez caly ten watek ;)
pentax pentax pentax :!: :mrgreen:

ostatnio mam z nimi troche do czynienia i powiem ze szalenie przyjemne aparaty, intuicyjne, gorny lcd, ladnie poustawiane wszystko, mnie sie troszke niewygodnie trzyma (k1oo, k1o juz lepiej), ale to dlatego ze lapy mam spore.

szczerze polecam :!:

jurekb
15-03-2008, 12:44
Mlodzi nigdy nie mieli 'letko' na tym forum
Nie zgadzam się z tym, to forum jest super w porządku. Zobacz na listę dyskusyjną pl.rec.foto.cyfrowa tam to dopiero jest tragedia, banda oszołomów i hamów.

ale spostrzezenia w stylu to juz lekka przeginka.
Zgadza się

jurekb
15-03-2008, 13:07
Panowie, jesli lab nie ma proporcji 4/3 to zmiencie laba i tyle :) W Anglii nie ma z tym najmniejszych problemow, a Polska rozwija sie tak dynamicznie iz myślę, ze ten problem rowniez nie wystepuje :)

W Polsce też. Robiłem w wielu labach. Odkąd użytkuję cyfrówki (różne modele) tj od 2002 roku, zawsze korzystałem z internetowych labów i nigdy nie miałem problemów z formatem 4/3. Słuszna była uwaga, że jeśli jest taki problem to trzeba zmienić lab.

beniamin44
17-03-2008, 18:27
Wiem wiem że w polsce jest już gdzieś europa, ale jeszcze nie u nas.Konkurencja jest taka: Są TRZY laby ,dwa znich mają wspólne wejście z ulicy,a pan który prowadzi jeden z tych dwóch założył i rozwinął ten trzeci,a póżniej z niego odszedł.Więc sami chyba rozumiecie że konkurencja jest po zbóju.:mrgreen::mrgreen: