Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kościół w Jurgowie
Dawno nic nie wrzucałem, ale myślę, że to warto dla samej urody miejsca :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/original-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/jakubstachowiak/image/93699238/original.jpg)
david555
03-03-2008, 11:25
Przypomina kościół Pawła w cypryjskiej Nikozji.
Ciekawe.
Egzotycznie, ale to nie tłumaczy przechylonej kompozycji. Uciąłbym na wysokości drugiego rzędu ławek - trochę pomoże. Kolorki są git.
Jurgów - jakie tam mają widoki -ehhh rozmarzyłem się :)
Egzotycznie, ale to nie tłumaczy przechylonej kompozycji. Uciąłbym na wysokości drugiego rzędu ławek - trochę pomoże. Kolorki są git.
Nie za bardzo rozumiem w jakim sensie 'pochylonej', juz prędzej rozjeżdżającej się ;), ale chciałem zachować jak najwięcej elementów, bo chyba warto kosztem prostowania... A może chodzi o to, że za dużo dywanika, ale czy to znaczy, że wnętrza trzeba robić tylko centralnie, prostopadle i równolegle? Chciałem pokazać wrażenie głębi/długości kościoła przy jednoczesnej niskości pułapu, bo takie jest rzeczywiste wrażenie przy wejściu do budynku, i zrobiłem to tak, że (wg mnie) dywanik dosyć dynamicznie biegnie ku ołtarzowi, chciałem też pokazać coś z malowideł ściennych, jakichś szczegółów poza ołtarzem. Generalnie jest to, co ma być i tak, jak ma być ...
Nie za bardzo rozumiem w jakim sensie 'pochylonej',
masz rację, bardziej po polsku było by "przechylonej"
bo z lewej strony mamy:
- dość ciężką i dużą przestrzeń ławek
- do tego mocną plamę czerwieni i czerni (plecy)
z prawej strony nie mamy tak silnych elementów, elementów, które wyrównały by kompozycję
moim zdaniem dywan to za mało, mimo, że jest w ekspresyjnych czerwieniach
ale zawsze jest to kawał płaskiej przestrzeni, która zawsze przegra z czymś przestrzennym, zróżnicowanym (ławy, itp)
stąd pomysł, aby odciąć to co najcięższe na dole
ale, może się mylę
Może jest tak, że obaj mamy po trochę racji, bo mozliwe, iz wiele zależy od sposobu patrzenia i kolejności zauważanych elementów. Ja patrzę od góry i ornamentacja sufitu, poprzeczna belka więźby przez swoją równoległość do górnej krawędzi zdjęcia- zapewnia mu stabilność, potem jest ołtarz w pi przy drzwi- mocnym punkcie po prawej, który po mojemu równoważy ciężar, tego o czym piszesz, ale prawdopodobnie patrząc inaczej odnosi się inne wrażenie skoro dostrzegłeś to, co nie zwracało mojej uwagi. Więc dzięki za uzmysłowienie mi tego :).
Jakubs sprobuj uciąć jak radzi kolega a zobaczysz, że nic to zdjęcie nie traci - również na przestrzeni. jchyra jest łagodny w opiniach (rak zauważyłem - przepraszam, że tak w trzeciej osobie), więc jak już coś mówi to wie ;]
Zdjęcie zyska kompozycyjnie. A tak na logikę - przy tej ogniskowej jak utniesz ze zdjęcia ok 2,5 cm dołu to w odniesieniu do "uciętej przestrzeni" ile to będzie na zdjęciu (bo do drugiego rzędu ławek to za dużo, jeśli mamy zachować to na czym ci zależy) - znaczy się w jego rzeczywistej przestrzeni? Jakiś metr może.
Nie wpływa to na odczucie głębi, bo tak naprawdę wtedy będzie lepiej współgrać z tym dywanem sufit. Ściągnąłem sobie, uciąłem na próbę i bardzo mi się podoba.
Widział bym to tak (http://img240.imageshack.us/my.php?image=originalky8.jpg).
Pozdrawiam.
Ale ja już zaakceptowałem tę opinię :). I jestem w stanie się zgodzić, iż można przyciąć bez szwanku dla estetyki, i może nawet dla jej polepszenia... Nie mam koncepcji, że moje i najmojsze ;), Twoja wersja podoba mi się, jednak nie wkleję takiej jako drugiej, bo juz wkleiłeś dla zainteresowanych.
Ale przy odbitce to się poważnie zastanowię, którą wersję wybrać :). Dzięki.
mirage 710
07-03-2008, 17:46
Ale ja już zaakceptowałem tę opinię :). I jestem w stanie się zgodzić, iż można przyciąć bez szwanku dla estetyki, i może nawet dla jej polepszenia... Nie mam koncepcji, że moje i najmojsze ;), Twoja wersja podoba mi się, jednak nie wkleję takiej jako drugiej, bo juz wkleiłeś dla zainteresowanych.
Ale przy odbitce to się poważnie zastanowię, którą wersję wybrać :). Dzięki.
Fajne zdjecie zrobiles, Jednak koledzy maja racje co do poprawki, a mysle ze bylo by warto. Jak bylbys zgodny to ja bym sprobowal tak z ciekawosci tu cos zmienic, a jak nie to nie ma sprawy. To tylko pytanie
Pozdrawiam mile Tadeusz
Jasne, zmieniaj. Fajnie, ze są różne koncepcje :).
mirage 710
07-03-2008, 20:34
Jasne, zmieniaj. Fajnie, ze są różne koncepcje :).
Dzieki. Byc moze nie mam dobrego gustu, ale sprobowalem.
Mile pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Jak dla mnie, to skoro chciało Ci się zająć moim zdjęciem, to już masz super gust ;). Co do prostowania, to ok... to, że zostawiłem krzywe- świadczy o mnie źle- mógłby ktoś powiedzieć, co prawda zostawiłem tak świadomie, chcąc pokazać jak najwięcej nawet kosztem pewnej krzywizny, bo wydaj mi się, iż są sytuacje kiedy lepiej zostawić, jak jest... a czy tak było tutaj? Oto jest pytanie... nie wiem, w każdym razie dzięki za uwagi i wysiłek, bo to świadczy o tym, że zdjątko ma potencjał ;).
dialog
- może byś wyprostował
- no tak, zgadzam się, ale.. - uprzejmie odpowiada jakubs
- następny głos - może byś wyprostował
- no tak zgadzam się
- może byś wyprostował - kolejny już głos
- ale ja już zaakceptowałem tę opinię
tym razem mirage dokonuje prostowania na zdjęciu
- no tak, ale ja już przyznałem wam rację - nadal uprzejmie odpowiada jakubs
zastanawiam się, jak długo :-)
PS
nie myślałeś może o wyprostowaniu tego zdjęcia :mrgreen: