PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Brzózki

harb
27-02-2008, 21:41
z ostatniego spaceru ,może warte uwagi

1 taką drogę znalazłem

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/3840/dsc4367cnrli8.jpg)

Piotr_ek
27-02-2008, 21:44
Niebo jakieś takie dziwne... :)

pzdr
P.

kompleksowy
27-02-2008, 21:48
No rzesz Ty.
Ta fotka żyje.:-D Podoba mi się. Nic tu nowego nie dopiszę.
Chmurki robią atmosferę, droga prowadzi wzrok obserwatora, w głąb.
Nawet to coś na drzewie, zastanawia czy to jest ptak ?
Jestem na tak. Duży plus.

swiatlo
27-02-2008, 21:59
Brzózki przepiękne i bardzo plastyczne, widać bardzo dobry obiektyw. Znakomicie, ale to świetnie wyostrzone. Chciałbym wiedzieć jaką procedurę i parametry stosujesz przy ostrzeniu... :)
Ładna kompozycja, bardzo mi to zdjęcie przypomina Twoje koronne zdjęcie z brzózkami ze Szwecji.
Mały techniczny feler - ta chmura na samej górze nie ma żadnych informacji w jej bieli.
Zdaje się że tam po prostu nastąpiło przepalenie które chciałeś przyciemnić. W takiej sytutacji spróbuj po prostu przestemplować detale z innych chmur. Na przykład z innych zdjęć z tej samej sesji...

harb
27-02-2008, 22:03
mam jeszcze taki krzak

1

źródło (http://img168.imageshack.us/img168/8950/dsc4387cpoprawionevn2.jpg)

harb
27-02-2008, 22:09
Brzózki przepiękne i bardzo plastyczne, widać bardzo dobry obiektyw. Znakomicie, ale to świetnie wyostrzone. Chciałbym wiedzieć jaką procedurę i parametry stosujesz przy ostrzeniu... :)
Ładna kompozycja, bardzo mi to zdjęcie przypomina Twoje koronne zdjęcie z brzózkami ze Szwecji.
Mały techniczny feler - ta chmura na samej górze nie ma żadnych informacji w jej bieli.
Zdaje się że tam po prostu nastąpiło przepalenie które chciałeś przyciemnić. W takiej sytutacji spróbuj po prostu przestemplować detale z innych chmur. Na przykład z innych zdjęć z tej samej sesji...

witaj Czarku -dzięki ,fotka praktycznie nie ostrzona tylko przy zmniejszaniu w NX-ie z chmurą mogłem coś zrobić
ale jakoś mi to uciekło

pozdrawiam :-D

ps.poprawiłem to przepalenie powinno być lepiej

Onsajt
27-02-2008, 22:12
Podoboja mi sie drzewka- zwlaszcza ich ksztalt (galezie)...teraz to mozna cwaniakowac z takim szklem - fota praktycznie nieostrzona:)
Pzdr

borregaard
27-02-2008, 22:28
Janusz,Ty teraz jakieś zmiękczające filtry musisz stosować....:-D
Fajnie brzozy wyszły.Niebo widziałbym nieco cieplejsze,ale to detalik.I tak jest ekstra.
Pzdr
Andrzej

...krzaczory ślepia mi wydrapały i nic nie widzę.....

mikkay
27-02-2008, 22:41
Urzekła mnie tonalność tego zdjęcia... dużo grzebałeś przy tym?

Shooter
27-02-2008, 22:55
Masz Ty slabosc do tych brzozek. Bardzo przyjemne.

cryogenicdreams
27-02-2008, 22:59
Jedynka sympatyczna, ale dwójka coś w oczy j***ie z tą ostrością. Moim zdaniem za bardzo przeostrzone.

harb
27-02-2008, 23:01
Onsajt -witaj coś się ostatnio rzadko uwidaczniasz ?
nie twierdzę że sprzedanie wieży hi-fi na poczet szkieł nie przyniosło mi profitów ---fajne szkiełko lubię nim pstrykać ,dzięki za wizytę pozdrawiam :-D

Borregaard-zawsze mogę zmniejszyć ostrość w puszce ,krzew jest zbyt ostry ? bo u mnie na tym
cholernym laptopie miesci się w normie :-D

