Zobacz pełną wersję : skok z d40 -> d200
kerry123
02-03-2008, 23:42
Witam.
Prosze o opinie, czy dla takiego fotoamatora jak ja (patrz link digart. w stopce) oplaca sie przechodzic z d40 na d200 ? Zmacalem dosc dokladnie ostatnio w sklepie d200 i musze przyznac ze sie niezle namieszalem i nie wiedzialem za co sie zabrac. Czy nie lepsza opcja byloby kupinie d80 oraz jakies szkielko ? Wiem o tym ze d200 jest na tyle solidna i ponad czasowa konstrukcja, ze zapewni mi na dosc dlugi okres czasu spokoj jesli chodzi o wymiane body. Prosze o wasza porade jak nie d200 to jakie szkielko do d80 czy inne opcje. Potrzebuje aparatu na czeste plenery (nie mowie tu o trudnych warunkach).
Pozdrawiam
Zadam jedno pytanie.
Czego brakuje Ci w D40?
Wtedy bedzie łatwiej doradzić.
a tak bardzo chcesz zmienic body ? Jest jakis powod ? Wykorzystujesz D40 w 120% ? Bo sadzac po digarcie... to nie zmieniaj.. wogole nie zmieniaj.
Wiesz, to fotograf robi zdjęcia, nie aparat, odpowiedz sobie na pytanie czego naprawdę oczekujesz? Bo D200 i D80 to ta sama matryca, D200 bardziej szumi, jest szybszy, uszczelniony, ale jak nie robisz zdjęć stojąc w półmetrowych zaspach śniegu to nawet twój D40 zniesie dobrze mróz czy delikatną mżawkę. D80 wypluwa lepsze jpg, D200 raczej nie kupuje się po to aby robić w jpg. Jest jeszcze sprawa szkieł jak sam wspomniałeś, dobrych szkieł nigdy za wiele :)
kronos28
03-03-2008, 00:03
patrząc na to, że masz parę szkieł m42 to tak na dzień dobry d200 da ci pomiar światła z tymi szkłami i innymi manualami bez proca itd.
kerry123
03-03-2008, 00:43
w d40 brakuje mi strasznie srubokreta, bracketingu, denerwuje mnie ze musze zmieniac tryby af w menu, ubolewam tez nad brakiem lcd na gornym panelu, d40 jest troche za maly strasznie nie wygodnie sie go trzyma z wiekszym obiektywem czy lampa (sb-24 to mala cegla). Czy to wystarczajace powody ?
Czy to wystarczajace powody ?
Tak.
w d40 brakuje mi strasznie srubokreta, bracketingu, denerwuje mnie ze musze zmieniac tryby af w menu, ubolewam tez nad brakiem lcd na gornym panelu, d40 jest troche za maly strasznie nie wygodnie sie go trzyma z wiekszym obiektywem czy lampa (sb-24 to mala cegla). Czy to wystarczajace powody ?
W sumie z tego co wymieniles to starczyłby Ci D80.
Jesli do tego chcialbys miec pomiar swiatła z manualami to D200.
A ja na Twoim miejscu poczekałbym na D90 (choc pomiaru z manualami to on raczej miec nie bedzie).
W sumie z tego co wymieniles to starczyłby Ci D80.
Przy dzisiejszej cenie używanych D200... :)
A ja na Twoim miejscu poczekałbym na D90.
Które nie wiadomo kiedy będzie. A dziś cena nowego D80 kusi :) Potem będzie jak kiedyś z D70s... pamiętacie jak się ludzie bili o ostatnie sztuki? :D
Przy dzisiejszej cenie używanych D200... :)
Nie kazdy chce kupić uzywany sprzęt...
Które nie wiadomo kiedy będzie.
Bedzie szybciej niz myslisz :)
Bedzie szybciej niz myslisz :)
No coś zadziwiająco szybko tanieje D80. Ale ja już nie czekam na następce D80 ;)
Ale ja już nie czekam na następce D80 ;)
Ja też aż tak bardzo nie czekam, bo na razie stopuje z wydatkami na foto.
Ale kiedyś pewnie zmienie puszke i jesli D90 bedzie miał to czego bym sobie życzył w D80 to dlaczego nie? :)
No, chyba ze do tego czasu D300 bedzie kosztował 3k :)
No, chyba ze do tego czasu D300 bedzie kosztował 3k :)
No ja już bardziej na to liczę. A jeszcze bardziej na FX w linii Dxx, Dxxx.
Ale co może mieć D90 czego nie ma D80? (nie, nie, to pytanie retoryczne, nie ciągnąć tego podwątku! :p)
Szukalem, porównywałem, radziłem sie kolegów, ogladalem, macałem i tylko raz wziąłem do reki D-70s. Teraz go mam. Wniosek: Najwazniejsze aby aparat podobał sie Tobie. Jesli masz ochote na D-200 to go kup. Ja teraz mam ochote na D-300 i kupie go nawet kiedy D-90 będą rozdawali za darmo. Poprostu podoba mi sie aparat.
hackermuz
03-03-2008, 01:41
nie ma to jak od pierwszego macanka, ja marzyłem o D50 odkąd wiedziałem o jego istnieniu i jego mam ;) a wracając do wątku i stojąc murem za resztą na podstawie tego co napisałeś bierz D200 chyba, że Ci się nie pali to może trochę poczekać i uderzać w D300 a może i D200 stanieje, wszyscy widzimy co z D80 się dzieje :)
cyrusvirus
03-03-2008, 01:42
Jesli masz ochote na D-200 to go kup. Ja teraz mam ochote na D-300 i kupie go nawet kiedy D-90 będą rozdawali za darmo. Poprostu podoba mi sie aparat.
Ale pleciesz kolego herezje
Ale pleciesz kolego herezje Nie znasz mnie a piszesz jakbyśmy niejednego browara wypili. Kupilbym bo kupuje co mi sie podoba a nie co inni radzą. Teraz kupie D-300 i nie pytam Cie o zdanie ani pozwolenie. Gdybym nie byl pewien to zalozylbym podobny watek i czekal co doradzisz. A czekac co wypuszcą jako następne mozna w nieskończoność.
cyrusvirus
03-03-2008, 02:52
Nie nie spoko - niechciawszy Cię urazić rzecz jasna - dziwnie zabrzmiał Twój post.......... może dlatego, że jestem w Polsce?...
Nie klocmy sie bo nie o to tu chodz. Wyciagam reke w strone kolegi. A z D90 to taki drastyczny przyklad byl. Oczywiście ze gdyby dawali za FREE do bym brał.
cyrusvirus
03-03-2008, 03:12
Nie nie przecież się nie kłócimy. Zdaje się, że Cię za słówko złapałem - soreczka jak to mawiają. Oczywiście nie ma żadnego problemu.
Szukalem, porównywałem, radziłem sie kolegów, ogladalem, macałem i tylko raz wziąłem do reki D-70s. Teraz go mam. Wniosek: Najwazniejsze aby aparat podobał sie Tobie. Jesli masz ochote na D-200 to go kup. Ja teraz mam ochote na D-300 i kupie go nawet kiedy D-90 będą rozdawali za darmo. Poprostu podoba mi sie aparat.
A co będzie gdy bardziej spodoba Ci się D90? Wracajac do tematu to ja uważam, że najlepszym zakume w Twoim przypadku będzie kupno jakiegośc fajnego szkła 1dnego 2ch? zależy od Twoich preferencji a jeśli to D 40 aż tak bardzo Ci przeszkadza to sprzedaj i kup D80 + jakieś fajne szkło;) Bo jeśli masz zamiar kupic D200
po to by używac go razem z kitem 18-55 to soryy ale szkoda ładowac w taki tandem kasy xD
kerry123
03-03-2008, 15:17
nie no, oczywiscie chce sprzeda d40 z kitem, patrzylem oferty d80 + 18-135mm i sa calkiem przyjazne. Czy lepiej dolozyc do 18-200, lub kupic wersje z bardzo fajnym kitem ktorym jest 18-70 3.5-4.5 ? Czy naprawde jak mi sie nie spieszy to poczekac na d200 ? Doradzajcie, poradzajcie :)
nie no, oczywiscie chce sprzeda d40 z kitem, patrzylem oferty d80 + 18-135mm i sa calkiem przyjazne. Czy lepiej dolozyc do 18-200, lub kupic wersje z bardzo fajnym kitem ktorym jest 18-70 3.5-4.5 ? Czy naprawde jak mi sie nie spieszy to poczekac na d200 ? Doradzajcie, poradzajcie :)
Decyzje musisz podjąć sam. Nikt za Ciebie tego nie zrobi.
Jesli chcesz zmienic teraz to brałbym D80, jesli za jakis czas to poczekałbym na D90 i na to co bedzie oferował.
A jesli znajdziesz np. jutro na ulicy 6k pln to lec do sklepu po D300 :-P
Zbigniew
03-03-2008, 15:31
Ja dodam, jako użytkownik D200 ze stałym dostępem do D40x (teść ma), że obydwa aparaty są bardzo fajne i obydwoma zrobisz zdjęcia. Różnica jest w funkcjach, jakości JPGów, obudowie i jej wytrzymałości oraz kilku innych drobnostkach.
hackermuz
03-03-2008, 15:35
przede wszystkim pamiętaj, że zdjęcie to przede wszystkim TY, SZKŁO, puszka :)
czujesz, że ogranicza Cię to co masz - zmień
nie ogranicza Cię - nie zmieniaj i poczekaj na niższe ceny ewentualnie tak ja mówi prz3mo czekaj na to co przyniesie domniemany D90, ja czekam :) choć D50 i tak w życiu nie sprzedam
wasilewk
03-03-2008, 18:58
patrzylem oferty d80 + 18-135mm i sa calkiem przyjazne. Czy lepiej dolozyc do 18-200, lub kupic wersje z bardzo fajnym kitem ktorym jest 18-70 3.5-4.5 ?
Odpuść sobie 18-135 (plastikowy bagnet), 18-70: dobry, ale ciemny, 18-200 - no może, choć to nie mistrzostwo świata.
Czy naprawde jak mi sie nie spieszy to poczekac na d200 ? Doradzajcie, poradzajcie :)
Może trochę o konstrukcji mechanicznej:
Najważniejsze jest (wg mnie), żeby aparat dobrze leżał w ręku. Jeśli plastik D40 leży Ci słabo, to D80 (też plastik) wiele Cię nie uratuje (niewiele większy). Natomiast uszczelniony D200 - może już tak. Wiem, że przydałaby się ta korekcja obiektywów, którą ma D300 - niestety na razie (dopóki ktoś z za wschodniej granicy nie poprawi firmware) musisz sobie to darować. Nie mniej np. taka 300/4 od P-sixa zapięta do D80... ...gdzieś było zdjęcie "wyrwanych flaków" (chyba Canona) - a taki D200 wytrzyma spoko. Jeszcze jak mu grip założysz: malina !
Pozostanie Ci tylko wysilić intelekt na dobre i pomysłowe (ale nie wycudowane) kompozycje - tego już nie kupisz.
Pzdr.
kerry123
03-03-2008, 19:01
mysle ze d80 bedzie dla mnie dobra opcja ze szkielkiem 18-70 3.5-4.5, pozniej dokupie 50tke nikkora i bedzie cacy, chociaz kurde bardzo tez mnie boli ze d80 ma tylko 3kl/s i to podobno tylko w parametrach (normalnie ok 2kl/s tak bylo w testach), jak jest z waszymi d80 ? klikaja tak szybko jak napisal producent ? d200 ma 5kl/s i to mnie bardzo do niego m.in przyciaga :) ale coz dla 5klatek nie bede kupowac d200. Powiedzcie mi tylko jeszcze co myslicie o wyzej wymienionym szkle ? dobry kit ?
kerry123
03-03-2008, 19:05
Najważniejsze jest (wg mnie), żeby aparat dobrze leżał w ręku. Jeśli plastik D40 leży Ci słabo, to D80 (też plastik) wiele Cię nie uratuje (niewiele większy).
Trzymalem ostatnio d70 i d80 i roznica jak dla mnie kosmiczna, bardzo ladnie lezy w rece i przede wszystkim wszystkie palce mam na body, w d40 zawsze maly mi ucieka :(
pioter m
03-03-2008, 19:18
Jak czytam taki tekst, to mam wrazenie, ze niedlugo bedziemy podkrecac procesory w naszych aparatach i puszczac 3DMarka.
Ciekawe, jak by sie zaprezentowal taki d80 z chlodzeniem wodnym.
Moj drogi. Bez obrazy, ale jak ktos planuje reporterke, to nie kupuje takiego aparatu (d80) ani takiego obiektywu (18-70 f/3.5-4.5). A napewno nie rozwaza 18-200. Przy takiej szklarni d40/40x jest w zupelnosci wystarczajacy.
Zakupy rozpoczalbym od dobrej ksiazki i glebokiego zastanowienia, czego tak naprawde ci potrzeba. Szkoda twojej kasy.
Pozdrawiam serdecznie.
