Zobacz pełną wersję : d70 + 18-70mm, czy d40x + 18-55mm POMOCY
Witam,
jako amator lustrzanek prosze o pomoc w wyborze. Mam swiadomosc faktu ze:
- d40x ma wieksza matryce
- d40x ma czulosc iso 100 a d70 nie
- d40x ma wiekszy wyswitlacz
- d40x nie ma wyswietlacza gornego a d70 ma
- obiektyw z d70 jest lepszy
opinie jakie tu znalazlem mowia ze lepiej d70 bo ma wieksze mozliwosci ale nie potrafie tego ocenic. Prosze o szybka rade. Cos w rodzaju gdybyscie Wy wybierali to co byscie wzieli?
Pozdrawiam,
tomtar
D40x ma ograniczoną optykę, nie ma śrubokręta, jakbym miał odpowiedziec na twoje pytanie to bralbym d70+18-70, ale nie określiłeś się jaki jest jego stan. I użyj szukajki bo na temat wad i zalet obydwu aparatów zostało już kilka encyklopedii na forum napisanych!!!
Edit:
Pozatym wszystko zalezy do jakich celów będziesz uzywac aparatu, jesli jest tak jak mowisz, ze jestes amatorem i bedziesz robic glownie rodzinne zdjecia od czasu do czasu to i kompakt wystarczy. Słowem zadaj dokładniejsze pytanie to otrzymasz dokładniejsza odpowiedz i nikt nie będzie sie denerwowac ze zakladasz kolejny taki sam temat jak setki poprzednich i nie uzywasz szukajki :twisted:
Bierz D70s, chociaż będziesz mógł w pełni korzystać z obiektywów innych firm niż nikon
marcinekmm
25-02-2008, 18:23
Osobiście brałbym D70s + 18-70 pod warunkiem, że będziesz robił w NEF-ach. Z całą pewnością jpgi z D70 nie są tak "dopracowane" jak ma to miejsce w D40x. D70 jest bardziej wymagający, ale i można sporo więcej z niego uzyskać. Z drugiej strony poprzez brak śrubokręta jesteś z D40x mocno ograniczony...
Krakowskim targiem brałbym D50 + 18-70 :). Młodszy, robi ładne jpg-i i ma śrubokręt.
mishieck
25-02-2008, 18:38
Kup D50 i 18-70 - osobiście używałem takiego zestawu przez ponad rok i byłem bardzo zadowolony.
Dzieki za odpowiedzi.
Jeszcze jedno pytanie. D40/50/70 nie maja ISO 100. Co w praktyce oznacza ten brak? Czytalem o problemach z odwzorowaniem szczegolow tych aparatow i zastanawiam sie czy to moze byc powod? A w tym sensie moze jednak lepiej d40x?
Pozdrawiam,
ziuteczny
25-02-2008, 19:37
ISO się nie przejmuj. Mała różnica.
Widzę, że jesteś raczej mocno początkujący, sorry. Myślę, że możesz spokojnie brać d40x. Ale za to razem z 18-70. Są takie zestawy w idealnym staniem :) (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49663)
Wchodzi niedługo optymalny amatorski Tamron 17-50 2,8 z silnikiem, za 1300 masz piękny jasny standard, kupisz od takiego gościa Cichy jakby co. Tele jak będziesz chciał kupisz 70-300VR albo taniej 55-200VR. Jak coś jeszcze bardziej ekonomicznego bez stabilizacji (przydatne zwierzę) to masz Sigmę 70-300 z motorkiem poniżej 8 stów.
Jak stałki to Sigma 30 1,4HSM super szkło tylko będziesz musiał trochę poczytać bo trzeba go wybrać spośród iluś tam egzemplarzy. Nie założysz super-ostrej i jednocześnie super-taniej (350zł) 50 1,8 ale i tak tej ogniskowej w kij dmuchał (poza eksperymentami i zabawą).
