PDA

Zobacz pełną wersję : Aku w Laptopie-ciągłe ładowanie

Robert_P
02-03-2008, 10:15
Używam laptopa przeważnie jak urządzenie stacjonarne i zastanawia mnie jedno , czy stałe podłączenie do zasilania ma jakiś wpływ na żywotność baterii. Prąd jest podawany jako tylko podtrzymujący ale czy nie lepsza dla aku była by normalna praca na zasadzie rozładowanie -naładowanie itd.
Oczywiście ciągłe wkładanie - wyciąganie kabla zasilającego jest upierdliwe ale może raz poraz trzeba by aku do końca wyładować ?? Odpowiedzi na te pytania nigdzie nie znalazłem więc może koledzy pomogą ?

irek6311
02-03-2008, 11:07
Laptop jak w domu z gniazdka to baterie wypnij ... po roku akumulator utraci 50% pojemności ,
Lito-jon baterie mają ilość pełnych cykli i ciągłe doładowywanie skraca okres użytkowania akumulatora .

Chrf
02-03-2008, 12:51
irek6311 praktycznie wyjaśnił sprawę; jeżeli pracujesz głownie na zasilaniu sieciowym
to wyjmij baterie, przechowuj ją naładowana nie na full ale w ok. 75%, ważne aby raz
na trzy, cztery tygodnie użyć baterii czyli, rozładować ją i naładować ponownie do 75%

david555
02-03-2008, 16:36
irek6311 praktycznie wyjaśnił sprawę; jeżeli pracujesz głownie na zasilaniu sieciowym
to wyjmij baterie, przechowuj ją naładowana nie na full ale w ok. 75%, ważne aby raz
na trzy, cztery tygodnie użyć baterii czyli, rozładować ją i naładować ponownie do 75%

Wszystko ładnie i pięknie, ale zastanawia mnie dlaczego mówisz, że do 75%, a nie do 100%.

Mógłbyś gruntownie uzasadnić tą tezę.

irek6311
02-03-2008, 16:50
Poziom naładowania magazynowanego akumulatora Li-jon 70% czy 100% .. może być i 50% (byle akumulator nie spadł do 0%) ,
raz na 3 miesiące w Laptopa i popracować do rozładowania i doładować ,
tak to praktykuje u siebie i 4 rok akumulator w Laptopie na chwile obecną z 90% pojemności mam ;-)

Robert_P
02-03-2008, 21:36

Stosując powyższe tracę "ups"-a :(

irek6311
02-03-2008, 21:58
Stosując powyższe tracę "ups"-a :(Jeśli miewacie Awarie prądu to niestety akumulator na stałe ,
ja Laptopa tylko do Internetu używam to akumulator mam wypięty ... PC domowy ma UPS ;-)

david555
03-03-2008, 01:08
Stosując powyższe tracę "ups"-a :(

Akumulatory nie są drogie, chyba, że i to stanowi problem, aby raz na dwa lata wymienić baterię.

Robert_P
03-03-2008, 01:12
Akumulatory nie są drogie, chyba, że i to stanowi problem, aby raz na dwa lata wymienić baterię.

Wiem że teraz aku nie są aż tak drogie i nie jest to jakiś problem , tylko zadał pytanko w sumie tak z ciekawości ibo nigdzie nie spotkałem się z jakimiś poradami i zauważyłem że aku już trochę podupadł na zdrowiu.

david555
03-03-2008, 01:15
Wiem że teraz aku nie są aż tak drogie i nie jest to jakiś problem , tylko zadał pytanko w sumie tak z ciekawości ibo nigdzie nie spotkałem się z jakimiś poradami i zauważyłem że aku już trochę podupadł na zdrowiu.

Wykonaj mu kilka cykli rozładowania i ładowania i powinno pomóc, tylko staraj się ładować na max-a, a nie na rzeczone wyżej 75%.:)

Chrf
04-03-2008, 09:47
Wszystko ładnie i pięknie, ale zastanawia mnie dlaczego mówisz, że do 75%, a nie do 100%.

Mógłbyś gruntownie uzasadnić tą tezę.

75% naładowania to stan do przechowywania baterii, do formatowania stosuję się pełne cykle 100% - 0%,
a dlaczego 75% naładowania; przechowywanie baterii naładowanej na 100% może mieć podobne skutki jak w
przypadku 0%, może znacznie zmniejszyć się jej żywotność (przynajmniej tak twierdził producent laptopów z którym
odbyłem kiedyś krótką rozmowę),
warto zauważyć, że kupując nowe urządzenie wyposażone w baterię litowo-jonową, np. laptop, tel. komórkowy,
bateria nigdy nie jest naładowana na 100%, tylko w zakresie od 50 do 75%

qwerty1237
04-03-2008, 10:05
Innym rozwiazaniem jest... wymiana laptopa :-D. W moim laptopie jest bardzo uzyteczna funkcja, ktora nie laduje mi akumulatora do pelna tylko moge ustawic np. 50, 75 albo 100% (smatrcharging czy jakos tak). W ten sposob nawet jak mam podlaczonego laptopa do sieci to akumulator i tak nie jest ladowany do pelna tylko np. na 50%.

memek
04-03-2008, 12:52
Popieram rady kolegow. Od siebie dodam (powolujac sie na support HP), ze podczas rozladowywania baterii dobrze jest raz na kilka cykli wylaczyc alerty Windowsowe (zakladajac ze uzywasz Windowsa) i pozwolic komputerowi wylaczyc sie z braku pradu.

Grover
05-03-2008, 13:37
Laptop jak w domu z gniazdka to baterie wypnij ... po roku akumulator utraci 50% pojemności ,
Lito-jon baterie mają ilość pełnych cykli i ciągłe doładowywanie skraca okres użytkowania akumulatora .
To by w moim przypadku wiele wyjaśniało...

giziol
05-03-2008, 14:10
a mi sie wydaje ze w moim jak doladuje do pelna do ciagnie tylko z prady bo wyjalem baterie i jest zimna, moze tak byc?

david555
05-03-2008, 14:51
a mi sie wydaje ze w moim jak doladuje do pelna do ciagnie tylko z prady bo wyjalem baterie i jest zimna, moze tak byc?

Oczywiście, że jest to możliwe i zależy to tylko od zastosowanych rozwiązań technicznych, niemniej w każdym z rozwiązań, zasada jest jedna, jak spada stopień naładowania baterii, to jest doładowywana, automatycznie, a więc zazwyczaj w takich wypadkach amplituda jest znikoma, a baterie "lubią" od czasu, do czasu rozładować się niemal całkowicie.