Zobacz pełną wersję : Inna lampa niż SB do D80 ?
copywriter2000
01-03-2008, 15:36
Co wybrać? Temat wałkowany, ale nie znalazłem wyczerpujących odp. Wstępnie wiem, że należy zrezygnować z Tumaxów... Soligory, Sigmy Metze? Co zagada w iTTL-u prócz sabiny?
Ps. Wiem, że gdybym miał większe fundusze kupiłbym SB. Szukam alternatywy!
Zdjęcia, które chcę głównie robić to portreciki... Kupiłem ostatnio 2 parasolki oraz 45 ws.
Lege Artis
01-03-2008, 18:09
To napisz czy chcesz odpowiednik SB600 czy SB 800. Z odpowiedników dobre są Metze.
Albert44
01-03-2008, 18:36
To napisz czy chcesz odpowiednik SB600 czy SB 800. Z odpowiedników dobre są Metze. I Sigmy :) . Ale ja wolę Metze.
Mam Sigmę ST 500 Super - bardzo ładnie współpracuje z D80. Jeżeli chodzi o możliwości - jest porównywalna z SB 800, a jednak zawsze pare złotych tańsza.
copywriter2000
01-03-2008, 22:04
A coś więcej o Metzach i Soligorach?
Ta Sigma droga;/
copywriter2000
02-03-2008, 21:41
To koniec? Zero propozycji? Nic prócz sabinek nie ma?
pewnie gdzieś tam się znjadą odpowiedniki, ale po co głowę sobie nimi zawracać jak i tak w końcu kupisz sabinkę :)
w dziale lampy sporo jest tematów o innych lampach niż SB, poczytaj może ci się rozjaśni, ja po lekturze doszedłem do wniosku że i tak spora część osób (z tego co kojarzę większość) po pewnym czasie użytkowania sigm i metz'ów przesiadła się na sb i dopiero wtedy była w pełni zadowolona
więc pozbieraj trochę jeszcze, albo kup na raty (np. w euro jak tu ktoś opisał, zamawiasz na stronie, korzystasz z promocji raty 0%, odbierasz w pasującym ci sklepie) no ale ja mogę być nieobiektywny bo sam mam sabinkę :)
copywriter2000
04-03-2008, 16:08
Z ratami nie wydolę. W niedzielę zrobiłem "ałka" swojemu peziowi 306 kombi:/ Musi być tania i w miarę dobra:D A na Sabinę przyjdzie czas!
kurde tak to tylko w erze ;)
tez walkowalem od pewnego czasu temat lampki i stwierdzilem ze nie ma sie co pchac w zamienniki,
fakt ze sabiny tanie nie sa ale jak wiele osob skorzystalem z rat w euro 20x0% ;)
i sb-600 u nich w tych ratach wychodzi 43,20 miesiecznie ;)
wiec jesli kupisz jakis zamiennik za np 300-350 PLN (zupelnie nie wiem ile moze kosztowac i tu strzelam)
to masz juz okolo 7-8 rat na sabine ;)
przemysl jeszcze raz sprawe
pozdrawiam
Pawel
Wiewioor
08-03-2008, 22:18
Witam,
przepraszam za lekki OT, ale zastanawiam się nad kupnem SB-800. Chodzi mi mianowicie o to, że kupując na raty jestem wstanie dać te parę PLN'ów więcej miesięcznie i mieć spokój. W związku z tym mam pytanie - czy SB-800 jest najlepszym wyborem? Różnice pomiędzy SB-600 a SB-800 znam i w grę wchodzi tylko coś na poziomie SB-800. Po prostu jak kupować to porządnie, bo nie stać mnie na wydawanie kasy na to samo kilka razy. A tak będę miał wszystko załatwione za jednym zamachem. Czytając wątki odnośnie lamp doszedłem do wniosku, że i tak wszyscy "kończą" z SB-800 (takie ogólne odczucie). Czy może kupić coś innego niż SB-800?
