PDA

Zobacz pełną wersję : Etui/futerał na lustrzankę - minirecenzja :)

FalconPL
26-02-2008, 19:54
Witam!

Jakiś czas temu ktoś dał tu linka do aukcji na ebayu (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200198616457&ssPageName=ADME:B:EOIBSA:PL:11)z takimi neoprenowymi kondomikami na lustrzankę.

Zamówiłem jednego i po 12 dniach przesyłka szczęśliwie dotarła do mnie z Chin.

Z wciśniętym do środka D300+18-200VR wygląda to tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://rybnet.pl/~falcon/photos/net/slr_cover/slr_cover.jpg)

Celowo użyłem słowa "wciśniętym" bo o ile część na obiektyw ma odpowiedni rozmiar, to dupka jest raczej rozmiarami dopasowana do tych ciut mniejszych lustrzanek. Nie wiem jak dokładnie jest z rozmiarami D40, D80 - ale wydaje mi się, że wszystko poniżej D300 będzie pasowało tam jak ulał. U mnie nie wiem jak będzie, bo ze względu na mocne naciągnięcie brzeg stopki od lampy błyskowej mocno się wżyna w materiał - mam nadzieję, że się od tego dziurka po tygodniu nie zrobi. No chyba że poproszę żonę o wszycie jakiegoś małego wzmocnienia w tym miejscu.

Co do obiektywów - w przypadku D300 nic dłuższego niż 18-200VR nie wchodzi w rachubę - przy czym ograniczeniem nie jest może sama część na obiektyw, ale "opaska" której przy dłuższym obiektywie po prostu nie będzie się dało przełożyć przez obiektyw celem 'zamknięcia'.

Generalnie, czuje się, że aparat schowany do "tego" jest dosyć porządnie zabezpieczony. Można go bez obawy wrzucić do samochodowego schowka, czy do normalnego plecaka z ekwipunkiem - bez obawy, że wyciągniemy go z porysowanym wyświetlaczem czy jakimiś innymi uszkodzeniami od obijania się od czegoś twardego.

Pozdrawiam.

puchbeary
26-02-2008, 23:00
A w Polsce można gdzieś toto kupić? Widziałem kiedyś ten patent na góglach i nie powiem - trafia do mnie :D . Ile Cię to całościowo w złotówkach kosztowało ?

FalconPL
26-02-2008, 23:08
jak to bywa przy kupowaniu drobnicy - połowa poszło na przesyłkę. Dokładnie to futerał kosztował 12.99 a przesyłka 11$ :) więc w sumie wyszło 23,99$ - ale się pocieszam, bo ojciec za futerał na kompakta w markecie zapłacił 45zł - czyli podobnie :)

cyrusvirus
27-02-2008, 09:26
Szit straszny... Do mnie to w ogóle nie przemawia ;)

Przemek Paśnik
27-02-2008, 09:54
Fajnie wygląda...mam nadzieje, że nie fotografujesz często w lycrowych getrach, a pasek od aparatu masz w miarę krótki, bo gdybyś toto wtedy powiesił na szyi, ktoś pewnie krzywo by się na Ciebie patrzył :mrgreen:

Tak na serio patent niezły, tylko ten wygląd...

canox
27-02-2008, 10:06
a pasek od aparatu masz w miarę krótki, bo gdybyś toto wtedy powiesił na szyi, ktoś pewnie krzywo by się na Ciebie patrzył :mrgreen:

Tak na serio patent niezły, tylko ten wygląd...

:mrgreen:

Wygląd całości deczko extremalny :mrgreen:

FalconPL
27-02-2008, 11:04
:mrgreen:
Wygląd całości deczko extremalny :mrgreen:

no co wy chłopaki :) po wyciągnięciu z plecaka/schowka - trzeba natychmiast zdjąć, no chyba że ktoś lubi prowokować :)

Szit straszny... Do mnie to w ogóle nie przemawia ;)

nie rozumiem cię, też mam plecak foto, ale nie zawsze chcę go taszczyć. Dotychczas jak wrzucałem aparat do schowka, czy zwykłego plecaka z innymi rzeczami to owijałem go w ręcznik - ale to dopiero obciach. Nie mówiąc o wrzucenia aparatu do dolnego kosza dziecięco wózka. To naprawdę niegłupia sprawa - czemu zaraz "shit" :)

Teraz muszę powalczyć z zapachem jaki to ma - nie wiem czy to ten 'neopren' czy jakiś środek konserwujący, bo tak "gumowo" zajeżdża - na razie wystawiłem na balkon do wywietrzenia. A może powinienem to przeprać w letniej wodzie?

puchbeary
27-02-2008, 11:34
Może dla was shit ale jak sobie pomyślę o durnej wycieczce gdzie wrzucam coś takiego z aparatem do plecaka to jednak dużo łaskawiej niż wy na to patrzę. A tak to morduj się z plecakiem i torbą albo z dwoma plecakami.

Garnett
27-02-2008, 12:18
Teraz muszę powalczyć z zapachem jaki to ma - nie wiem czy to ten 'neopren' czy jakiś środek konserwujący

Niestety neopren potrafi smierdziec ( wiem bo jestem nurkiem ) mozna go spokojnie do pralki z wrzucic i uprac ( pralem k\pianke kilka razy jak ja jeszcze mialem ) . a taki pokrowiec to hmmmmmmmm chyba wole zwykla trojkatna torbe.

marekm
27-02-2008, 12:47
A mnie się podoba. Na pierwszej fotce aparat wygląda jak poczciwy pies i to jest sympatyczne. :-D

A tak na poważnie, wydaje mi się, że to doskonałe rozwiązanie, zawsze kiedy chcemy wrzucić aparat z jednym obiektywem do zwykłego plecaka z innymi gratami.

Bardzo by mi się przydało w czasie ostatniego pobytu na nartach. No ale D300 z 24-70 nie wejdzie, więc doopa.

maciek_m
27-02-2008, 13:27
heheh to ja wrzucalem linka :-) ciesze sie ze sie przydal!

ja osobiscie w koncu nie zdecydowalem sie na ten kondomik tylko kupilem od kolezanki z forum (tu pozdrowienia!) pokrowiec lowepro tez wlasnie na lustrzanke z obiektywem i pasuje jak ulal! :-)

moze tez zrobie jakis review ze zdjeciami i napisze bo naprawde pokrowiec jest pierwsza klasa.

FalconPL
27-02-2008, 13:59
Niestety neopren potrafi smierdziec ( wiem bo jestem nurkiem ) mozna go spokojnie do pralki z wrzucic i uprac ( pralem k\pianke kilka razy jak ja jeszcze mialem ) . a taki pokrowiec to hmmmmmmmm chyba wole zwykla trojkatna torbe.

Czy pranie pomaga na śmierdzenie? Bo na razie jest czysty - więc nie miałbym innego powodu by go wyprać :) Czy zapach jest na stałe do neoprenu przywiązany?

Garnett
27-02-2008, 14:24
pomaga bo moj neopren przestal smierdziec neoprenem ale potem zaczal ale jeziorem :)

cyrusvirus
28-02-2008, 02:21
Wizualnie może i nie najgorzej wygląda, ale nie pasi mi to w ogóle, bo sprzętu nie chroni w ogóle, wiecznie trwać nie będzie i kosztuje połowę kabury Lowepro. Kabura to super sprawa. I do plecaka wrzucić możesz, uderzyć w ścianę przez przypadek i masz ją na ramieniu etc.. a miejsca zajmuje tyci tyci więcej :)
Uważam, że stosunek cen do funkcjonalności tych dwóch rzeczy jest absolutnie nieporównywalny.
Ja osobiście zachęcam do zakupu kabur.

yaqb
28-02-2008, 08:05
Z tego co widzę na tych zdjęciach to, to zapakowane D300 jest bez gripa, więc nie wszystkim przypadnie to do gustu.
A ogólnie rzecz biorąc to etui czy futerał(jak zwał tak zwał) do mnie nie przemawia.
Zdecydowanie wolę torbę:)

Tomasz_FK
23-12-2009, 18:21
Podobne futerały są teraz dostępne na "popularnym serwisie aukcyjnym" :wink: w trzech rozmiarach S, M i L. Czy ktoś używa podobnego i mógłby polecić, który rozmiar zakupić dla popularnego zestawu D90+N18-105?

marioo
27-12-2009, 20:40
Podobne futerały są teraz dostępne na "popularnym serwisie aukcyjnym" :wink: w trzech rozmiarach S, M i L. Czy ktoś używa podobnego i mógłby polecić, który rozmiar zakupić dla popularnego zestawu D90+N18-105?

ja mam taki. niestety nie wiem czy to jest S,M,L.
dlugosc podstawy to 25cm, max szerokosc 22,5cm.
wchodzi idealnie D90 z obiektywem N18-105 wraz z zalozonym tulipanem.