Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200VR przestał ostrzyć?
magda.olek
01-03-2008, 00:40
Witam serdecznie,
Do tej pory korzystałam z D70 + Nikkor 18-200VR i byłam bardzo zadowolona. Ostatnio kupiłam D300 i... aparat jest super. Niestety przy zdjęciach widzę duże braki w ostrości obiektywu.
Zastanawiam się, czy to kwestia różnicy w megapikselach aparatu - nagle widzę dużo więcej, czy też coś się stało z obiektywem?
Czy są jakieś sposoby na sprawdzenie czy obiektyw ostrzy jak w czasach pierwszej młodości? Może serwis Nikona robi coś takiego? Czy ktoś z forumowiczów ma takie doświadczenia?
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam
Magda
możesz mieć BF/FF z tym szkłem - sprawdź to sobie i ewentualnie lekko skoryguj w puszce
Pewnie puszka ma BF albo FF, testowałaś jak jest z innymi szkłami? Było o tym trochę na forum, poszukaj, na pewno coś znajdziesz.
magda.olek
01-03-2008, 01:12
Dzięki, jutro z rana poszukam szablonu do wydruku i będę się "wyżywała" na szkiełku!
jestem ciekaw wyników... też planuję zmianę puszki, mam to szkło i z d70s działa ok...
U mnie z D300 to szkiełko działa rewelacyjnie. Ostrość piękna i nie ucieka nigdzie ;)
..za poprzednikami, możesz mieć problem z AF i ustawianiem punktu ostrości, co zresztą spokojnie (w pewnych granicach oczywiście) skorygujesz we własnym zakresie za pośrednictwem puszki. Niemniej jest jeszcze jeden dość istotny aspekt, jesli to minimalna róznica objawiająca sie szczególnie na powiększeniach, to powodem być może również inny typ filtra dolnoprzepustowego umieszczonego przed matrycą. D70 ma to do siebie, że filtr AA jest szczególny i na dobrym szkle potrafi razić wręcz ostrością i wyciagnąć każdy drobiazg, przesiadając się z dotychczasową szklarnią na D200 czy d300 da sie tą różnicę zauwazyć.. ..i zgodnie z moją stopką mowię to z doświadczenia nie z googlowania.. :)
Przestrzegam jednakże przed kalibracją AF w puszce.
Po dokonaniu takiej regulacji (z innym szkłem) mój aparat miał problemy z ostrzeniem z większych odległości. Nikon uprzedza o wystąpieniu takich problemów w instrukcji obsługi przy temacie kalibracji.
W przypadku zooma problemy mogą sie również pojawić przy zmianie ogniskowej.
Najlepiej jest wymienić szkło jeśli to możliwe. Ale regulacji nie polecam.
magda.olek
03-03-2008, 00:00
Jestem zupełnie zdezorientowana. Zrobiłam małą korektę BF: -4 i niby jest delikatnie lepiej, ale chyba rzeczywiście D70 robił ostrzejsze zdjęcia. Może to kwestia tego filtra dolnoprzepustowego? Czy można jakoś ustawić te filtry, żeby było lepiej?
Jestem zupełnie zdezorientowana. Zrobiłam małą korektę BF: -4 i niby jest delikatnie lepiej, ale chyba rzeczywiście D70 robił ostrzejsze zdjęcia. Może to kwestia tego filtra dolnoprzepustowego? Czy można jakoś ustawić te filtry, żeby było lepiej?
można je wyjąć lub wymienić, ale nie bardzo zalecam samodzielną zabawę - to są elementy fizyczne (kawałki powiedzmy szkła), a nie filtry jak w photoshopie
Każdy D300 ma przecież filtr i nie każdy ma problemy z ustawieniem odpowiedniej ostrości, czy z odpowiednią współpracą z danym egzemplarzem obiektywu.
BF/FF to dość częsta przypadłość przecież.
U mnie naprawdę aparat z tym szkłem doskonale sie "dogaduje".
Wcześniej mi umknęło, że ten obiektyw nie jest już taki nowy... przepraszam.
Magda, zadzwoń do serwisu i zapytaj co z tym problemem zrobić.
Ja myślę, że mogą Ci dokonać odpowiedniej regulacji/kalibracji body tak, żeby lepiej współpracował z tym obiektywem.
Zrobiłaś testy ostrości na tablicy ? Jaki wynik ?
