Zobacz pełną wersję : CS2-Jak najtaniej nabyć legalnie...
blackstarpro
09-03-2006, 13:37
Witam wszystkich. :D
Prowadzę działalność gospodarczą, fotograficzną, zarejestrowaną na adres domowy i mam pewne obawy, czy w związku z tym nie mogą mnie odwiedzić przyjaciele z urzędu skarbowego lub jakiejś innej instytucji i przy okazji zabawiając się przy moim komputerze... :oops:
W związku z tym planuję nabyć legalnego PS2, tylko, że to ok. 2850 plnów :cry: i zastanawiam sie nad kupnem na allegro PS 6.0 (Z fakturą)za ok. 650 plnów i upgrade do PS2 8) .
Czy ktoś próbował takiej drogi, boję się, że zapłacę dwa razy, a może jest jeszcze jakiś inny sposób :?:
SAYAN669
13-03-2006, 19:53
Ja mam PS 6,01. Nie narzekam. A Rawy z D200 robię w NC. Cóz większa robota idzie ślamazarnie, ale efekty są spoko. Ale twoja metoda wydaje się być też sensowna. Zastanów sie jeszcze nad NC 4, albo poczekaj na nową wersję.
krzysztof jot
14-03-2006, 02:31
licencja przewiduje bezproblemowy upgrade do CS2 od wersji 5.5 - wiec jest to
normalne i zdrowe posuniecie - razem chyba wychodzi około 1800 brutto, ale jest
jedno ale (jednak sprawdz bo mogw sie mylic jesli ma to znaczenie dla ciebie) otóz
temat dotyczy wersji EN. W wersja PL nie nie ma pakietu upgreadu CS2.
Osobiscie, mimo ze CS2 bardzo mi sie podoba i ma kilka fajnych opcji, to ja jako
dosc tepy PS'owiec preferuje CS - i tak mi wystarcza z naddatkiem - a wersja CS2
wydaje się być "przyciężkawa".
do RAWów nikonowskich polecam NC a potem dopiero PS w wersji dowolnej.
PS.
No US to ma w du..e twojego PSa, ale system operacyjny juz ich interesuje, natomiast
co do PS pytanie zada ci PG jak konkurencja podkabluje, ze nie masz legalnego oprogramowania,
albo przyjdą na przypadkową :) rutynowa kontrole. Nie jest to częste i powszechne
zjawisko, ale jednak juz wystepujace - wiec sugeruje jednak zainwestować, tym bardziej jak na adres domowy - bo przy okazji przewalą Ci całą chate i zabiorą kolekcje pirackich
dvd i cd :).
Nigdy, ale to nigdy nie rejestruje sie działalności w domu, a jesli to wskazuje sie jakieś
miejsce jako siedzibę, jesli chce sie spac spokojnie. Gdziekolwiek, w komórce, piwnicy,
ale nie w domu.... ale to zrozumiesz z pare lat :) jak ci jakas paniusia z USu będzie siedziała tydzien w domu na kontroli.... :) Troszke Cie postraszyłem, co ... ? ;)
blackstarpro
20-03-2006, 21:12
Dzięki za podpowiedzi, szczególnie w aspekcie USa, ale jestem na karcie podatkowej 8) , nie prowadzę żadnej papierkowości :P , więc chyba nie muszę się tak obawiać. Jesli sie mylę to mnie naprostuj, plizz :cry: . Czy jest jakieś inne, tańsze narzędzie ( z naciskiem na nerzędzie ),w którym można otworzyć zdjecie w rawie, poprawić to na co nie miałem czasu fotografując, wykadrować automatycznie, nagrać zadanie i odtworzyć na następnych plikach, na przyzwoitym poziomie i szybko?. Trochę szkoda mi tych trzech tysięcy (pl), ale jesli trzeba... :roll:
Ps:http://www.xnet.pl/adobe/photoshop_upg.html.
Jest, RawShooter Premium 2006.
Robi wszystko o czym piszesz, jest szybki i tani (99USD).
Możesz sobie wypróbować triala.
biszkoptwielki
21-03-2006, 15:01
To ja moze zaproponuje rozwiazanie alternatywne do photoshopa. Dobrym pomyyslem moze byc tutaj Gimp + wtyczka Ufraw. Oprogramowanie jest calkowicie za darmo co w porownianiu z photoshopem daje duze oszczednosci ;). blackstarpro, proponuje przetestowac zestaw, mozliwe ze spelni twoje oczekiwania.
Linki do oficjalnych stron projektow:
http://www.gimp.org/
http://ufraw.sourceforge.net/
Kiedy przyglądałem się GIMP-owi, zraziło mnie to, że miał tylko 8-bitową rozdzielczość koloru. Ale było to dawno. Czy nowe wersje GIMP-a są bogatsze w tym zakresie?
PozdrA
biszkoptwielki
23-03-2006, 23:23
Agrest, hmm 8 bitow to by wynikalo ze 256 kolorow ? zdecydowanie teraz jest lepiej 24 bity :)
Gawronnek
24-03-2006, 10:27
mam pytanko, tylko lekko związane z tematem, ale może mi ktoś odpowie, czy jesli teraz kupię legalnie system i np. PS jako prywatna osoba, w jaki sposób mogę przenieśc prawa do niego w sytuacji jakbym założył firmę?
jeżeli masz dowód zakupu i firma jest na ciebie to nie powinno być problemu...
Gawronnek
24-03-2006, 12:05
madmips, faktura nie musi byc na firmę, wystarczy ze jest na mnie :?: a może profilaktycznie swój prywatny NIP podać, mam ochote coś kupic tylko własnie sie boję, że jakbym cos załozył to będę musiał jeszcze raz
Osobiście proponuję PS Elements 3 lub 4, to około 500zł i wystarczy do większości zadań fotograficznych.
Polecam ten programik, bo warto spać spokojnie, a zwłaszcza prowadząc swoją działalność.
gmoszkow
30-03-2006, 01:44
Gawronek:
Faktury nie musisz brać bo i tak nie będą mogli Ci jej uznać, jako że nabyłeś to oprogramowanie zanim rozpocząłeś działalność.
Jedyną metodą jest zakup komputera i oprogramowania a potem wniesienie tego jako majątku do prowadzonej działalności gospodarczej.
W każdym biurze rachunkowym powiedzą Ci jak to zrobić. Ja parę rzeczy wniosłem jako mienie do mojej działalności na podstawie wyceny z dnia rozpoczęcia działalności.
I to tyle jak masz pytania to daj znać
Grzegorz
Osobiście proponuję PS Elements 3 lub 4, to około 500zł i wystarczy do większości zadań fotograficznych.
Polecam ten programik, bo warto spać spokojnie, a zwłaszcza prowadząc swoją działalność.
w necie ok 280pln
[ Dodano: Czw 30 Mar, 2006 ]
Kiedy przyglądałem się GIMP-owi, zraziło mnie to, że miał tylko 8-bitową rozdzielczość koloru. Ale było to dawno. Czy nowe wersje GIMP-a są bogatsze w tym zakresie?
PozdrA
niestety z tego co wiem zatrzymali się na 8bitach
Gawronnek
30-03-2006, 10:40
gmoszkow, dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytani, czy ktoś z Was zetknał sie z taka ofertą http://www.soft-nation.net/ dostałem to mailem, jak ewentualny zakup tam ma sie do licencji w naszym kraju ?
Gawronnek kupisz tam dosc drogiego pirata niestety - oszusci
Gawronnek
30-03-2006, 13:39
c2h5oh, dzieki
dostałem to mailem, jak ewentualny zakup tam ma sie do licencji w naszym kraju ?
Co masz na myśli pisząć "licencja w naszym kraju"??