Pozdrawiam
Witam,
przepraszam za lekki OT, ale zastanawiam się nad kupnem SB-800. Chodzi mi mianowicie o to, że kupując na raty jestem wstanie dać te parę PLN'ów więcej miesięcznie i mieć spokój. W związku z tym mam pytanie - czy SB-800 jest najlepszym wyborem? Różnice pomiędzy SB-600 a SB-800 znam i w grę wchodzi tylko coś na poziomie SB-800. Po prostu jak kupować to porządnie, bo nie stać mnie na wydawanie kasy na to samo kilka razy. A tak będę miał wszystko załatwione za jednym zamachem. Czytając wątki odnośnie lamp doszedłem do wniosku, że i tak wszyscy "kończą" z SB-800 (takie ogólne odczucie). Czy może kupić coś innego niż SB-800?
Pozdrawiam
hehehe zadales pytanie i sam sobie na nie odpowiedziales :D
nic dodac nic ujac ;)
Body sie zmieniaja, obiektywy podobnie ale lampa Ci zostanie (o ile systemu nie zmienisz:twisted:)
Wiewioor
08-03-2008, 22:27
System też pewnie zostanie - z SB-800 na pokładzie:)
Teraz tylko kupić lampkę i błyskać - w końcu "kropelki" nabiorą rumieńców ;)
PS. Żona dała zielone światło na wydatki - trzeba szybko kupić bo się rozmyśli :D
Wiewioor
15-03-2008, 23:49
No i w plecaczku zamieszkała Sabina 800 :D Cud, miód i orzeszki :D
PS. Teraz mam apetyt na jakąś żarówę z fotocelą :D
Na lampie mniej opłaca się oszczędzać. Postęp techniczny i tzw. zużycie moralne mniej ich dotyczy. Zerknij do instrukcji SB-800: mowa tam tylko D2h. Ile od tego czasu weszło DSLR Nikona? I ile teraz kosztujeD2h? A sabinka trzyma się na rynku bez zmiany. Aha, pewnie niedługo poczujesz pokusę zakupu drugiej sabinki...
A ja powiem tak - daruj sobie wszelkie zamienniki typu Tumax lub inne nieznane produkcje. Mets lub Sigma, ale najlepiej jak kupisz SB-600/800.
Sam stwierdzisz, że warto było zapłacić więcej...
Znam to z autopsji - miałem Tumaxa... Sprzedałem i kupiłem 600-tkę :)
podpowiem tak jak koledzy, tez mialem Tumaxa i byl fatalny, nie dosc ze blyskal jak chcial to czasami w ogole nie chcial. kupilem sb600 i jest naprawde przyjemna
Skrzydlaty
29-03-2008, 23:11
Posiadam nikon D80 mam dwa obiektywy N18-135 i S10-20, chcialem kupic lampe blyskowa 400 albo 600 i obiektyw N50mm
Urzywam wbudowaną ale tylko w trybie auto, niebardzo znam sie na lampach. Czy warto kupic Lampe blyskowa ? Czy jest to duza roznica od wbudowanej ? Dziekuje i Pozdrawiam.
Posiadam nikon D80 mam dwa obiektywy N18-135 i S10-20, chcialem kupic lampe blyskowa 400 albo 600 i obiektyw N50mm
Urzywam wbudowaną ale tylko w trybie auto, niebardzo znam sie na lampach. Czy warto kupic Lampe blyskowa ? Czy jest to duza roznica od wbudowanej ? Dziekuje i Pozdrawiam.
tak jest. kup sb600 i naprawde bedziesz czul roznice.
Moim zdaniem SB-400 to wyrzucone pieniądze. Od lampy wbudowanej różni się tylko mocą i chyba tym, że ma odchylany do góry reflektor. Nie ma nawet oświetlacza wspomagającego AF. A do tego kosztuje 500 zł. Nic dziwnego, że nawet na Allegro jej niemal nie sprzedają. Za takie pieniądze to chyba rzeczywiście lepiej byłoby kupić jakiegoś Sunpaka. Ale polecam SB-600, a zwłaszcza SB-800. SB-800 to lampa której nie chce się zmienić.
Nie, przerobiłem Soligora, Sunpaka, szaleństwa z Metzami, SB 600, wreszcie SB 800 to jest to!
Jakiekolwiek próby oszczędzania w tym temacie prowadzą wyłącznie do zwiększania wydatków...ale mądry po szkodach. Tu nie ma żadnego pola do eksperymentów.
Pozdrawiam
Waldy
Ale teraz SB-400 w Fotoplanet kosztuje 289 PLN, a za te pieniądze to bym się na Twoim miejscu zastanowił (ja właśnie zamówiłem). Zaletą tej lampy są jej wymiary i nie chodzi tu o ciężar - ta lampa nie rzuca się w oczy, a napewno jest o niebo lepszym rozwiązaniem niż TUMAX (którego też niegdyś kupiłem - nie polecam).
A i jeszcze - przy tej cenie to Ci jeszcze na N50-kę Nikkora wystarczy!!!
A jak się okaże, że lampa za słaba, lub nie spełnia Twoich oczekiwań, sprzedaż ją i niewiele stracisz (zgoda, że 500 PLN za tą lampę to nieporozumienie).
Jak czytam to forum to odnoszę wrażenie, że "fachowcami" są tu głównie pracownicy marketingu firmy nikon. Temat jest: inna lampa niż SB i chętnie poczytam użytkowników tych zamienników tylko boją się odezwać bo zaraz zostaną zakrzyczeni. Prawda jest tak, że obecnie lustrzanki mają dzieci z podstawówki i nie muszą mieć nawet pół profesjonalnego sprzętu. Sam korzystam ze starej lampki practiki (w manualu) i radzę sobie.
Ale się czaiłeś z odpowiedzią; ja tyle bym nie wytrzymał... :)
zrobiłem "ałka" swojemu peziowi
lol
Temat lamp do Nikona to rzeka - jedyne słuszne to lampy typu SB-XXX. Tumaksy nie spełniają potrzeb, źle naświetlają, Sigmy jeśli pracują w i-TTLu cenowo porównywalne z SB więc nie ma sensu kombinować.
Dobrą alternatywą jako tania lampa może być Sunpak PZ42X. Mam tą lampę cena sporo niższa niż np SB600, naświetla poprawnie przy reflektorze skierowanym na wprost czy ze światła odbitego, wykonanie solidne.
Jeśli do celów amatorskich czy półprofesjonalnych przy zastosowaniu 1 lampy sądzę iż jest to dobra alternatywa do lamp SBXXX.
Wiewioor
19-12-2008, 20:49
Ja kupiłem SB-800 - długo się zastanawiałem nad lampką i wybór padł na ten model. Dzisiaj nie wyobrażam sobie fotografowania w domu bez lampy (zwłaszcza po lekturze foto.jasiu.pl). Znajomego namówiłem na SB-600 - czeka na przesyłkę. Słowem polecam Sabiny.
Pozdrawiam i życzę zadowolenia z dokonanego wyboru!
A czy tego sunpaka pz42x mozna odpalac bezprzewodowo tak jak sb-600 przez CLS?
Polsar74
01-01-2009, 20:41
A czy tego sunpaka pz42x mozna odpalac bezprzewodowo tak jak sb-600 przez CLS?
watpliwe !
Prosilbym o odp kogos kto mial do czynienia z ta lampa:)
Polsar74
02-01-2009, 13:03
Prosilbym o odp kogos kto mial do czynienia z ta lampa:)
KLIK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=70002) - tu masz interesującą Cię informację
O dzieki wielkie:) eh no to trzeba bedzie kase dozbierac:P