Tym sposobem masz fajowe body i porządną amatorskę optykę. Jak będziesz chciał lepszej optyki albo np. Ci się zachce takiego obiektywu 24-70 z hiper-wypaśnymi nano-powłokami to i tak już będziesz miał inne body. Albo d200 albo d300 albo d400 albo d3 mini :mrgreen:
Zaletą d40x będzie rasowy JPG i duży obrazek 10MP - naprawdę można sporo pokropować (powycinać mniejszy obrazek z dużego :) ) Większy wizjer, kulturalny telewizor 2,5: o odpowiednych kolorach i jasności to też spore zalety.
Jak kupisz d70s, które polecają koledzy to mimo, że motorek zwany śrubokrętem w body pozwoli na założenie jakichś różnych dziwacznych obiektywów :) to będziesz co drugą fotkę musiał poprawiać na kompie choćby balans bieli i takie tam. Syzyfowa praca, nie te czasy moim zdaniem :(
Moim zdaniem : JPG z d70s jest bardzo dobry ale NEF jest owiele lepszy , widać to gdy pracujesz przy wysokich czułościach(ISO 1000). Owiele lepiej lęzy w dłoni. D70s równiez posiada lepszy obiektyw kit-owy ( 18-70 lub 18-135). Moim zdaniem jedyna zaletą d40x jest jego matryca ( chodzi tu o 10MP ) , duzej róznicy nie zobaczysz pomiedzy ISO 100 i 200 ( bo w d70s zaczyna sie od 200) . Pamietaj równiez ze do d70s pasuje mase obiektywów a do d40x tylko z własnym silnikiem( jest ograniczony jak ktos juz napisał).
JA POLECAM d70s.!
pioter m
25-02-2008, 20:15
...duzej róznicy nie zobaczysz pomiedzy ISO 100 i 200 ( bo w d70s zaczyna sie od 200)...
JA POLECAM d70s.!
Zauwazy, zauwazy. D70s szumi juz bardzo wyraznie przy iso200 (mam porownanie). D70s ma skopany balans bieli (porownujac do d40x) i potrafi te same warunki oddac w zupelnie inny sposob. Auto WB to ostatecznosc, a PSuc nie lubie.
Przewaga d70s to nie raw, czy mniej 'dorobiony' jpeg, ale duzo lepiej oddane kolory w jpegu.
Optyka? Przy kompletowaniu nowej nie bedzie duzej roznicy, a do starszych szkiel i tak lepiej miec d200 (i lepsze).
Jako posiadacz d70s polecalbym raczej d80, jak komus bardzo srubokreta brakuje. Warto sie zastanowic, nawet nad uzywanym.
ziuteczny
25-02-2008, 20:29
bierz d40x :)
!!!! pisał odnośnie śrubokręta !!!! kolega Bonthyc w pierwszej odpowiedzi czyli poście nr 2 w tym wątku MPWT !!!! Czy Wy musicie w kółko międlić to samo :confused:
Przede wszystkim D40 nie ma śrubokręta. Lepiej zobacz czego nie ma w D40 niż na odwrót ;)
Bierz zestaw nr 1 :)
foto-facecik
25-02-2008, 23:24
ja radzil bym D40X samo body i osobno dokupić sobie obiektyw 18-70 jakość zdjęć wysoka a brakiem śrubokręta nie przejmuj się bo w tej chwili nikon wypuszcza obiektywy z wlasnym silnikiem w takim tempie ,że za kilka lat to one będą standartem, kolejnym plusem jest duży i czytelny wyświetlacz w D40X, brak górnego wyświetlacza ma też plusy-dużo większa oszczędność energi pozwala dlużej korzystać z jednego akumulatora ja bym wybral D40X- nim też można nieżle się pobawić poeksperymętować i uzyskać świetne fotografie które jakością nie ustępują fotografią z D80 a poza tym jak już ktoś wspomnial to D70 rzeczywiście szumi i to barzo w porównaniu do D40X
D70 rzeczywiście szumi i to barzo w porównaniu do D40X
A jak sobie odszumi w programie na kompie to nie będzie widział różnicy z której puszki :)
marcinekmm
25-02-2008, 23:43
D70 szumi na monitorze, ale na pewno nie na odbitkach 15x21... bez przesady Panowie; już gdzie był wątek na ten temat wałkowany.
