Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : powiedzcie mi jedno...

wilkor
09-03-2006, 16:02
nie jestem zwolennikiem żadnej marki obecnie...
Przymierzam sie do kupna apartu...rzecz jasna lusrzanki cyfrowej... (odrazu mówie ze mam doświadcznie itp. wiec sprzęt umiem sporzytkować....chyba :-) )
Powiedzcie mi co według was, jako że znacie sie na Nikonach przemawia za nimi a nie za Canonem ????

Ps. rowazam nikona d200 i canona 20D / 30D

pozdrawiam ;-)

moshica
09-03-2006, 16:11
Aleś nam dowalił :shock:
A na poważnie, to jest to niestety zbyt ogólnie postawione pytanie i nikt na nie nie da odpowiedzi.
Pomyśl, a może masz jakieś własne preferencje które ostatecznie poza danymi technicznymi przeważą o decyzji zakupu, ze mną tak właśnie było, czego nie żałuję :lol:

Pozdrawiam
Moshica

Pawel Pawlak
09-03-2006, 16:33
Rozumiem takie pytanie postawione przez amatora, wkraczającego w świat fotografii.... Ale skoro Ty masz doświadczenie i potafisz sporzytkowć sprzęt nikt lepiej niż Ty sam nie dobierze dla siebie najlepszego systemu. Doświadczenie zdobywa się przez lata, przez te lata ma się także kontakt z różnymi systemami, więc można sobie wyrobić jakieś zdanie o kazdym z nich :)
Zakładam że mówimy o systemach nikona czy canona a nie o samych puszkach :)

kwasik
09-03-2006, 16:39
wilkor, jesli zadajesz takie pytania to moze lepiej przemysl zakup tak drogiego sprzetu i wybierz cos a'la d50 lub 350d ??

wilkor
10-03-2006, 01:03
Aparaty miałem na ogół służbowe, Były to canony począwszy od analogów skończywszy na cyfrówkach. Niestety pech tak chciał, że z Nikonami nie miałem za dużego kontaktu. Mimo, że z ciekawością czytałem o nowych modelach, rozwiązaniach itp nigdy nie udało mi się ich dostać do dłuższej zabawy.
Przyszedł czas, że chciałbym nabyć coś własnego pomijając Zenita i Av-1 (który w razie potrzeby służy wiernie)
Od aparatu oczekuje dużej niezawodności. Bym nie musiał przy deszczu, bać się, że coś mu się stanie. By jazda w placku + torba, na rowerze (bardziej wyczynowo – XC) nie stanowił dla niego jazdy śmierci.
By puszka miała możliwość robienie również zdjęć czarno białych. Mam do nich duży sentyment, bo to je pierwsze wywoływałem.
Wiem, że wybór systemu jest to bardzo indywidualna sprawa. Niestety moja wiedze, co do Nikona nie jest największa…;-( Oczywiście czytam wszelkie możliwe artykułu, sledze Wasze rozmowy na forum itp., Ale to chyba nadal mało.
Miałem nie jeden raz obie puszki D200 i 20D w łapkach w sklepach. Ale to chyba nadal mało…niestety nie mam możliwości zapoznanie się z Nikonem bardziej. (Może wy wiecie gdzie w okolicach Wawy można go wypożyczyć lub cos w tym stylu, lub pobawić się bez dybiącego sprzedawcy który stoi metr ode mnie i patrzy z błagalnym wzrokiem myśląc tylko go nie upuść ;-) )
Mimo że nie miałem za dużej styczności z Nikonem, stoi on u mnie wyżej w rankingu z racji, że to Nikon, a Nikon zawsze i mi się marzył. :-)

Miałem nadzieje, że podeślecie mi jakieś ciekawe spostrzeżenia jako doświadczeni ludzie w zakresie Nikona jego systemów itp., i zapewne bardziej doświadczeni ode mnie w fotografii cyfrowej. Zastanawiało mnie tez, jakie wy mieliście kryteria.

Pozdrawiam i sory za zamieszanie :-P

Rave
10-03-2006, 01:19
ja nie moge nastepny sprzetowiec bez pojecia, kup to co ci wygodniej w lapie trzymac i z kazdego bedziesz zadowolony

gmoszkow
10-03-2006, 03:31
wilkor

Na tym forum, pomimo tego, że niektórzy o nas piszą, że mamy żółte okulary, nie znajdziesz wielu osób, które Ci napiszą bierz Nikona bo lepszy.

W dobie cyfry, puszka ma większe znaczenie niż miała przy błonach. Bo zdjęcie naświetlone na tych samych parametrach z F5 i z F55 jeśli w srdoku był identyczny materiał światłoczuły i identyczne obiektywy zapięte, było praktycznie identyczne.

Z drugiej strony ławtiej też jest porównać puszki bo sampli w necie jest aż za dużo.

Jestem przekonany, że czy wybierzesz Canona czy Nikona - otzymasz w pełni satysfakcjonujące Cię rezultaty. Wybór pomiędzy tymi firmami jest tylko i wyłącznie kwestią upodobań co do kolorystyki, ergonomii i paru innych detali.

Ogólne spostrzeżenia w stylu:
Canon mniej szumi,
Nikon ma lepszy system błyskowy
Canona L-ki są nie do pobicia
Nikon ma najlepsze szerokie kąty na świecie
Canon robi lepsze jpgi
Nikon mniej prześwietla

a także takie
Nikon ma more, banding, blooming - w zależności od modelu
Canon jest mdły
Nikon niedoświetla
Canon jest plastikowy
Nikon nie ma FF
Canon nie ma spota (oprócz serii 1)
Nikon ma słaby serwis
Canon też ma słaby serwis
itp itd znajdziesz wszędzie i u nas i na CB.

Więc finał finałów wybór cyfrowego body jest kompromisem pomiędzy oczekiwaniami a możliwościami aparatu który wybierzesz. Żadno body obecnie dostępne nie jest idealne i zawsze znajdziesz coś co Cię będzie drażnić a w modelu Twojego znajomego akurat to będzie i szlag Cię będzie trafiać, że źle wybrałeś.

Dlaczego wybrałem Nikona: bo mi lepiej w ręku leżał - proste, ale tak naprawdę to w końcu w ręku aparat trzymam i miło jest jak jest wygodnie.

Reszta to kwestia przyzwyczajenia. Jeśli dobrze znasz Canony to może warto pójść tą drogą - jeśli zawsze chciałeś mieć Nikona to może warto spróbować żółtej stajni.

Pewnie nie pomogłem, ale na tak ogólne pytanie chyba tylko tak ogólnie potrafię odpowiedzieć.

Grzegorz

PS. a tak na marginesie D200 to lepszy aparat niż D20 za to D20 ma lepszą matrycę niż D200. Wybieraj...

kwasik
10-03-2006, 11:25
Od aparatu oczekuje dużej niezawodności. Bym nie musiał przy deszczu, bać się, że coś mu się stanie. By jazda w placku + torba, na rowerze (bardziej wyczynowo – XC) nie stanowił dla niego jazdy śmierci.

moze d2Hs ??

By puszka miała możliwość robienie również zdjęć czarno białych

nie bardzo rozumiem...z tego co wiem w nikonowskich dslrach nie ma takich wodotrysków. od tego masz NC albo photoshopa....

admin
10-03-2006, 11:30
z tego co wiem w nikonowskich dslrach nie ma takich wodotrysków. od tego masz NC albo photoshopa....

ZONK - vide D200 :)

soko
10-03-2006, 11:35
.
By puszka miała możliwość robienie również zdjęć czarno białych. Mam do nich duży sentyment, bo to je pierwsze wywoływałem.

to chyba tylko kompakty ?

Kaleid
10-03-2006, 11:36
Nie tylko, D200 ma ;)

kwasik
10-03-2006, 11:38
Nie tylko, D200 ma

no co ty?? :shock: toż to implement rodem z kulpiksa. próbowaliście jak to wychodzi w praktyce??

PS zwracam honor za niewiedzę :cool:

Kaleid
10-03-2006, 11:41
W miare dobrze...choc ja i tak zawsze robie to w obrobce :)

soko
10-03-2006, 11:49
to mnie teraz zadziwiliście. kiedyś jak post był i ktoś pytał o robienie filmów, sepie, i zdjecia czarno-białe (d200 wtedy jeszcze nie bylo) w dslr`ach to ogolny smiech byl. no coz...
sorki za moje niedoinformowanie

PaSkal
10-03-2006, 12:13
Najpierw troszkę OT: 20D i 30D mają jakieś czarno-białe ustawienia. Nawet filtry różniaste można "zakładać". :)

Cyfrowe Nikony dla mnie mają jedną zasadniczą wadę: po założeniu manualnego obiektywu nic nie działa oprócz migawki.
Mam kolegę, który D70 robi zdjęcia analogowymi obiektywami i sprawdza potem histogramy, ale dla mnie to jest jak zaprzęganie samochodu do konia, żeby go pociągnął.

Na Canona, o ile mi wiadomo mogę założyć każdy obiektyw sprzed 30 lat i mam pomiar światła, przynajmniej center-weighted.

Nie masz żadnych własnych obiektywów?

Jeśli kupujesz od zera, to kieruj się tylko kosztem i/ lub ergonomią. Jakość zdjęć w danym przedziale cenowym (aparatu i obiektywu), nieśmiało twierdzę, będzie podobna.

Paweł
Drobiazgi typu "nikon nie doświetla" mozna zawsze naprawić braketingiem.

Pawel Pawlak
10-03-2006, 12:23
Najpierw troszkę OT: 20D i 30D mają jakieś czarno-białe ustawienia. Nawet filtry różniaste można "zakładać". :)

Cyfrowe Nikony dla mnie mają jedną zasadniczą wadę: po założeniu manualnego obiektywu nic nie działa oprócz migawki.

