Zobacz pełną wersję : D80 i SB800 - problem z ogniskowa
witam,
od niedawna mam lampe SB 800, używam ją z D80 i obiektywem Nikon 18-70 [AF-S NIKKOR DX],
z początku po podłączeniu lampy, aparat automatycznie przesyłał zmiany dot. przesłony, ogniskowej, iso itp.,
wczoraj podacz robienia zdjęć zauważyłem że lampa nie odczytuje zmiany ogniskowej ...
na lampie jest włączony tryb manualnego ustawiania ogniskowej [M zoom], probowalem z instrukcją obłsugi wyłączyć to ale bez skutku, zalecenia podane nie działają ... mimo to nie mogę również zmienic w trybie manulanym ogniskowej [dot. lampy] ... czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie?
pozdrawiam.
A nie używałeś przypadkiem dyfuzora? Bo wtedy domyślnie jest tylko 14mm. I może jednak gdzieś ręcznie przestawiłeś tryb pracy z TTL na M?
vasper31
28-02-2008, 15:28
a nie świeci się na lampie kłódeczka ??
A nie używałeś przypadkiem dyfuzora? Bo wtedy domyślnie jest tylko 14mm. I może jednak gdzieś ręcznie przestawiłeś tryb pracy z TTL na M?
no i wszystko gra :D problem tkwił w dyfuzorze ;p ... czemu tak się dzieje?
pozdr! big THX!!
no i wszystko gra :D problem tkwił w dyfuzorze ;p ... czemu tak się dzieje?
pozdr! big THX!!
Masz w instrukcji lampy - dyfuzor służy, między innymi, do zwiększania kąta rozsyłu światła. Poza tym przy założonej "mydelniczce" bez sensu byłoby zmienianie pozycji palnika.
Masz w instrukcji lampy - dyfuzor służy, między innymi, do zwiększania kąta rozsyłu światła. Poza tym przy założonej "mydelniczce" bez sensu byłoby zmienianie pozycji palnika.
widze że nie ogarnę samodzielnie lampy bez zapoznania się z instrukcją ... dziękuję za pomoc ...
a btw. jeszcze jedno pytanie przy okazji żeby nie zaśmiecać forum:
próbowałem odnaleść w instrukcji, opcję wyzwalania wbudowaną lampą w D80 lampę SB 800 bez przewodow, błyskiem wbudowanej ... [tak przynajmniej powiedzieli mi w zaprzyjaźnionym sklepie] że jest taka możliwość, czy wiecie gdzie znajdę taką opcję w aparacie? lampie?
dzięki
widze że nie ogarnę samodzielnie lampy bez zapoznania się z instrukcją ... dziękuję za pomoc ...
a btw. jeszcze jedno pytanie przy okazji żeby nie zaśmiecać forum:
próbowałem odnaleść w instrukcji, opcję wyzwalania wbudowaną lampą w D80 lampę SB 800 bez przewodow, błyskiem wbudowanej ... [tak przynajmniej powiedzieli mi w zaprzyjaźnionym sklepie] że jest taka możliwość, czy wiecie gdzie znajdę taką opcję w aparacie? lampie?
dzięki
Odnaleźć.
Było wiele razy, ale jeszcze raz:
Lampa - wciskasz i przytrzymujesz środkowy przycisk, przewijasz do ikony, gdzie są dwie lampy i wężyki ze strzałkami, wciskasz środkowy przycisk, podświetlasz REMOTE i zatwierdzasz środkowym. Wychodzisz z tego np. krótkim przyciśnięciem ON/OFF, sprawdzasz teraz, czy masz CHannel 3 i GROUP A.
Aparat - wybierasz Sterowanie Lampą Wbudowaną/Sterownik błysku/Grupa A - TTL, na dole sprawdzasz, czy jest Kanał 3.
Podnosisz lampę wbudowaną i - do dzieła.