PDA

Zobacz pełną wersję : Profil ICC a Photoshop

lovelas
28-02-2008, 22:47
Witam mam pytanie ze strony Fotojokera sciągnąłem profil icc http://fotojoker.pl/sg/pliki/ICC_Dlab_gloss_07_2007.ICC
http://fotojoker.pl/sg/pliki/ICC_Theta76_Kodak_Endura_Gloss-PG.icc i nie wiem jak to odpalić w photoshopie . Chce wywołać kilka zdjęć w dużym formacie i chce wszystko ładnie ustawić żeby nie zepsuli

T&T
29-02-2008, 00:10
W Windows trzeba kliknąć ikonę profilu prawym klawiszem myszki i wydać pol. instaluj. Powinno zadziałać.

Czornyj
29-02-2008, 00:11
Albo skopiować do folderu
C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color

maki
25-03-2008, 23:30
Można podjąć temat?

mianowicie:
Sama instalacja profilu niczego jeszcze nie załatwia.
Pytanie: W którym momencie trzeba trzeba zacząć obrabiać w nim fotkę?
Czy na starcie, jeszcze przed otworzeniem foty ustawić w Working spaces pod rgb ten właśnie profil?
Czy można sobie obrabiać w dowolnej przestrzeni i przed save`m przekonwertować do tego profilu?
Czy przed save`m do np.jpg ustawić profil (edit>assign profile) i przy zapisie go dołączyć?
Czy ...kiedy?
Zniechęcony fioletowym zafarbem odbitek z maszyn Fuji, a zachęcony cenami odbitek z tychże maszyn w MediaMarkcie szukam właściwego postępowania. Kolesie w labie nie bardzo wiedzą o co pytam. Profilu nie mają, radzą poszukać w sieci (znalazłem takowy pod konkretną maszynę), twierdzą, że jak mam monitor skalibrowany pod sRGB to powinno być ok (!)

Proszę o wypowiedź kompetentną i wyczerpującą:)

Pozdr
Maki

Czornyj
25-03-2008, 23:44
Fotkę obrabiasz w przestrzeni edycyjnej.

Aby widzieć co z tego wyjdzie, włączasz softproofing z zapiętym profilem maszyny docelowej

Po skończeniu edycji
- konwertujesz do profilu maszyny
- albo i nie konwertujesz, zanosisz w sRGB

Podstawą tego całego fiku-miku jest:
- linearyzowana maszyna o stabilnym i powtarzalnym zachowaniu
- dobre profile dla kombinacji maszyna + konkretny papier

Jeśli maszyna zachowuje się niestabilnie, obsługa wprowadza korekcje, profile są z księżyca, monitor jest źle skalibrowany, oglądasz odbitki w złym oświetleniu itd. itp., to i tak będziesz z efektem w głębokiej d...

maki
26-03-2008, 00:51
Dzięki Czornyj

Ale:
W jaki sposób konwertuję do profilu maszyny docelowej? Czy /Convert to profile/ i wtedy zapisuję (dołączając profil maszyny w oknie zapisu jpg`a), czy wystarczy może dodac po edycji /assign profile/ i wtedy zapisać, również dołączając?
Wszelkie inne komplikacje z tytułu niestabilności itd na razie odrzucam. Chcę prowidłowo oznaczyc plik.
Pzdr
Maki

Czornyj
26-03-2008, 01:01
Po skończonej edycji zapisujemy kopię pliku i konwertujemy ją do przestrzeni urządzenia docelowego opcją "Convert to profile" z odwzorowaniem relatywnym kolorymetrycznym lub percepcyjnym (nigdy: nasyceniowym i absolutnym kolorymetrycznym).

"Assign profile" to funkcja samobójcza, praktycznie nigdy nie powinno się jej używać (chyba, że np. mamy plik nieotagowany, dowiedzieliśmy się w jakiej jest przestrzeni i chcemy przypisać mu poprawny profil).

maki
26-03-2008, 01:10
NO i to chodziło:-)
Ale ja to jutro wypróbuję na Frontierze:P
A co Ty na to, żeby od razu, jeszcze przed otwarciem pliku, wiedząc ze bede wołał te pliki na konkretnej maszynie, ustawic w szopie working space tej maszyny, i jechac wszystkie pliki w ten sposób, nie musząc już potem za każdym razem konwertować na końcu?
PZDR

Czornyj
26-03-2008, 01:42
A co Ty na to, żeby od razu, jeszcze przed otwarciem pliku, wiedząc ze bede wołał te pliki na konkretnej maszynie, ustawic w szopie working space tej maszyny, i jechac wszystkie pliki w ten sposób, nie musząc już potem za każdym razem konwertować na końcu?
PZDR

Używanie przestrzeni urządzenia wyjściowego jako przestrzeni edycyjnej to cholernie zły pomysł. Do każdej kombinacji maszyny i rodzaju papieru (błyszczący, mat, Fuji, Kodak, taki, śmaki) masz konkretny profil, w dodatku te przestrzenie mają dość wąski gamut, więc zdrowo uwalają gamut zdjęć. Wystarczy zmienić minilab/papier i wszystkie zdjęcia masz w złej przestrzeni, a każda konwersja powoduje powstawanie błędów przeliczeniowych. Nie bardzo nadają się do edycji zdjęć.

Edytować powinno się w niezależnej przestrzeni edycyjnej, pod którą kalibrujemy również monitor, a softproofing stosować jedynie orientacyjnie, to siłą rzeczy nie jest idealnie wierna symulacja.

cybulski
26-03-2008, 17:42
dzięki czornyj za wykład, teraz rozumiem. intuicyjnie tak właśnie postępowałem ale nie wiedziałem czy robię właściwie.

barracuda
15-01-2009, 17:55
Temat trochę umarł ale problemy z profilami wciąż aktualne, dlatego dołączam się do wątku i prosze o odpowiedź.
Ściągnąłem ze strony lab-net profile kolorów. Zainstalowałem i przekonwertowałem do tego profilu przed zapisaniem pliku w PSie.
I teraz nie wiem już co z tym robić, bo zdjęcie testowe wygląda jak niżej. Po przekonwertowaniu kolory wyblakły.
Dodatkowo plik, który w konwersji sRGB ma 300kB po przekonwertowaniu do profilu LABu ma 3 razy więcej. Co robię źle. A może to normalne, że kolory zmieniają się po konwersji? Jaką wtedy otrzymam odbitkę, w normalnych kolorach czy taką wypraną?

1. Przed konwersją - profil sRGB

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img242.imageshack.us/img242/9666/test1sw0.jpg)

2. Po konwersji - profil ICC labu

źródło (http://img211.imageshack.us/img211/2256/testcopy1zo8.jpg)

Czornyj
15-01-2009, 18:02
A widziałeś kiedyś odbitkę z tak wściekle fosforyzująco-radioaktywnymi kolorami?

To jasne, że pewnych barw możliwych do wyświetlenia na monitorze nie da się odwzorować na odbitce - i vice versa.

barracuda
15-01-2009, 18:23
A widziałeś kiedyś odbitkę z tak wściekle fosforyzująco-radioaktywnymi kolorami?

To jasne, że pewnych barw możliwych do wyświetlenia na monitorze nie da się odwzorować na odbitce - i vice versa.

hmm, chyba do mnie dotarło. Sprawdziłem na normalnym zdjęciu i po konwersji właściwie nie ma różnicy.

barracuda
15-01-2009, 18:53
To jeszcze jedno pytanie. Właśnie przesłałem na próbe pierwsze foty do wywołania i zastanawia mnie jedno. Oryginał zdjęcia miał około 3,5 Mb a program, którym się wysyła zdjęcia zmniejsza ten rozmiar do 800kB. Łącznie 5 zdjęć wysłanych miało około 4Mb. Jak bardzo negatywnie może to wpłynąć na jakość?

shizofremia
05-04-2010, 10:44
witam, nie chce zakladac nowego tematu to moze ktos tu mi pomoze...
mianowicie mam profil w puszce d2xm2 i chodzi o to jak zrobic zeby taki sam profil byl w photoshopi?

manfred
04-06-2010, 18:51
Witam serdecznie mam pytanie mam profil maszyny. Obrobiłem zdjęcie i teraz chciałbym albo przydzielić albo zrobić konwersje do danego profilu. Ale niestety umieściłem profil tak jak wcześniej było napisane windows system32 spool itd. W PS rozwijam listę edycja- konwertuj do profilu w na tej liście nie mam swojego icc. Czy w takim razie PS korzysta z profili które ma gdzie indziej umiejscowione?

Czornyj
04-06-2010, 18:52
zaznacz ten plik z profilem kursorem, naciśnij prawy przycisk myszy i wybierz "zainstaluj profil"

manfred
04-06-2010, 19:15
Tak ale jak mam z adobe przejść na ten profil?

maxon52
04-06-2010, 21:35
Ctrl+Y lub Widok_Ustawienie próby_Własne

manfred
04-06-2010, 21:39
Rozumiem ale niestety mój PS nie widzi tego profilu. Mam dodatkowe pytanko czy 500 zdjęć aby oprofilować to muszę się posłużyć akcją czy jest jakiś inny sposób?

bohumil
09-11-2010, 17:47
Skalibrowałem monitor. Po kalibracji powstał profil monitora. Teraz kiedy otwieram jpg w PS, kolory są jakieś takie wyblakłe. Dopiero kiedy dam podgląd MONITOR RGB - kolory są takie jak np. w XNVIEW lub Firefoksie. Czy to normalne?

de Fresz
09-11-2010, 17:48
Tak.

bohumil
10-11-2010, 10:49
To muszę przyznać, że nie rozumiem idei kalibrowania. To jakie kolory pokazuje skalibrowany monitor, skoro do odbitek muszę symulować profil labu, a do internetu profil MONITOR RGB? Po co mi profil monitora skoro i tak muszę cały czas pracować z próbą (prooofem)?

Czornyj
10-11-2010, 10:52
Monitor pokazuje kolory możliwie zbliżone do barw syntetycznej przestrzeni edycyjnej - zwykle sRGB lub AdobeRGB. Profil monitora jest potrzebny do tego, by oprogramowanie wiedziało co tak naprawdę wyświetla. Do internetu wcale nie używasz podglądu Monitor RGB, tylko pracujesz w sRGB.

bohumil
10-11-2010, 11:04
Dzięki za pomoc. Zapytam jeszcze, żeby wyoślić osłowi (czyli sobie) :). Wywołuję RAWA do przestrzeni sRGB. Jeżeli chcę wykorzystać zdjęcia do oglądania na monitorze, muszę zasymulować profil MONITOR RGB, jeżeli chcę odbitki - muszę zastosować profil labu? Innych możliwości raczej nie ma, więc w gruncie rzeczy powinienem cały czas pracować w trybie PROOF?

Czornyj
10-11-2010, 11:13
RAW-a wywołujesz do sRGB, do oglądania na monitorze używasz sRGB, do labu wysyłasz w sRGB. Nic nie kombinujesz z Monitor RGB, bo to tylko da ci pogląd na to, jak będzie wyglądało to zdjęcie na twoim monitorze w przeglądarce bez zarządzania barwą. Natomiast przygotowując zdjęcia do labu można zapiąć symulację profilu maszyny+papieru, bo niektóre barwy przestrzeni edycyjnej są nie do zreprodukowania na papierze i symulacja pokaże co się ew. z nimi stanie (o ile wogóle występują).

bohumil
10-11-2010, 11:21
Tylko, że w takim wypadku tylko w PS będę miał kolory OK. Wszystkie inne przeglądarki internetowe i zdjęciowe (np. XNview, Firefox itd.) będą pokazywały co innego. Mam się tym nie przejmować i obrabiać zdjęcie tak długo, aż nie będę zadowolony z efektu w PS? Ale co dalej - zapisuję zdjęcie - chcę przeglądnąć rezultaty pracy, selekcję i widzę co innego niż w PS (i jest to znaczna różnica). A przecież potencjalni odbiorcy zdjęć nie będą oglądać ich w PS tylko właśnie w różnych przeglądarkach.

