PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kościół w Jurgowie

jakubs
03-03-2008, 11:19
Dawno nic nie wrzucałem, ale myślę, że to warto dla samej urody miejsca :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/original-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/jakubstachowiak/image/93699238/original.jpg)

david555
03-03-2008, 11:25
Przypomina kościół Pawła w cypryjskiej Nikozji.
Ciekawe.

jchyra
05-03-2008, 00:52
Egzotycznie, ale to nie tłumaczy przechylonej kompozycji. Uciąłbym na wysokości drugiego rzędu ławek - trochę pomoże. Kolorki są git.

Calme
05-03-2008, 13:50
Jurgów - jakie tam mają widoki -ehhh rozmarzyłem się :)

jakubs
06-03-2008, 10:50
Egzotycznie, ale to nie tłumaczy przechylonej kompozycji. Uciąłbym na wysokości drugiego rzędu ławek - trochę pomoże. Kolorki są git.

Nie za bardzo rozumiem w jakim sensie 'pochylonej', juz prędzej rozjeżdżającej się ;), ale chciałem zachować jak najwięcej elementów, bo chyba warto kosztem prostowania... A może chodzi o to, że za dużo dywanika, ale czy to znaczy, że wnętrza trzeba robić tylko centralnie, prostopadle i równolegle? Chciałem pokazać wrażenie głębi/długości kościoła przy jednoczesnej niskości pułapu, bo takie jest rzeczywiste wrażenie przy wejściu do budynku, i zrobiłem to tak, że (wg mnie) dywanik dosyć dynamicznie biegnie ku ołtarzowi, chciałem też pokazać coś z malowideł ściennych, jakichś szczegółów poza ołtarzem. Generalnie jest to, co ma być i tak, jak ma być ...

jchyra
06-03-2008, 12:16
Nie za bardzo rozumiem w jakim sensie 'pochylonej',
masz rację, bardziej po polsku było by "przechylonej"
bo z lewej strony mamy:
- dość ciężką i dużą przestrzeń ławek
- do tego mocną plamę czerwieni i czerni (plecy)
z prawej strony nie mamy tak silnych elementów, elementów, które wyrównały by kompozycję
moim zdaniem dywan to za mało, mimo, że jest w ekspresyjnych czerwieniach
ale zawsze jest to kawał płaskiej przestrzeni, która zawsze przegra z czymś przestrzennym, zróżnicowanym (ławy, itp)
stąd pomysł, aby odciąć to co najcięższe na dole
ale, może się mylę

jakubs
06-03-2008, 15:24
Może jest tak, że obaj mamy po trochę racji, bo mozliwe, iz wiele zależy od sposobu patrzenia i kolejności zauważanych elementów. Ja patrzę od góry i ornamentacja sufitu, poprzeczna belka więźby przez swoją równoległość do górnej krawędzi zdjęcia- zapewnia mu stabilność, potem jest ołtarz w pi przy drzwi- mocnym punkcie po prawej, który po mojemu równoważy ciężar, tego o czym piszesz, ale prawdopodobnie patrząc inaczej odnosi się inne wrażenie skoro dostrzegłeś to, co nie zwracało mojej uwagi. Więc dzięki za uzmysłowienie mi tego :).

anchel
07-03-2008, 00:36
Jakubs sprobuj uciąć jak radzi kolega a zobaczysz, że nic to zdjęcie nie traci - również na przestrzeni. jchyra jest łagodny w opiniach (rak zauważyłem - przepraszam, że tak w trzeciej osobie), więc jak już coś mówi to wie ;]
Zdjęcie zyska kompozycyjnie. A tak na logikę - przy tej ogniskowej jak utniesz ze zdjęcia ok 2,5 cm dołu to w odniesieniu do "uciętej przestrzeni" ile to będzie na zdjęciu (bo do drugiego rzędu ławek to za dużo, jeśli mamy zachować to na czym ci zależy) - znaczy się w jego rzeczywistej przestrzeni? Jakiś metr może.
Nie wpływa to na odczucie głębi, bo tak naprawdę wtedy będzie lepiej współgrać z tym dywanem sufit. Ściągnąłem sobie, uciąłem na próbę i bardzo mi się podoba.
Widział bym to tak (http://img240.imageshack.us/my.php?image=originalky8.jpg).

Pozdrawiam.

jakubs
07-03-2008, 17:09
Ale ja już zaakceptowałem tę opinię :). I jestem w stanie się zgodzić, iż można przyciąć bez szwanku dla estetyki, i może nawet dla jej polepszenia... Nie mam koncepcji, że moje i najmojsze ;), Twoja wersja podoba mi się, jednak nie wkleję takiej jako drugiej, bo juz wkleiłeś dla zainteresowanych.
Ale przy odbitce to się poważnie zastanowię, którą wersję wybrać :). Dzięki.

mirage 710
07-03-2008, 17:46
Ale ja już zaakceptowałem tę opinię :). I jestem w stanie się zgodzić, iż można przyciąć bez szwanku dla estetyki, i może nawet dla jej polepszenia... Nie mam koncepcji, że moje i najmojsze ;), Twoja wersja podoba mi się, jednak nie wkleję takiej jako drugiej, bo juz wkleiłeś dla zainteresowanych.
Ale przy odbitce to się poważnie zastanowię, którą wersję wybrać :). Dzięki.

Fajne zdjecie zrobiles, Jednak koledzy maja racje co do poprawki, a mysle ze bylo by warto. Jak bylbys zgodny to ja bym sprobowal tak z ciekawosci tu cos zmienic, a jak nie to nie ma sprawy. To tylko pytanie

Pozdrawiam mile Tadeusz

jakubs
07-03-2008, 20:18
Jasne, zmieniaj. Fajnie, ze są różne koncepcje :).

mirage 710
07-03-2008, 20:34
Jasne, zmieniaj. Fajnie, ze są różne koncepcje :).

Dzieki. Byc moze nie mam dobrego gustu, ale sprobowalem.

Mile pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

jakubs
07-03-2008, 23:17
Jak dla mnie, to skoro chciało Ci się zająć moim zdjęciem, to już masz super gust ;). Co do prostowania, to ok... to, że zostawiłem krzywe- świadczy o mnie źle- mógłby ktoś powiedzieć, co prawda zostawiłem tak świadomie, chcąc pokazać jak najwięcej nawet kosztem pewnej krzywizny, bo wydaj mi się, iż są sytuacje kiedy lepiej zostawić, jak jest... a czy tak było tutaj? Oto jest pytanie... nie wiem, w każdym razie dzięki za uwagi i wysiłek, bo to świadczy o tym, że zdjątko ma potencjał ;).

jchyra
13-03-2008, 23:50
dialog
- może byś wyprostował
- no tak, zgadzam się, ale.. - uprzejmie odpowiada jakubs
- następny głos - może byś wyprostował
- no tak zgadzam się
- może byś wyprostował - kolejny już głos
- ale ja już zaakceptowałem tę opinię
tym razem mirage dokonuje prostowania na zdjęciu
- no tak, ale ja już przyznałem wam rację - nadal uprzejmie odpowiada jakubs
zastanawiam się, jak długo :-)