PDA

Zobacz pełną wersję : na ile wiarygodna jest opanda?

Jacek B.
03-03-2008, 19:29
Witam,
czy ktoś sie orientuje na ile wiarygodna jest opanda jeśli chodzi o sprawdzanie przebiegu? czy można coś przy tym kombinować? Wszyscy podają stan licznika migawki. Czy nie jest tak że przy 9999 licznik się zeruje i liczy od nowa?
pozdrawiam

FajaR
03-03-2008, 21:06
Czy nie jest tak że przy 9999 licznik się zeruje i liczy od nowa?
pozdrawiamNie, liczy od nowa po 65536tym zdjęciu (2^16). Ale jest jakiś znacznik bo serwis jest w stanie wykryć "przewinięcie".

Jacek B.
03-03-2008, 22:32
Nie, liczy od nowa po 65536tym zdjęciu (2^16). Ale jest jakiś znacznik bo serwis jest w stanie wykryć "przewinięcie".

chodziło mi konkretnie o 99 999 (zabrakło wcześniej jednej dziweiątki), jesli chodzi o sześćdziesiąt pięć tysięcy tak jak piszesz to chyba nie jest tak, bo są aparaty na allegro z większym przebiegiem.

arturjb
03-03-2008, 23:25
gdze są z wiekszym przebiegiem?
niedawno robilem zdjecia D70 (bez s), które od 3 lat pracuje na weselach robiąc ich około 40 rocznie. prebieg to 8k... jak to wytłumaczyć?
Podejrzewam ze do tych 8k nalezy dodac conajmniej 2*2^16...

Jacek B.
05-03-2008, 16:02
gdze są z wiekszym przebiegiem?
niedawno robilem zdjecia D70 (bez s), które od 3 lat pracuje na weselach robiąc ich około 40 rocznie. prebieg to 8k... jak to wytłumaczyć?
Podejrzewam ze do tych 8k nalezy dodac conajmniej 2*2^16...

jak to gdzie są z takim przebiegiem?
Conajmniej 3 szt są obecnie na allegro.

FajaR
05-03-2008, 20:20
A prosiłeś ich o przesłanie na maila JPG'a z tej puszki np. z jakąś dzisiejszą gazetą? Poproś i sprawdź w Opandzie co pokaże na liczniku.

Jacek B.
05-03-2008, 21:01
A prosiłeś ich o przesłanie na maila JPG'a z tej puszki np. z jakąś dzisiejszą gazetą? Poproś i sprawdź w Opandzie co pokaże na liczniku.

No tak, opanda pokazuje trochę ponad 2700 zdjęć, chodzi o to czymożna zrobić coś żeby "przekręcić licznik"?

david555
05-03-2008, 23:54
No tak, opanda pokazuje trochę ponad 2700 zdjęć, chodzi o to czymożna zrobić coś żeby "przekręcić licznik"?

Chyba koledze właśnie o to chodziło i podobno nie jest to niemożliwe, nawet w warunkach domowych.

Jacek B.
06-03-2008, 12:47
Chyba koledze właśnie o to chodziło i podobno nie jest to niemożliwe, nawet w warunkach domowych.

to znaczy że ta cała opanda w zasadzie nie wiele daje.

JK
06-03-2008, 14:06
Panowie, panowie. A nie wystarczy poszukać w necie? Te dane w EXIFie zapisywane są przez soft puszki. Jeśli nic ich później nie wyrzuci lub nie zmieni, to są one pewne (jeśli pewne mogą być nie zabezpieczone dane zapisane na dysku - patrz Opanda EXIF Editor, albo dowolny inny edytor plików binarnych :wink:). W strukturze EXIFa mogą występować różne informacje, a między innymi dane typu UNSIGNED LONG (w EXIFie typ = 4, jeśli to kogoś interesuje), które są zapisane na 4 kolejnych bajtach. Na takich czterech bajtach można zapisać ponad 4 miliardy różnych wartości. O "przewinięciu" licznika nie ma więc raczej mowy (chyba, że producent puszki uzna ją za szybko zużywający się wyrób :wink: i zapisze to tylko na dwóch bajtach), ale ręczna zmiana tej wartość w pliku zawierającym zdjęcie jest jak najbardziej możliwa.

Jacek B.
06-03-2008, 14:21
Właśnie o to mi chodzi - wiem ze ręczna zmiana wartości w pliku jest możliwa ale interesowało mnie to czy licznik w aparacie po okrteślonej liczbie wykonanych zdjeć się "zeruje".

Władca Pixeli
07-03-2008, 07:07
Właśnie o to mi chodzi - wiem ze ręczna zmiana wartości w pliku jest możliwa ale interesowało mnie to czy licznik w aparacie po okrteślonej liczbie wykonanych zdjeć się "zeruje".
Było na forum. Po 2^16 się zeruje. Nie wiem czy we wszystkich modelach, ale wiele osób tak miało.

who
07-03-2008, 13:31
Na takich czterech bajtach można zapisać ponad 4 miliardy różnych wartości. O "przewinięciu" licznika nie ma więc raczej mowy (chyba, że producent puszki uzna ją za szybko zużywający się wyrób :wink: i zapisze to tylko na dwóch bajtach), ale ręczna zmiana tej wartość w pliku zawierającym zdjęcie jest jak najbardziej możliwa.

czyli twierdzisz, że nikon robi szybko zużywające się puszki :D bo w końcu na dwóch bitach da się zapisać maksymalnie 2^16 wartości :)

a po za tym każdy program, nie tylko opanda pokaże ci to samo, czyli faktyczne zdjęcie o numerze 2^16 będzie w exifie figurowało jako zdjęcie 0 :)

Kekacz
07-03-2008, 14:20
Było na forum. Po 2^16 się zeruje. Nie wiem czy we wszystkich modelach, ale wiele osób tak miało.

