Zobacz pełną wersję : No i jak? Pyla czy nie pyla te Naneu (i kilka innych uwag odnosnie plecakow)
Sculptoris
28-02-2008, 19:03
Witam!
Wrażenia z macania.
Wczoraj wybralem sie do Miejskiej Macalni sprawdzic plecaki. No i sie podlamalem.
1. Lowepro mini i micro traker - bardzo fajna przestrzeń foto, ale nic poza nią. Głównie ona będzie mi potrzebna, ale czasem przyda się trochę dodatkowej przestrzeni na kanapkę i butelkę wody.
2. Lowepro FastPack 200 - za duży... to już nie jest plecak miejski.
3. Jakaś firma - plecak typu SlingShot. Fajna przestrzeń foto, ale ten patent jednak do mnie nie trafia. Na zdjęciach i w tekstach wygląda super, ale na plecach z takim plecakiem czułem się nieswojo. Może to kwestia niewyregulowania pasków, ale nie było dobrze.
4. Lowepro Orion trakker II - wygląda w sam raz, ale miejsca na sprzęt foto jakby trochę mało.
Pytania dotyczące Naneu
Zacząłem szukać na necie i z tego co widzę zachwalacie plecaki Naneu. Alpha i K3 są podobno porównywalne właśnie z Orion trakkerem II a miejsca na osprzęt mają jakby więcej - wydają się więc idealne. Jednak niektórzy skarżą się na materiał w środku, który podobno pyli. Posty na ten temat były wysłane już jakiś czas temu, gdy niektórzy byli krótko po zakupie. Zastanawiam się jak jest teraz - po dłuższym czasie użytkowania. Faktycznie jest z tym problem? A może pojawiły się jakieś inne problemy?
Alpha kusi m.in. z powodu dostępu do sprzętu, który jest od strony pleców więc mocno utrudniony. Jadąc autobusem i tak zdejmuję plecak, ale sytuacje są różne - czasem człowiek się zapomni i wiadomo. Z drugiej jednak strony zawsze mnie wpieniało gdy latem zdejmowałem plecak i miałem mokre plecy. Pod tym względem lepszym rozwiązaniem wydaje się K3.
Co doradzicie?
Macie jakieś dodatkowe wskazówki? Wiem, sporo tego już na forum - przeglądałem archiwum. Przy okazji - jak ktoś zmieni sobie stopkę to ona zmienia się też w postach archiwalnych? Jeśli tak to unikajcie proszę tekstów "mieści mi się wszystko co mam w stopce" bo niektóre stopki to od dnia wysłania tamtego postu zmieniły się już parokrotnie ;-)
A może coś innego?
Planowany zestaw to D80 + Tamron 90mm + Tamron 17-50 + SB-800 + miejsce na może jeszcze jakiś obiektyw. Do tego przynajmniej odrobina przestrzeni na bułkę albo dwie i butelkę wody (1.5l byłoby idealnie ale równie dobrze mogę zabrać dwie 0.5l). Nie chcę aby był to jakiś wielki plecak (tak jak wspomniałem FastPack 200 wydał mi się kolosem). Zwykły, niewyróżniający się zbytnio (a najlepiej wcale) na ulicy plecaczek. Naneu czy może coś innego?
pozdrawiam
hedgehog
28-02-2008, 19:18
A może Crumpler jakiś? Bardzo solidna robota, sam mam torbę i nie planuję zmieniać. Plecaki też robią jak ta lala i dosyć niefotograficznie wyglądające, więc same plusy. Torba wygodnie się nosi, swoją drogą. Nawet bardzo.
Witam!
Pytania dotyczące Naneu
Zacząłem szukać na necie i z tego co widzę zachwalacie plecaki Naneu. Alpha i K3 są podobno porównywalne właśnie z Orion trakkerem II a miejsca na osprzęt mają jakby więcej - wydają się więc idealne. Jednak niektórzy skarżą się na materiał w środku, który podobno pyli. Posty na ten temat były wysłane już jakiś czas temu, gdy niektórzy byli krótko po zakupie. Zastanawiam się jak jest teraz - po dłuższym czasie użytkowania. Faktycznie jest z tym problem? A może pojawiły się jakieś inne problemy?
Alpha kusi m.in. z powodu dostępu do sprzętu, który jest od strony pleców więc mocno utrudniony. Jadąc autobusem i tak zdejmuję plecak, ale sytuacje są różne - czasem człowiek się zapomni i wiadomo. Z drugiej jednak strony zawsze mnie wpieniało gdy latem zdejmowałem plecak i miałem mokre plecy. Pod tym względem lepszym rozwiązaniem wydaje się K3.
pozdrawiam
Wczesniej uzywalem Naneu Pro ALPHA teraz uzywam NANEU Pro MiniGoombah i nic sie nie pylilo i nie pyli.
Zadne inne problemy tez sie nie pojawiaja takze Naneu moge szczerze polecic.
Ja mam alphe i n ogóle nie nie pyli. W przestrzeni sprzętowej mam: D80+T 17-50, Tokie 100 macro, SB-800 i jest jeszcze miejsce na np. gruchę do matrycy. Pewnie gdybym się postrał i dobrze ułożył przegrody to i mój Tamron 55-200/4-5.6 bt wlazł, ale nigdy nie noszę wszystkich szkieł jednocześnie więc mi wystarcza tak jak jest.
2 bułki, 1,5 l wody i jakaś bluza spokojnie na górę wejdą.
Ja sobie chwalę ten plecak i Tobie też polecam, choć w moim przeypadku niedługo pewnie będę musiał wymienić na coś większego bo przymierzam się na Sigmę 100-300/4.
Ja również mam Alphę.
Nie wiem, komu coś pyli, ale nie mi.
W mojej Alphie nigdy nic nie pyliło i nie pyli.
Co do miejsca, jest go trochę.
Mi wchodzi D70s z gripem+70-200 2.8 + Tamron 17-50 + SB-600 i jest jeszcze sporo miejsca.
W górnej przegrodzie noszę 1.5l butelkę wody, książki, czasem jakąś bluzę czy coś.
Miejsca w kieszeni na akcesoria też jest sporo.
Do "tego opracowałem" metodę, że korzystam z Alphy prawie jak z SlingShoota :mrgreen:
K3 widziałem tylko przez chwilę i ten dostęp do sprzętu wydał mi się trochę gorszy, bo jednak trzeba plecak postawić na ziemi, a sama komora na sprzęt też wydaje mi się mniejsza.
No niestety, w Alphie nie ma tej płytki oddzielającej plecak od pleców, ale powiem szczerze, że ta płytka jakoś mnie nie przekonuje.
Jak ktoś ma naładowany sprzęt, że plecak waży z 10 kg, to jakoś nie wydaje mi się, żeby ten stelaż się sprawdził.
Sculptoris
28-02-2008, 19:57
Czyli pylenie Naneu to jednak mit - a to mnie najbardziej odstraszało. Pytanie czy ten stelaż w K3 faktycznie jest potrzebny. Z tego co zauważyłem ogólny zamysł projektantów co do plecaków foto jest taki, aby pozwolić plecom oddychać. Jak jest w Waszym przypadku? Po zdjęciu plecaka jest mokra plama na plecach (ewentualnie z drugiej strony - czy użytkownicy K3 na pewno są od nich uchronieni)? Ja tak miałem ze zwykłym plecakiem miejskim z jakiejś skórki. Wiadomo, że w bardzo ciepłe dni to człowiek i nago chodząc spoci się. Ale co w przypadku takich letnich temparatur?
Możecie zapodać przynajmniej z jedno zdjęcie jak ten plecak prezentuje się na Waszych plecach? Chodzi mi o ocenę gabarytów. Jak do tej pory w sieci znalazłem jedno zdjęcie ale z kobietą.
I jeszcze jedno - jak długo już używacie danego plecaka? Widać po nim ślady zużycia? Informacja jak jest eksploatowany może być pomocna - wiadomo, że zakładany od święta będzie jak nowy, a taki zabierany na rajdy czy inne obozy przetrwania może wygądać kiepsko. Najlepszy to taki, który często przeciągany po krzakach nadal wygląda jak nowy ;-)
Stelaż, w sumie może i by się przydał, ale podobnie jak pisał mini- przy obciążeniu góry 2 kg nie czuć za bardzo na dole, a przy 10 kg to i ta przegroda raczej nie pomoże.
Co do gabarytów to niestyty nie mam go przy sobie więc zdjęcia nie podrzucę, ale mam 194 cm wzrostu i 98kg i na moje plecy jest idealny. Dużo w wakacje jeżdzę rowerem i bałem się, że w tym przypadku będzie zasłaniał mi widok do tyłu- na szczęście to się nie potwierdziło, powiem więcej- nie wyobrażam sobie lepszego na rower- w ogóle go nie czuję (i nie widzę) a mieści dużo. Wentylacja mz jest ok, na pewno sprawuje się lepiej niż mój zwykły plecak Jansport.
Ja mam ten plecak już chyba z 1.5 roku i jego stan określam na bdb. a brałem go często (praktycznie codziennie, bo służył mi też jako tornister).
Może w jakiś ekstremalnych sytuacjach go nie używałem, ale przez 1 roku mój Orion Trekker II wyglądał gorzej niż NP Alpha po 1.5 roku.
Sculptoris
28-02-2008, 20:13
Dużo w wakacje jeżdzę rowerem i bałem się, że w tym przypadku będzie zasłaniał mi widok do tyłu-
Hmm... to brzmi jak opis wielgachnego plecaka (gabaryty mamy bardzo podobne) :-) Ale to może bierze się stąd, że do tej pory nie miałem do czynienia z tego typu plecakami i muszę się przyzwyczaić, że nie będzie to plecaczek z jakim śmigałem do szkoły. No chyba, że podaruję sobie tę przestrzeń podręczną i zdecyduję się na coś w rodzaju Lowepro micro.
Ale to może bierze się stąd, że do tej pory nie miałem do czynienia z tego typu plecakami i muszę się przyzwyczaić, że nie będzie to plecaczek z jakim śmigałem do szkoły.
Z tych samych powodów wynikały moje obawy;)
Ja mam Naneu Alpha i bardzo mi odpowiada:) A i do szkoły też czasami biore:) Nic w nim nie pyli i jest wygodny.
Mam Alphę od Jacka_M i nie mam z nią żadnych problemów, jeżdżę z nią na rowerze, ostatnio miałam ją na samotnym plenerze, nie wzbudza żadnych podejrzeń, zmieściła spokojnie termos + chleb w środku :) Bardzo wygodna :)
Acha, nic nie pyli :D
a ja ostatnio zastanawiam się nad nowym modelem Tamraca takim jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/item314675802_inter_foto_tamrac_areo_80_3380_sosno wiec.html
może i kupiłbym naneu pro alphe bądz K3 ale wątpie żebym sie zmiescil z moimi gratami a ten Tamrac ma nawet, nawet pojemną przegrode foto.
moj SS300 nie nadaje sie w góry gdyż niewygodny (jedna szelka) i nie zmiesci napoju, kurtki i prowiantu
Powiem ci szczerze Kabanos, że jak patrzę na tego Tamraca, to jego przegroda na sprzęt, wygląda na mniejszą niż w Alphie, ale to może tylko wrażenie.
Powiem ci szczerze Kabanos, że jak patrzę na tego Tamraca, to jego przegroda na sprzęt, wygląda na mniejszą niż w Alphie
też tak myślę.
herbatnik
29-02-2008, 12:28
Ja mialem torbe naneu i niestety mi pyliła. Pyl na pewno pochodzil z materialu ktorym byla wylozona torba a nie z zewnatrz, nie byl tez wynikiem warunkow w jakich byl uzytkowany aparat... Byc moze to jednak jakis odosobniony przypadek. Torby sie pozbylem i teraz mam Lowepro SS 200 - niebo a ziemia...
Powiem ci szczerze Kabanos, że jak patrzę na tego Tamraca, to jego przegroda na sprzęt, wygląda na mniejszą niż w Alphie, ale to może tylko wrażenie.
ale to chyba złudzenie bo cały plecak jest większy. zobacz na tym zdjęciu na aukcji jakie obiektywy są wsadzone.
Sculptoris
29-02-2008, 15:24
Dla mnie chyba rozmiarowo najlepszy będzie Bravo. Ktoś kojarzy gdzie na górnym śląsku można je dostać?
Tamrac
AERO 80 PHOTO MODEL 3380
wymiary komory na sprzęt foto: 29x18x19 cm
wymiary komory górnej: 27x18x25 cm
Wymiary zewnetrzne całego plecaka: 32x23x47 cm
Naneu pro K3
komora foto: 26 x 16 x 17 cm
wymiary zewn. całego plecaka: 35,5 x 30,5 x 47 cm
Naneu pro Alpha
komora foto: 29 × 15 × 18 cm
wymiary zewn. całego plecaka: 32 × 24 × 46 cm
Dla mnie chyba rozmiarowo najlepszy będzie Bravo. Ktoś kojarzy gdzie na górnym śląsku można je dostać?
...mimo, że nie widać tego na zdjęciach, jest dużo mniejszy od Alphy. Mam oba te plecaki. Bravo używam na co dzień, natomiast Alphe na jakieś większe wypady. Do Bravo bez problemów wchodzi D70s, N18-70, SB 800, i jakieś pierdoły. Jeżeli do aparatu doczepisz grip to już nie wejdzie. Przestrzeń w drugiej komorze nie jest rewelacyjna. Dużo mniejsza niż w Alphie. Do codziennego użytku jednak wystarczy.
Planowany zestaw to D80 + Tamron 90mm + Tamron 17-50 + SB-800 + miejsce na może jeszcze jakiś obiektyw. Do tego przynajmniej odrobina przestrzeni na bułkę albo dwie i butelkę wody (1.5l byłoby idealnie ale równie dobrze mogę zabrać dwie 0.5l).
...z tym planowanym zestawem w Bravo możesz nie dać rady, chyba że zaadoptujesz przestrzeń w drugiej komorze :), natomiast do Alphy powinieneś się zmieścić bez problemów, ale jeżeli chodzi o wygodę codziennego użytkowania to moim zdaniem rewelacji nie będzie. Bardzo przeszkadzał mi pas biodrowy (oczywiście w codziennym użytkowaniu - bo na długie wypady jest idealny) dlatego dokupiłem Bravo.
Sculptoris
29-02-2008, 23:41
Mam oba te plecaki.
Z nieba mi spadłeś! :-D
Bravo (...) Przestrzeń w drugiej komorze nie jest rewelacyjna.
A co dasz radę tam upchać? Dwie butelki 0.5l i kilka kanapek wejdzie?
...z tym planowanym zestawem w Bravo możesz nie dać rady,
Już nawet z tym podstawowym zestawem tzn. z D80 + Tamron 90mm + Tamron 17-50 + SB-800? Bez dodatkowych obiektywów - tylko te 4 rzeczy.
Alphy (...) jeżeli chodzi o wygodę codziennego użytkowania to moim zdaniem rewelacji nie będzie. Bardzo przeszkadzał mi pas biodrowy
Trafiony zatopiony... zdecydowanie wolałbym bez :-)
Czy mógłbyś wrzucić tutaj kilka fotek? Bardzo fajne byłoby zdjęcie na którym Alpha i Bravo stoją obok siebie, ujęcia z plecakami na Twoich plecach i może z czymś wypełniającym górną komorę - np. jak w Alphie prezentuje się butelka 1.5l leżąc, stojąc i podobnie z butelką czy też puszką piwa w Bravo. Byłbym bardzo wdzięczny :-D
A ja ten pas biodrowy zawiązałem tak, że już go praktycznie nie ma.
Co do fotek, oto kilka:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47206&page=5
Z dwukomorowych, mnie osobiście najbardziej odpowiada Lowepro Rover II (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/allWeather/Rover_AW_II.aspx)
Zależało mi na plecaku, który zmieści obiektyw 70-200/2.8 VR i ten plecak sobie radzi. W górnej kieszeni też się to i owo zmieści. Po obu stronach są kieszenie siatkowe na napoje. System nośny i pas biodrowy są wygodne.
Rozmiar wewnętrzny (kieszeń górna): 28 x 14 x 28 cm
Rozmiar wewnętrzny (kieszeń dolna): 28 x 14 x 25.5 cm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lowepro.com.pl/images/products/large/S_F_RoverAW_3.jpg)
źródło (http://www.lowepro.com.pl/images/products/large/Rover_AW_model_F_1.jpg)
Sculptoris
01-03-2008, 10:57
mini21 - dzięki za wskazanie zdjęcia z butelką :-)
marekm - toż to kolos! Może ciut większy mam plecak w który się na wakacje pakuję ;-) No ale nie ma co się dziwić jak jego wymiary (o ile dobrze liczę) to około 28 x 14 x 53.5 cm. Dobry gdzieś na dłuższe wypady, ale jako taki na co dzień to zdecydowanie odpada.
Czy w K3L również można wyciągnąć insert?
Jak w Alphie można to w K3L też powinna być taka możliwość.
Ja niestety nie wiem.
Od kogoś słyszałem, że nie, ale wątpię, żeby to była prawda.
Mam K3L. Nie pyli. W styczniu byłem w Południowej Afryce ( tam jest lato - czasami lepsze niż u nas ). Nie miałem mokrej plamy na plecach. Wchodzi D300 + N 18-200, D40 + S 10-20, SB 800, ładowarka + kable. N 50 nie ma już miejsca. Górna komora mieści letnią odzież na np. 2 dni + niezbędnik kosmetyczny ( szczotka, pasta, mydło, mały ręcznik, przybory do golenia - ew. zamiennie dużo jedzenia i picia). Nie zabieram ze sobą laptopa, ale do tej komory wejdzie 15' wide screen, lub w moim przypadku kurtka p-deszczowa.
Sam plecak ma jednak dość duże wymiary zewnętrzne i nie jest bardzo lekki. Wyjmowanie sprzętu z dolnej komory też jest kłopotliwe.
pozdrawiam 124miko
Mam K3L. Nie pyli. W styczniu byłem w Południowej Afryce ( tam jest lato - czasami lepsze niż u nas ). Nie miałem mokrej plamy na plecach. Wchodzi D300 + N 18-200, D40 + S 10-20, SB 800, ładowarka + kable. N 50 nie ma już miejsca. Górna komora mieści letnią odzież na np. 2 dni + niezbędnik kosmetyczny ( szczotka, pasta, mydło, mały ręcznik, przybory do golenia - ew. zamiennie dużo jedzenia i picia). Nie zabieram ze sobą laptopa, ale do tej komory wejdzie 15' wide screen, lub w moim przypadku kurtka p-deszczowa.
Sam plecak ma jednak dość duże wymiary zewnętrzne i nie jest bardzo lekki. Wyjmowanie sprzętu z dolnej komory też jest kłopotliwe.
pozdrawiam 124miko
Dostałem odpowiedź od sprzedawcy, że w K3L nie można wyjąć całkowicie insertu, tylko same przegrody.
Czy jako posiadacz mógłbyś sprawdzić, jak to wygląda.
Szukam plecaka uniwersalnego, tzn. żeby służył do przenoszenia
- laptopa+książki,
- laptopa+aparat,
- aparat+statyw+jakieś rzeczy - plecak w góry.
Myślę, że K3L sprawdzi się w tych zadaniach.
jeszcze raz ponowie pytanie czy miał ktoś stycznośc z tym plecakiem:
http://allegro.pl/item314675802_inte...sosnowiec.html
interesuje mnie gdyz według wymiarów ma on wiekszy przedział foto od Alphy, K3
Faktycznie wyjmują się tylko przegrody. Można jeszcze rozpiąć przegrodę pomiędzy komorami. Widziałem w stopce, że masz 70-300 VR - myślę, że przyda się ta opcja gdybyś chciał nosić ten obiektyw przypięty do body ( głębokość dolnej komory to ok. 22 cm ).
pozdrawiam 124miko
dzięki wielkie
Pomyślę jeszcze nad tym plecakiem.
Dziś kupiłam K3L, na odpowiedź na pytanie: pyli czy nie pyli jest jeszcze za wcześnie. Pierwsze wrażenia są takie, że można upchnąć do niego bardzo dużo rzeczy - zarówno komora na sprzęt foto jak i ta górna są bardzo pojemne, ma też sporo przydatnych kieszonek, fajnie leży na plecach - choć dziś na testy miałam może pół godziny ;).
Przy okazji oglądania go w sobotę w Fotopanoramie dowiedziałam się, że nie jest już prodkowany - spowrotem w sprzedaży ma być tylko wersja dwukomorowa :|... Tak więc kto chce kupić K3L powinien się chyba pospieszyć ;)
No i właśnie parę dni temu stałem się posiadaczem K3L.
Rzeczywiście jest duży i do ciaśniej zastawionych sklepów wolę z nim nie wchodzić.
Ale rekompensuje to dużą pojemnością i wygodą systemu nośnego.
Coś za coś.
Jest to więc raczej plecak terenowo-podmiejski niż stricte miejski :)
Tutaj (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/79840-test-opis-k-3-naneu-pro.htm) jest recenzja Naneu Pro K3 wraz ze zdjęciami (z Cyber Foto), a na końcu (na 3 stronie) ktoś zamieścił zdjęcia K3L na plecach "modela".
Dorzucę jeszcze link do NANEU PRO BRAVO (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/87955-test-opis-plecak-naneu-pro-bravo.htm)
darekzaw
09-03-2008, 21:19
A jak to jest z K3L i wypadaniem sprzetu przy otwieraniu część foto. Rzeczywiście tak łatwo wypada, czy to mit. Poza tym jednym felerem wygląda rewelacyjnie. Czy ktoś z posiadających ten model może się wypowiedzieć?
