Zobacz pełną wersję : Zdjęcia nocne
Zrobiłem swój własny plener (ogród) chcę go wykorzystywać do zdjęć ślubnych - nocnych!
Ogród ma zaprojektowane wmiare niezłe oświetlenie własne (stałe) i moje pytanie jaka metoda i jaki sprzęt najlepiej zda egzamin przy robieniu tych zdjęć (chodzi mi o wierne zachowanie oświtlonych fragmentów ogrodu jak również Pary Młodej) -co polecacie - aparat na statywie i długie czasy czy może lampy dodatkowe błyskowe ??
Czy Ty masz jakies pojecie o fotografii a juz dokladnie slubnej ????? bo widze ze chyba chcesz byc z tych co mysla "kupilem aparat i chce na nim zarobic ale nigdy nie robilem zdjec". Poczytaj troche na ten temat a przedwszystkim porob troche zdjec to sam sie dowiesz
P.S. przy fotografowaniu ludzi dluge czasy sie nie przydaja bo hmmmmmm jak zapewne wiesz ludzie sie ruszaja :)
Czy Ty masz jakies pojecie o fotografii a juz dokladnie slubnej ?????
Otóż, jakieś mam ale nie za duże - muszę się przyznać z czystym sumieniem.
Aparat dopiero kupuję (specjalnie do ogrodu) - skłaniam się ku S3 - a pozatym szybko się uczę:-D
Zdjęcia testowe robiłem D70s (lampa na aparacie z długim czasem jak również lampa zawnętrzna na młodych i druga na tło) - totalnie się nie sprawdził , młodych bylo widać ładnie , owszem ale zbyt dużo traciłem oświtlenia tła.
Na tym forum nie znalazłem za dużo info o zdjęciach nocnych (ślubnych) a jest tu z pewnością sporo osób z dużym doświadczeniem w dzidzinie fotografii więc zapytałem.
NIe liczę na wypunktowaną listę po kolei co mam zrobić tylko o krótkie sugestie czy opinie...
Jesli ktoś jest z konkurencji i nie chce pomóc, bądz sam nie wie jak by robił takie fotki - niech nie zabiera głosu...dziękuję.
Poniżej zdjęcie wywołane z Raw-u - aparat:Nikon D70s czas 10s, iso 400, obiektyw Sigma 28-70EX - zbyt duże refleksy - chyba to wina obiektywu...???
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://videoavi.pl/allegro/g11.JPG)
imo tylko światło błyskowe chyba że reflektory o dużej mocy ale to raczej wyjdzie drożej
nie mam doświadczenia w czymś takim, ale ja bym się zabrał do tego tak:
po pierwsze jasny obiektyw, np. 50mm 1.4 albo 85 1.4, otwarty na maksa, wysokie iso żeby złapać jak najwięcej zastanego i lekkie dopalenie z lampy błyskowej na młodą parę,
wysokie iso to chodzi mi coś koło 1600 ;) tak będą szumy, ale co z tego :P
lampa błyskowa, na pewno nie błysk bezpośredni, raczej bym się starał odbić od czegoś, np. lampa z parasolką na statywie,
a po za tym co to za aparat S3 ;) jeżeli chodzi ci o D3 to w nim spokojnie możesz użyć i większego iso niż 1600, dzięki czemu złapiesz więcej światła zastanego
Chodzi o aparat Fuji S3 i wedlug mnie za duze sumy beda jak juz Fuji to S5 ( widzialem go ostatnio w akcji i jest bardziej odszumiony ) a jak juz zdjecia przy wysokich ISO to tylko D3. Co do D70s to spokojnie daje rade ale nie na wysokich ISO przy dobrym oswietleniu spokojnie sobie pordzi tylko trzeba miec duuuuuuuze umiejetnosci szczegolnie w pracy z oswietleniem i potrafic to ustawic bo znam takich dla ktorych przy portrecie i 500W to za malo a sa tacyktorzy przy 50w sobie radza :)
a po za tym co to za aparat S3 jeżeli chodzi ci o D3
Tak chodziło mi o Nikona D3:-D.
