Zobacz pełną wersję : Która lampa do F60
pustelnik
29-02-2008, 08:52
Witam,
Przyklejam posta z kategorii lampy i proszę o pomoc
mam do wyboru :
1. SUNPAK MZ440AF
2. SUNPAK PZ 4000AF
3. NISSIN 400AFZ
cenowo zbliżone (około 150 zł) Liczba przewodnia też podobna (chyba 40)
Nissin ma możliwość dodatkowej regulacji w poziomie. pozostałe dwie już nie.
Ale nie wiem która z tych trzech jest warta uwagi.
Posiadam Nikona F60 i chciałbym się na którąś z tych lamp zdecydować
Rozumiem,że Nissin ma ruchomą głowicę.Jeśli tak to jest duży plus dla lampy. Zawsze mozna sobie pokombinować ze światłem.
Jak to mówią lampa ma tylko błysnąć.
Wg mojej wiedzy Sunpak MZ440AF rusza głową w górę i na boki Tutaj trochę ocen: http://www.photographyreview.com/cat/flash-and-lighting/flashes/sunpak/PRD_84620_3121crx.aspx
pustelnik
29-02-2008, 23:22
Wg mojej wiedzy Sunpak MZ440AF rusza głową w górę i na boki
Słusznie, sprawdziłem opis raz jeszcze. Posiada ruchomą głowice w poziomie i pionie.
Dzięki za link do recenzji. Na moje amatorskie potrzeby SUNPAK MZ440AF chyba w zupełności wystarczy nawet gdyby przyszło mi robić foty w kościele ;). (z tego co wyczytałem to posiada liczbę przewodnią 35-40).
pustelnik
01-03-2008, 15:30
Ok, zdecydowałem się na SUNPAK MZ 440. Dlatego że :
1. mój aparat nie przekazuje informacji o długość ogniskowej oraz przesłonie do lampy, co trzeba i tak ustawiać ręcznie.
2. Poza tym ma ruchomą głowicę w przeciwieństwie do PZ4000
3. Jest bardziej znana niż NISSIN
A o resztę aby zdjęcia wychodziły odpowiednie i tak muszę sam zadbać ;)
Analogus
07-03-2008, 00:22
Witam!
Trochę się wproszę.
Szukam lampy do N65. Szczerze mówiąc nie wiem, czy będą takie same, jak do F60. Może coś pomożecie? :)
Wszystkie zdjęcia robiłem do tej pory z lampą wbudowaną. :???:
Z góry dziękuję za pomoc.
AnDrZeJKuL
09-03-2008, 23:15
Właśnie mam Nikona F 65.Do tego używam lampy Sumpak Power Zoom 4000 AF.Lampa spisuje się doskonale.Przenosi się nawet elektrycznie zoom palnika.Na allegro często można ją kupić za niewielkie pieniądze.Gorąco ją polecam.Można kupować w ciemno!.
Analogus
15-03-2008, 23:10
Właśnie mam Nikona F 65.Do tego używam lampy Sumpak Power Zoom 4000 AF.Lampa spisuje się doskonale.Przenosi się nawet elektrycznie zoom palnika.Na allegro często można ją kupić za niewielkie pieniądze.Gorąco ją polecam.Można kupować w ciemno!.
Dzięki!
Z tego co widzę, na Allegro są takie lampy, ale nie do Nikosia. Może kupić Soligor (http://www.allegro.pl/item328357595_soligor_pz_400_af_do_nikona.html) lub Sigmę (http://www.allegro.pl/item329194690_sigma_430_ef_430_st_do_nikona_nie_uz ywana.html)? Funkcje chyba mają podobne?
pustelnik
16-03-2008, 17:58
Dzięki!
Z tego co widzę, na Allegro są takie lampy, ale nie do Nikosia. Może kupić Soligor (http://www.allegro.pl/item328357595_soligor_pz_400_af_do_nikona.html) lub Sigmę (http://www.allegro.pl/item329194690_sigma_430_ef_430_st_do_nikona_nie_uz ywana.html)? Funkcje chyba mają podobne?
Jak dla mnie to poczekaj trochę a lampa się znajdzie. co do tych dwóch co podałeś to nie wiem, ale SOLIGOR ma w kazdej pozycji regulacje co się na pewno przyda, natomiast sigma posiada już dyfuzor ( nie wiem jak regulacja w poziomie).
Ja jak wcześniej napisałem mam bardziej manualną lampę ze względu że F60 nie przekazuje ogniskowej do lampy, a do innego body chyba będę ją podłączał radiowo, widziałem zestaw radiowego wyzwalania (150zł).
Poszukaj na Allegro lampy SUNPAK PZ 5000AF, mam coś takiego i z analogami pięknie pracuje, posiada wszystkie funkcje jakie lampa powinna posiadać, pełną regulacje i wiele bajerów, a pomiń SUNPAKa PZ 4000AF, jest to okrojona wersja wyższego modelu. Zdjęcia w analogu wychodziły dobrze naświetlone.
Z SUNPAKiem PZ 5000AF robiłem również zdjęcia w TTL-u (lampy) i trybie M i A Nikona D50. Wychodziły całkiem niezłe zdjęcia.
Qlayberetkasztanie
26-03-2008, 02:55
Witam, z gory przepraszam ze dopisuje tutaj swoje male pytanko ale jest to podobny problem a ze jestem tutaj nowy to mysle ze nikt nie bedzie zbytnio marudzil. Od paru ladnych lat dzialam F65,sigma 28-80mm 1:3.5-5.6 II Macro,AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6 G. Chce kupic w pozniejszym terminie D40x oraz lampe juz teraz ale zastanawiam sie czy stare obiektywy beda wspolplacowac z DSLR.Sigma doszukalem sie ze nie ale drugiego obiektywu nie jestem pewien. Lampa ktora chce kupic to SB600 i tez do konca nie jestem pewien czy stary zestaw wspolpracuje. Zeby byla jasnosc to nie mam zamiaru pozbywac sie F65 na rzecz DSLR tylko chcialbym uniwersalne szkla i lampe ktore przypasuja do obu puszek. Jesli znajdzie sie ktos kto mi pomoze - Dziekuje
Witaj, lampa SB600 jak najbardziej będzie użyteczna zarówno z F65 jak i D40x. Jeśli chodzi o obiektywy, to również można je używać z D40x. Będziesz musiał niestety ręcznie ustawiać ostrość, gdyż nie posiadają one własnego silnika, a w tym dslr podobnie jak w D40 i D60 nie ma tzw śrubokręta. Przychodzi tu z pomocą potwierdzenie ostrości więc jest troche łatwiej niż ostrzenie na oko.
(P.S co do sigmy to nie jestem pewny)
pozdrawiam
Zastanów się też na D80, bo dziś ceny za niego są już śmieszne...
Ale dlaczego Sigma miała by nie działać z dSLR? Może ze względu na brak własnego napędu. Ale 70-300 również go nie ma. Ale to już bardziej problem D40/D40x/D60. Z D50/D70/D70s/D80 i wyżej nie powinno być problemu.
Qlayberetkasztanie
26-03-2008, 12:11
Dzieki bardzo, D80 to bardzo dobry pomysl do tego MD-D80 razem koszt ok 2600 ale jeszcze nie teraz. Co do lampy to prawde mowiac zastanawialem sie takze nad SB400 ale mysle ze lepiej jest dolozyc pare groszy na SB600. Daje za nia 630 pln(nowa) i mysle ze to nie jest duzo, na allegro sa drozsze. Nad szklem nie zastanawiam sie bo to co mam musi mi wystarczyc na razie ale zdaje sobie sprawe ze do D80 doczepie raczej cos z VR. Ostatnimi czasy dzialalem na DSLR innej firmy z kitowym szklem i mam z tym padlem ciagle problemy, celowo nie podam marki ani modelu poniewaz to jest forum Nikona ktorego bardzo sobie cenie. F65 wraca do lask bo nie lubie mojego obecnego DSLR a takze nudza mnie juz zdjecia na kompie. To jest za latwe. Rozgadalem sie troche,dziekuje za pomoc, Pozdrawiam
nudza mnie juz zdjecia na kompie. To jest za latwe.
Że wygodne to może tak. Ale dla mnie nadal nie łatwe...