Mikkay-niezbyt ,normalna obróbka trochę więcej przy trawach ażeby uzyskać taki kolor
dziękuję za odwiedziny -pozdrawiam :-D

Piotr_ek
27-02-2008, 23:16
nr 2 mi się podoba ... fajny, dobrze pokazany krzak... :)

pzdr
P.

harb
27-02-2008, 23:33
napisał Shooter

Masz Ty slabosc do tych brzozek. Bardzo przyjemne.
bo to piękne drzewa -dzięki za wizytę

cryogenicdreams-dzięki ,dwójeczkę poprawiłem powinno być lepiej

Piotr_ek-dzięki

anchel
28-02-2008, 00:13
Harb ty się z tymi szkłami w moim zasięgu nie pokazuj... ;]

Ale to nie o szkła chodzi przecie. Ja tam lubię patrzeć na twoje zdjęcia, bo patrzę wtedy na świat tak ja ty go widzisz, a widzisz go tak jak bym chciał czasem widzieć, a nie widzę bo nie dostrzegam.
Paniatno? :)

harb
28-02-2008, 00:33
Harb ty się z tymi szkłami w moim zasięgu nie pokazuj... ;]

Ale to nie o szkła chodzi przecie. Ja tam lubię patrzeć na twoje zdjęcia, bo patrzę wtedy na świat tak ja ty go widzisz, a widzisz go tak jak bym chciał czasem widzieć, a nie widzę bo nie dostrzegam.
Paniatno? :)

tak po prawdzie to miałbym co u Ciebie fotografować
i bez skromnosci proszę bo ostatnio pokazałeś jak to "nie dostrzegasz" piękna !!!

dziękuję i pozdrawiam :-D

Nemeth
28-02-2008, 00:40
Januszu...
oj ładne brzózki łaaadne :) Głównie dzięki kolorystyce. Faktycznie - zdjęcie żyje. Niemal słyszę szelest wiatru w koronach i poruszające sie gałęzie ...

harb
28-02-2008, 01:07
Januszu...
oj ładne brzózki łaaadne :) Głównie dzięki kolorystyce. Faktycznie - zdjęcie żyje. Niemal słyszę szelest wiatru w koronach i poruszające sie gałęzie ...

dzięki Maćku - ty rzadko chwalisz więc tym bardziej jest mi miło

Onsajt
28-02-2008, 01:11
Janusz,

A gdzie to zrobiles? gdzies blisko morza...bo mam w glowie jakis obraz,ale moze sie myle...poza tym dobrze juz kompletowac miejscowki bo w czerwcu moze na stale zawitam.

nothing
28-02-2008, 01:14
Brzózki jak malowane. Ślicznie pokazane - efekt wręcz trójwymiarowy. Pozdrawiam.

harb
28-02-2008, 01:17
Janusz,

A gdzie to zrobiles? gdzies blisko morza...bo mam w glowie jakis obraz,ale moze sie myle...poza tym dobrze juz kompletowac miejscowki bo w czerwcu moze na stale zawitam.

nie uwierzyłbyś gdybyś zobaczył to miejsce , jest to mały zagajnik pomiędzy twierdzą Wisłoujscie a Westerplatte
zaśmiecony prawie wysypisko i ta droga go przecina -jest to droga do magazynów paliw
przyjedż to wybierzemy się gdzieś na plenerek :-D

prz3mo
28-02-2008, 01:20
Jedynka super ! :) Kolorki piekne, jak Ty to robisz? :)

s0qs
28-02-2008, 15:07
Świetne! Cóż więcej powiedzieć...Różny kolor trawy (tej między koleinami i po bokach) to Twoja sprawka czy tak było?:>

misiobudrysio
28-02-2008, 16:22
bardzo ladne fotki
zanim z tad wyjade tez trzeba bedzie se sprawic 14-24 bo widze ze extra szkielko

david555
28-02-2008, 22:38
Brzózki jak to brzózki, ale ......................................

droga w kadrze zbyt centralnie (stary twój grzech:)) ,

a kolory przybrudzone nieco (no takie nie Twoje;)).

Nemeth
28-02-2008, 23:03
(...)

(...)

Nie bardzo rozumiem na czymże miałby polegać ten grzech? Mówiąc szczerze nie zwróciłem na to uwagi nim o tym Davidzie nie wspomniałeś.
Centralna kompozycja, wbrew temu co można przeczytać we wszelkich podręcznikach, o ile użyta jest z głową ma sens. Tu prowadzi moje oczy w głąb kadru by tuż przy zakręcie nakierować na pnące sie ku górze brzozy.
Nie wyobrażam sobie innej kompozycji.

Janusz - wróciłem jak widać kolejny raz ;) Dobra fota i tyle.

swiatlo
28-02-2008, 23:07
Nie bardzo rozumiem na czymże miałby polegać ten grzech? Mówiąc szczerze nie zwróciłem na to uwagi nim o tym Davidzie nie wspomniałeś.
Centralna kompozycja, wbrew temu co można przeczytać we wszelkich podręcznikach, o ile użyta jest z głową ma sens. Tu prowadzi moje oczy w głąb kadru by tuż przy zakręcie nakierować na pnące sie ku górze brzozy.
Nie wyobrażam sobie innej kompozycji.

Janusz - wróciłem jak widać kolejny raz ;) Dobra fota i tyle.

W całości zgadzam się z przedmówcą.

harb
29-02-2008, 09:49
Brzózki jak to brzózki, ale ......................................

a kolory przybrudzone nieco (no takie nie Twoje;)).

co do kadru centralnego nie zgadzam się z Tobą Davidzie, co do kolorów nie wyszły mi do końca
tak jakbym to widział i wczoraj póżną nocą w wolnej chwili zrobiłem coś takiego :roll:

jestem bardzo ciekaw waszej opinii ,ale rozważcie ją dobrze bo to może zadecydować o tym
czy nie pójdę z obróbką właśnie w tym kierunku :idea::?

1 z ciemniejszym niebem

źródło (http://img151.imageshack.us/img151/3629/dsc4367orginaniebo2rf2.jpg)

2 z troszeczkę jasniejszym dołem

źródło (http://img169.imageshack.us/img169/1629/dsc4367orginaniebo1jasnjl9.jpg)

Olomir
29-02-2008, 10:34
Tylko 1 -ka. Jest super.

borregaard
29-02-2008, 11:43
Janusz,pierwsze jest lepsze.Na tych dwóch już nie taka kolorystyka.Deko przybrązowiło...na tle tamtego kolorystycznie gorzej..mz.
Pzdr
Andrzej

Nemeth
29-02-2008, 11:57
Gdybym miał wybierać pomiędzy 2 a 3 to mnie osobiście bardziej podoba się zdjęcie nr 2.
Ale nie podejmuje się wyboru pomiędzy 1 a 2 bo to dwa różne zdjęcia. Pierwsze jest chłodne i do tego kadru pasuje idealnie. 2 jest ciepła i atmosfera gdzieś prysła. W innej kompozycji jak najbardziej.

harb
29-02-2008, 12:04
Gdybym miał wybierać pomiędzy 2 a 3 to mnie osobiście bardziej podoba się zdjęcie nr 2.
Ale nie podejmuje się wyboru pomiędzy 1 a 2 bo to dwa różne zdjęcia. Pierwsze jest chłodne i do tego kadru pasuje idealnie. 2 jest ciepła i atmosfera gdzieś prysła. W innej kompozycji jak najbardziej.

dzięki Maćku ,też odbieram ten motyw w ten sposób -obróbka go podzieliła na dwa odrębne zdjęcia

pozdrawiam

david555
29-02-2008, 14:59
harb, jedynka bardziej mnie przekonuje, a co do centralnego ujmowania drogi, to ja wolę drogę z punktu widzenia obserwatora niż piechura, czyli z perspektywy. W tym konkretnym przypadku strzelałbym z prawego pobocza z "parterowej" pozycji.

malibu
29-02-2008, 15:03
Bardzo fajna jedynka , klimatyczna w fajnej tonacji , czuć atomosfere tych brzózek :)

harb
29-02-2008, 15:04
harb, jedynka bardziej mnie przekonuje, a co do centralnego ujmowania drogi, to ja wolę drogę z punktu widzenia obserwatora niż piechura, czyli z perspektywy. W tym konkretnym przypadku strzelałbym z prawego pobocza z "parterowej" pozycji.

