PDA

Zobacz pełną wersję : Nie robi zdjęć z bliska

trespasser
25-02-2008, 20:51
Jestem totalnie początkujący, więc nie śmiejcie się, proszę. Na urodziny dostałem d80 i niby wszystko ok ale nie robi zdjęć z bliska :( Tj. z bardzo bliska. A tak to robi normalnie. Jeśli bardzo zbliże obiektyw do obiektu to nic się nie uruchamia i widnieje tylko symbol r11(nie miga) oraz symbol błyskawicy (lampa?) Czy coś z nim nie tak czy to ja jestem głupi i coś trzeba przestawić? Prosze o pomoc. Bardzo proszę.

kronos28
25-02-2008, 20:54
1. przeczytaj instrukcje

2. minimalna odległość ostrzenia - tyle ci podpowiem...

3. z aparatem jest wszystko ok - zawodzi użytkownik

ziuteczny
25-02-2008, 20:55
symbol błyskawicy oznacza, że należy się odnieść do Intrukcji obsługi. Ostrzegam, że po wyświetleniu symbolu blyskawicy 50 razy aparat blokuje się na tydzień i wyświetla piorun. Jak wyświetlisz piorun 5 razy to aparat kompletnie się blokuje i trzeba do serwisu. Koszt odblokowania 1000zł.

jacoslavgth
25-02-2008, 20:56
1. przeczytaj instrukcje

dodam tylko: instrukcje obiektywu :)

Nekosh
25-02-2008, 20:58
jak nie robi też z daleka to trzeba do serwisu nikona odsyłać :)

kronos28
25-02-2008, 20:59
dodam tylko: instrukcje obiektywu :)

jedną instrukcję dwie instrukcje :) :mrgreen:

trespasser
25-02-2008, 21:02
1. przeczytaj instrukcje

Dziekuję bardzo za szybką odpowiedź. Niepokoi mnie to strasznie że nowy aparat a już nie działa.
Przestraszyłem się, bo w instrukcji r11 to błąd i zalecają zgłosić się do punktu. No ale ten symbol nie miga.
Jeszcze tylko jedno pytanie, to znaczy, że nie zmuszę aparatu do zrobienia zdjęcia z bardzo bliska jeśli pewne ustawienia są nieodpowiednio ustawione? Nie zrobi zdjęcia i kropka?
I jeszcze pokrętło wizjera ostrości bardzo ciężko chodzi. Tak musi być? Prawie wcale się nie rusza.
Dziekuję jeszcze raz, że ktoś głuptakowi zechce pomóc

tomtytus
25-02-2008, 21:03
Kurde, współczuje...jak pech to pech...
Ale mogę od Ciebie odkupić aparat, walnięty co prawda bo nie ostrzy z bliska, ale jakoś sobie naprawię :D

rooner
25-02-2008, 21:10
Błyskawica oznacza ,że aparat jest zły i wścieka się na właściciela.Z tej złości lubi czasem wyłysieć tzn. stracić gumę na korpusie.Najgorzej jednak jest jak łapie go stan przedzawałowy i jak potrząsniesz nim, to słychać jak mu z emocji wali serducho..:)
A tak na serio:sprzęt w 100% sprawny,nie martw się. Poczytaj trochę o optyce ogólnie,nie tylko instrukcję obsługi.Wierz mi,unikniesz błędów i wiele się rozjaśni.
pozdrawiam

autograf
25-02-2008, 21:37
jedną instrukcję dwie instrukcje :) :mrgreen:

Ależ to była reposta!

;)

DO AUTORA: Z Twoim aparatem jest wszystko w porządku!

kronos28
25-02-2008, 21:38
Dziekuję bardzo za szybką odpowiedź. Niepokoi mnie to strasznie że nowy aparat a już nie działa.

jeszcze raz - z aparatem wszystko OK - nie działa użytkownik nie czytając instrukcji (tak dokładnie od deski do deski) czego dowodem jest ta wypowiedź:

Przestraszyłem się, bo w instrukcji r11 to błąd i zalecają zgłosić się do punktu. No ale ten symbol nie miga.

jamirq
25-02-2008, 21:41
mili jesteście....

ptero
25-02-2008, 21:49
mili jesteście....

tak to już jest, każdy odpowiada z lekką dozą sarkazmu, ba ma chyba w pamięci cwanona 40d nie nagrywającego filmików:):)
Do autora postu: WSZYTKO JEST OK,
PS.
JA tyż nie umiem czytać instrukcji:):):):)

jacoslavgth
25-02-2008, 21:52
Ależ to była reposta!