W D80 sie nie zeruje tak wcześnie, znajomy ma na liczniku ok 120 000 i taką też wartośc pokazuje exif. Byc może sa tu już 3 bajty zarezerwowane dla licznika, co dałoby liczbę 43 046 721, raczej powinno wystarczyć ;)

JK
07-03-2008, 14:56
czyli twierdzisz, że nikon robi szybko zużywające się puszki :D bo w końcu na dwóch bitach da się zapisać maksymalnie 2^16 wartości :)

a po za tym każdy program, nie tylko opanda pokaże ci to samo, czyli faktyczne zdjęcie o numerze 2^16 będzie w exifie figurowało jako zdjęcie 0 :)

W D80 sie nie zeruje tak wcześnie, znajomy ma na liczniku ok 120 000 i taką też wartośc pokazuje exif. Byc może sa tu już 3 bajty zarezerwowane dla licznika, co dałoby liczbę 43 046 721, raczej powinno wystarczyć ;)

No to jak to jest? :wink: Dwa bajty, trzy bajty, cztery bajty? :wink: Albo dwa, albo cztery. Trzech się nie da, bo specyfikacja struktury EXIF takich cudów nie przewiduje. EXIF jest na tyle elastyczny, że taka sama informacja pochodząca z różnych puszek może być zapisana na różnej ilości bajtów lub w zupełnie inny sposób - na przykład jako tekst.

who
07-03-2008, 15:18
No to jak to jest? :wink: Dwa bajty, trzy bajty, cztery bajty? :wink: Albo dwa, albo cztery.

no ja się odnoszę do informacji jakie pojawiają się na forum że po 65536 zdjęciach zerował się licznik, ale nie pamiętam dla jakiej puszki to było :)

Jacek B.
09-03-2008, 09:35
no ja się odnoszę do informacji jakie pojawiają się na forum że po 65536 zdjęciach zerował się licznik, ale nie pamiętam dla jakiej puszki to było :)

chyba nie do D200 bo kumpel na na liczniku ponad 95 000. Ktoś tam pisał ze w D80 ma 120 000 więc ta puszka tez nie.

NeXuS
10-03-2008, 13:51

Z różnych wątków i for wynika, że takie "przekręcenie" licznika występuje np. w D70. Widocznie tam faktycznie licznik zapisywany jest tylko w dwóch bajtach, ale nie wykluczone (acz raczej mało prawdopodobne), że informacja o "przekręceniu" też w EXiFFie jest, tylko oprogramowanie typu Opanda poprostu jej nie odczytuje.
Co do resetowania licznika, z pewnością serwis dysponuje oprogramowaniem, którym można to zrobić i zapewne tak robią przy wymianie migawki. Czy ktoś spoza serwisu może tego dokonać? Jak wiadomo, kiedyś już jakiś specjalista amator bodajże z Rosji "rozpracował" protokół do komunikacji wcześniejszych kompaktów Nikona z PC i można za pomocą jego oprogramowania samodzielnie sobie wymapować matrycę, lub też uruchomić tryb RAW np. w takim Coolpixie 4500. Niemniej do lustrzanek chyba jeszcze nic takiego nie powstało i zapewne nie powstanie (chociaż, kto wie???).

Kundzior
12-03-2008, 01:32
Ja mam w D50 143586 zdjęć na jednej migawce i nic mi się nie zeruje. Aparat działa jak należy klepie zdrowo migaweczką i lustereczkiem. Ani razu w serwisie nie był.

Jacek B.
12-03-2008, 15:09
Więc to zerowanie to chyba jakiś mit, bo niby się zeruje a jakoś wszyscy do 100 tyś albo więcej dobijają.

Dark
13-03-2008, 15:46
Mój 2,5 letni D70s, używany na bieżąco przez trzy osoby. Mam pewność, że przy mnie minimum 4-5 razy przelatywał przez zakres "nazw" zdjęć 9999. Teraz na liczniku ma ok. 8200... więc w tym się na 100% zeruje. Teraz mam dylemat, czy to bydle wystrzelało już powyżej 60k, czy nawet 120k. Z tą ostatnią liczbą bym się nie zdziwił :)

Padła tylko lampa i podgląd GO. Reszta działa jak należy.

Władca Pixeli
13-03-2008, 19:01
Mój 2,5 letni D70s, używany na bieżąco przez trzy osoby. Mam pewność, że przy mnie minimum 4-5 razy przelatywał przez zakres "nazw" zdjęć 9999. Teraz na liczniku ma ok. 8200... więc w tym się na 100% zeruje. Teraz mam dylemat, czy to bydle wystrzelało już powyżej 60k, czy nawet 120k. Z tą ostatnią liczbą bym się nie zdziwił :)

Padła tylko lampa i podgląd GO. Reszta działa jak należy.
Ale to jest zerowanie numeracji na karcie a nie w EXIF

Dark
14-03-2008, 09:53
Ale to jest zerowanie numeracji na karcie a nie w EXIF

Nie, nie... o zerowaniu numeracji to ja wiem :mrgreen: Z resztą napisałem wyraźnie (ale faktycznie może tylko dla mnie :) ):

Mam pewność, że przy mnie minimum 4-5 razy przelatywał przez zakres "nazw" zdjęć 9999. Te 8200 to oczywiście "total number" z EXIFa :)