Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa czy obiektyw

Darek_D80
27-02-2008, 14:49
Witam
Mam Nikonka D80 w kicie z 18-135mm, jak mi opowiedzieli inni znajomi to jest to szkło na tyle ciemne, że zdjęcia w pomieszczeniach wychodzą nie za jasne jak bym chciał. Moje ptanie do Was jest takie, czy warto do niego dokupić lampę SB600 lub SB800, czy lepsze szkło, choć jaśniejsze szkło ceni się dość wysoko w stosunku do lampy. I gdy lampa, to czy 600-a czy też 800-a. Większość zdjęć wykonuję w pomieszczeniach. Proszę o poradę.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Darek

prz3mo
27-02-2008, 14:51
Lampa to lampa, a jasne szkło to jasne szkło.
Jednym nie zastąpisz drugiego i na odwrót.
Moja rada - kup najpierw lampę. sb800 na pewno lepsza, ale i droższa, więc wybór co do modelu pozostawiam Tobie.

copywriter2000
27-02-2008, 14:52
Kup i to i to! Kup sb600 oraz nikkor 50 mm 1,8. Dobre jasne szkło idealne do pomieszczeń, a nawet knajp! Sporo nim poczarujesz w pomieszczeniach! Ono na giełdzie chodzi po 300 zł nawet. A nówka to wydatek około 400 zł.

jarwlos
27-02-2008, 15:15
Ja kupiłem wczoraj do mojego 18-70 lampę (SB-800) teraz zbieram na tele (jasne) :). Też byłem na rozdrożu, ale zdecydowałem się na lampę.

vasper31
27-02-2008, 15:24
Kup i to i to! Kup sb600 oraz nikkor 50 mm 1,8. Dobre jasne szkło idealne do pomieszczeń, a nawet knajp! Sporo nim poczarujesz w pomieszczeniach! Ono na giełdzie chodzi po 300 zł nawet. A nówka to wydatek około 400 zł.

TRUTH !! w sensie że dobrze prawi... 50 mm potrafi być nieocenione...

Maciex
27-02-2008, 15:30
Za kolegami - do pomieszczeń przyda się i to to...
tylko nie przeceniałbym tej 50 do pomieszczeń, bo często może byż za wąska (to 75 po cropie) w pewnych warunkach to nawet 35 czasem bywa za wąska.(np jak siedzi parę osób przy stole a nie masz gdzie się cofnąć bo masz ścianę..)
50 fajne szkiełko, ale nie do wszystkiego. (do dużych pomieszczeń jak najbardziej..)
Już przy samej lampie powinieneś odczuć poprawę, ale jasny obiektyw to jeszcze inne zalety (można np. tylko w świetle zastanym, albo lampą tylko minimalnie doświetlać).

SB600 na początek powinna Ci wystarczyć - zwłaszcza jeśli fundusze ograniczone- rożnica do wbudowanej lampy jest kolosalna, a do SB 800 już nie taka wielka. Masz D80 więc SB 600 możesz zdalnie wyzwalać, więc ta podstawowa rożnica (brak fotoceli) Cię nie zaboli - reszta to trochę większa moc i dodatkowe akcesoria.
A zawsze można w przyszłości zmienić na SB-800 lub nawet ją dokupić a SB600 zostawić jaką drugą do CLSa (fajna sprawa!) :)
O różnicach między SB600 a SB800 (chyba każdy przez ten dylemat przechodził) napisano bardzo wiele także tu na forum (zobacz przez opcję "szukaj").

autograf
27-02-2008, 16:07
Uzywane SB600 kupisz za 500-600pln. Uzywane 50mm za 300-350pln. W tysiaku sie zmiescisz. Ja tak zrobilem, wiec ZA kolegami!

tomtytus
27-02-2008, 16:12
I jeszcze takie jedno sprostowanie ode mnie:

W swoim pytaniu napisałeś:
"jak mi opowiedzieli inni znajomi to jest to szkło na tyle ciemne, że zdjęcia w pomieszczeniach wychodzą nie za jasne jak bym chciał"

Ciemne szkło nie oznacza, że zdjęcia będą ciemniejsze - oznacza to, że przysłona nie pozwala wpuścić na matrycę wiecej światła co jest równoznaczne z wydłużeniem czasu ekspozycji.

Poza tym już wszystko zostało napisane: jasne szkło to jasne szkło a lapma to lampa.
Na co byś się nie zdecydował na pewno długo zajmie Ci podjęcie decyzji, którą lampę kupić albo który obiektyw...Ale gwarantuję, że z jednego i z drugiego będziesz zadowolony!

adamturek
27-02-2008, 18:29
Musisz mieć też na uwadze, że jasne szkło bez lampy dajcie ci małą głębię ostrości. Jeżeli będziesz chciał ją zwiększyć to tak będzie potrzebował lampy do doświetlenia zdjęcia.

Moim zdaniem jeżeli nastawiasz się na robienie zdjęć w pomieszczeniach. To np. Tamronik 17-50 2.8 (ok 1300) i sb600.

piotr w
27-02-2008, 18:51
Dodam tylko tyle. W pomieszczeniach lampa pozwoli Ci zapewnić prawidłową ekspozycję dla głównego obiektu. Jasny obiektyw pozwoli Ci kontrolowac światło zastane i stopień doświetlenia tła. Do tego przy większych pomieszczeniach i większych odległościach jasne szkło bardzo wspomaga moc lampy.
Szkło 18-135, które posiadasz, na swoim szerokim zakresie, nie jest tragicznie ciemne i przy zwiększonym ISO w niedużych pomieszczeniach daje radę.
Zatem? Najpierw lampa, potem jasne szkło.

mpwt
27-02-2008, 21:40
I to i to potrzebujesz (może jeszcze nie wiesz). Ja osobiście najpierw zaopatrzyłem się w podstawowe szkła. Potem dopiero w lampę zainwestowałem. I potem znów w szkła. Dla mnie podstawą była m.in. jasna stałka. A z tą małą GO to też zależy od odległości :)

luzaczek82
28-02-2008, 13:22
Jeśli wybierzesz lampe to kupuj sb800 jak masz kase:)

Yuras
02-03-2008, 21:37
..wg mnie szkło, które masz jeszcze na jakiś czas Ci wystarczy.. może niezbyt skorygowane, ale ostre jest i powinno Cię satysfakcjonować. Nie zapuszczaj sie w stałki tylko ze wzgledu na światło, a tym bardziej w 50-tkę ..tak z biegu bez podstaw, ona ma to do siebie, że każdy musi przez nia przejść, a na dłużej zatrzymuje ją niewielu. Kup przynajmniej SB-600 i poświęć jej troszke czasu, niech Ci wejdzie w krew.

mpwt
03-03-2008, 00:57
Nie zapuszczaj sie w stałki tylko ze wzgledu na światło,

...przy okazji pamiętając że światło ze stałki daje nie tylko możliwość robienia w ciemniejszych miejscach a również super mała głębię ostrości. A to umożliwia pewną rodzaju zabawę (tak stojąc w obronie stałek ;) )
Ja zostałem przy 50 i zmieniłem ze światła 1.8 na 1.4 :)

Darek_D80
05-03-2008, 11:42
Dziękuję Wam za porady.
Pozdrawiam
Darek