Zawsze staram się zamykać plecak.
Generalnie Ciężko się dostać do sprzętu bez stawiania plecaka na ziemi lub jakimś innym punkcie podparcia - ze względu na gabaryty. A jak już sobie podeprzesz to nic nie wypadnie :)
Inna sprawa jakbyś zapomniał zapiąć części foto i zarzucił plecak na ramię, to wtedy by pewnie coś poleciało -
wtedy część foto się otwiera "jak paszcza" i ustawia "poziomo".
Ale to chyba w przypadku większości plecaków tego typu było by podobnie.
Choć może taka Alpha ma to bardziej "sztywno". Ale kosztem wyjmowania "z tyłu" pozbawiona jest tego fajnego stelażu.
Poza tym jak Ci się nie chce zasuwać suwaka zawsze jest szybkie zapięcie na samą klamrę które przytrzyma wszystko na swoim miejscu - Nie trzeba za każdym razem zasuwać suwaka.
przeczytałem ten watek z zainteresowaniem, bo właśnie stoję przed wyborem plecaka, który oprócz D80 z 18-70, pewnie 50-ką i jakąś lampką (coś mi się wydaje, że kupno Sabinki 600-ki mnie nie ominie) pomieści w oddzielnej kieszeni trochę bambetli typu picie dla Klona (lat 5), jakaś cienka bluza, danonki etc. Obejrzałem zdjęcia modela z podanego powyżej linka (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/79840_3-test-opis-k-3-naneu-pro.htm) i trochę przerażają mnie gabaryty wersji eL. Czy model bez eLki (http://www.allegro.pl/item337669694_naneu_pro_k3_adwenture_plecak_foto_f _vat.html) też jest taki ? Patent z membraną na plecach znam z plecaków niefotograficznych i wiem, że to "dar niebios". A jak oceniacie ergonomię młodszego braciszka - Alphy (http://www.allegro.pl/item335413474_naneu_pro_military_alpha_navy_blue_f _vat.html)? Chodzi mi głównie o dostęp do sprzętu od strony pleców - szybko można się do tego przyzwyczaić?
Czy ktoś testował ten plecak http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=334148538
Wygląda na solidny i tani jest.
Czy ktoś testował ten plecak http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=334148538
Wygląda na solidny i tani jest.
Tego konkretnego nie widziałam. Ale od blisko roku mam jego odpowiednik:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=330938182, używam go jako plecaka miejskiego albo na takie wycieczki gdzie ogromny K3L nie jest potrzebny i jestem bardzo zadowolona :). Nic się nie pruje, nie przemaka, plecaczek bardzo poręczny :)
Tego konkretnego nie widziałam. Ale od blisko roku mam jego odpowiednik:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=330938182, używam go jako plecaka miejskiego albo na takie wycieczki gdzie ogromny K3L nie jest potrzebny i jestem bardzo zadowolona :). Nic się nie pruje, nie przemaka, plecaczek bardzo poręczny :)
Dziękuję za informacje. Ile wejdzie do górnej komory, bo do Oriona II to tylko chusteczka do nosa i kanapka - trochę za mały u góry chociaż dół ma jak raz.
Ten plecak też nie jest zbyt duży.
Górna komora jest przedzielona na 2 części ale przegrodę można też zlikwidować (jeśli jest założona możemy schować pod nią np dokumenty czy inne ważne rzeczy). Natomiast na górze powinna zmiescić się dobrze poskładana bluza. A po wyjęciu tej przegrody górna część wydaje się całkiem pakowna.
Po bokach są siateczki więc choć o zmieszczenie butelki z piciem nie trzeba się martwić ;). Z przodu stercząca kieszeń na drobne akcesoria: notes, chusteczki higieniczne itd a w niej dodatkowa siateczkowa kieszonka w której mieszczą się dodatkowe karty pamięci i akumulatorek, a przy odrobinie uporu także pudełko z 4 alumulatorkami do lampy.
Do dolnej części wkładam zwykle D200 z podpietym N18-200 vr leżące na boku, obok SB-800 w futerale i jeszcze N50/1.4, również w futerale. Ale przy innym ułożeniu sprzętu zmieści się też jeszcze jeden obiektyw wielkości N18-200 :)
fajny i tani ten plecak - a jak z komfortem na plecach - bardzo grzeje?
Powiedziałabym, że nie odbiega od średniej . Wczoraj ze zdumieniem odkryłam, że Tamrac Aero 80 wygląda od tyłu praktycznie identycznie jak mój plecak, a różnica w cenie spora ;). Jedyna wada to to, że dość szybko "wygniatają" się paski naramienne ale tak niestety dzieje sie w większości plecaków :(.
nomad_fh
05-04-2008, 23:26
Witam,
Posiadam plecak Naneu Alpha od około 2-3 tygodni, jak na razie - same superlatywy. Odrobine mniejszy gabarytowo od K3, choć też momentami troszkę za duży i za ciężki. Coś za coś.
Korzystam z niego codziennie (dojazdy do pracy komunikacją miejską/busami) oraz na krótkich wyprawach (miasta, lekki terenik, wypady na lotnisko).
Generalnie podobnie jak napisał ktoś o K3, żeby naprawde szybko wyjąć sprzęt, trzeba go na chwile gdzieś położyć/oprzeć. Choć bez tego też się da (właśnie nad tym pracuje :>).
Jeśli chodzi o pojemność górnej komory, ponieważ jestem postury nikczemnej, to do góry wchodzi mi - zrolowane spodnie - bojówki i golf, ew jeszcze jakiś podkoszulek. Do dolnej kieszeni - pare podkoszulków, jakaś bielizna. To tak na szybko jak testowalem co wejdzie. Spokojnie do górnej wejdzie też np sześciopak piwa, czy 2 pseudo lampy studyjne (chińczyki). Lub kilka książek...
Do kieszeni wąskiej wchodzą 2 (giętkie) teczki z papierami formatu A4 - ja nosze dokumenty firmowe, umowy, broszury - łącznie jakies 20 - 30 kartek, jedyny ból - trzeba je lekko zgiąć, bo samo wejście do kieszeni (zamek) jest za wąski. W środku już sie ładnie rozprostują... później ta sama operacja przy wyciąganiu.
Co do części fotograficznej, normalna "codzienna" konfiguracja - body (konkurencyjne :>) + obiektyw Tamron 28-75 2.8 (zalozony tulipanek), obiektyw 50 1.8, mocowanie statywowe Sigmy i zostaje dużo miejsca.
Konfiguracja codzienna - z możliwą wyprawą po pracy oraz wyprawowa - to samo, dochodzi jeszcze Sigma 70-200 2.8. Czasem noszę- zwłaszcza w rejonie lotniska konfiguracje z zapiętą do body Sigmą, wchodzi bez problemu - oczywiście osłona p. słoneczna założona odwrotnie na obiektyw. Dziś ze względu na sesje w pomieszczeniach doszedł jeszcze do tego zestawu obiektyw kitowy - również zmieścił się bez większych problemów.
Tutaj mój test tego plecaka na pl.rec.foto.cyfrowa, wraz ze zdjęciami:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/c925b9dd51294535/e079620c534a46b2?hl=pl#e079620c534a46b2
Pozdrawiam
--
Grzesiek "Nomad_FH"
Kolega ma Naneu Alpha i plecak super ale jak dla mnie troszke za duży. Szukam plecaka rowerowo imprezowego stąd moje pytanie które pada co jakis czas. Ile wejdzie piw w puszce a ile w butelce do Naneu Bravo??:)
Posiadam plecak Naneu Alpha od około 2-3 tygodni, jak na razie - same superlatywy. Odrobine mniejszy gabarytowo od K3, choć też momentami troszkę za duży i za ciężki.
Gdybyś zrobił że 2-3 fotki z pokazaniem co się da zapakować do części niefotograficznej byłbym wdzięczny.
Kupiłem Oriona II ale jest za mały u góry. Dół jest jak raz.
Nie przeszkadza Ci że aparat leży w poziomie - czy nie uwiera w plecy.
Czy sprzęt nie wypada jak się otwiera klapę w pionowym ustawieniu plecaka.
Pozdrawiam
Waldek
Ja zamieściłem parę fotek o tym plecaku, ale chyba ich już nie ma.
Mam go od 2 lat i jest bardzo dobry.
Aparat nie uwiera w plecy, nawet nie ma jak, choć mój leży na boku.
Z wyjmowaniem, nie ma najmniejszego problemu.
Nawet nie muszę go ściągać z pleców, wystarczy opracować sobie sposób.
Po ok. 2 latach użytkowania, plecak jest w nadal świetnym stanie.
Sprzęt na pewno nie wypadnie po otwarciu.
Wszystko zależy, jak sobie poukładasz komory.
Mój jest tak wsadzony, że czuć lekki opór przy wyciąganiu.
Tak samo ze szkłami.
Co do pojemności górnej komory, ja wsadzam tam kilka zeszytów A4, książki, wodę 1.5 litrową i jeszcze jakąś kurtkę przeciwdeszczową.
Na dół wejdą kanapki i coś jeszcze.
Plecak jest naprawdę bardzo dobrze zrobiony.
Boleć może jedynie, że wersja czarna nie posiada przeciwdeszczowego pokrowca (taki posiadają tylko te wersje moro), ja o tym nie wiedziałem, myślałem, że wszystkie mają, ale nie przeszkadza mi to, bo jeszcze nie było sytuacji, żeby coś mi zamokło nawet przy naprawdę dużej ulewie.
Panowie pomóżcie w wyborze plecaka. Potrzebuje do swojego D300 z podpiętym obiektywem i gripem + 70-300VR + jeszcze 2 obiektywy, Sb800 do tego potrzebuje trochę miejsca na pierdoły. Chodzę na pielgrzymki piesze i chciałbym tam zmieścić płaszcz przeciwdeszczowy, jakąś bluzę, kanapki, napoje. Jak czytam o tym plecaku Naneu Pro Alpha to wydaję mi się idealny.
Z góry dziękuje za pomoc :)
Chyba będzie za mały. Pomyśl o tym http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=7739&grupa=torby%20foto&producent=Lowepro%20plecaki&FNS=7dda5db8e0ea7de87f43225c6a367103&FNS=7dda5db8e0ea7de87f43225c6a367103
Waldek
"Chyba" ? Jak nie włoże jedej kanapki to nic sie nie stanie, a różnica cenowo to prawie 300 zł <wow>
Boleć może jedynie, że wersja czarna nie posiada przeciwdeszczowego pokrowca (taki posiadają tylko te wersje moro), ja o tym nie wiedziałem, myślałem, że wszystkie mają, ale nie przeszkadza mi to, bo jeszcze nie było sytuacji, żeby coś mi zamokło nawet przy naprawdę dużej ulewie.
...yyy w sensie te zielone? Jeśli tak, to gdzie mają ten pokrowiec?
Nie mówię o tym zielonym.
Były jeszcze w kolorach moro, ale teraz już ich nie widzę.
Miały chyba dopisek SE.
edit: zobacz ostatnie zdjęcie z tej strony:
http://www.naneupro.com/products/mo-a/#
albo tutaj:
http://www.cambags.com/
adolfik9501
10-04-2008, 22:21
Witam,
Posiadam wersję SE. Pokrowiec leży sobie w kieszonce i można go wyciągnąć i np. zostawić w domciu... Tylko wersje SE mają tenże pokrowiec.
Pozdrawiam,
I żeby nie było OT to nie zauważyłem pylenia :)
venom07 wpadaj do Łodzi przetestujesz Lowepro CompuTrekker plusa(z pełnym obciążeniem:wink:)
na dłuższe wypady idealny
venom07 wpadaj do Łodzi przetestujesz Lowepro CompuTrekker plusa(z pełnym obciążeniem:wink:)
...dla Pudziana :mrgreen:
No i wreszcie mogę się pochwalić Naneu Pro Military Alpha. Porównywałem go z torbą Naneu Pro TANGO, LOWEPRO Orion Trekker II i Lowepro Flipside 200. Okazało się że torba to zupełnie nieporozumienie, Trekker był mniejszy niż Alpha a Flipside niestety odpadł ze względu na brak drugiej komory. Kupowałem w fotokliku (http://fotoklik.pl/) w CH Targówek ze względu na na prawdę spory wybór plecaków i toreb i można sobie do woli wybrzydzać i marudzić.
Aha - co do pylenia to sprzedawca otwarcie przyznał, że po jakimś czasie mogę się tego spodziewać (ale to cecha wszystkich miękkich wyściółek) więc jeśli komuś to przeszkadza niech lepiej poszuka czegoś obszytego wewnątrz jakimś śliskim materiałem.
No to gratuluję wyboru.
Sądzę, że plecak będzie się dobrze sprawować przez długi czas (tak jak moja).
Torba też się przydaje.
Ja mam i to i to.
Czasem wygodniej jest mi wziąć torbę niż plecak.
Staram się polecić ten plecak każdemu, kto ma problem z wyborem, gdyż jest on naprawdę wysokiej jakości, a cenowo dużo tańszy niż Lowepro czy Tamrac.
dokładnie, mnie urzekła pojemność górnej komory - nawet 6-cio pak powinien wejść a w sekcji photo miejsca jest tyle, że D80 z podpiętym (w przyszłości) Tamronem SP AF70-200mm F/2.8 Di LD (IF) Macro od biedy się wciśnie. A jak nie to się zrobi małe zawirowanie i aparat pójdzie na górę a duperele na dół ;-) Świetnie też się sprawdza ta głęboka kieszeń z przodu - na początku myślałem, że to taka popierdułka na duperelki a okazało się, że ma 40 cm głębokości
Chyba będę musiał tak zrobić, że pierw przed zakupem wyskoczę do Łodzi i obejrzę sobie plecaczki :)Ale jak tak czytam te komentarze to faktycznie plecak można powiedzieć, że idealny jak dla mnie. Tylko ktoś napisał, że D300 z gripem i 70-300VR nie zmieszczę do niego :/ Chyba, że ten ktoś się mylił :) Ten plecak byłby tylko na dłuuuższe wypady jak pielgrzymka piesza gdzie muszę upchać sporo rzeczy jak sprzęt, ubranie, kanapki, napoje itd.. Gdzie wszystko bedzie dobrze zabezpieczone. Po mieście to coś mniejszego bym sobie zakupił :)
Ten ktoś na pewno się mylił.
Mój D70s z gripem i Sigma 70-200 2.8 mieszczą się bez problemu, a na pewno nie są mniejsze od d300 z 70-300 VR.
adolfik9501
13-04-2008, 14:35
Witam,
Za poprzednikiem : u mnie mieści się D80 z gripem z zapiętym 70-300VR z założonym tulipanem.
Pozdrawiam,
u mnie wszedł D300 z gripem i podpiętym 70-200-vr kiem z dołu D70 z podpiętą tokiną 12-24
pare obiektywów, filterki ,lampa, i ze 2 piwa :mrgreen:
przyjeżdżaj obejrzysz wypijemy po jednym ;-)
darekzaw
13-04-2008, 18:01
u mnie wszedł D300 z gripem i podpiętym 70-200-vr kiem z dołu D70 z podpiętą tokiną 12-24
pare obiektywów, filterki ,lampa, i ze 2 piwa :mrgreen:
przyjeżdżaj obejrzysz wypijemy po jednym ;-)
A możesz zrobić zdjęcie plecaka z takim właśnie zestawem. No może bez piwa :) Jakoś nie mogę sobie tego wszystkiego wyobrazić w tym plecaku.
Właśnie możesz zrobić kilka fotek ?? Bede wdzięczny :)
Powiem tak:
Moja sigma 70-200 ma 21 cm + body jakieś 5 cm wys. co daje 27 cm.
I ten komplet wchodzi właśnie do tego plecaka.
Zajmuje całą długość przegrody, ale się mieści.
Zmierz ile ma twój obiektyw i porównaj.
Ja już kiedyś zamieszczałem fotki, ale ich już nie ma.
oki
tylko bez cenzury zdjęć bo robione telefonem, niestety mam tylko 2 body ;-)
źródło (http://www.2and2.net)
plus kieszeń z przodu :-D niefocona
No widać pojemna bestia na sprzęt, tylko na wycieczki to by mi brakowało mijsca na ubranie, kanapki, napoje itp Ale jak widać sprzęt to juz się cały zapakuje :) Z tymi piwami to przesadziłeś :D Faxy 10% he he Pzdr
pamiętać trzeba
od strony pleców miejsce na laptopa każda 17" wchodzi
w wierzchniej klapie (kieszeń na całej wielkości)wejdą kanapki, napój, dokumenty itp.
z boków są uszy (pętle) do mocowania dodatków 200-400, ubrań :-D itp.
większe plecaki do noszenia "katorga''
zawsze powinno się obejrzeć, przymierzyć torbę -plecak przed zakupem.
wtedy nie będziemy zawiedzeni
zlot plecaków/toreb w Wałczu :wink:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=40068
No i wreszcie mogę się pochwalić Naneu Pro Military Alpha.
Tiaa ... minęły dwa miesiące i pomimo bardzo "ludzkiego" traktowania ma Alpha powiedziała pass. Poleciało na szwie łączenie w górnej komorze - niby to ewidentna wada fabryczna (zbyt płytko maszyna złapała materiał), ale rozczarowanie spore. Dzisiaj zawiozłem do sklepy i trzymam kciuki, żebym do końca tygodnia mógł podjechać po nowy.
źródło (http://img57.imageshack.us/img57/9343/plecakbo1.jpg)
To trafiłeś na jakiś felerny model.
Moja ma już 2 lata i wygląda bardzo przyzwoicie, a już napewno nie ma żadnych dziur (ja raczej plecaka nie oszczędzałem, a nawet wprost przeciwnie).
dla tego na luzaka pojechałem dzisiaj do sklepu i oddałem Alphę. Teraz grzecznie czekam i liczę na to, że najpóźniej w piątek odbiorę nową.
hmmm, życzę szczęścia.
Prawdę mówiąc, to oni mają 14 dni na przyjęcie reklamacji i dodatkowe 21 dni na naprawę (czy jakoś tak), ale może załatwią to od ręki.
Przykro mi z tego powodu, bo jesteś chyba 1 osobą, która ma taki problem z Alphą (choć zbyt wiele osób jej nie ma).
na obsługę w sklepie nie mogę narzekać - obiecali, że się postarają załatwić sprawę do końca tygodnia (wiedzą, że potrzebuję plecak na "plener" i wyjazd)
no i w tym miejscu z radością chciałbym poinformować, że już mam nowy plecak :-) Panowie z Fotoklika (http://fotoklik.pl/)/Fotogeneracji (http://www.sklepfoto.com/) (w CH Targówek) spisali się na medal - wczoraj oddałem po południu uszkodzoną Alphę a dzisiaj koło 11-ej już miałem info, że mogę się zgłosić po odbiór nufki sztuki. Wiadomość była o tyle rewelacyjna, że zamiast czarnej wersji mogłem wziąć wersję SE (oliwkowozieloną z pokrowcem). Krótko mówiąc pełen profesjonalizm i gorąca rekomendacja
No to jestem pod dużym wrażeniem.
Jak kiedyś się pytałem o wersję SE to mówiono mi, że są praktycznie nie osiągalne.
Bardzo miło słyszeć, że jakiś sklep dba o klienta.
Tiaa ... minęły dwa miesiące i pomimo bardzo "ludzkiego" traktowania ma Alpha powiedziała pass. Poleciało na szwie łączenie w górnej komorze - niby to ewidentna wada fabryczna (zbyt płytko maszyna złapała materiał), ale rozczarowanie spore. Dzisiaj zawiozłem do sklepy i trzymam kciuki, żebym do końca tygodnia mógł podjechać po nowy.
źródło (http://img57.imageshack.us/img57/9343/plecakbo1.jpg)
Miałem dokładnie to samo w tym samym miejscu, Wymieniam już drugi :(
mam nadzieję, że SE będzie bardziej wytrzymała. Po przepakowaniu odniosłem dziwne wrażenie, że SE jest "ciaśniejsza" od zwykłej wersji. Może jeszcze musi się ułożyć, ale w do starej alphy wszystkie graty wkładałem na luzaka a teraz są dość mocno upchnięte.
Nieco odkopie, pytanie mam do posiadaczy PRO k3, czy zmieści mi się sprzęt do przestrzeni foto: D50+T17-50+T90+s30+N85+sb800 oraz sporo mini klamotów? No i czy w przyszłości coś by tam jeszcze weszło (np coś ala 70-200 2.8 lub drugie body pokroju d300)?
Miałem dokładnie to samo w tym samym miejscu, Wymieniam już drugi :(
Też mam tak samo w moim, ale nie wymieniam, prędzej zaszyję heh..
Nieco odkopie, pytanie mam do posiadaczy PRO k3, czy zmieści mi się sprzęt do przestrzeni foto: D50+T17-50+T90+s30+N85+sb800 oraz sporo mini klamotów? No i czy w przyszłości coś by tam jeszcze weszło (np coś ala 70-200 2.8 lub drugie body pokroju d300)?
Jak szukasz czegoś rozwojowego to gorąco polecam Naneu Pro Sahara 217F - jest na prawdę niezwykle pakowny. W niepozorną kieszeń z przodu wpakowałem ostatnio dwie butelki 0,7 z Browarmii a jeszcze ze dwie by weszły ;-)
Komora foto spokojnie pomieści dwa bodziaki i sporo jasnej (dużej) szklarni.