Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 fps, fps z lampą, zasilanie, AA

Adak
28-02-2008, 15:17
Witam.

Przede wszystkim miło mi, że tu zajrzałeś/zajrzałaś :-D

Przyznaję - część tych pytań zadałem już wcześniej, ale chciałbym moją wiedzę usystematyzować, przed zakupem.

Ogólnie rzecz biorąc zajmuję się reporterką i kotletem. Robię D200, ale nie oszukujmy się - zaczyna mnie to męczyć.
Głównie męczy mnie prędkość tego aparatu szczególnie z lampą, a poza tym szykuje się wymiana migawki i przegląd generalny, bo sobie chłopak już trochę popstrykał :-)

Oczywiście - lepsze byłoby D3, ale obawiam sie, że w tej chwili mnie po prostu na niego nie stać. Zarżnąłbym się na puszkę i zostałbym z 17-55/2.8 żeby albo robić w cropie, albo od 24mm robić w FF. Trochę głupie :-/
A w ten sposób miałbym D300 i D200 po przeglądzie jako backup.

Ale gdzie te pytania? Może po kolei.

Zakładam D300 tylko i wyłącznie z MB-D10. Nie ma innej opcji.
Zasadnicza kwestia jest zasilanie i "wydajność klatkowa" szczególnie z lampą.
D200 z lampą zwalnia - nie ma 5fps - raczej takie 3,5-4. Doszły mnie słuchy, że D300 nie.
Lepiej - dowiedziałem sie, ze D300 z MB-D10, en-el4a i SB-800 cały czas robi 8fps przy włączonym iTTL (D200 robi 5fps przy wyłączonym iTTL).
Bardzo proszę o potwierdzenie tej wiadomości - szczególnie praktyków!
Jeszcze raz zaznaczam, ze serdecznie dziękuję tym, którzy na to pytanie mi już odpowiedzieli, ale proszę o ponowną odpowiedź, gdyż przechodzimy do części dalszej...

Jak wygląda zasilanie MB-D10 akumulatorkami AA?

Rozumiem ze karmi sie go 8'kami, ale jak wygląda wydajność klatkowa? Cały czas 8fps, również z lampą?
Czy korzystanie z en-el4a ma jakieś plusy nad akumulatorkami AA?
Mogę spokojnie zamienić en-el4a na 8xAA? (ergo: nie kupować trzech en-el4a?)
[ zakładam że aku są porządne i dobrze naładowane - dotychczas paczka 6xAA w D200 wystarcza mi na ok. 3k klatek ]

W ogóle nie miałbym tych pytań, gdyby nie to ze D300 miałem w ręce raz i to bez bp. Bez lampy zwalniał, ale jak mowie - nie miał BP. Trochę frapuje mnie jego zupełnie inne zachowanie z BP, ale nie neguje - ale zapytuje.

Bardzo dziękuję za pomysły "kup D3" ale jak mowie - jeszcze mi sie to chyba nie uda ;-)
Jeszcze parę miesięcy żeby sie odkuć i nie mowie "nie", ale na razie optimum byłoby D300, gdyby nawijało te klatki w takim tempie jak chce...

I chyba ostatnie pytanie: jak wygląda wytrzymałość aku w D300?
Ile klatek mogę zrobić na en-el4a i ile na 8xAA?
Zakładam długie serie, jpg i na pewno nie super częste przeglądanie zdjęć na LCD.
Pytam o tyle, gdyż w D200 przy 2 długich tematach jednego dnia, normą było że zabijałem en-el3e i w połowie drugiego musiałem użyć już koszyka na 6xAA. Nie był to problem, paluchów pod dostatkiem, ale warto wiedzieć.

Bardzo dziękuję za czas poświęcony na przeczytanie tej wiadomości i odpowiedź na nią.
Pozdrawiam serecznie!

ekonet
28-02-2008, 15:26
Fps z lampą jest, o ile wystarczy Ci mocy w lampie - inaczej następuje swego rodzaju bracketing, co czasem bywa użyteczne.
Żywotnośc akumulatora podstawowego u mnie to 500-600 zdjęć.

Jacek_Z
28-02-2008, 17:33
to, że na 14 bitach D300 pracuje wolniej to wiesz, ale także nie ma max prędkości w przypadku uzycia trybu AF 51 polowego - śledzącego czy jak to się tam określa. To nawet bez lampy i na 12 bitach.

Adak
28-02-2008, 17:39
to, że na 14 bitach D300 pracuje wolniej to wiesz,

Wiem - to mnie zupełnie nie interesuje.
[ bodajże 2.5fps ]

ale także nie ma max prędkości w przypadku uzycia trybu AF 51 polowego - śledzącego czy jak to się tam określa. To nawet bez lampy i na 12 bitach.

Tego nie wiedzialem.
Możesz rozwinąć na ile wiesz?
Czasami zdarza mi sie używać AF-C jeśli jest duży młyn i cały czas mnie ktoś trąca. Co tutaj stracę?
51 polowego używać i tak prawdopodobnie nie będę - tak samo jak w D200 nie używam 11'ki tylko 5'ki.
Jak bardzo zwalnia? Wiem ze z tego samego powodu D3 nie wyrabia sie przy DX i AF-C (do 11fps musi być AF-S).
Wiec: jak bardzo D300 zwalnia przy 51 polowym AF-C?

[ Cały czas czekam na odpowiedzi dot. 8fps przy en-el4a i 8xAA ]

JK
28-02-2008, 17:57
..... Wiem ze z tego samego powodu D3 nie wyrabia sie przy DX i AF-C (do 11fps musi być AF-S). .....

To wiesz niezbyt dokładnie. W D3 może być ustawiony AF-C, ale dla 10 i 11 fps ostrość (a przy słabym świetle, także ekspozycja) jest automatycznie blokowana jak dla pierwszej klatki serii. Przed pierwszym strzałem śledzenie działa normalnie, niezaleznie od tego co sobie poustawiasz. No, ale to tylko dla wyjaśnienia, bo D300 nie ma ani 10, ani 11 fps. :wink:

Jacek_Z
28-02-2008, 17:58
Tego nie wiedzialem.
Możesz rozwinąć na ile wiesz?
nie mam ani D3, ani d300 i praktycznie nigdy nie pracuje na zdjęciach seryjnych, swoją wiedzę oparłem na tym gdzie coś wyczytałem, nie opieram tego na swojej praktyce, więc nie biij :-D jeśli to nie tak

w testach na optyczne.pl w teście D300 o tym nie wspomniano, ale wspomniano przy okazji D3. Sądzę, że w takim wypadku będzie takie spowolnienie także dotyczyło D300 (tak na logikę, ale głowy nie dam).
przeczytaj na dole 4 strony testu D3 - www.optyczne.pl/65.3-Test_aparatu-Nikon_D3_Użytkowanie.html (http://www.optyczne.pl/65.3-Test_aparatu-Nikon_D3_Użytkowanie.html)
na samiutkim dole gdy omawiają autofocus napisano:

Dla D3, w trybie ciągłym, szybkość zdjęć seryjnych spada o 35% dla ustawienia automatycznego obszaru AF i aż o 50% dla dynamicznego AF. Z 9 kl/s robi się więc 4-5

MGS
28-02-2008, 19:27
nie wiem czy dobrze qmam... chcesz uzyskac 8fps z lampa na d300 ?? nie ma bata.. dostaniesz 8fpsow, ale lampa nie nadazy sie ladowac tak szybko by dac 8 blyskow na sek...

a co do baterii to mysle, ze zarowno jak i na standardowej, tudziez paluszkach czy tez en-el4a d300 pociagnie o wiele dluzej... obecnie sam jestem w chwili testowania tego...

;]

ps. mozliwe ze bede niedlugo qpowal zew zrodlo zasilania do sb-800, ktore powinno zmienic ilosc blyskow na sec... dam znac...

JK
28-02-2008, 23:11
Tylko pamiętajcie o tym, że lampa nie tylko musi się naładować, ale także musi ostygnąć. W instrukcji SB-800 podają ilość zdjęć, po których należy lampę ostudzić, a to studzenie powinno trwać nie mniej niż 10 minut. Ta ilość zdjęć jest zalezna od mocy błysku i na przykład dla 1/8 mocy są to 4 błyski, dla 1/16 mocy - 8 błysków, a dla 1/32 mocy - 16 błysków. Te serie z lampą nie będą więc zbyt długie, a błyski będą słabiutkie. Albo spali się lampa.

Adak
29-02-2008, 00:31
nie wiem czy dobrze qmam... chcesz uzyskac 8fps z lampa na d300 ?? nie ma bata.. dostaniesz 8fpsow, ale lampa nie nadazy sie ladowac tak szybko by dac 8 blyskow na sek...

Lojej - nie kaz mi tego tlumaczyc ;-)
Ilosc blyskow nie zalezy od predkosci ladowania lampy, tylko od odleglosci od obiektu, uzytej przeslony, uzytego czasu (HSS badz nie), ISO. Predkosc ladowania sie lampy (akumulatory, 5'ty aku, booster oryginalny badz Quantum) jest praktycznie pomijalna.

ps. mozliwe ze bede niedlugo qpowal zew zrodlo zasilania do sb-800, ktore powinno zmienic ilosc blyskow na sec... dam znac...

Przyjrzyj sie dokladnie jak to dziala, bo ja boostera uzywam nie od dzis, widzialem rozne i nie ma cudow ;-)

Ps. Oblukaj ze niektorzy uzywaja C1D i NIE MAJA boostera, a 8fps maja spokojnie. Pytanie ile tych seryjnych blyskow wydusza z lampy...
Ps2. Kontynuujmy watek - w miare mozliwosci bez zbednych dygresji :-)

Adak
29-02-2008, 00:35
Tylko pamiętajcie o tym, że lampa nie tylko musi się naładować, ale także musi ostygnąć. W instrukcji SB-800 podają ilość zdjęć, po których należy lampę ostudzić, a to studzenie powinno trwać nie mniej niż 10 minut. Ta ilość zdjęć jest zalezna od mocy błysku i na przykład dla 1/8 mocy są to 4 błyski, dla 1/16 mocy - 8 błysków, a dla 1/32 mocy - 16 błysków. Te serie z lampą nie będą więc zbyt długie, a błyski będą słabiutkie. Albo spali się lampa.

Szczerze? Zawracanie glowy.
Oczywiscie, ze w koncu poleci palnik, no ale co z tego? Normalna kolej rzeczy - mozna wymienic.

Powiem tak - obecna lampe mam ~1 rok. Ostro ja katuje, bywaja "sesje" po kilkaset zdjec bez odpoczynku (oczywiscie nie kazda z pelna moca, ale palnik bywa naprawde goracy - tak samo jak aku w lampie i boosterze) i jeszcze nie ma sladu jego nadwatlenia.
Poprzednia mialem krocej i tam tez nic sie nie zdarzylo nadziac.

To tak jak migawka - w koncu poleci, ale nie ma co trzasc gaciami, tylko trzeba uzywac sprzetu.

Ps. A niby czemu nawierca sie lampy? :>

Jacek_Z
29-02-2008, 01:01
Ps. A niby czemu nawierca sie lampy? :>
hm, nie ma na to pewnie miejsca, ale by sie przydał w niej wentylatorek (np taki z komputerów, są dość małe, ale na 12 V)
większość lamp studyjnych ma chłodzenie ( w dużej mierze ze względu nie na ciepło z palnika, a z pilota)
skonstruuj sobie wentylatorek (tzn przerób obudowę lampy):-D, czemu tylko otwory :-D

Adak
29-02-2008, 02:04
hm, nie ma na to pewnie miejsca, ale by sie przydał w niej wentylatorek (np taki z komputerów, są dość małe, ale na 12 V)

Ja prędzej zjaram palnik, niż zacznę nawiercać obudowę, ale czasami to by sie taki wentylatorek przydał ;-)

Ps. Do tematu moi drodzy, do tematu...