z parterowej pozycji Davidku w tym wypadku to można by strzelać do dzika gdyby był :-D:-D:-D

a tak na poważnie ,to gdybym tę fotkę robił z pozycjii parteru ,to zakole tej drogi i cała głębia perspektywy
poszłaby się ..... :-D,tzn. nie bylo by jej

pozdrawiam jak zwykle serdecznie :-D

swiatlo
29-02-2008, 15:37
Pomiędzy dwójką a trójką to ja wolę jedynkę :)
Tonacja nieba jest na pierwszym zdjęciu najładniejsza. Nie wiem co zrobiłeś na #2 i #3, ale jakoś znikła ta głębia.
Generalnie to jak mam do wyboru zdjęcie krajobrazowe rozjaśnić albo zostawić jak jest, to ja wolę je pociemnić.
Pojaśnione zdjęcia krajobrazowe dla mnie tracą głębię i nasycenie. Natomiast ciemne tonacje je pogłębiają.
Najbardziej lubię zdjęcia takie tuż powyżej granicy utraty informacji w czerni.
W ogóle najlepszą tonacyjną obróbką krajobrazu jest przez wybór białego i czarnego punktu.

david555
29-02-2008, 15:59
...a tak na poważnie ,to gdybym tę fotkę robił z pozycjii parteru ,to zakole tej drogi i cała głębia perspektywy
poszłaby się .....

Aaa, tam, nie gdybaj, tylko pójdź i sprawdź. :mrgreen: Pozdrawiam serdecznie. David

harb
29-02-2008, 16:04
Pomiędzy dwójką a trójką to ja wolę jedynkę :)
Tonacja nieba jest na pierwszym zdjęciu najładniejsza. Nie wiem co zrobiłeś na #2 i #3, ale jakoś znikła ta głębia.
Generalnie to jak mam do wyboru zdjęcie krajobrazowe rozjaśnić albo zostawić jak jest, to ja wolę je pociemnić.
Pojaśnione zdjęcia krajobrazowe dla mnie tracą głębię i nasycenie. Natomiast ciemne tonacje je pogłębiają.
Najbardziej lubię zdjęcia takie tuż powyżej granicy utraty informacji w czerni.
W ogóle najlepszą tonacyjną obróbką krajobrazu jest przez wybór białego i czarnego punktu.

witam Czarku ,dziękuję za ocenę próbuję troszeczkę inaczej bo trzeba próbować ,ale cieszę się
z waszych opinii bo to naprawdę cenne wskazówki -podsumowując ,gdy się ma wypracowany styl
ostrożnie ze zmianami

ps.dodane fotki to Lightroom ,a ponieważ to pierwsze kroki i moja wiedza na jego temat jest taka jaka jest
czyli żadna ,stąd te efekty (NX psłużył tylko do ich zmniejszenia )

T_P_
29-02-2008, 22:16
Witaj,

2 i 3 przypadła mi do gustu. Zdjęcie nr 1, owszem, charakteryzuje się odmienną kolorystyką, ale moim zdaniem jest ona mało realistyczna i nie współgra z całością. Kolor nieba, koron drzew oraz drogi odznacza się, to fakt, ale in minus w stosunku do całości.

T_P_

harb
01-03-2008, 09:23
wszystkim serdecznie dziękuję za odwiedziny i opinie

Skrzat
01-03-2008, 18:39
Ja się nie znam ale moje zmysły i dusza mówią mi, że tylko 1-ka!!!!!!!!!!!!!!

Ta kolorystyka stwarza klimat spokoju, tajemniczości, nostalgii wręcz.
Może na następnych jest więcej szczegółów, może są bardziej poprawne technicznie ale "obdarte" z tej właśnie pięknej tajemniczości:oops:

Poza tym Harb, gratuluję umiejętności dostrzegania "kawałeczków" piękna w tym bałaganie, który tak często nas otacza:(

Bardzo mi się podoba:-D

Nostromo
02-03-2008, 12:55
Jak dla mnie 1-ka, a potem długo długo nic. Ziemia i drzewka bardzo naturalne, a smaczku dodaje to niesamowite niebo. Pozostałe dwie fotki kolorystycznie są nieco sztuczne. Spowodowały ze klimat wywiało.

Pozdrawiam

jchyra
04-03-2008, 19:01
w tym zdjęciu jest moc
osobiście odrzuciłbym dół, ale to moje osobiste zboczenie i uprzedzenie do wysokich i chudych... kadrów ;-)