Tak naprawdę zdjęcia w nocy to nie taka prosta sprawa szczególnie kiedy na pierwszym planie stoi "biała sukienka". A fotki tego typu stają się coraz modniejsze - pary wyjeżdzają w nocy (1 - 2 ga)na rozświetloną ulicę i oczekują efektu "oni piękni i tło za nimi jeszcze piękniejsze":-D
Na tym zdjęciu : aparat ten sam zmniejszyłem tylko iso na 200 i zwiększyłem czas na 20sek - wciąż za duże szumy i te reflexy zwiększają się wraz z wydłużaniem czasu naświetlania!
Zdjęcia robione o 2-giej w nocy tylko przy zastanym oświetleniu.
źródło (http://videoavi.pl/allegro/g21.JPG)
Zależy mi na uzyskaniu jak najlepszej jakości zdjęć . Te zdjęcia wywoływałem w formacie 15x21 i niestety "ziarno" jest zbyt widoczne!
wyobraź sobie jak mówisz do młodych: "A teraz proszę się nie ruszać przez 30 sekund bo zdjęcie nie wyjdzie"
a te refleksy to normalna sprawa przy długich czasach,
bez obrazy, ale chyba jesteś kolejnym szumofobem :P nie należy się tym aż tak bardzo przejmować, a w razie są programy które pomogą usunąć (efekt będzie zadowalający )
spróbuj zrobić zdjęcie tak jak ja pisałem, nawet z lampą na aparacie
a po za tym na mój gust jeżeli to mają być zdjęcia nocne, to nie mogą wyglądać jak by były robione za dnia, do czego chyba zdążasz
a po za tym, powtarzam nie znam się, ale zdjęcia nocne aż takim niewyobrażalnie wielkim wyzwaniem nie są, aparat na M, najlepiej bez pary w kadrze ustawiasz sobie czas i przesłone żeby złapać jak najwięcej zastanego, potem lampa w iTTL z kompensacją na minus, łapiesz tło, a lampa doświetla ci pierwszy plan, ale jak już napisałem do tego potrzebny jest jasny obiektyw
Ostatnio w Rzymie widzialem sesje slubna w nocy pod Coloseum. Facet oswietlal pare 4 fleszami, 1 na wprost, 2 z bokow pod katem, jeden za para mloda aby wyodebnic ich z tla, popatrzylem troche na to co robi i nawet chcialem z nim porozmawiac ale niestety ani polskiego ani angielskiego nie znal, uzywal D3 i kilku szkiel, ale zdecydowanie najwiecej czasu uzywal 85 f/1.4 trudno powiedziec na jakiej przyslonie i czasach pracowal ale zrobil bardzo duzo ujec.
co do porad, ja bym radzil zrobic te foty jak jeszcze nie jest zupelnie ciemno, nie wiem od ktorej strony masz ten ogrod ale jak od zachodu to moze nawet jakis zachod slonca by Ci sie udalo zlapac :)
ale tak na serio to musisz wydobyc z ciemnosci wiecej szczegolow z ogrodu, na focie powyzej daszek zupelnie ginie w ciemnosci,
jek chcesz mozesz bawic sie z dlugimi czasami ale robic ze statywu, najpierw Ludzi na krotkim czasie w miejscu w ktorym chcesz ich miec, potem na dlugim czasie ogrod ale to bardzo duzo roboty jezeli chodzi o obrobke
ale tak na serio to musisz wydobyc z ciemnosci wiecej szczegolow z ogrodu, na focie powyzej daszek zupelnie ginie w ciemnosci
słuszna uwaga!
za 2 tygodnie przymierzam się do przetestowania D3. Będe próbował wyższch czułości z lekkim doświtleniem zewnętzną lampą "pary młodej" zobaczymy jakie będą tego wyniki.:)
słuszna uwaga!
za 2 tygodnie przymierzam się do przetestowania D3. Będe próbował wyższch czułości z lekkim doświtleniem zewnętzną lampą "pary młodej" zobaczymy jakie będą tego wyniki.:)
sproboj tez zrobic na dwa razy, to powinno zadzialac tylko potem duzo obrobki
lamp to raczej kilka bo z jednej to bedziesz mial cien
sproboj tez zrobic na dwa razy, to powinno zadzialac tylko potem duzo obrobki
co masz na myśli??
Pewnie jakis HDR lub DRI.
MZ, jesli dobrze pomyslane, to moze miec sens i da sie osiagnac bardzo ciekawe efekty (ale nie dla SAMYCH efektow oczywiscie, to bardzo wazne).