Czornyj
10-11-2010, 11:44
FireFox będzie pokazywał to samo, o ile zdjęcie będzie otagowane. A jeśli wpiszemy komendę about:config i zmienimy gfx.color_management.mode z 2 na 1, to nieotagowane treści będą traktowane jak sRGB i też wyświetlą się poprawnie. Zasada jest taka, by trzymać się PS, a jeśli coś wyświetla inaczej, to znaczy że wyświetla źle i należy tą aplikację wyeliminować, np. zamiast Irfana użyć Bridge'a, lub FastPicture Viewera (z zapiętym profilem monitora). Potencjalni odbiorcy nie mają monitorów szerokogamutowych - a jak mają, to powinni używać przeglądarki z zarządzaniem barwą lub liczyć się z tym, że ich przeglądarka wyświetla pierdoły.

bohumil
10-11-2010, 11:53
Dziękuję - zrozumiałem. Po prostu muszę zacząć korzystać z przeglądarek, które tak jak PS potrafią czytać profil monitora.

de Fresz
10-11-2010, 16:23
do labu wysyłasz w sRGB. (...)
Natomiast przygotowując zdjęcia do labu można zapiąć symulację profilu maszyny+papieru, bo niektóre barwy przestrzeni edycyjnej są nie do zreprodukowania na papierze i symulacja pokaże co się ew. z nimi stanie (o ile wogóle występują).

Ekhm, zakładając że lab w kwestii CM działa po bożemu, to więcej sensu miałoby skonwertowanie kopii obrabianego obrazka do przestrzeni urządzenia i ew. podciągnięcie pod jego niedoskonałości. I oczywiście przy zapisie otagowanie tego obrazka właściwym profilem. Problem w tym, że nie w każdym labie mają pojęcie co to w ogóle jest ten Color Management i z czym to się je, w efekcie i przy zdjęciu w sRGB i poprawnie skonwertowanym i otagowanym mogą jeszcze coś spierdzielić. Ale to już trzeba sobie samemu wybadać, jak jest w praktyce w labie z którego korzystamy. Albo nie przejmować się*takimi pierdołami ;-)

Po prostu muszę zacząć korzystać z przeglądarek, które tak jak PS potrafią czytać profil monitora.

Dużego wyboru nie masz, tylko Safari (ułomnie, ale teoretycznie poprawnie) i Firefox (lepiej, bo z możliwością narzucenia profilu dla treści nieotagowanych).

Czornyj
10-11-2010, 22:19
Ekhm, zakładając że lab w kwestii CM działa po bożemu, to więcej sensu miałoby skonwertowanie kopii obrabianego obrazka do przestrzeni urządzenia i ew. podciągnięcie pod jego niedoskonałości. I oczywiście przy zapisie otagowanie tego obrazka właściwym profilem. Problem w tym, że nie w każdym labie mają pojęcie co to w ogóle jest ten Color Management i z czym to się je, w efekcie i przy zdjęciu w sRGB i poprawnie skonwertowanym i otagowanym mogą jeszcze coś spierdzielić. Ale to już trzeba sobie samemu wybadać, jak jest w praktyce w labie z którego korzystamy. Albo nie przejmować się*takimi pierdołami ;-)

Tutaj pojawia się pewien problem, bo po pierwsze - profil tablicowy zwykle se trochę waży, po drugie - spotkałem się w jednym z labów z oprogramowaniem, które wprawdzie konwertowało zdjęcia do profilu ICC ale zakładając z góry, że na świecie istnieje jeden sRGB wszechmogący, który za dobre wynagradza a za złe karze.

Tak naprawdę grunt to znaleźć lab, który przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego wykonuje profile i konwertuje do nich zdjęcia - a czy konwersji dokonamy sami, czy wykona ją za nas laborant to już mniej istotne.

Semati
10-11-2010, 22:22
Fotkę obrabiasz w przestrzeni edycyjnej.

Aby widzieć co z tego wyjdzie, włączasz softproofing z zapiętym profilem maszyny docelowej

Po skończeniu edycji
- konwertujesz do profilu maszyny
- albo i nie konwertujesz, zanosisz w sRGB

Podstawą tego całego fiku-miku jest:
- linearyzowana maszyna o stabilnym i powtarzalnym zachowaniu
- dobre profile dla kombinacji maszyna + konkretny papier

Jeśli maszyna zachowuje się niestabilnie, obsługa wprowadza korekcje, profile są z księżyca, monitor jest źle skalibrowany, oglądasz odbitki w złym oświetleniu itd. itp., to i tak będziesz z efektem w głębokiej d...

