PDA

Zobacz pełną wersję : padł win XP a jak odzyskać dane

pawel_p
03-03-2008, 00:46
Witam.
Znalazłem się w takiej sytuacji albo raczej to mój kumpel i jego laptop

Padł mi Win XP w laptopie nie da się go uruchomić, nie ma problemu można zrobić system od nowa, tylko chciał bym odzyskać dane na dysku C: bo mądrzy ludzie lubią wszystkie dane trzymać na pulpicie.

Macie jakieś pomysły
ps system plików fat32 może jakiś systemik na pena??

david555
03-03-2008, 01:03
Witam.
Znalazłem się w takiej sytuacji albo raczej to mój kumpel i jego laptop

Padł mi Win XP w laptopie nie da się go uruchomić, nie ma problemu można zrobić system od nowa, tylko chciał bym odzyskać dane na dysku C: bo mądrzy ludzie lubią wszystkie dane trzymać na pulpicie.

Macie jakieś pomysły
ps system plików fat32 może jakiś systemik na pena??

Serwisowa płytka startowa powinna rozwiązać Twój problem.

Jest na ten temat w Googlach parę kilo danych.;)

tumiwisizm
03-03-2008, 01:17
liveCD z linuksem .. nawet na plytki sie wypali wszystko.
ale tak wogole - to nawet mozna zrobic w ten sposob ze instalowac system windows na dysk c bez formatowania go - wtedy wszystko tam zostaje. rozwiazanie o tyle kiepskie ze smiecie zostaja. no ale do waznych plikow nawet laik sie dostanie. wypali zabezpieczy i system od nowa sobie zainstaluje.

ew opcja dla leniwych instalowac system na nastepnych dyskach d, e ..
wtedy nie beda sie pokrywac smieci z systemow nowego i poprzedniego. nawet da sie to uzywac.
najwazniejsze to chyba nie zapuscic odzyskiwania systemu z ukrytej partycji na dysku. to wytrzepie zawartosc dysku jak ogrodnik jablkokradziejowi cztery litery.

flyski
03-03-2008, 01:32
dokładnie tak jak tumiwisizm pisze, zainstaluj system ponownie bez usuwania starego, wybiera się taką opcję przy instalacji,
nie pamiętam teraz jak to jest nazwane dokładnie (napraw??)

glisek
03-03-2008, 01:33
polecam MiniPE.
tez live CD i troche narzedzi naprawczych, a obsluga jak w windozie.
Druga wersja, wymontowac dysk z laptoka, wrzucic w obudowe od dysku zewnetrznego i na innym komputerze na spokojnie odzyskac co sie da. W przypadku FAT32 nie przewiduje problemow.

pawel_p
03-03-2008, 10:15
nie posiadam takiej obudowy do dysku,
tam jest zainstalowany Win XP Media Center ( nie mam tego kompa przed sobą, ale to system razem z kompem z Vobisu) i nie mam tej płyty instalacyjnej, i to też komplikuje sytuację.
Spóbuje z Live CD

Solo
03-03-2008, 13:48
ja mam Windowsa na pędraku ale nigdy go z tego nie uruchamiałem. Może by zadziałało. Ściągnąłem to z torrenty.org jak jak chcesz to może ci na pocztę to spakowane wysłać? jak tak to daj info na maila [email protected]

Solo
03-03-2008, 13:57
można tez zainstalować vistę bo ona zostawia stary system i wszystkie pliki z niego, zgrać co trzeba i oczywiście usunąć wirusa Vistę.
A na początek to radzę włożyć płytkę XP i w opcjach spróbować naprawić system. Mi kiedyś tak padło włożyłem płytkę , zgrało sobie jakieś pliki i ruszył system bez problemu. Są tez programy do odzyskiwania skasowanych plików- tzw recovery ( do sciagniecia z dobreprogramy lub z torrentów).

pawel_p
03-03-2008, 15:24
pomecze dzis ten temat jak wrócę z pracy, i napisze o rezultatach, albo bede jeszcze prosił o pomoc