Piotr
kerry123
03-03-2008, 19:23
kto napisał, że planuję reporterke ?
mysle ze d80 bedzie dla mnie dobra opcja ze szkielkiem 18-70 3.5-4.5, pozniej dokupie 50tke nikkora i bedzie cacy, chociaz kurde bardzo tez mnie boli ze d80 ma tylko 3kl/s i to podobno tylko w parametrach (normalnie ok 2kl/s tak bylo w testach), jak jest z waszymi d80 ? klikaja tak szybko jak napisal producent ? d200 ma 5kl/s i to mnie bardzo do niego m.in przyciaga :) ale coz dla 5klatek nie bede kupowac d200. Powiedzcie mi tylko jeszcze co myslicie o wyzej wymienionym szkle ? dobry kit ?
3kl/s to fakt, ja sie juz z kitow wyleczylem, mialem 18-135 i sprzedalem po kilku miesiacach, teraz bedzie T17-50, czesto kit przez swoje swiatlo (a w sumie jego brak) jest nie do przeskoczenia.
Ja sam powoli zastanawiam sie czy nie zmienic D80 na D200 poki jeszcze mozna D80 sprzedac za jakas rozsadna cene, glownie ze wzgledu na pomiar swiatla (probowalem D80+M42 i nie powiem ze sie nie da, ale wymaga to jednak wiekszego zaciecia) i budowe, mam dosyc duze lapki. Napewno nie zmienie z powodu jakosci zdjec gdyz roznica jak dla mnie nie istnieje).
Pozdrawiam
kerry123
03-03-2008, 21:18
a moze kupic d80 z 50siątką nikkora i dopiero pozniej bede sie zastanawiac nad standardowym szklem ? :) co myslicie o tym ?
a moze kupic d80 z 50siątką nikkora i dopiero pozniej bede sie zastanawiac nad standardowym szklem ? :) co myslicie o tym ?
Ja bym tak zrobił :)
Ale rozważył bym jeszcze zakup używanego D200.
kerry123
03-03-2008, 21:31
a jak w gre wchodzi opcja kupna d200 w bardzo dobrym stanie z przebiegiem 11 000 klapnięć za 2300PLN ? :S
a jak w gre wchodzi opcja kupna d200 w bardzo dobrym stanie z przebiegiem 11 000 klapnięć za 2300PLN ? :S
To bym brał D200 :)
no pewnie że D200, chociaż oczywiście zależy od tego czego oczekujesz...
jejku ale zazdroszę tym co teraz kupują..mało u zywane D200 z 2300..D80 nowe za 2200
a używane D80? strach pomyśleć...aż szkoda sprzedawać..
zwłaszcza jak ktoś dał za nie kiedyś prawie 2x tyle co teraz nowe kosztuje:(
no ale taka już kolej rzeczy, ech.
kerry123
03-03-2008, 21:42
11 000 klapnięć jak na D200 to chyba niezbyt wiele nie myle sie ?
Nie mylisz się. To niewiele.
Nie mylisz się, niewiele.
mpwt - pisalismy w tym samym czasie :-P
legionize
03-03-2008, 21:45
a tak bardzo chcesz zmienic body ? Jest jakis powod ? Wykorzystujesz D40 w 120% ? Bo sadzac po digarcie... to nie zmieniaj.. wogole nie zmieniaj.
zlosliwe to bylo:/ pewnie robisz dużo lepsze. skoro tak piszesz.
Przepraszam za OT
hackermuz
03-03-2008, 22:08
zlosliwe to bylo:/ pewnie robisz dużo lepsze. skoro tak piszesz.
Przepraszam za OT
olej to stary, liczy się przede wszystkim jaką wartość mają dla Ciebie zdjęcia które robisz, historia zna przypadki gdzie takowy "znawca" w praktyce się "nie pokazał" sorki za OT ale trzeba podnieść na duchu kolegę ;)
legionize
03-03-2008, 23:03
to nie mi pojechał tylko autorowi wątku.
wlasnie ogladam digarty autora watku i dla mnie calkiem niezle. ale ja tam sie nie znam. wiadomo http://www.digart.pl/zoom/1456617/real_playa_like.html lipny kadr nieostro i wogole kicha:):):) a serio dla mnie super foto.
koniec ot czekam na zdjecia TaO z pewnascia lepsze
kerry123
03-03-2008, 23:39
przyznaje sie ze to crop :P i dzieki legionize ;)