Taaaaaaaaaaaaaaaa sama prawda Czornyj...

de Fresz
10-11-2010, 22:52
Tutaj pojawia się pewien problem, bo po pierwsze - profil tablicowy zwykle se trochę waży, po drugie - spotkałem się w jednym z labów z oprogramowaniem, które wprawdzie konwertowało zdjęcia do profilu ICC ale zakładając z góry, że na świecie istnieje jeden sRGB wszechmogący, który za dobre wynagradza a za złe karze.

Wiem że takie kwiatki się zdarzają. Jak też zupełne ignorowanie profilu zapisanego w pliku i prostacka interpretacja w profilu maszyny. Błędów z profilami jakie można wykonać z poprawnie przygotowanym zdjęciem jest skończona ilość, ale można przyjąć że w znakomitej większości labów występują one losowo, acz z dużym prawdopodobieństwem. Wliczając kwiatki pt. pierwsza zmiana robi dobrze, a druga ma bardziej kreatywne podejście do CM.

Tak naprawdę grunt to znaleźć lab, który przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego wykonuje profile i konwertuje do nich zdjęcia - a czy konwersji dokonamy sami, czy wykona ją za nas laborant to już mniej istotne.

Gdyby pominąć intenty, to owszem (bo CMM enginy to już czysta perwersja) ;-)

YANOSZ
11-11-2010, 20:51
Panowie ciezki temat dla mnie...
Ostatnio robiłem kilka odbitek próbnie na róznych papierach. Zaniosłem po prostu pliki TIFF bez konwertowania do profilu. Oto co mniej wiecej otrzymałem:

źródło (http://img149.imageshack.us/img149/5436/orit.jpg) --->
źródło (http://img837.imageshack.us/img837/975/odbitka.jpg)

Jesli dobrze rozumiem teraz musze konwertowac plik do profilu labu+ papieru z metodą konwersji pecepcyjną lub relatywnie kolorymetryczną.
Zagadza się, dobrze to rozumiem, czy to poprawi znacznie odbitkę???
Jak mam właczyc podgląd druku (softproofing)

Monitor dziala w trybie sRGB. Obrazy z PSa, firefokas, ACDSee sa identyczne jesli to ma jakies znaczenie.

Bardzo dziękuje za pomoc.

de Fresz
13-11-2010, 02:06
W Szopie softproofing masz w menu View -> Proof colors i Proof Setup. A przestrzeń edycyjna jaka? Na koniec sprawdź jeszcze inny lab.

Tom01
13-11-2010, 13:48
Zagadza się, dobrze to rozumiem, czy to poprawi znacznie odbitkę???

Może dodam, do nadzwyczaj często pojawia się nieporozumienie. Nie jesteśmy w stanie zmusić aby zdjęcie wyszło z maszyny takie jak je widzimy. Filozofia zarządzania kolorem jest odwrotna. Możemy za pomocą symulacji zobaczyć jak wyjdzie z maszyny. Jeśli więc po włączeniu soft proofingu (próby koloru) zobaczymy nie to co chcielibyśmy, to znaczy że tak właśnie zniekształci je maszyna.

YANOSZ
13-11-2010, 23:58
Przestrzen edycyjna: sRGB ICEC61966-2.1
Odebrałem dzis kolejna odbitke z profilem do labu i papieru. Profil icc z metodoą konwersji: relatywna kolorymetryczna
Większych zmian nie ma :(
Zdaje sobie sprawę, że odbitka nigdy nie bedzie taka jak to wyglada na monitorze, ale widzialem moje zdjecia drukowane na plakat w drukarni i byłem mile zaskoczony odzwierciedleniem kolorow i szczegółów, jak oni to robili nie mam pojęcia.
Jesli macie jeszcze jakies rady dla mnie, pozostane wdzieczny.

manfred
22-09-2011, 09:18
Mam pytanie bo trochę się pogubiłem Wygenerowałem profil. Zainstalowałem go. W aparacie ustawione mam AdobeRGB. Czy w PS I Capture One Pro też mam ustawić profil który wygenerowałem czy AdobeRGB?