Adak
29-02-2008, 13:39
Tu coś o czym już pisałem i o czym czytałem, ale krotki filmik na potwierdzenie 8fps z 8xAA:
http://pl.youtube.com/watch?v=i79x1TCwaow
[ włożone 8 Eneloopów ]

Teraz tylko proszę o ponowne potwierdzenie, ze te 8fps utrzymywane jest z lampa.

Kaleid
29-02-2008, 13:44
8 nie sprawdzalem, ale 6 trzyma na 100%.

Adak
29-02-2008, 14:55
8 nie sprawdzalem, ale 6 trzyma na 100%.

To sprawdź jeśli możesz.

Swego czasu Pawel Pawlak napisał (wątek: "D300 - pierwsze wrażenia" - post nr. 1836) coś takiego:
"d300 + grip + en-el4 + sb800 (ittl fp) - 16 jpg L fine z NR LOW - czas: 2.1s"
Potwierdza to wcześniejsze słowa Valvita.

Ktoś jeszcze potwierdzi?

Ew. czy ktoś w Wawie ma taki zestaw i jest chętny kilka klapnięć poświęcić? Ostatnio wszyscy kupują D3 i nie za bardzo mam jak to D300 wytestować...

Kaleid
29-02-2008, 14:59
Sprawdze, ino muszę nabyć paluszki do gripa :)

Pawel Pawlak
29-02-2008, 22:14
Adak, specjalnie dla Ciebie - pierwsza i ostatnia klatka testu z danymi z exifa ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img145.imageshack.us/my.php?image=image1mw2.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img146.imageshack.us/my.php?image=image2wn3.jpg)

zwróć uwagę numery plików i czasy w exifie.

Adak
02-03-2008, 01:47
Adak, specjalnie dla Ciebie - pierwsza i ostatnia klatka testu z danymi z exifa ;)

Jesteś niezawodny :-)
Jak będziesz miał chwile - zapakuj do MS-D10 w BP 8 paluchów i sprawdź czy zachowuje sie tak samo jak z en-el4a, ok?

Wtedy więcej pytań w zasadzie mieć nie będę ;-)

Adak
08-03-2008, 02:12
Hmmm, en-el4a nie mam, bo nie mam tego BL-cośtam i nie miałbym jak tych aku użyć :-/
Poczekamy aż sie pojawia...

Przy 8AA i lampie jest ok 5-6fps.
Mogło by być więcej.
Ciekaw jestem czy pod tym względem en-el4a rożni sie od 8AA, ale na razie nie mam jak wytestować.

Jeśli ktoś będzie miał uwagi praktyczne aporpos różnic to chętnie wysłucham.

Ps. Gdzie kupić to BL-cośtam? Sławek poległ, choć w rekordowym czasie załatwił samo D300 :-)

ekonet
08-03-2008, 02:18
Ps. Gdzie kupić to BL-cośtam? Sławek poległ, choć w rekordowym czasie załatwił samo D300
:-)
Napisz do Pawła Pawlaka.

Adak
22-03-2008, 14:29
No więc na razie mam nierozwikłany problem ;-)

Czy to z en-el4a czy to z 8xAA z lampa nie wyrabia więcej niż 6fps.
Gdy wyłączę przedbłyski (używając FL, albo przełączając na tryb AA) mam 8fps.

Nie sadze żeby to była wina konfiguracji, odszumiania czy karty, jednak jest to dziwne.
Dostałem już 2 sygnały ze ludzie maja 8fps z lampa - ja nie mam.

Z kolei znalazłem również taki post:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1039&message=25877709&q=d300+8fps&qf=m
wiec widać, ze nic nie chrzanię.

Może firmware? Mam 1.02/1.00
W każdym razie - jeśli ktoś będzie miał pomysł jak te 8 klatek z przedbłyskami wydusić - niech da znać.
To dla mnie ważne.