PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - Nef nieskompresowany, a skompresowany bezstratnie

fotone
29-02-2008, 22:31
Jak wczejśnie pisaliście - od studiowania ustawień D300 głowa może rozboleć, ale zastanawia mnie jedno...
Na wyświetlaczu pokazuje się taka sama ilość zdjęć jaką można zrobić na nefie nieskompresowanym, i skompresowanym bezstratnie - czemu??

turkish
29-02-2008, 22:42
bo nie ma takiej techniki na tym swiecie ktora by ci ocenila jak bardzo te nadchodzace zdjecia beda skompresowane a kazde jest kompresowane indywidualnie dla sceny. stad aparat nie potrafi przewidziec ile zdjec zmiesci sie w danej przestrzeni MB.

fotone
29-02-2008, 23:05
to, że na wyświetlaczu pokazuje przybliżoną ilość zdjęć to wiem, nie rozumiem dla czego mimo braku "takiej techniki" potrafi przewidzieć ile zdjęć na kartę wejdzie w nef'ie skompresowanym, a nie potrafi przewidzieć ile ich się zmieści w nefie skompresowanym bezstratnie.

Rafał_Sz
29-02-2008, 23:10
W przypadku skompresowanego bezstratnie NEFa puszka zakłada, że dane będą miały postać której skompresować sie nie da. Brzy dziwnie, ale tak jest.

fotone
29-02-2008, 23:15
oka, jak sie nie da to sie nie da.
W instrukcji piszą, że kompresja (nie ta bezstratna) ma "niezauważalny" wpływ na jakość zdjęcia.
Ktoś używa?? Jak to sie ma w praktyce, nie pytam o zdjęcia typowo testowe bo takie mogę sobie zrobić, czysto praktycznie....jest różnica??

Rafał_Sz
29-02-2008, 23:22
Pewnie taka sama jak między 12 a 14 bit. Czyli pomijalna.;) No, chyba, ze ktoś sie uprze...:)