A co do obróbki NEFów nie jest potrzebny jakikolwiek PS - ja raczej myślałem o NC. I nie jest to syzyfowa praca tylko w efekcie to, co chcieliśmy uzyskać, a nie "widzi mi się" aparatu...
Jak mówiłem poszukaj D50 z 18-70 i będziesz zadowolony.
D70s szumi juz bardzo wyraznie przy iso200 (mam porownanie)
To zademonstruj nam to porównanie. Bo ja długo używałem D70s (mowa o ISO200), wczoraj nawet oglądałem fotki z D70s i tego szumu jakoś nie widziałem... Raz widziałem, ale potem okazało się że mi to w głowie szumiało po imprezie.
Osobiście brałbym D70s + 18-70 pod warunkiem, że będziesz robił w NEF-ach. Z całą pewnością jpgi z D70 nie są tak "dopracowane" jak ma to miejsce w D40x. D70 jest bardziej wymagający, ale i można sporo więcej z niego uzyskać. Z drugiej strony poprzez brak śrubokręta jesteś z D40x mocno ograniczony...
Krakowskim targiem brałbym D50 + 18-70 :). Młodszy, robi ładne jpg-i i ma śrubokręt.
Kiedyś Czornyj "sprzedał" na forum optymalne ustawienia dla D70s. Zastosowałem i muszę przyznać, że jpg wychodzi ślicznie. Dla zainteresowanych: saturaton +1, hue -6, sharpness +2, contrast normal bądź auto, oczywiście przestrzeń sRGB III.
marcinekmm
25-02-2008, 23:55
Znam tę receptę ale nie robię w jpg tylko w RAW... Pozostaje jeszcze kwestia balansu bieli.
Zauwazy, zauwazy. D70s szumi juz bardzo wyraznie przy iso200 (mam porownanie). D70s ma skopany balans bieli (porownujac do d40x) i potrafi te same warunki oddac w zupelnie inny sposob.
Ja równiez czekam na twoje fotki porównawcze. Osobiscie robiłem takowe porównanie! Moze czas zmienic monitor!
Mam d40x od ok pól roku , i nie mogę na niego narzekać po za tym ze nie mogę lampy sigmy zintegrować .. także jestem narazie amatorem i powiem Ci ze wiele wyniesiesz z d40x łatwiej Ci sie będzie nauczyć , tez mi każdy radził kopić d70 d70 bo to lepsze bo to .... d40x jest uproszczona lustrzanka ale ma to coś w sobie , narazie nic a nic sie w niej nie psuje Dam Ci 3 zdjęcia żebyś zobaczył co to potrafi:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img219.imageshack.us/img219/2708/drugienf4.jpg)
źródło (http://img518.imageshack.us/img518/7928/jednozm8.jpg)
źródło (http://img179.imageshack.us/img179/4225/trzecieog4.jpg)
Prosze o Pomoc :( (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=50566)
Zauwazy, zauwazy. D70s szumi juz bardzo wyraznie przy iso200 (mam porownanie). D70s ma skopany balans bieli (porownujac do d40x) i potrafi te same warunki oddac w zupelnie inny sposob..
A u mnie jest OK, co pewnie jest subiektywne. Nie porównuję do D200, 500 i innych Canonów :-D Po prostu jest tak, jak mi się podoba i nie planuję zmiany na droższe body. Nie wszyscy jeżdżą mercedesami.
