Zobacz pełną wersję : D80 + tryb A i S
ep09gregory
29-02-2008, 18:24
Witam wszystkich :)
Otoz mam taki problem w trybie A i S gdy np robie zdiecia np:w mieszkaniu pokazuje mi ze zdiecie bedzie niedowsietlone(znaczek Lo) i miga mi piorunek tzn kaze uzyc lampy chodzi mi oto czy nie da sie tego jakos ustawic w menu abym mogl robic zdiecia z dlugim czasem bez uzycia lampy w tych trybach bo jakos nie moge tego znalesc w instrukcji.Jedynym wyjsciem jest uzywanie trybu M no jakos trzeba sobie radzic :)
Manu ustawień osobistych > ostrzeżenie o lampie > off
Mam nadzieję, że o to chodziło
ep09gregory
29-02-2008, 19:04
Manu ustawień osobistych > ostrzeżenie o lampie > off
Mam nadzieję, że o to chodziło
Tez tak próbowałem :) ale po mimo wylaczenia tej funkcji nadal mam tez znaczek Lo a chodzi mi o to zeby zamiast
tego znaczka byl pokazywany czas migawki (w trybie A)
Podbij ISO na 1600 albo wyżej :D a jak Ci szumy bedą przeszkadzać to kup D3
ep09gregory<< Chodzi Ci o to zeby pokazywany byl czas migawki/przeslona nawet wtedy gdy dla aparatu jest "za ciemno" (inaczej zeby LO sie nigdy nie pokazywalo), jesli tak to neistety nie da rady tego ustawic. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, a chcialo by sie aby byla taka opcja :)
Ksiazkiewicz
29-02-2008, 21:20
W trybie A mi nic nie pokazuje, mimo że jest za ciemno. A na S pokazuje Lo ale tego zmienić, wyłączyć się nie da.
Bo czy nie jest tak, że jak ustawisz czas 1/100, ISO 200 to niestety nie ma takiej przesłony (bo minimum to f3.5) aby aparat dobrze naświetlił obiekt? I właśnie wtedy pokazuje Low? I w przypadku trybu A kiedy zejdzie poniżej 30"? Bo niby co ma wtedy pisać? 2min, 30sek? Instrukcja nic o tym nie pisze?
amator_r
03-03-2008, 12:16
musisz zmienić ISO na 800 conajmniej, albo i 1600 żeby bez lampy dobrze wyszło. wtedy w trybie S spróbuj pokręcić czasami - obserwuj drabinkę
ep09gregory
03-03-2008, 16:50
Wiem wiem dziekuje wszystkim za odpowiedzi.Od siebie dodam tyle ze na Nikuśia przerzucilem sie z Canona :-D.
Pozdrawiam wszystkich.
Od siebie dodam tyle ze na Nikuśia przerzucilem sie z Canona :-D.
No i git :) Witaj po ciemnej stronie mocy ;)
Zauważ, że mimo komunikatów LO i HI aparat zrobi zdjęcie, nie pokaże jednak wartości czasu lub przysłony w wizjerze. Te komunikaty sa po to, aby ostrzec przed niemożliwością dobrania prawidłowej ekspozycji.
ep09gregory
04-03-2008, 17:16
Zauważ, że mimo komunikatów LO i HI aparat zrobi zdjęcie, nie pokaże jednak wartości czasu lub przysłony w wizjerze. Te komunikaty sa po to, aby ostrzec przed niemożliwością dobrania prawidłowej ekspozycji.
Dokladnie tak jak piszesz :) za dlugo siedze w lustrach zeby nie lapac :D pozdrawiam