Licencja jest załączona do oprogramowania (przynajmniej powinna być), które kupujesz i to ona określa warunki na jakich możesz korzystać z tego oprogramowania. Żadne inne licencje (np. licencja od programu, który posiada kolega) nie jest dla Ciebie wiążąca bo to może być zupełnie inna licencja.
Teraz zaś konretnie odnośnie adresu który podałeś:
- domena zarejestrowana przez chińskiego registara, którego serwer nie odpowiada na zapytania o własciciela (przynajmniej w tej chwili)
- serwer na którym działa ten sklep znajduje się w Rosji
- IMO - nie masz żadnej pewności, że otrzymasz cokolwiek po wpłacie, a jeśli otrzymasz to że będzie to towar zgodny z obrazkiem na serwerze, a nie kopia zrobiona przez "biznesmenów"
Raczej trzymałbym się zdala od takich "okazji".
Gawronnek
30-03-2006, 17:50
pX, wielkie dzięki dla mnie to tez podejrzene było, ale małe doswiadcczenie z kupowaniem poza granicami, więc wolałem się poradzić, planuje zmontowanie jakiegoś legalnego zestawu oprogramowania bo jakoś do Linuxa nie mogę się przekonać
Raczej poszukaj już czegoś kompletnego na naszym rynku wtórnym. Będziesz miał szansę dogadać się ze sprzedającym i sprawdzić czy oprogramowanie jest legalne i posiada wszystkie niezbędne elementy potwierdzające legalność.
Tak jak pisali koledzy za ok. 500-600 PLN można mieć PS 6 - później można dokupić upgrade.
Druga droga to wejście w PS Elements (dla mnie soft nie nadający się do pracy) bo ma bardzo atrakcyjną cenę i potrafi otwierać RAW (oczywiście zależy czego kto szuka). Jest jeszcze Corel Paint Shop Pro X, ale nie wiem czy posiada krzywe (jeśli tak, a ktoś nie ma naleciałości z PS to może być dobrym wyjściem).
Moim zdaniem kombinacja RawShooter Essentials (darmowy) + PS 6 pozwoli na bardzo kreatywne działanie.
Gawronnek, zobacz to:
http://sklep.b-52.com.pl/opis.php?opisid=03532
i jeszcze to:
http://www.omegasoft.pl/?zobacz=48
http://www.omegasoft.pl/?zobacz=170&producent=
http://www.omegasoft.pl/?zobacz=226&producent=
Gawronnek
31-03-2006, 00:18
ALF, dzięki tylko pisze tam obszar zastosowań, domowy administracja, czyli co do ewentualanej działaności się nie nada?, ale ściagam dema bo nie znam tych programów, tzn słyszałem ale sie nimi nie bawiłem
ja jakoś nie mogę polubić PSa (choby za cenę), za to polubiłem corela...mam legalną 7 i właśnie zastanawiam się nad zakupem tej 11 lub 12...no cóż...do zastosowań komercyjnych to cena chyba inna, ale też nie taka jak za PSa :)
Gawronnek
31-03-2006, 00:53
ALF, popatrze sobie, w sumie jestem za legalem, ale nawyki z PS mogą przeszkadzać, za to cena jest nie porównywalna
ściągnąłem, no cóz tak na szybko to cięzko sie jednak przestawic, brakuje paru spraw albo ich nie widzę na razie
pomarudzę jeszcze chwilkę, jak sprawdzić, że PS 6 na allegro jest w pełni legalny bo i tak wole pracować na angielskiej wersji, jednak widzę że droga opisana w pierwszym poście tego wątku wydaje się najrozsądniejsza, za cenę pełnej wersji będzie jeszcze Windows i NC a to wszystko co mi potrzebne do szczęścia
biszkoptwielki
02-04-2006, 10:05
Gawronnek, sprobuj sobie sciagnac gimpa dla windowsa, przetestujesz sobie go przed zakupem innego oprogramowania, a mozliwe ze Ci sie spoedoba i wtedy pare stowek w kieszeni zoastanie.