Zobacz pełną wersję : Czy D300 ma możliwośc wyłączenia podgladu po wykonaniu fotki????
siedemczwartych
29-02-2008, 12:05
W teście fotopolis bardzo marudzili, ze po zrobieniu zdjecia aparat przełącza sie w tryb odtwarzania co powoduje, że aby zmienić punkt AF trzeba nacisnac do połowy spust.
Mam teraz D70s i jest mozliwość całkowitego wyłaczenia odtwarzania po wykonaniu zdjecia.
Tak mam ustawione ze względu na np oszczędnośc baterii. Jak chce zobaczyć co zrobiłem to mam guziczek z trójkącikiem :)
Czy D300 ma możliwośc wyłączenia podgladu po wykonaniu fotki????
Wiem, ze to detal, ale mnie zaciekawił.
siedemczwartych
29-02-2008, 12:09
Dzięki za odpowiedź.
Tyle marudzili, to miałem wątpliwości, czy ta funkcja sie ostała :)
sprocket
29-02-2008, 15:39
Pamietam swoj pierwszy raz na tym forum - pytalem dokladnie o to samo tylko ze wtedy nie mialem nic digital wiec myslalem ze to norma:)
Znaczy to ni mniej ni więcej, że ci z fotopolis nie czytali instrukcji do testowego aparatu a w zasadzie jakby połazić po menu to też da się znaleźć miejsce gdzie to wyłączyć
Ci z "Fotopolis" instrukcję przeczytali. Chodzi im o to, że po zrobieniu zdjęcia aparat przechodzi w tryb podglądu (jeśli taką opcję wybraliśmy-bo zawsze możemy wyłączyć). Denerwuje ich, że wtedy naciśnięcie wybieraka nie powoduje powrotu do trybu fotografowania ( i zmianę pola AF ) a powoduje zmiany na wyświetlaczu (aparat jest ciągle w trybie podglądu). Przy robieniu kilku zdjęć bez odrywania oka od wizjera tracimy kontrolę nad wybierakiem. Po zrobieniu zdjęcia powinien być szybki podgląd na monitorze przerywany naciśnięciem dowolnego przycisku i powrotem do trybu fotografowania (priorytet nad podglądem). Czy można tak skonfigurować D300 ? niestety nie wiem bo ww jeszcze nie posiadam (niestety :()
FalconPL
01-03-2008, 18:43
Nie. jest tylko jeden tryb podglądu - niezeleżnie czy jest to podgląd automatyczny, czy podgląd do którego weszłeś klawiszem 'play'. I w nim klawisze kursora służą do 'przewijania zdjęć'.
Z trybu podglądu - można, tak jak piszesz, przejść do trybu fotografowania dowolnym klawiszem - pod warunkiem że tym klawisem jest spust :)
No właśnie! setki opcji w menu a nie można wybrać szybkiego podglądu po zrobieniu zdjęcia albo takiego wybieranego przyciskiem "play" jeśli chcemy dokładniej się przyjżeć:(