PDA

Zobacz pełną wersję : Przejście z F80 na D50 - porady i wskazówki proszę

st_luk
09-03-2006, 16:53
Witam,

przymierzam się do przejścia z Nikona F80 na Nikona D50. Do tej pory moja przygoda z cyfrą polegała na zabawie z jednym z pierwszych Coolpix'ów.

Nie mam żadnego doświadczenia z DSLR. Proszę Was o wskazówki i porady odnośnie D50. Jakie ten sprzęt ma wady i co się psuje w tych modelach? Czy w eksploatacji czuć duże różnice między F80 a D50 (pomijając fakt, że jeden to analog a drugi cyfra) w jakości wykończenia, uchwytu, precyzji pomiaru, komfortu obsługi? F80 jest niemal idealny pod tymi względami.Proszę o Wasze opinie Szanowni Nikonomaniacy ;)

kwasik
10-03-2006, 15:33
jest taka opacja "szukaj", nie powinieneś miec wiekszych problemow z przesiadka, poza tym ze sie rozleniwisz pewnie majac mozliwosc podgladu na LCDku

rotor
12-03-2006, 23:05
[quote="st_luk"]Witam,

przymierzam się do przejścia z Nikona F80 na Nikona D50. ..

Dokonałem takiej zamiany i jestem przezadowolony. Pomiar światła MZ jest baaaardzo podobny, zresztą focenie cyfrą w RAW daje duży komfort przy naświetlaniu (mozliwośc znacznych korekt). Uchwyt jest grubszy, a więc wygodniejszy, brak trochę drugiego pokrętła (do przeżycia za tą cenę)....Nie chce mi się więcej pisac-podsumowując: nie ma się nad czym zastanawiac, focenie cyberlustrem daje dużo więcej radochy niż analogiem (koszty) -jeśli ta klasa sprzętu Ci wystarcza to zamieniaj