Mozna tez osiagnac cos podobnego slabszym (szumowo) modelem. Wystarczy kilkakrotnie naswietlic tlo (zamiast jednego strzalu) i w jakims PSie polaczyc to w jedno. Metoda taka pozwoli pozbyc sie duzej czesci szumow, poniewaz powstaja one losowo i beda sie niwelowac, dajac czystszy obraz tego, co istnieje naprawde, a nastepnie wykonac ujecie osob z blyskiem i nalozyc na wczesniej wykonane tlo. Oczywiscie bez statywu sie nie obejdzie, poniewaz musi to byc identyczne ujecie.
Z blyskiem tez mozna wykonac kilka klatek, aby potem wybrac najlepsza do zlozenia w calosc.
Z jeszcze innej strony - takie eksperymenty na pewno wzbogaca twoje doswiadczenie, warto wiec podlubac niezaleznie od innych pomyslow.
dokladnie tak jak mowi Seeker
1. aparat na statyw i strzal pary mlodej na cacy, nie matrwisz sie o nic innego tylko o to zeby mlodzi byli jak trzeba
2. mlodzi na strone i z tej samej pozycji robisz ogrod jak trzeba, nawet kilka razy - warto miec wiecej zeby byloz czego wybrac, potem photoshop i meczarnia o ile z samym ogrodem poradzi sobie w miare latwo photomatix to juz wklejenie mlodych zeby nie bylo widac to juz duzo roboty
Rewelacyjna metoda!! Dzięki serdeczne wszystkim - jak tylko ogród się "obudzi" robię testowe fotki - zrobię zdjęcia Nikonem D70 metodą HDR jak również sprawdzę czułość D3-ki.
Jeszcze raz dzięki za pomysły i sugestie.
Ech a co z balansem bieli? Dobrales do ogrodu wszystkie zrodla swiatla o ciaglym widmie i gwarantowanej temperaturze barwowej?
Jak chcesz robic NOCNE to rob je o tzw zlotej godzinie (tuz po zachodzie slonca, kiedy nie ma jeszcze totalnie czarnej nocy a juz dziala oswietlenie i widac jego efekty). Inaczej z kontrastami nie dojdziesz do ladu (HDR nie pomoze albo zdjecie bedzie wygladac sztucznie i kiczowato).
Osobiscie na plener (w koncu to tylko kilkanascie ujec) wzialbym analoga i film o obnizonym kontrascie (moze nawet sredni format) oraz poszedl o zlotej godzinie.
Darianna
31-10-2011, 17:43
Planuję zrobić zdjecia nocne w lesie. Jak wiadomo potrzebuję jakiegoś światła,wymyśliłam więc,że światła samochodowe mogą się sprawdzić,bo innego źródła światła w lesie nie znajdę. Zrobiłam małą próbę,niestety pojawił się problem. Wszystko ładnie,pięknie,ale w miejscu gdzie światła świecą najjaśniej zdjecie jest prześwietlone. Stąd moje pytanie,czy jest na to jakiś sposób?Albo sposób,aby temu zapobiec i roproszyć to światło np?? Wklejam zdjecia aby pokazać dokładnie o co mi chodzi :
źródło (http://www.picshot.pl/pfiles/48034/DSC_1583.JPG)
źródło (http://www.picshot.pl/pfiles/48035/DSC_1631.JPG)
Oddalić źródło światła od osoby. Wówczas natężenie będzie bardziej równomierne. Niestety spadnie jego moc. Rozproszyć może nie być tak prosto, ponieważ ono celowo zostało skupione. Można pokombinować z jakimś mlecznym kawałkiem plastiku, pleksi, poeksperymentować z pojemnikami z wodą, z plastikowym kanistrem itp. Ale to nie jest zbyt elegancki pomysł. Można użyć fotograficznych parasolek, czy blendy. Jakoś nie wróżę tu jednak super rezultatów. Spróbować nie zaszkodzi.
Jak już jesteś przy sztucznym świetle w nocy w tenie, to możesz chcieć się pobawić w malowanie światłem pejzażu. Potrzebna do tego tylko mocna latarka, na przykład samochodowa, długi czas naświetlania, aparat na statywie i można uzyskać ciekawe efekty. Ta technika połączona ze światłem z lampy błyskowej oświetlającej postać, może służyć do tego, co chcesz uzyskać, ale to też nie będzie proste.