Jeśli masz jeszcze wątpliwości, załącz jakieś przykładowe zdjęcie, myślę, że wtedy łatwiej będzie coś doradzić.
można je wyjąć lub wymienić, ale nie bardzo zalecam samodzielną zabawę - to są elementy fizyczne (kawałki powiedzmy szkła), a nie filtry jak w photoshopie
..no wyjmować bym nie zalecał, w ten sposób można przystosować puszkę do fotografii w podczerwieni, ale równolegle zapomnieć o normalnych kolorkach.. ..linko pogladowo traktuje o co chodzi z filtrem AA mimo, że w D70
http://www.astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm
..jesli przekonasz się, że jednak AF ostrzy w punkt na tablicy testowej znaczy to, że jestes po prostu odrobinę przewrazliwiona. Po przejściu z D70 każdy sie musi z tym pogodzić.. ..ewentualnie pozostaje jeszcze KODAK DCS PRO SLR/n z pełną klatką i bagnetem Nikona.. ..ten ostrością powala nawet D70 bo zdaje się pozbawiono go filtra AA już konstrukcyjnie.. :)
Damianus
03-03-2008, 10:56
Witam
U mnie problem jest dość podobny.Mam d300 od 3 m-cy i początkowo dogadywał się z 18-200 vr bez problemów ostrzył idealnie .Po jednej z ostatnich sesji zauważyłem że model ma nieostre oczęta (chociaż zawsze staram się na nie ustawiać ostrość ) .Zacząłem testować swój obiektyw i wyszła dziwna rzecz. Mianowicie nagle obiektyw dostał sporego backfocusa i co dla mnie jeszcze dziwniejsze na przesłonie 5,6 jest w miarę ok , na 11- 16 kompletna padaka i potem od 18 jest już dobrze .
Czy ktoś może coś doradzić lub wytłumaczyć takie dziwne zachowanie. Zacząłem majstrować z tą kalibracją w puszce ale albo backfocus jest zbyt duży albo ja nie widzę zbytniej różnicy .
Mam jeszcze inne szkło 50 mm 1,8 i tutaj ostrość jest super ale to stałka.
..no wyjmować bym nie zalecał, w ten sposób można przystosować puszkę do fotografii w podczerwieni, ale równolegle zapomnieć o normalnych kolorkach.. ..linko pogladowo traktuje o co chodzi z filtrem AA mimo, że w D70
http://www.astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm
..jesli przekonasz się, że jednak AF ostrzy w punkt na tablicy testowej znaczy to, że jestes po prostu odrobinę przewrazliwiona. Po przejściu z D70 każdy sie musi z tym pogodzić.. ..ewentualnie pozostaje jeszcze KODAK DCS PRO SLR/n z pełną klatką i bagnetem Nikona.. ..ten ostrością powala nawet D70 bo zdaje się pozbawiono go filtra AA już konstrukcyjnie.. :)
można spokojnie wyjąć bez przekłamania kolorów, zajmuje się tym parę firm
Mianowicie nagle obiektyw dostał sporego backfocusa i co dla mnie jeszcze dziwniejsze na przesłonie 5,6 jest w miarę ok , na 11- 16 kompletna padaka i potem od 18 jest już dobrze .
czy ja dobrze zrozumiałem? Zdjęcia z N18-200 są dobrej jakości na przesłonach od 18 w górę?
HN70, nie, źle zrozumiałeś.
Damianus napisał tylko, że zauważył taki problem u siebie. Ale nie można uogólniać. U mnie nic takiego nie zauważyłam.
Tak przenosząc trochę informacje z innego wątku, to niestety wychodzi na to, że D300 ma nieco kapryśny autofokus i już wiele razy zetknęłam sie z taką opinią.
Poza tym, cóż, wydajemy na sprzęt masę pieniędzy, a mimo to, ciągle jakieś problemy, albo BF albo FF,
jedno szkło pięknie wspólpracuje z danym body, z innym ezgemplarzem tego samego modelu nie chce, itd. Drugie szkło ładnie pracuje i z jednym i drugim body... Nie wiadomo tak naprawdę o co tu chodzi.
Wracając do tematu,
proszę, nie przesadzajmy z tym filtrem dolnoprzepustowym. Być może w D300 jest inaczej niż D70 z ostrością, ale to nie są różnice, których użytkownik aparatu jest w stanie dostrzec bez bardziej szczegółowych testów.
Piszecie Magdzie o filtrze, myślę, że zupełnie niepotrzebnie, albo przynajmniej za wcześnie.
Nie napisała jeszcze nawet czy zrobiła testy na obecność FF/BF, od tego trzeba właśnie zacząć.
Ostatnio robiłam sporo testów związanych z ostrością i naprawdę przekonałam się, że z tego aparatu można uzyskać tak ostre zdjęcia, że trudno oczekiwać czegoś więcej.
Mam nadzieję, że Magda nie pobiegła nigdzie do żadnego "serwisu" w celu wymontowania filtra dolnoprzepustowego ;).
Pozdrawiam