PDA

Zobacz pełną wersję : martwy d200

djabollo
01-03-2008, 19:09
witam,
wlasnie zaliczylem problem z d200. nagle zgasl i juz nie zaswiecil. nie reaguje na nic... przyciski, jęki, lamenty, modlitwy... jest po prostu martwy. (uprzedze zarty badz szczere rady .... baterie sprawne i naladowane). tylko co sie stalo? szukalem na forum, ale nie znalazlem przypadku jak moj, czyzbym byl odosobniony? jesli ktos mial tego typu problem, prosze o post. czy istnieje jakis sposob na reset? przycisku przywracajacego ustawienia fabryczne nie znalazlem, jak i informacji o nim, ale moze ktos cos wie? bede wdzieczny za jakis odzew, bo prawde mowiac ta sytuacja mnie troche doluje :(
pozdrawiam
Piotr

sprocket
01-03-2008, 19:16
W wizjerze tez masz ciemno?

buskibj
01-03-2008, 19:23
Więc to jednak prawda,ze po wyjściu nowego modelu stary przestaje robić zdjęcia :(

djabollo
01-03-2008, 20:05
hmmm.... w wizjerze jest ciemniej niz podczas prawidlowej pracy, ale nie jest zupelnie czarno. Sprocket, masz jakis pomysl co to moze byc?

djabollo
01-03-2008, 20:08
buskibj, nie strasz... w zasadzie mam go jeszcze na gwarancji i pewnie nie obejdzie sie bez wysylki do serwisu, ale wizja oczekiwania na naprawe kilka tygodni, rozbraja mnie zupelnie.

buskibj
01-03-2008, 20:32
nie wysyłaj :) u mnie licznik przeskoczył z 2tys na ponad 190 tys i po przeczytaniu kilku wątków o działaniu serwisu wolałem aparatu nie wysyłać.

wanczyk
01-03-2008, 20:37
w takim razie skoro w wizjerze ciemniej to aparat nie dostaje zasilania moze to wina akku masz mozliwosc podpięcia innego akkusa?

djabollo
01-03-2008, 20:45
mam dwa akumulatory i na obydwu to samo. buskibj - Twoja awaria moze nie wymagala inicjatywy serwisu ;). ja nie mam wyjscia... aparat nie dziala.

buskibj
01-03-2008, 20:52
wymagała-dzwoniłem do nich.
może styki w aparacie zabrudzone? sam nie wiem można się wk...
gdyby serwis był normalny to no problem,a tak wyślesz i zgaduj zgadula co zrobią

Bonthyc
01-03-2008, 20:55
czy istnieje jakis sposob na reset? przycisku przywracajacego ustawienia fabryczne nie znalazlem, jak i informacji o nim, ale moze ktos cos wie?
W moim D50 jest przycisk resetu, znajduje się on na dolnej płytce aparatu (tam gdzie się wkręca statyw lub grip), sądzę że w D200 tez coś takiego jest.

sprocket
01-03-2008, 20:55
Wiem ze zasilanie wizjera odbywa sie z pominieciem elektroniki wiec ja bym jeszcze tylko sprawdzil styki w komorze akumulatora, moze cos sie podgielo - sprawdz
Jesli jest ok to pozostaje tylko serwice niestety.

djabollo
01-03-2008, 21:12
buskibj (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9749) - i jak to sie skonczylo?
Bonthyc - w d70 ktory mam, tez jest. okazuje sie, ze w d200 nie ma go chyba wcale.

valoos
14-03-2008, 14:12
sprocket, a po czym wnosisz, ze zasilanie wizjera odbywa się z pominieciem elektroniki ? ... bo tu mnie, starego elektronika, położyłeś na łopatki - wizjer jest podpiety bezpośrednio do aku ? :D ... no nie żartuj - a co w takim razie wyświetla na nim cyferki jeśli nie elektronika ? ;) :P

markB
14-03-2008, 15:49
Kolega trochę się przejęzyczył chyba. Tu tylko są osobne obwody dla elektroniki pomiaru światła i AF.
Reset: Naciskasz jednocześnie przycisk kompensacji ekspozycji (pierwszy po prawej) i przycisk Qual po lewej stronie pryzmatu (na tym okrągłym). Opis na str. 97 manualu.
Czy cokolwiek się zapala w wizjerze, np. dioda AF?

sprocket
14-03-2008, 20:47
Naprawialem kiedys FE u mnie i tak sie dowiedzialem ze od bodajze od modelu F80 jest nowy typ matowki ktora pobiera prad z pominieciem elektroniki glownej, zreszta sami wiecie ze bez pradu widac tylko ciemnosc w wizjerze.
Dlatego sugerowalem ze jesli byla by to wina aku lub samej komory akumulatora wizjer byl by rowniez nieaktywny.

krzysztofisko
14-03-2008, 22:00
Spróbuj zostawić bez zasilania na parę godzin, czasami moze pomóc.

djabollo
24-03-2008, 20:07
w koncu wyslalem do niemiec. jest w trakcie naprawy i za kilka dni powinien byc z powrotem. jak wroci, opisze wszystko co mu bylo i jak przebiegla wspolpraca z niemcami. ale juz teraz moge powiedziec, ze maja odpowiednie podejscie, w odroznieniu od naszego serwisu.

nelson
25-03-2008, 07:25
witam,
wlasnie zaliczylem problem z d200. nagle zgasl i juz nie zaswiecil. nie reaguje na nic... przyciski, jęki, lamenty, modlitwy... jest po prostu martwy. (uprzedze zarty badz szczere rady .... baterie sprawne i naladowane). tylko co sie stalo? szukalem na forum, ale nie znalazlem przypadku jak moj, czyzbym byl odosobniony? jesli ktos mial tego typu problem, prosze o post. czy istnieje jakis sposob na reset? przycisku przywracajacego ustawienia fabryczne nie znalazlem, jak i informacji o nim, ale moze ktos cos wie? bede wdzieczny za jakis odzew, bo prawde mowiac ta sytuacja mnie troche doluje :(
pozdrawiam
Piotr

U mnie identycznie stało się w D70, padnięty bezpiecznik w torze zasilania.
Koszt bezpiecznika 7 zł, koszt wymiany 150 zł :) (Nikon Polska)