Tom01
22-09-2011, 09:24
Profilu monitora nigdy w życiu nie ustawia się w PS ani C1. W PS ustawienia koloru zawierają przestrzeń edycyjną a w C1 przestrzeń do jakiej ma być eksport wywołanych RAWów.

manfred
22-09-2011, 09:27
Muszę sobie to raz na zawsze wklepać do głowy. Dzięki za szybką reakcję.

siedemczwartych
17-01-2013, 12:33
a czy ktoś by mógł mi powiedzieć jak ustawic profil dla drukarki?
Żebym w przybliżeniu to co widzę na monitorze drukowało sie na kolorowej drukarce atramentowej (oczywiście papier foto).
Muszę jakoś wygenerować profil z PSa?

Z góry dziękuję za pomoc.

Tom01
17-01-2013, 13:05
Producent drukarki daje jakieś profile?

siedemczwartych
17-01-2013, 18:39
chyba nie. nic nie mam. Poza tym to zwykła drukarka Brother DCP-135c.
Zalezy mi tylko by wydruk zbliżył sie do tego co widze na monitorze.
Teraz strasznie zielony mi farbuje.
Jest tylko narzędzie do ręcznego ustawiania.

Tom01
17-01-2013, 18:53
Zalezy mi tylko by wydruk zbliżył sie do tego co widze na monitorze.

"Tylko".... :D

Ludzie płacą potworne pieniądze żeby osiągnąć to "tylko". Zacząć trzeba od skalibrowania i oprofilowania monitora. Potem zrobienia profilu drukarki. Koszt za oba zlecenia od kilkuset zł wzwyż zależnie od jakości/zleceniobiorcy.

siedemczwartych
17-01-2013, 20:41
"Tylko".... :D

Ludzie płacą potworne pieniądze żeby osiągnąć to "tylko". Zacząć trzeba od skalibrowania i oprofilowania monitora. Potem zrobienia profilu drukarki. Koszt za oba zlecenia od kilkuset zł wzwyż zależnie od jakości/zleceniobiorcy.

ha ha... i oczywiście musze kupić monitor Eizo... bo bez tego nie uda sie funkcjonować. I takie tam bzdury.

Skoro nie chcesz pomóc, to dziękuję za Twoje błyskotliwe uwagi. Nie tylko Ty jesteś inteligentny.... wiem, wiem ciężko w to uwierzyć.
Na szczęście są inni, którzy pomogli. Dzięki.

temat dla mnie zamknięty.

Tom01
17-01-2013, 21:00
No i po co ta piana? Piszę jak człowiekowi co po kolei trzeba zrobić. Za poradę mówi się przynajmniej dziękuję a nie jedzie z impertynencjami. Jeśli się porada nie podoba, niech Pan sobie radzi przy pomocy "tych innych". Ciekawym tylko jakież to inne metody poradzono i jakie są efekty...

kris013
21-01-2013, 23:49
To prawda, że Tom01 wyznaje zasadę, iż zdjęcia da się obrabiać tylko na eizo i na niczym innym, no może jeszcze jakiś nec...

Tom01
22-01-2013, 00:06
To prawda, że Tom01 wyznaje zasadę, iż zdjęcia da się obrabiać tylko na eizo i na niczym innym, no może jeszcze jakiś nec...

Napisałem: "Zacząć trzeba od skalibrowania i oprofilowania monitora. " Monitor musi być skalibrowany i oprofilowany bo inaczej nie da się na nim zobaczyć symulacji co drukarka zrobi ze zdjęciem, a to to pytał Siedemczwartych.

PS. Fakt, że na rynku prawie nie ma dobrych monitorów to inna bajka. Większości firm nie opłaca się ich robić. Wychodzą drogo, klientela wybredna i wredna, serwisowanie upierdliwe. Znacznie lepsze pieniądze zarabia się na masówce. Jeden tylko wytwórca masowy LG, robi i sprzedaje w miesiąc tyle monitorów co EIZO w rok.