Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D70 - błedny pomiar expozycji

Zawrat
01-03-2008, 18:02
Witam. Mam problem z moim D70. W trybie automatycznego doboru przysłony i migawki np. Krajobraz - aparat dobiera wartości F11 i 1/125s. W trybie manualym - przy ustawieniu w tych samych warunkach oswietleniowych przysłony obiektywu na 11 - aparat pokazuje czas 1/2s. Zdjęcia oczywiście wychodzą wtedy kompletnie białe. Czy ktoś z Was z podobnym problemem?

Rafal28
01-03-2008, 18:24
To ustaw sobie drugim pokrętlem czas naświetlania. To tryb manualny.

sea21
01-03-2008, 18:43
poczytaj instrukcje. w trybie manualnym jednym pokretlem ustawiasz przyslone a drugim czas otwarcia migawki. drabinka wewnatrz wizjera podpowiada Ci czy masz dobrze nastawiona ekspozycje. pozdrawiam i zachecam do czytania instrukcji :)

Zawrat
01-03-2008, 23:48
Hej, nie przyszło mi do głowy, że muszę pisać o tym, potrafie w trybie manualnym zlikwidować wszelkie niedoświetlenie i przeswietlenie zdjęcia. Prawdę mówiąć, praktycznie nie uzywam innych trybów poza "M". Bardzo bym nie chciał wracać do automatyki.
Pozdrawiam

kacperek
02-03-2008, 00:08
Hej, nie przyszło mi do głowy, że muszę pisać o tym, potrafie w trybie manualnym zlikwidować wszelkie niedoświetlenie i przeswietlenie zdjęcia. Prawdę mówiąć, praktycznie nie uzywam innych trybów poza "M". Bardzo bym nie chciał wracać do automatyki.
Pozdrawiam

To o co ci chodzi?

mpwt
02-03-2008, 00:48
A na jaki obiekt mierzysz światło? Matrycowy, punktowy?

Kraftsman
02-03-2008, 01:02
Witam. Mam problem z moim D70. W trybie automatycznego doboru przysłony i migawki np. Krajobraz - aparat dobiera wartości F11 i 1/125s. W trybie manualym - przy ustawieniu w tych samych warunkach oswietleniowych przysłony obiektywu na 11 - aparat pokazuje czas 1/2s. Zdjęcia oczywiście wychodzą wtedy kompletnie białe. Czy ktoś z Was z podobnym problemem?

Pozdrawiam

Zawrat - przemyśl jeszcze raz swoje wypowiedzi. Bo się chyba chłopie trochę zamotałeś.

Zawrat
02-03-2008, 02:15
Problem wygląda tak. Tryb automatyczny - zdjęcia poprawne. Tryb manualny - pomiar obarczony ogromnym błędem. Pytanie zas wcale nie brzmi 'co to jest tryb manualny - ani nawet nie pytam o to - którym pokrętłem zmieniam czas naświetlania a którym przysłonę. Pytam - czy ktoś juz spotkał się z takim zjawiskiem ?
Pozdrawiam wszystkich - tych , którzy uważają, że na forum powinnismy sobie pomagć...

ekonet
02-03-2008, 02:25
Problem wygląda tak. Tryb automatyczny - zdjęcia poprawne. Tryb manualny - pomiar obarczony ogromnym błędem.
Spróbujmy jeszcze raz - aparat w trybie manualnym. F=11, to już wiemy. A czas jaki masz ustawiony? I W JAKI SPOSÓB aparat Ci pokazuje 1/2s w tym momencie? W trybie manualnym aparat nie pokazuje (nie proponuje) czasów, masz jedynie drabinkę światłomierza i tam szukasz, w którą stronę korygować parametry.
Weź jeszcze pod uwagę opcję ISO Auto...
No to jak jest?

Rafal28
02-03-2008, 02:25
W tym watku pozwole sobie zaapelowac. Czytajcie w pierwszej kolejności instrukcje zakupionego sprzętu a na forum pytajcie o rzeczy ktore nie zostaly w niej zawarte!!! Choc nie jestem tu starym wyga to prosze w imieniu kolegów o zastanowienie sie nad trescią i sensem zadawanych pytan. Rozprawiamy tu czasem na tematy dziwne, techniczne, wyjatkowe, latwe, trudne, niespotykane i inne w tym takze podstawowe w zakresie fotografii. Czytajcie watki bo wiele juz zostalo napisane. Sami zapewne nie chcielibyscie czytac o tym samym problemie kilka razy. Nie jestem idealny ale przygode z tym forum rozpoczalem od przeczytania watków interesujących mnie a potem zacząłem wtrącac do tematów swoje uwagi badz pytania. Polecam. Pozdrawiam.

Rafal28
02-03-2008, 02:30
Kolega "ekonet_pth" chyba jest w blędzie. Tryb manualny nie moglby byc manualnym gdyby nie pokazywal wartosci przyslony i czsu. Czas jest pokazywany. Sprawdz sobie.

ekonet
02-03-2008, 02:31
Kolega "ekonet_pth" chyba jest w blędzie. Tryb manualny nie moglby byc manualnym gdyby nie pokazywal wartosci przyslony i czsu. Czas jest pokazywany. Sprawdz sobie.
Pokazuje czas i przysłonę, które ustawiliśmy pokrętłami. Nie pokazuje sugerowanych wartości. Teraz jaśniej?

Rafal28
02-03-2008, 02:45
Tu przeprosze kolege to prawda przy dokonywaniu pomiaru aparat pokazuje jedynie wartość przyslony, pole AF i ilość pozostalych fotek (w wizjerze). Oraz sugeruje uzycie lampy jesli zachodzi potrzeba.

ekonet
02-03-2008, 02:50
Tu przeprosze kolege to prawda przy dokonywaniu pomiaru aparat pokazuje jedynie wartość przyslony, pole AF i ilość pozostalych fotek (w wizjerze). Oraz sugeruje uzycie lampy jesli zachodzi potrzeba.
No proszę Cię - a czasu Ci nie pokazuje? To masz coś zepsute.

lesheck
02-03-2008, 03:03
Zawrat, a moze masz po prostu ustawiona korekcje ekspozycji i stad problem w manualu. W auto korekcja jest ignorowana.

who
02-03-2008, 09:43
a ja zaapeluję najpierw do części o czytanie ze zrozumieniem, czasami trzeba czytać pomiędzy wierszami ale znowu nie jest to takie trudne, ale także apel żeby nie stosować za dużo skrótów myślowych :)

kolega ma problem, że w trybie automatycznym dobrze mu dobiera parametry, a w trybie manualnym pomiar jest skopany, bo według drabinki dla F=11 wychodzi czas 1/2s
ja za lesheck'iem może masz ustawioną jakąś korektę ekspozycji?? albo coś w menu poprzestawiałeś i teraz nie pamiętasz, najpierw może zrób reset do ustawień fabrycznych (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś) i zobacz jak wtedy aparat będzie się zachowywał