Wadę tę mają D70, D70s, D50, D100. Profi i Semiprofi: D2x, D2h, D2hs, D200 mają pełną współpraca z manualami, we wszystkich trybach pracy pomiaru światła...

PaSkal
10-03-2006, 12:30
Wadę tę mają D70, D70s, D50, D100...

Jasne. Przyjmuję do wiadomości :oops:

Pomimo wszystko uważam, że to świństwo ze strony Nikona.

FStyl
10-03-2006, 13:21
To nie świństwo, tylko rozgraniczenie zastosowań i przeznaczenia poszczególnych puszek.
Wiadomo każdy za 2tyś chce mieć wszystko, niestety pewne szkła i puszki mają swoją półkę, której zwykły pstrykacz w 90% nie pomaca (ceny), to dlaczego nikon ma wypuszczać D70 czy D50 jak może wszystko upakować w D200. Założenie jest takie: jak stać cię na szkło za 6tyś. to stać cię i na body za 7tyś, ale kto kupuje taki sprzęcior żeby focić u cioci na imieninach, trzymać foty na HD, lub robić odbitki 9x13 czasami 15x21, chyba tylko onaniści sprzętowi.

pozdrawiam
zdrowy rozsądek

ps. Znając życie i tak większość onanistów jest przerośnięta przez swój sprzęt, pamiętajcie: nie sprzęt czyni fotografa, lecz wiedza, doświadczenie i to coś czego większość nigdy nawet nie doświadczy. Drodzy koledzy sprzęt do łapy i robić foty, a nie lamentować nad swoją niemocą.

Pawel Pawlak
10-03-2006, 13:25
ps. Znając życie i tak większość onanistów jest przerośnięta przez swój sprzęt, pamiętajcie: nie sprzęt czyni fotografa, lecz wiedza i doświadczenie.

Święte słowa... Czase także pomaga odrobina talentu ;)

FStyl
10-03-2006, 13:39
Tak, TALENT to czego większość nigdy nie doświadczy mając nawet super wypasione klamoty (narzędzia), ale małolaty będą sikać w majty na ich widok, więc może im oto chodzi.

gmoszkow
10-03-2006, 13:41
Ciekawe spostrzeżenia co do Nikona i poszczególnych modeli.

Znów kilka zabobonów i kilka minięć z prawdą...

Człowiek się pyta o D200 a wymieniane są wady lub braki niektórych funkcji D70, D100 i D50 - super.

To samo można powiedzieć o D350, D300 lub D10 w Canonie - tylko, że autora pytanie to chyba kompletnie nie interesuje.

Wracając do sedna czyli D200 vs 20/30D.

Upierać się będę przy zdaniu, że oba te aparaty Cię w zupełności zadowolą pod kątem jakości zdjęć. Po raz kolejny powiem, że w przeciętnych sytuacjach zdjęciowych niewiele osób byłoby w stanie odróżnić zdjęcie z Nikon od zdjęcia z Canona.

Wodotryski w stylu programy tematyczne/cz-b/sepia itp to wodotryski, które na niewiele Ci się zdadzą - bo programy tematyczne ograniczają a zrobienie cz-b lub sepii w komputerze nie dość, że da Ci lepszą jakość, to zawsze jednak będziesz miał wersję kolorową i dopiero przy obróbce zdecydujesz jaki ostateczny charakter zdjęciu nadać.

Jeśli chcesz kupić tańsze body i mieć więcej kasy na obietywy to bierz Canona jeśli chcesz lepiej uszczelnione body a obiektywy dopiero zaczynasz kompletować to bierz Nikona - bo trochę solidniejszy i bardziej uszczelniony.

Grzegorz

Rave
10-03-2006, 14:05
jak was czytam to jestem zdziwiony ze wam sie w ogole chce, naprawde.

Yuurei
10-03-2006, 14:16
Tak, TALENT to czego większość nigdy nie doświadczy

Fakt. Dzwoniłem do paru film i nie mają do Nikonów. Termin dostawy nieznany. Do Canonów wogóle nie słyszeli o takim czymś ;-)

Przepraszam... mam dziś takie ciśnienie w pracy, że musiałem jakoś odreagować :/

FStyl
10-03-2006, 14:27
Bo to towar z pod lady, tylko dla wybranych.

[ Dodano: Pią 10 Mar, 2006 ]
A teraz poważnie, kiedyś nosiło się złote kety(łańcuchy), teraz jak się przejadły to niektórzy noszą inny rodzaj biżuterii w tak modnych kolorach jak silber oder schwarz (srebrny lub czarny), chcesz być trendy, to powieś sobie super grzmota z super giga matrycą, tylko uwaga bo może ktoś cię zahaczy o zrobienie fotki!

Boże, daj ludziom więcej rozumu, bo sprzętu w sklepach już brakuje.

kwasik
10-03-2006, 15:15
jak was czytam to jestem zdziwiony ze wam sie w ogole chce, naprawde.

nabijamy posty, zeby byc bardziej cool :mrgreen: