PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro

tasmaniec
01-03-2008, 10:53
Witam.
Jak w temacie noszę się z zamiarem kupna takiego obiektywu-znajomy kolegi sprzedaje. Stan jak nówka-ponoć przeleżał większość czasu w pudle, nie ma już gwarancji ale ponoć wszystko ok z obiektywem. Czy mogę posiadaczy (i nie tylko) prosić o podanie zalet, wad tego obiektywu? Nie chodzi mi o porównanie tego z innymi obiektywami -bo chciałbym dowiedzieć się rzeczy tylko o tym. Czytałem tematy na forum, z których większość opisywała wyższość nikona, tamrona jednak jak wyżej chciałbym dowiedzieć się więcej na temat tego obiektywu od jego użytkowników. Proszę też o porady na co zwrócić uwagę przy kupnie-może jest coś typowego w nim co może mnie zaskoczyć lub zdziwić i bez takiej świadomości będę myślał, że to może wada (a w rzeczywistości wszystko będzie ok).
Na koniec proszę też o wrzucenie zdjęcia makro wykonanego tym obiektywem-nie musi być link do zdjęcia o dużej rozdzielczości-chodzi mi tylko o odwzorowanie wielkości na zdjęciu.
Czy dobrze rozumie, to możliwość robienia makro 1:1 oznacza, że sfotografowany 1cm na linijce będzie dokładnie jednym cm na zdjęciu (1:1) o jakich wymiarach?
dzięki za ewentualną pomoc.

PsychoX
01-03-2008, 17:17
odwzorowanie 1:1 oznacza, że 1mm w rzeczywistości będzie odpowiadał 1mm na matrycy

tasmaniec
02-03-2008, 01:38
nikt z posiadaczy nie ma zdania do powiedzenia na tema tego obiektywu?

Damianus
03-03-2008, 21:50
Witam
Miałem ten obiektyw i rzeczywiście w Makro sprawdzal się znakomicie .Do portretów moim zdaniem lekko za ostro rysował natomiast jego zasadnicza wadą była powolność .Do tego jeżeli obraz nie był wystarczająco kontrastowy to po prostu ne potrafił ustawić ostrości kręcąc się jak śrubokręt.

Sumując zalety :
- bardzo dobra jakość wykończenia i pancerna budowa (naprawdę kawał porządnego szkła)
- odwzorowanie 1:1
- ładnie odawał kolory
- ostry od 2,8
- w miarę przystępna cena używanych egzemplarzy (ja swojego kupiłem za 1100 i za tyle sprzedałem po roku)

Wady :
- strasznie wolny
- głośny
- problemy z ustawieniem ostrości przy niekontrastowych scenach

Jeżeli do makro to polecam jeżeli do innych celów to średnio.

Anion
03-03-2008, 23:15
Na koniec proszę też o wrzucenie zdjęcia makro wykonanego tym obiektywem.....

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=266
tutaj masz ich pod dostatkiem

Cosnek
05-03-2008, 01:20
Dobry obiektyw.Do macro i portretu, jesli uzywany okolo 1000zl. Polecam.

tasmaniec
06-03-2008, 01:12
dzięki za odpowiedzi.