Zobacz pełną wersję : photomatix problem photoshop
Witam,
od pewnego czasu bawie sie HDR. Łącze zdjecia w PS, znalazlem plugina photomatixa do PS i na poczatku nei zwracalem na to uwage.. ale teraz widze nieścisłości w podgladzie we wtyczce a w efekcie końcowym.
zobaczcie sami:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/1066/45952811pb1.jpg)
pole nr[1] to jest podglad w pluginie a nr[2] to jest zdjecie w PS po wcisnieciu OK we wtyczce
i teraz moje pytanie, dlaczego w podgladzie inaczej wyglada zdjecia, a w PS inaczej... ??
nikt sie nie spotkał z takim problemem ?
:/
a moze inaczej... w czym łączycie i obrabiacie HDR?
No ja się nie spotkałem z takim problemem i pojęcia nie mam skąd on. Być może wtyczka ma inną przestrzeń barwną? Może nie konfiguruje się sama - proponowałbym sprawdzić.
Co do HDR'a to ja raczej nie stosuję takich wodotrysków jak te na widocznych przykładach. Jak coś takiego umieścisz na forum to cię zjedzą - i będą mieli rację. HDR ma wyglądać nie jak oczopląs z automatu, ale jak zdjęcie z poprawnie naświetlonymi wszystkimi planami. To znaczy - na zdjęciu w technice HDR, ma nie być widać, że to zdjęcie w technice HDR :mrgreen:.
Po za tym Photoshop ma opcję robienia HDR - jak już się upierasz, bez żadnych wtyczek (a już szczególnie badziewnego Photomatiksa...). Więc może spróbuj usunąć tą wtyczkę i pobawić się w ten sposób. Ja sam robię HDR'y ręcznie - to znaczy składam normalnie na warstwach różnie naświetlone zdjęcia - czyli to raczej bardziej DRI, ale za to efekty są w 100% przewidywalne.
Pozdrawiam.
beniamin44
08-03-2008, 21:39
anchel napisał
Ja sam robię HDR'y ręcznie - to znaczy składam normalnie na warstwach różnie naświetlone zdjęcia - czyli to raczej bardziej DRI, ale za to efekty są w 100% przewidywalne.
A możesz wrzucić jak to robisz i w jakim programie,mam PS 7 CE i nie jestem zbyt mocny w warstwach dopasowania oraz w maskach a HDRy również mnie rajcują:cry::oops:
Dzięki pozdrawiam!!
D40+18-55+55-200VR
Christoff
09-03-2008, 00:24
ja miałem podobny problem, nie wiem skąd się bierze...
rozwiązałem to w ten sposób, że wybrałem Settings: Default i ponownie ustawiłem to co chciałem i wszystko działa jak trzeba :)
Pozdrawiam
PS: sprawdź czy czegoś nie pozmieniałeś w zakładce S/H bo wydaje mi się, że problem może być właśnie w tym, że preview tego nie łapie :P
przedziwny jest ten plugin w PS ;/ teraz zrobielm tak.. hdr w photomatix i znowu w podgladzie bylo inaczej niz pozniej na zdjeciu, ale skopiowalem to do innego obrazka i tam juz sie zgadzal podglad z faktycznym obrazkiem ;/
ja mam chyba najlepszy pomysl z tym problemem!
wyciagne moje f80 i bedzie po problemie...
Koolego, i to chyba będzie dobry pomysł:)