Przede wszystkim D40 nie ma śrubokręta. Lepiej zobacz czego nie ma w D40 niż na odwrót ;)
Bierz zestaw nr 1 :)
Co wy z tym śrubokrętem... to przeżytek. Jak amatorowi wystarczy 18-70 albo 18-200 AFS to po co mu śrubokręt ? Szkieł zmotoryzowanych coraz więcej, a nie każdy amator potrzebuje więcej niż 2-3 obiektywy.
Gdybym miał kasę na D40 + 18-70 ALBO na D70 + 18-55, to kto wie, czy nie wziąłbym pierwszego.
Mam d40x od ok pól roku , i nie mogę na niego narzekać po za tym ze nie mogę lampy sigmy zintegrować .. także jestem narazie amatorem i powiem Ci ze wiele wyniesiesz z d40x łatwiej Ci sie będzie nauczyć , tez mi każdy radził kopić d70 d70 bo to lepsze bo to .... d40x jest uproszczona lustrzanka ale ma to coś w sobie , narazie nic a nic sie w niej nie psuje Dam Ci 3 zdjęcia żebyś zobaczył co to potrafi:
Pewnie ze cos w sobie ma jak każda lustrzanka!. Widocznie nie robiles zdjec ciekawszym aparatem( zeby nie napisać lepszym).
Zdjęcia jak zdjęcia bez rewelacji, gdyby mozna było je zobaczyc w 100% to wtedy mozna ocenic jakość. AA i jescze jedno - nie wszystko zalezy od BODY , wazny jest też obiektyw podpięty do niego.
PS: nie potrzebny ten x przy d40 bo zdjęcia które zamiesciłes zrobione zostały poprzednią wersją tego aparatu ( d40)
Pozdrawiam
Co wy z tym śrubokrętem... to przeżytek.
Co Wy gadacie? Póki co jakoś nie widzę, żeby Nikon wypuścił swój topowy obektyw portretowy 85/1.4!
A co z 50/1.8, 50/1.4? Co z 85/1.8. A gdzie 35/2? I to się tyczy nie tylko stałek. Ale szczególnie początkującym nie mieszajcie w głowie, że śrubokręt to przeżytek. Żaden przeżytek i to jeszcze na długo.
Jakby nie patrzeć podstawą dla większości szkieł Nikona to jakby nie patrzeć śrubokręt i tyle! To samo tyczy się Sigm, Tamronów, .....
Dla amatora to szczególnie istotne bo szkła SWM, HSM są znacznie droższe od śrubokrętowych odpowiedników a i nie zawsze lepsze.
PS: nie potrzebny ten x przy d40 bo zdjęcia które zamiesciłes zrobione zostały poprzednią wersją tego aparatu ( d40)
Pozdrawiam
przepraszam ze wprowadziłem w błąd ale x rożni sie tylko matryca i kilkoma innymi rzeczami które są średnio potrzebne .
wielkie dzieki za odpowiedzi i przykladowe zdjecia (sToh). Jak to zwykle bywa (nie tylko na tym forum) zawsze powstaja dwa fronty zwolennikow przeciwstawnych rozwiazan i w sumie koncowy wniosek jest jeden - trzeba sie uczyc na bledach. Co tez zamierzam uczynic.
Raz jeeszcze dzieki.
pozdrawiam,
ttajfun
sokrates
29-02-2008, 13:07
D40 + 18-70 :-)
Matryca w D40x jest taka sama jak w D40, 10 MP uzyskano poprzez zwiekszenie napięć na matrycy co moim zdaniem skroci jej zywotność. Osobiście rozwazalbym D70 bo mozna sie wiele nauczyc od maszyny no i srubokret. Rozmawiając o lustrzankach cyfrowych omija sie modele D40 i D40x (przepraszam posiadaczy) bo ... . Bier 70-ke bedziesz bardziej zadowolony z mozliwosci.
ziuteczny
29-02-2008, 14:07
jak zwykle tam
tyle samo można się nauczyć od d40x !!!. To z napięciami to jakieś herezje pierwsze słyszę !!! Toż to najlepsze 10MP CCD Nikona !!! Fotki lepiej dopracowane niż d200 i d80 !!!! Dynamic range kładzie d50, d70s i d40 na kolana !!
Brak śrubokręta będzie przeszkadzał tylko kandydatowi na prawdziwego FOTOGRAFA. Napiszę jeszcze raz: jest wspaniałe już powoli grono obiektywów. Tamron 17-50 !!! tele do wyboru i koloru. Stałka Sigmy !!!
W dodatku zobacz sobie co masz w stopce !!! :))) Bez przekąsu piszę !!! I na co Tobie ten śrubokręt !! Do Sigmy 70-300 !!! Też jest z motorkiem ten średniej oględnie mówiąc klasy obiektyw !! Chyba, że chcesz, żeby był ktoś od Ciebie odkupi tego cudaka !! To chyba za grosze !!! to tak !!
jest wspaniałe już powoli grono obiektywów.
No to jest czy powoli? I w tej chwili jeszcze nie ma takiego ciekawego grona dla amatorów.
Moim zdaniem (i nie tylko moim) w D40 brakuje nie tylko śrubokręta. Ale jak ktoś nie chce wiedzieć to się nie dowie. Ja tylko ostrzegam, że na D40 można się przejechać... nie jeden posiadacz D40 to potwierdzi na forum.
ziuteczny
29-02-2008, 17:34
łojej jak ktoś ma 1000zł i chce się bawić w fotografię to wiadomo, że to nie puszka dla niego
i nie dla tego, który będzie chciał topowy :) 85 1,4. A swoją drogą to ja myślałem, że topowe teraz to są nano-wypasy 12-24, 24-70 oraz 70-200 a nie jakaś nudna stałka 85 1,4
Nie bierz wszystkich mpwt pod siebie
A jak już chcesz radzić pod kątem prawdziwej fotografii to radź d200 co by pomiar światła ze starociami był a nie jakieś d80 np.
ps. w d40 brakuje tylko śrubokręta. Podgląd GO jest dla maniaków :) a nastawy na LCD cóż można dać radę.
Przy czym to jest aparat dla amatora a nie tego, który chce na fotografii zarabiać. Rozróżnijmy kto po co i dlaczego !!! bo potem się nie rozumiemy :)))
jak zwykle tam
tyle samo można się nauczyć od d40x !!!
Widze ze ktos się poczuł dotknięty wypowiedzią poprzedniego uzytkownika. Nie ma co ale d40/d40x to aparaty amatorskie i to bardzo. Jakosc ich wykonania ( nie mówiac o 18-55) jest niezadawalająca. Jezeli masz d40x to sie tak nie przejmuj bo bije na głowe niejeden kompakt:-) :mrgreen:
ziuteczny
29-02-2008, 18:08
ło rety podpinasz do tego złomu (d40x) 24-70 i wszyskie Twoje foty chowają się nagle pod ziemię ze wstydu, Twój d70s dostaje nagłej czkawki a szklarnia udaje, że jej nagle nie ma :)
Widze ze ktos się poczuł dotknięty wypowiedzią poprzedniego uzytkownika. Nie ma co ale d40/d40x to aparaty amatorskie i to bardzo. Jakosc ich wykonania ( nie mówiac o 18-55) jest niezadawalająca. Jezeli masz d40x to sie tak nie przejmuj bo bije na głowe niejeden kompakt:-) :mrgreen:
Daj se spokoj z tym osobnikiem... ;)
Ziuteczny to koleś, który agituje tu od zawsze na rzecz D40x... I ciagle ta sama śpiewka w kółko (polecam przejrzenie jego pozostałych szczegolnie starszych postów). Ma kompleks, bo ludzie mu pisali, ze D70s czy D80 ma wieksze mozliwosci, ale on sobie wygooglował, ze D40x ma niby super hiper rozpietosc tonalną i tym sie broni :mrgreen:
Teraz z tego co pamietam sprzedał (albo sprzedaje) D40x i kupuje D300 nawet.. hehehehe... wiadomo - profi puszka dla profi użytkownika - teoretyka :mrgreen:
ło rety podpinasz do tego złomu (d40x) 24-70 i wszyskie Twoje foty chowają się nagle pod ziemię ze wstydu, Twój d70s dostaje nagłej czkawki a szklarnia udaje, że jej nagle nie ma :)
Kolejny. błyskotliwy post do kolekcji ziutecznego , hehehe
kronos28
29-02-2008, 18:21
skoro uważasz, że dobre zdjęcie można zrobic tylko za pomocą drogiego sprzętu to... jesteś w głębokim, poważnym, tragicznym błędzie...
aaa i jeszcze jedno - miałeś to 24-70 choć raz w ręku czy tylko tak się wypowiadasz na podstawie informacji wyczytanych aka wiedza teoretyczna? Wiesz znam gości co mają sprzęt za grube dziesiątki tysięcy złotych i jakoś ich zdjęcia tego nie odzwierciedlają... a są też ludzie co mają zenita z pentaconem 50 i wymiatają tak, że szczęka na ziemi ląduje.
Się znalazł filozof...stoicki.
ziuteczny
29-02-2008, 18:28
Panowie, złośwcy czy tego chcecie czy nie to Ken Rockwell, który trzymał już w życiu niejedną puchę ma pewne zdanie na ten temat. Jakie - proszę poczytać.
Czyli tak z jednej strony piszecie, że nie najważniejsze jaki sprzęt, z drugiej kolega pisze o kiepskim wykonaniu d40 (wierutna bzdura). Piszesz Kronos, że sprzęt nie najważniejszy. No właśnie. Poczytaj sobie co się pisze na świecie a niekoniecznie na nikon.org.pl.
Przmuś ty se odpuść z tobą nie dyskutuję zajmij się miastem może w Gorzowie się poprawi jak zadziałasz, może nawet metro będzie z czasem poza tym dopierdalasz się bardzo niesmacznie ciągle (ja cie nie piszę jakie złomy chwalisz jakim złomem jeździsz i na jakiej wsi mieszkasz) i albo Kaleid coś z tym zrobisz albo będziesz niepoważny różnie traktując różne osoby
Zechciej zatem wytłumaczyć o co Ci chodzi, bo ni w pięć ni w dziewieć nie jestem w stanie zrozumieć. Jakie nierówne traktowanie?
Przmuś ty se odpuść z tobą nie dyskutuję zajmij się miastem może w Gorzowie się poprawi jak zadziałasz, może nawet metro będzie z czasem poza tym dopierdalasz się bardzo niesmacznie ciągle i albo Kaleid coś z tym zrobisz albo będziesz niepoważny różnie traktując różne osoby
Hamuj język trochę, bo nie jestesmy kolegami.
I nie zasłaniaj się tu Kaleidem. Każdy widzi co za brednie wypisujesz i każdy ma prawo napisać co o tym myśli.
Tylko, że dziwnym trafem tobie sie wydaje, ze rozumy postradales i w kazdej kwestii jestes najmądrzejszy. Szkoda, ze 100% osob ktore stąd znam mają identyczne zdanie o tobie jak ja. Przypadek? Nie bardzo.
kronos28
29-02-2008, 18:40
Panowie, złośwcy czy tego chcecie czy nie to Ken Rockwell, który trzymał już w życiu niejedną puchę ma pewne zdanie na ten temat. Jakie - proszę poczytać.
noo czytaj dalej keniego... :) wyrocznia wiedzy...
Czyli tak z jednej strony piszecie, że nie najważniejsze jaki sprzęt, z drugiej kolega pisze o kiepskim wykonaniu d40 (wierutna bzdura). Piszesz Kronos, że sprzęt nie najważniejszy. No właśnie. Poczytaj sobie co się pisze na świecie a niekoniecznie na nikon.org.pl.
Czytam, dużo i długo i nie tylko pierdoły na internecie (a na pewno nie biorę ich za alfe i omege czy biblie wiedzy fotograficznej) ale też i o wiele bardziej wartościowe książki.
Tak za bardzo nie wie nikt o co ci lotto i ogólnie to sam namawiasz do kupna d40 które miało ci starczyć na "co najmniej 3" lata http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22816 no i jak? Starczyło :D
więc jak ktoś ma wybór body lepsze (bardziej zaawansowane) z tym samym szkłem a gorsze (mniej zaawansowane) - to wybór prosty :D
(ja cie nie piszę jakie złomy chwalisz jakim złomem jeździsz i na jakiej wsi mieszkasz)
Hmm... Nie zniżę się do twojego poziomu i przemilczę to.
Nie jestem przeciwnikiem D40x ale stajac przed wyborem wybralbym 70-ke. polecam poczytac o d40x tutaj: http://www.optyczne.pl/42.1-Test_aparatu-Nikon_D40x_Wst%C4%99p.html
http://szewo.com/gallery/nikon/
Dam ci moja sigme 70-300 (bo zle sie o niej wypowiadasz) do Twojego "aparatu" (D40x) i jesli zdazysz zrobic takie zdjęcie sigma jest twoja.
źródło (http://img246.imageshack.us/img246/1930/dsc0318iy7.jpg)
foto-facecik
29-02-2008, 22:39
[QUOTE=Rafal28;614076]Matryca w D40x jest taka sama jak w D40, 10 MP uzyskano poprzez zwiekszenie napięć na matrycy co moim zdaniem skroci jej zywotność.
jak już ktoś wspomnial to herezja i to straszna maeryca z d40 nie ma nic wspólnego z matrycą z d40x, w d40x jest stosowana ta sama matryca co w d80 a to opisywane zwiekszenie napięć to zwykła bajka czegoś takiego nie ma w tych nikosiach
Bardzo przepraszam. Poniewaz nie studiowalem budowy matryc obu modeli (D40x i D80) zwracam honor. Matryce sa te same tj. aktyw 10,2 MP wym. 23,6 x 15,8 ISO 100-1600. Gdzies o uszy obilo mi sie o tym zwiększeniu napięc ale chyba chodzilo o ISO i w innych modelach. Jeszcze raz przepraszam. Poświęcilem obu aparatom ok 3 godz i wiele sie dowiedzialem (teorii). Moje "ale" dotyczy jednak tematu tego watku czyli: D-40x czy D70 ? Z wypowiedzi wynika ze D-40x bo matryca z D-80. Ja mam jeszcze takiego "****pstryka" jak Sony DSC S600 Cyber-shot i biorac pod uwage obrońcow D-40x mam pytanie: Czy gdybym owego sony-aka wyposazyl w matryce z D-80 mialbym aparat lepszy od Nikon D-70 lub 70s ? Owszem zgodze sie ze D-40x jest nowszym sprzetem od D-70 i 70s ale nawet najnowszy Fiat Punto nie jest lepszy od 5 letniego Mercedesa. Pozdrawiam
bright_orange
01-03-2008, 09:58
Rafal28 Bardzo fajnie teraz napisał odnośnie d80 i d40x..
jak dla mnie d70s pomimo że jest starszy.. jest lepszy od d40x... no ale jak już ktoś pisał.. zależy do czego ktoś będzie tego używał.. Jeżeli jest ktoś mało wymagający to niech bierze d40x..
Kiedyś miałem dylemat pomiędzy nowym d50 a używanym d70s.. wybrałem d50.. i teraz po 1.5 roku brakuje mi paru możliwości które daje d70s.. ale cóż ;)) kiedyś d80;) poczekać na d90 wtedy stanieje ;d
także ja poleciłbym d70 z kitem 18-70 ;)
pozdrawiam :)
foto-facecik
01-03-2008, 10:27
Ja również nie chciałem urazić kolegi "Rafal28 " chodzoło mi tylko o sprostowanie kwestii matryc to wszystko.