PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiennik sc-28 z delty

szmyca
26-02-2008, 18:14
Witam.

Wczoraj zamówiłem w foto-tipe kabel synchro będący zamiennikiem nikonowskiego sc-28.
Cena 85 zł - zniżka dla forumowiczów.
paczuszka doszła dzisiaj.

Kabelek zapakowany jest w małe kartonowe pudełeczko.

Po otwarciu którego wyciągamy kabel zapakowany w woreczek.

Wydaje sie w miarę solidnie wykonany, ale to jeszcze wyjdzie w praniu. Wszystkie funkcje lampy są z nim zachowane.
Sprężysty kabel sprawia, że 180cm jest stosunkowo krótkie i zawsze można je naciągnąć. Minusem jest to że po naciągnięciu dość dynamicznie wraca do swoich poprzednich wymiarów. Gdy chcemy fotografować na z użyciem jego całej długości musimy prosić drugą osobę o pomoc albo go naciągnąć.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img520.imageshack.us/img520/8582/dsc0195in9.jpg)

Z jednej strony kabelka mamy stopkę z mocowaniem statywowym wykonaną z plastiku ale jak by wsuniętej w okalające ją metalowe saneczki. z drugiej kostkę wsuwaną na saneczki która jest plastikowa. Lampa w saneczkach nie kołysze sie tak jak w aparacie.
Wszystko bardzo fajnie tylko inżynierowie z Delty wyjście kabla z kostki z lewej strony który wchodzi do saneczek również z lewej strony. Nie jest to najtrafniejsze rozwiązanie.

Tyle z dotychczasowych obserwacji. Mam nadzieje, że ktoś coś z tego zrozumie

rotor
17-03-2008, 17:03
jak po dłuższych oględzinach i testach, sprawuje sie kabelek? plastik jest wystarczająco mocny? by wytrzymać ciężar sb800 w akcji?

shaddixx
17-03-2008, 19:10
ja kupiłem i oddaje. Niestety w półmroku bez afassista nie da rady focic..

no co jakis czas moj metz sie "wiesza" na tym kabelku..

xMAREKx
18-03-2008, 02:52
Też kupiłem, jest niestety tandetny. Czasem coś nie łączy i lampa nie odpala.

rotor
18-03-2008, 11:46
dzięki! to mi wystarczy, by zdecydować sie jednak na oryginał. Podróbki-owszem, można zaryzykować w jakiś mniej skomplikowanych elementach (np.blendy, parasolki :) , ale jeśli chodzi o elektronikę, to...j.w.

shaddixx
18-03-2008, 11:57
ten kabel jest dobry jak sie nie uzywa af-assista... czyli za dnia:D

szmyca
24-03-2008, 02:23
plastik mocny, u mnie wszystko łączy. Jak masz kase na orginał to go bierz :)

rotor
24-03-2008, 20:51
plastik mocny, u mnie wszystko łączy. Jak masz kase na orginał to go bierz :)

w międzyczasie zdecydowałem, że AF assist. będzie jednak potrzebny, więc problem niejako sam się rozwiązał :)