PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Letnia noc nad Bałtykiem

Endryou
25-02-2008, 21:56
Coś z szuflady...
Strzelone w sierpniu 2007

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img220.imageshack.us/img220/6172/dsc006033lm8.jpg)

Wiem, że trochę zaszumione, ale dla mnie ma jakiś klimat.
Gdzie mnie tam do speców od krajobrazu z naszego forum, ale komentarze mile widziane.

Pzdr4all

lechupe
25-02-2008, 22:11
no niestety, juz pomijając krzywy horyzont, w takiej kolorystyce ten szum dyskwalifikuje to zdjęcie.
Nie mozesz spróbować podratować je trochę w jakims programie ?

anchel
25-02-2008, 22:15
no niestety, juz pomijając krzywy horyzont, w takiej kolorystyce ten szum dyskwalifikuje to zdjęcie.
Nie mozesz spróbować podratować je trochę w jakims programie ?

...bo ma spory potencjał.

nothing
25-02-2008, 22:28
Kadr jest taki, że strach się bać... Czyli to co lubię. Jednak morze - musi trzymać poziom Z tym szumem to jest różnie. Raz pasuje, raz nie. Tym razem chyba jednak nie pomaga... Fajny pomysł z tym księżycem. Zawsze tylko zachody i zachody... ;-) Pozdrawiam.

Endryou
25-02-2008, 22:36
Dzięki wszystkim za odzew, a jeszcze bardziej za konstruktywne uwagi. Tego mi trzeba :)
A fotę podratować będę próbował, ale chyba dopiero jutro. Jeżeli nie dam rady to zgłoszę się o pomoc.

Pzdr4all

Nemeth
25-02-2008, 23:32
Jaki szum? :)

sea21
26-02-2008, 19:09
kadr i klimat na tak. wykonanie juz niekonieczne. popracuj troszke nad tym szumem. pozdrawiam:)

Nemeth
26-02-2008, 20:04
A ja ponownie się spytam... Jaki szum???

Ludzie! Może pora zainwestować w dobrze skalibrowane monitory?

Edit:
Fakt - zakręciłem sie - kupcie sobie dobre monitory. A nie jakieś LCDowate popierdółki...

Samo zdjęcie - ciekawe spojrzenie. Mało widać ale jest oryginalnie. Mnie sie podoba.

Piotr_ek
26-02-2008, 20:06
Maciek a może lepiej zainwestować w kalibrator ? :)

Ja na tej focie nic nie widzę... Jakaś taka jest dziwna :)

swiatlo
26-02-2008, 20:42
Zdjęcie jest bardzo ciekawe, nie widzę żadnego szumu ani krzywego horyzontu.
Jak ktoś ogląda zdjęcie z linijką i szkłem powiększającym to powinien raczej pracować w dziale kryminologii niż oceniać zdjęcia pod względem artystycznym.

swider
26-02-2008, 20:48
Zdjęcie jest bardzo ciekawe, nie widzę żadnego szumu ani krzywego horyzontu.
Jak ktoś ogląda zdjęcie z linijką i szkłem powiększającym to powinien raczej pracować w dziale kryminologii niż oceniać zdjęcia pod względem artystycznym.

Edit:
Fakt - zakręciłem sie - kupcie sobie dobre monitory. A nie jakieś LCDowate popierdółki...

Samo zdjęcie - ciekawe spojrzenie. Mało widać ale jest oryginalnie. Mnie sie podoba.
Panowie, czytacie w moich myslach! :) Poprostu napisal bym to samo tylko innymi slowami ;)

Endryou
26-02-2008, 20:54

Jak to jaki, szum morza oczywiście :)

Edit:

Myślę Nemeth, że chyba tutaj tkwi problem. Dzisiaj otworzyłem to zdjęcie u siebie w pracy i rzeczywiście nie wygląda to dobrze na zwykłych LCDkach.
Wczoraj kombinowałem z tą fotą na moim Eizo i wyglądała ok, ale faktycznie jakością nie powalała. Co prawda monit mam od niedawna i może coś jeszcze muszę pokombinować.

Dzięki za pozytywną opinię. Mało widać, bo było ciemno jak w d.... światło to był sam księżyc i to jeszcze nie w pełni.
Dlatego szumy wychodzą na potęgę jak się chce jakieś szczegóły powyciągać.

Ale wrzucam tutaj inną wersję, niestety nieco ciemniejszą, ale z głównymi bohaterami foty :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img246.imageshack.us/img246/5099/dsc00603id3.jpg)

borregaard
26-02-2008, 21:18
Ani w pierwszej ,ani w drugiej wersji nie widzę szumu,a mam gów....ą Toshibę(LCD ofc).Na jedynce krzywo niemożebnie co nie znaczy ,że nieładnie.Podoba się...:-D
Pzdr
Andrzej

Hedonista00
26-02-2008, 22:03
Jestem świeżo po instalacji systemu i kalibracji monitora w Adobe Gamma, jak zacząłem czytać o tych szumach to się przestraszyłem, że spierdzieliłem coś po drodze i zabawę będzie trzeba powtórzyć. Na szczęście inni koledzy też szumów nie widzą:mrgreen:

Endryou
26-02-2008, 22:59
Ani w pierwszej ,ani w drugiej wersji nie widzę szumu,a mam gów....ą Toshibę(LCD ofc).Na jedynce krzywo niemożebnie co nie znaczy ,że nieładnie.Podoba się...:-D
Pzdr
Andrzej

Fajnie usłyszeć coś pozytywngo od imiennika. Pzdr

Hedonista, miałem to samo po przeczytaniu pierwszych komentarzy. Nieco uspokoiłem się po kolejnych komentach, bo u mnie też wygląda ok.

Pzdr4all

anchel
27-02-2008, 11:11
Ani w pierwszej ,ani w drugiej wersji nie widzę szumu,a mam gów....ą Toshibę(LCD ofc).

To się nie dziwię, że szumów nie widzisz ;]

<ciach> inni koledzy też szumów nie widzą:mrgreen:

Widzą ;]

Poprawione wersja bardzo fajna. A wy wywalcie te LCDeki i kupcie se jakiegoś kineskopa :mrgreen:

Hedonista00
27-02-2008, 22:18
Ja mam kolego kineskopa:mrgreen:

anchel
28-02-2008, 00:24
Ja mam kolego kineskopa:mrgreen:

To się poddaję. Szum jest i to na tyle wyraźny, że widać nawet pasy jak z forsowanego rawa z mojego d70s na 800 iso...
No ale ja mam monitor unikatowy. Jeden z moich "dawnych" kotów uwielbiał gryźć kable (a cholera nie nie ruszyła sieciowego...), monit miał już raz przewód wymieniany a kolejny, ładnie podziurawiony sprawił, że mój sprzęt "widzi więcej" :twisted:

Edit. A po za tym co za różnica. Poprawiona wersja jest ładna i intrygujaca i to się liczy.

wodstock
28-02-2008, 09:38
Zdjęcie ciekawe, gdzie wy ten szum widzicie????

fushiro
28-02-2008, 16:35
Druga wersja jest super, Wcisnąłbym do niej tylko jakiś monolit na wzór Odysei Kosmicznej :)

Endryou
28-02-2008, 18:47
Jeszcze raz dzięki za komenty i pozytywny odbiór. Prawdę mówiąc to druga wersja jest pierwowzorem. W pierwszej, jaką tu wrzuciłem chyba jednak za bardzo chciałem, żeby było widać coś więcej i przegiąłem z wyciąganiem rawa.
Także Anchel trafiłeś w dychę :)

Pzdr4all