Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kałuża.
No bo co innego...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img104.imageshack.us/img104/3388/kaluzaqu9.jpg)
Tokina 12-24 | 15 mm | F - 8.0 | 1/250 | iso 400 | ND 0.6 soft | nef x 1 | PS
oryginał (http://img221.imageshack.us/my.php?image=dsc0732tv3.jpg)
Bardzo mi się podoba, (fajny efekt daje to rozmieszczenie trzech planów tj. stawik, drzewo i tło)
Bardzo spokojna i kojąca fota. Jak zwykle u Ciebie fajne kolorki i światełko.
Pzdr4all
ziuteczny
25-02-2008, 21:10
SUPER ! my type
Mi sie podoba ale nie wiem czy na pewno ten stawik był potrzebny ;)
Kompozycyjnie ciekawe ?
No właśnie nie wiem ;]
mi się podoba staw pierwszy przykuwa wzrok...... a może jednak drzewo????
no bez stawu....też ładnie by było
na TAK jestem rzecz jasna
kronos28
25-02-2008, 21:55
taka duza kropla leżąca na hmm boku? Ciekawe - lekko mi za ciemno ale tym sie nie sugeruj, bo mój monitor rożne rzeczy se wyświetla ;)
Anchel, mi się to zdjęcie bardzo podoba. Ładna kolorystyka i plastyka. Bardzo dobre pod względem atmosfery. Poza tym świetna kompozycja.
Pewnie starałbym się lekko rozjaśnić ziemię, ale bardzo, bardzo nieznacznie.....
To z tym rozjaśnianiem to z tego powodu że oceniam obrazki z punktu widzenia jak to by wyglądało wydrukowane na ścianie albo na wystawie. Jak jest ciemniejsze, to wtedy z odległości na przykład jednego metra nie widać szczegółów. A żeby ludzi zachęcić do zatrzymania się to musisz czymś widocznym w ich rzucić.
Jednak jak na obrazek pokazywany na ekranie to jest wystarczająco dobrze.
david555
25-02-2008, 23:13
...lekko mi za ciemno ale tym sie nie sugeruj, bo mój monitor rożne rzeczy se wyświetla ;)
Ano jest lekko ciemnawe, bowiem autor ostatnio zakażony taką manierą, rodem ze starych landszaftów.:)
A to co widać, to oczko, przecież.;)
Może jak coś skrobnę to się odblokuje wątek... Tak na marginesie to mam zamiar tam wrócić jeszcze kilka razy. Magiczne miejsce. Bezkresne (no nie przesadzajmy ale jak to brzmi...;]) pole i to bajorko. Nie ma na tym zdjęciu punktu odniesienia ale coś około 3x4 metry. Nie wiem dlaczego ale kojarzy mi się z kraterem po meteorycie... Takim który uderzył w ziemię pod mocnym kątem. Przez godzinę łaziłem wokół, żeby jakiś kadr złapać. Ten kadr to taka proteza trochę bo czuję, że to jeszcze nie to jest....
diZaster
25-02-2008, 23:15
ladnie, spokojnie, bez przebajerowania, kolorowo-sielankowo :)
No właśnie nie wiem ;]
Shit miało być bez znaku zapytania :) Ciekawe oczywiście !
O, nagle się odblokowało. Cuda panie jakieś...
david555
25-02-2008, 23:20
O, nagle się odblokowało. Cuda panie jakieś...
:mrgreen:
downunder
25-02-2008, 23:25
Bardzo mi się to zdjęcie podoba. :)
Podoba mi się osiągnięty efekt prawie jak "3D", spowodowany zróżnicowaniem trzech planów czyli jaśniejsze oczko-ciemne drzewo-jaśniejsze niebo.
... na ścianie...
to do przyjęcia jest ale...
...albo na wystawie...
...no to się uśmiałem! Nie, nie żebym od razu jakimś sarkazmem tu bruździł ale gdzie mnie Światło do wystaw! Jak się jeszcze od was jeszcze podszkole, podpatrzę to może za kilka lat coś na widokówki sprzedam... Odkąd mam aparat żałuję, że doba taka krótka jest. Przecież jak się ma rodzinę, pracę, jeszcze jakieś zainteresowania oprócz fotografii to nie ma wyjścia - sztuka kompromisu osiąga nieznane zwykłym ludziom wyżyny....
Ano jest lekko ciemnawe, bowiem autor ostatnio zakażony taką manierą, rodem ze starych landszaftów.:)
A to co widać, to oczko, przecież.;)
No racje masz ;] Z tymi ciemnymi. Szukam, David szukam...
to do przyjęcia jest ale...
...no to się uśmiałem! Nie, nie żebym od razu jakimś sarkazmem tu bruździł ale gdzie mnie Światło do wystaw! Jak się jeszcze od was jeszcze podszkole, podpatrzę to może za kilka lat coś na widokówki sprzedam... Odkąd mam aparat żałuję, że doba taka krótka jest. Przecież jak się ma rodzinę, pracę, jeszcze jakieś zainteresowania oprócz fotografii to nie ma wyjścia - sztuka kompromisu osiąga nieznane zwykłym ludziom wyżyny....
Nie ma co się śmiać Anchel, ja mówiłem bardzo serio.
Nie mówię oczywiście o wystawie na jakiejś Zachęcie czy w Muzeum Narodowym obok Chełmońskiego i Constable'a. Mówiłem o wystawie typu na przykład stoisko na bazarze gdzie się rozstawiasz i sprzedajesz widoczki.
Nikt tutaj nie jest żadnym Adamsem, ale myślę że jest parę osób tutaj na forum na podobnym poziomie, Ciebie Anchel włączając, których obrazki na takie jarmarczne stoiska spokojnie się kwalifikują na tyle aby wywołały zainteresowanie amatorów widoków na ścianę w pokoju jadalnym. I oto chodzi.
Nie jest to wcale takie trudne jak myślisz.
Jakbyś pozbierał swoje najlepsze widoki to parę na takie stoisko spokojnie by się znalazło. I tak powinieneś swoje obrazki oceniać. Pod tym kątem. Jak mój obrazek by wyglądał na ścianie oprawiony albo wystawiony na stoisku? Czy ma właściwy balans kolorów, czy pierwsze wrażenie jest pozytywne, czy zachęca do przyjrzenia się z bliska, czy ma atmosferę, czy ma widoczne elementy, czy jest proste w odbiorze itd itp.
Do tego oczywiście też dochodzą już powszechnie znane elementy jak prawidłowa kompozycja i te rzeczy.
Tak więc w ten sposób oceniaj swoje zdjęcia bo już jesteś na wystarczająco wysokim poziomie że nie musisz się pytać nikogo o szkolne rzeczy typu światło czy kompozycja.
Patrz się na nie jak potencjalny widz czy kupiec.
P.S. Nie ma nic gorszego dla artysty jak fałszywa skromność albo samo-umniejszanie się...
ladne ,może rzeczywiscie troszeczkę jaśniejszy dół :-D
co do pomysłu Czarka ,to z ostatnich Twoich zamieszczonych fot ,każda jest warta szerszego pokazania
Dzięki wam za te oceny. Przyjmuję argumentację. Przy czym nie ma tu znaczenia tak czy inna skromność czy krygowanie się. Wystawy, sprzedaż zdjęć... Na razie robię zdjęcia dla siebie, dla własnej satysfakcji. Po drugie potrafię ocenić (choć nie zawsze - często zdjęcie dla mnie nieciekawe, lub zwykłe ludzie oceniają wyżej niż to z którego jestem zadowolony...) poziom tego co robię. Po trzecie - kwestia twórczych ambicji i ambicji w ogóle. Pokazać świat przez mój "wizjer" - tak. Coś tym opowiedzieć - o sobie też, tak. Na razie nie chcę rozpraszać się myślami, czy jak zrobię tak to się komuś spodoba lub sprzeda. Oczywiście wiem, że nie ma i w tym sprzeczności, przy zachowaniu minimum zdrowego rozsądku. Na razie jednak bez balastu mi dobrze ;] I koniec oftopa.
Pozdrawiam.
(...)
P.S. Nie ma nic gorszego dla artysty jak fałszywa skromność albo samo-umniejszanie się...
Jest.
To pycha oraz przekonanie o własnej omnipotencji. Czego ani sobie, ani Tobie, ani autorowi wątku ani nikomu z forumowiczów nie życzę.
A co do samego zdjęcia... Jest pięknie. Jesteś na fali Anchel :)
motylanoga
26-02-2008, 15:15
No bo co innego...
Zagłębienie terenu, wypełnione wodą, nieprzydatne strategicznie. ;-)
Bardzo mi się podoba. Za Światło - nieco rozjaśniłabym ziemię. A gdybym tam była to z aparatem stanęłabym nieco bardziej z prawej strony tak by przestrzeń pomiędzy stawikiem a drzewem była ciut większa.
No ladnie anchel ostatnio poczynasz...az mobilzujesz do wyjscia w teren:)
borregaard
26-02-2008, 18:43
No ladnie anchel ostatnio poczynasz...az mobilzujesz do wyjscia w teren:)
Fakt,..za dużo wolnego czasu ma...:-D
Szczęście ,że robale wychodzą i sezonik amorów ptasiorów bliziutko,bo by trzeba było znależć sobie jakieś mniej stresujące zajęcie....:-D
Pzdr
Andrzej
Szczęście ,że robale wychodzą i sezonik amorów ptasiorów bliziutko,bo by trzeba było znależć sobie jakieś mniej stresujące zajęcie....:-D
Pzdr
Andrzej
Beda wrobelki !
borregaard
26-02-2008, 18:50
:-D
Beda wrobelki !
Rafał....są i będą....jak bez wróbelków żyć...do jasnej chol....y..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Bluźnisz! :twisted: