PDA

Zobacz pełną wersję : monopod dylemat

Szyszak
29-02-2008, 15:16
Witam,
właśnie nosze sie z zamiarem kupienia statywu lub monopadu do mojego nkina d80 z battery gripem. Znalazłem monopod MANFROTTO 685B i zastanawiam sie czy mozna do niego dołączyć głowicę MANFROTTO 322RC2? Nie wiem czy będzie to funkcjonalne w przypadku mojego nikona z gripem? Jeśli nie ta głowica to jaka? Może ktoś z was ma dobre doświadczenia. Myslałem tez o innych opcjach: zakupie statywu MANFROTTO 055XPROB, albo monopoda MANFROTTO 560B. Szczerze mówie, ze nie wiem co wybrac. Potrzebuje to do zdjęć nocnym na starym miescie w Lublinie. Przydaloby sie cos mobilnego i w cenie do 1500 zl. Jesli macie jakies sugestie, bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.

Garnett
29-02-2008, 15:27
1) jezeli zdjecia nocne to tylko statyw - monopodu nie utrzymasz stabilnie
2) wszystkie glowice MF pasuja do statywow i monopodow tej firmy

tjagi
29-02-2008, 15:32
Dokladnie tak jak przedmowca.

W swoim statywie cenie sobie to ze jest mozliwosc fotografowania z ok. 10 cm od ziemi.

Glowica powinna miec zapas mocy - im wiecej kg utrzyma tym lepiej.

diZaster
29-02-2008, 15:33
monopod do zdjec nocnych :?:
to trzeba statyw raczej...

z tego co mi wiadomo, to bardzo dobre nozki sa te 055XPROB.
poszukaj, bylo juz na forum.

Szyszak
29-02-2008, 15:34
tyle, ze ten monopod ma jakas stopke, co by noga mozna bylo go przytrzymac, przez co stabilniejszy jest. przy jakis srednio dlugich czasach moze i bym utrzymal. boje sie jednak, ze ta glowica ma nierownomiernie rozlozony ciezar, a przy ciezkim aparacie bedzie sie przewracac.

Rafal28
29-02-2008, 15:37
SLIK PRO 700 DX. Rewelacja jesli chodzi o statyw a cena marzenie. Ja dalem z to cacko 180 euro. Poczytaj uwaznie o tym statywie bo ma duze mozliwości . Jesli chcesz zrobie i wysle ci fotki szczegolow. Pozdro.

rotor
29-02-2008, 16:13
Slik trochę cięższy, mniej obciążalny i funkcjonalny od 055PROB-przy zakładanym budżecie, nie zastanawiałbym się ani chwili i brał ten ostatni (co tez uczyniłem :)

Szyszak
29-02-2008, 16:32
problem w tym, ze Lublin do najbezpieczniejszych miast nie nalezy, szczegolnie po zmroku. Musze zrobic zdjecia na starym miescie, wsrod malych kamieniczek, a to najgorsze miejsce z mozliwych. dlatego zalezy mi na mobilnosc: pojawiam sie i znikam. jak pomysle o statywie i o jego rozkladaniu i skladaniu... dlatego mysle o monopodzie, ale tylko jednym z tych 2: MANFROTTO 685B lub MANFROTTO 560B. kazdy z nich ma dodatkowa stopke, albo nogi. wydaja sie na tyle stabilne, ze przy odrobinie szczescia da sie na nich zrobic zdjecie na dlugim czasie. czy ktos z was mial z nimi stycznosc? moze sie myle i tak naprawde nie wiele sie one roznia od zwyklych monopodow?

Rafal28
29-02-2008, 16:59
Chcesz zainwestować kase na jeden wieczor ? Ja w takiej sytuacji podparlbym puszke na kiju od miotły i rowniez przy odrobinie szczescia zrobilbym fotki a do tego gdyby mnie ktos tam napadl to bym choc kij mial. Nie gniewaj sie ale to dziwne nieco. Pozdro

Szyszak
29-02-2008, 17:04
nie na jeden wieczor tylko na 7. nastepne takie akcje zdarza mi sie niebawem, bo to taki projekt gdzie duzo zdjec nocnych w malych miasteczkach bedzie. kij nie wystarczy bo zdjecia musza byc jednak dobre.

rotor
29-02-2008, 17:19
. zdjecia musza byc jednak dobre.

to bez statywu, się nie obejdzie. Z pomocą monopodu może i dasz rade zrobić jakieś zdj., ale będziesz musiał podwyższać czułość, otwierać przysłonę-a to raczej jakości zdjęć nie służy

cycu
07-03-2008, 09:44
Bez statywu ani rusz, a jak nie jest za bezpiecznie to polecam nosić przy pasku to http://www.militaria.pl/tm/palka_teleskopowa_21_cali_czarna_p1560.xml?cat=281 mi to już dwa razy ochroniło sprzęt.

who
07-03-2008, 12:45
a może zmniejszyć trochę budżet i w ramach tego zaprosić dwóch kolegów do spacerku nocą, a później na piwo się wybrać ;)

a po za tym, fakt że monopodem nie dasz rady na długich czasach