;)

DO AUTORA: Z Twoim aparatem jest wszystko w porządku!

riposta :mrgreen:

ptero
25-02-2008, 21:56
Poprawione:):):):)

Rafal28
26-02-2008, 06:04
:-D

who
26-02-2008, 06:30
zapewne masz któryś z obiektywów kitowych, czyli ostrzą mniej więcej od 40cm czyli ostrzą z bliska :P to nie kompakt który ostrzy od 1cm, moja tokina 50-135 ostrzy od 1m :D i tu niespodzianka dopiero

tylko się nie obrażaj tym co napiszę, ja bym ci radził sprzedać tego nikona i kupić jakiegoś porządnego kompakta albo hybrydę, a resztę $ zaoszczędzić albo pójść na piwko z kolegami, mniej problemów
a jeżeli chcesz koniecznie zostać przy lustrzance, to przeczytaj instrukcje i od aparatu i od obiektywu, ale całe, a nie tylko wybrane strony

i tak na przyszłość: jak coś w środku zacznie grzechotać to normalne, to grzechocze czujnik położenia aparatu, jak w wizjerze pokażą się "rysy" to też normalne to ścieżki doprowadzające zasilanie do pól ostrości

turkish
26-02-2008, 07:13
tak dziala marketing, ultimate debilator.

puchbeary
26-02-2008, 10:22
No to koledzy sobie pojechali po niubis :| Lepiej na duszy ? Nie żebym się nie zgadzał z postem Kronosa, że instrukcja ważną rzeczą, jest tyle, że wiem jak to jest z jej czytaniem. Błąd kolegi polega na tym że zamiast "kiedy trwoga to do instrukcji" zastosował "kiedy trwoga to na forum" co zaowocowało tym co wyżej.

Jak już pisali koledzy aparat jest ok. Obiektywy mają różną odległość minimalnego ostrzenia. W związku z tym jedne będą ostrzyć od 10cm a inne dopiero od 1 metra jak Tokina kolegi who (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1293). Jeśli dobrze zrozumiałem martwi cię korekta dioptrii w wizjerze - nie potrzebnie - ona dość ciężko pracuje i jest to normalne - w moich obu Nikonach jest podobnie. Błyskawica oznacza że aparat domaga się doświetlenia lampą błyskową bo rejestrowane przez czujniki światło jest niewystarczające do prawidłowego naświetlenia klatki a symbol R11 oznacza że tyle zdjęć aparat jest w stanie zmieścić w buforze czyli niezależnie od szybkości zapisu karty tyle zdjęć jeszcze zrobisz zanim będziesz musiał przerwać fotografowanie i poczekać aż zdjęcia zostaną przeniesione z pamięci - nazwijmy to - podręcznej aparatu na nośnik jakim jest karta.
Koledzy mimo że robią sobie z Ciebie podśmie****ki to mają jednak zdecydowanie rację - przeczytaj instrukcję aparatu i szkieł - pozwoli Ci to w przyszłości oszczędzić sobie wiele stresu.

ekonet
26-02-2008, 10:58
Przestraszyłem się, bo w instrukcji r11 to błąd i zalecają zgłosić się do punktu.
Mnie to intryguje - gdzie Kolega to wyczytał?

trespasser
26-02-2008, 11:17
Jeszcze raz wam dziekuję za odpowiedzi. Bardzo. Nawet te ironiczne :) Bo macie racje, bardzo chciałem mieć aparat to mam. Ale nie spodziewałem się, że to taki potwór ;) Widzę, że to wcale nie takie proste.
Zabieram się za lekturę instrukcji i lece po jakąś książkę " Podstawy fotografii dla kompletnych głąbów".
O symbolu R11 przeczytałem na końcu instrukcji - komunikaty o błedach i wskaźniki na wyświetlaczach.
Jak Err miga to znaczy, że wystapiła usterka aparatu. No ale nie dość, że "moje" err" nie miga to jeszcze jest z symbolem 11, a dzięki panu puchbeary juz wiem, że to tylko zapis. Uff.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie - czyli mój obiektyw (af-s dx zoom-nikkor 18-135mm f/3.5 - 5.6 if-ed) nie pozwoli mi na zdjęcia makro?
Czyli takie z bardzo bliska? Czyli owadom, kroplom itp.? Te z cyklu "bardzo efektowych zbliżeń" Nie proszę tu o instrukcje krok po kroku, bo wiem, że sam musze do tego dojść, a wy macie inne ciekawsze rzeczy do roboty,ale tylko o odpowiedź czy na tym sprzęcie mogę coś takiego zrobić?
Jeszcze raz wam dziękuję, że ktoś się zainteresował moim postem.

adrian
26-02-2008, 11:23
Mam jeszcze tylko jedno pytanie - czyli mój obiektyw (af-s dx zoom-nikkor 18-135mm f/3.5 - 5.6 if-ed) nie pozwoli mi na zdjęcia makro?
Czyli takie z bardzo bliska? Czyli owadom, kroplom itp.? Te z cyklu "bardzo efektowych zbliżeń" Nie proszę tu o instrukcje krok po kroku, bo wiem, że sam musze do tego dojść, a wy macie inne ciekawsze rzeczy do roboty,ale tylko o odpowiedź czy na tym sprzęcie mogę coś takiego zrobić?
Jeszcze raz wam dziękuję, że ktoś się zainteresował moim postem.

Niestety nie jest to obiektyw makro. W instrukcji obiektywu masz dane jaka jest minimalna odległość ostrzenia od obiektu (podawana od płaszczyzny matrycy - nie od przedniej soczewki obiektywu).

Do makro polecam zakup odpowiedniego szkła: np. nikkora 60 micro, nikkora 105 micro, tamrona 90. Ewentualnie możesz bawić się w mocowanie odwrotne, które daje całkiem fajne rezultaty np. z nikkorem 50/1.8, którego można kupić w sklepie za mniej niż 500zł.

ekonet
26-02-2008, 11:25
nie dość, że "moje" err" nie miga to jeszcze jest z symbolem 11.
Musisz być dokładny - "r11" to nie to samo, co "err".

trespasser
26-02-2008, 11:31
Musisz być dokładny - "r11" to nie to samo, co "err".

Faktycznie. Ale przyznam, że wpadłem w panikę. I że matka znowu mi powie "ty to musisz wszystko zepsuć" :mrgreen:
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

puchbeary
26-02-2008, 11:36

W przypadku Twojego obiektywu możliwe jest drobne oszustwo które co prawda nie sprawi że stanie się on obiektywem makro ale pozwoli Ci uzyskać większą skalę odwzorowania. Za około 100 złotych kupisz konwerter Raynox który po zamocowaniu do Twojego szkła pozwoli uzyskać namiastkę obiektywu makro. Jeszcze innym wyjściem jest zakup soczewek zbliżających (close-up) w ich przypadku musisz się jednak liczyć z pogorszeniem jakości otrzymanych zdjęć. Wszystko znajdziesz na forum. Powiem teraz magiczne tu słowa
- Użyj "szukaj" -
;)

who
26-02-2008, 11:48
a prawdziwą namiastkę makro możesz zrobić, trzymając aparat w minimalnej odległości która zapewni ostrzenie, a ogniskową ustawić na max (czyli u ciebie 135) coś tam wyjdzie :P

Schlag
26-02-2008, 11:59
Witam,
Z całym szacunkiem dla założyciela wątku, .
Instrukcja obsługi aparatu do czytania, ze względu na zawarte tam ogólne porady jak robić zdjęcia,
Internet jako źródło wiedzy o fotografii –nie tylko forum Nikona.

Poznaj chociaż trochę zagadnień związanych z fotografią i jej technikami,
jeżeli coś zacznie w głowie świtać to dobrze, nauczysz się ,
w innym wypadku sprzedaj D80, kup „lepszego” pstrykacza,
da Ci to więcej satysfakcji i ograniczy stres.
A jak właściwy czas nadejdzie to kupisz odpowiedni D’SLR (cyfrową lustrzankę) i poczujszesz „Przepływ Mocy”.

Pozdrawiam Schlag

Squier
26-02-2008, 13:19
Aparat nie ostrzy z bliska, bo nie włączył trybu Makro. ;)
Najpierw trzeba znaleźć ten tryb, najlepiej wraz z nowym obiektywem, bądź jakimś Raynoxem ;)

kronos28
26-02-2008, 14:05
Polecam
1. Sekcja "SZKOŁA FOTOGRAFII" w forumowej "linkownii" http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831

2. Zakupić książkę o podstawach fotografii - np. "Radość fotografowania" http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1725

trespasser
26-02-2008, 17:12
Dziękuję za wszystkie porady oraz linki. I za cierpliwość, która niestety jeszcze raz muszę nadużyć.
Z tym pytaniem powinienem raczej zwrócić się w dziale optyka, ale naprawdę nie chcę zakładać kolejnego żenującego wątku i zaśmiecać forum.
Mam nadzieję, że nie grozi mi ban.
Włożyłem baterie do ładowarki i zajrzałem w wizjer, a tam jakiś szarubury widok z maleńskimi przeźroczystymi kropeczkami, jakby szkło pokrywał jakiś mokry brud (zamocowany był obiektyw). Przetarłem obiektyw i wizjer delikatnie ale niewyraźny widok pozostał. Po włożeniu baterii widok z wizjera,a właściwie przez obiektyw, był znów normalny. Czy to normalne?
Przepraszam, że znów zawracam wam głowę, ale nie mam do kogo się zwrócić :(

puchbeary
26-02-2008, 17:21
Bez wdawania się w szczegóły techniczne - to normalne i tak ma być.

trespasser
26-02-2008, 18:23
Bez wdawania się w szczegóły techniczne - to normalne i tak ma być.

Dziekuję za odpowiedź i wyrozumiałość.

vasper31
27-02-2008, 12:16
zaraz Ci coś zacznie grzechotać w aparacie.. będzie to mało słyszalny odgłos ale będzie Cie nurtował... (może coś się poluzowało??) poszukaj co to może być... a nie zadawaj pytania... warto samemu znaleźć odpowiedź/rozwiązanie.. czasem niektórym ludziom przynosi to ogromną satysfakcję...

ekonet
27-02-2008, 12:20
Dajcie już spokój naszemu nowemu koledze. Wyjaśniliśmy, grzecznie podziękował. Wystarczy.

Kekacz
27-02-2008, 13:21
zaraz Ci coś zacznie grzechotać w aparacie.. będzie to mało słyszalny odgłos ale będzie Cie nurtował... (może coś się poluzowało??) poszukaj co to może być... a nie zadawaj pytania... warto samemu znaleźć odpowiedź/rozwiązanie.. czasem niektórym ludziom przynosi to ogromną satysfakcję...

Było .. nawet w tym temacie.

Piter
28-02-2008, 12:54
Było .. nawet w tym temacie.

Jedni nie czytaja instrukcji a inni postów:)

A nowemu koledze radze wiecej wlasnej inicjatywy wlozyc w nauke fotografowania i nie zrazanie sie do forum. Poczatki sa trudne, bo zderzaja sie tu ludzie z zerowa wiedza z ludzmi z bardzo duza wiedza, ale jak troche poczytasz to za jakis czas sam sie bedziesz smial z takich pytan:)
A wiedza jaka mozna tu uzyskac jest nieoceniona:)

PS. Sam mialem ciezki start bo zaczalem watkiem o tym, ze wkurza mnie to, ze wszyscy obrabiaja zdjecia... ale mi przeszlo:) I sam juz obrabiam.

Piecyk
29-02-2008, 23:04
jak jest blyskawica to oznacza ze voldemort sie zbliza :P