PDA

Zobacz pełną wersję : C30d

Giwera
25-02-2008, 15:19
Witam,
Na poczatku prosze nie banujcie, nie linczujecie itp itd… Czytalem wszystkie tego typu watki. Sorki za nastepne flaki z olejem:-)

Hmm mam taka zagwostke… Post moze idiotyczny ale zdecydowalem sie zapytac. Byc moze jest tu ktos kto uzywa jednoczesnie C30D i D70s.
Otoz moge kupic w dobrej cenie C30D + 28-135. Cena wydaje mi sie fajna bo okolo 2,7 K PLN ( a moze nie fajna??). Sprzet jest nowy. Pytanie brzmi -> czy warto pozbywac sie D70s+18-70+70-210 4-5.6 zeby dostac tego Kwanona z tym obiektywem? Pozniej dokupilbym do niego 70-200 4L IS czyli raczej cos lepszego (z tele) niz mam obecnie :-) …
Ale to dopiero za jakis czas.
Jestem typowym amatorem, nie jestem onanista sprzetowym, nie gonie za nowinkami… Pstrykam widoczki (czasem w nocy, ale i tak uzywam statywu), zone, psa, wakacje. Coz... Nie czuje, ze D70s mnie ogranicza. Wkurza mnie tylko wizjer i od czasu do czasu te cholerne pasy na zdjeciach przy wysokich ISO i ciemnych kadrach (bylo o tym na forum). Ale generalnie lubie foty z D70s.

Canon jak to Canon. Bawilem sie nim, inna guzikologia mi nie przeszkadza. Wykonanie pomimo, ze to stop wydaje sie dla mnie gorsze niz D70s (!!!) ale to moje subiektywne odczucie. Ma rzeczywiscie lepszy wizjer i jest bardziej szybkostrzelny, choc z drugiej strony 3 fps mi wystarczaja.
Nie wiem tylko jakie foty wypluwa 30D. Ogladanie miniatur w internecine to nie to. Tak wiec czy obrazowanie jest lepsze niz D70s? Czy ta impreza sie oplaca…? Troche ludzi na tym forum pisalo o “badziewnosci” 30D w oddaniu kolorow, beznadziejnym LCD. Olac temat i pstrykac tym co mam czy jednak zmieniac system? Nie piszcie prosze, ze lepiej juz 40D albo czekac D90 i jeszcze nie wiadomo co. Chodzi mi tylko o pomoc przy tym konretnym ww wyborze. Dzieki z gory!

Pozdr,
Rafal

Ps: przepraszam za pisownie ale nie mam polskiej klawiatury

Tomy86
25-02-2008, 16:19
do tej pory miałem d70s miesiąc temu kupiłem 30D, różnica kolosalna. Zależało mi na redukcji szumów i rzeczywiście w 30D trudno się dopatrzeć (mowie tu o ISO 100). Jednak za systemem nikona jest ergonomia, wszystkie guziczki miałem ładnie porozmieszczane na puszcze a tu mam wrażenie ze mam za małe dłonie. Ale dla jakości ścierpię ;)

Soprano
25-02-2008, 17:21
To dwie rozne polki i epoki aparatow. 30D w polaczeniu z 70-200 4.0 L to rewelacyjny tandem, bo to co oferuja w zestawie to zwykle badziewie jest. Poziom szumow, jak to w aparatach z roznych epok (na kozysc canona oczywiscie), ergonomia wcale nie jest zla, mozna sie przyzwyczaic. No i 30D to pucha prawie "pancerna", D70 to jednak plasticzak. 30-stka to raczej konkurent D200, ktory pewne ograniczenia sprzetowe rekompensuje swietnym obrazkiem przy wyzszych ISO. Wydruk A3 przy ISO 1000 praktycznie nie do odroznienia od tego z 5D.

Ale pozostaje jednak sprawa systemu, ktory wybrac oto jest pytanie.

pozdrawiam

Giwera
25-02-2008, 18:27
Soprano! Jesteśmy normalnie ziomale... Urodziłem sie w Lubinie!!! Dzieki wszystkom za komentarze... Chyba łykne to 30D. Wiem ze to 2 rózne epoki ale spytać zawsze można tym bardziej ze cena 1700 PLN (po przeliczeniu) za nowe body nie jest taka zła. Podlicze jeszcze finanse... :-) Pozdrawiam.

gary
25-02-2008, 22:01
lcd w 30d to badziew na maxa, przesiadlem sie z d70 na 30d swego czasu
jakosc zdjec znacznie lepsza na wysokich czulosciach, lcd do bani, nie mozna ocenic ani barw ani ostrosci ani naswietlenia :) mozna ocenic kadr i ze zdjecie zostalo zapisane na karcie :D
wszystko inne w sumie przemawia jak dla mnie za C

Adam Trzcionka
25-02-2008, 22:34
lcd do bani, nie mozna ocenic ani barw ani ostrosci ani naswietlenia :) mozna ocenic kadr i ze zdjecie zostalo zapisane na karcie

coś miałeś walniete ;-) u mnie grało ładnie

Soprano
25-02-2008, 23:20
lcd w 30d to badziew na maxa, przesiadlem sie z d70 na 30d swego czasu
jakosc zdjec znacznie lepsza na wysokich czulosciach, lcd do bani, nie mozna ocenic ani barw ani ostrosci ani naswietlenia :) mozna ocenic kadr i ze zdjecie zostalo zapisane na karcie :D
wszystko inne w sumie przemawia jak dla mnie za C

W instrukcji do Leica'y M8 jest napisane, ze zdjecia wyswietlane na LCD tegoz aparatu, stanowia jedynie ogolny zarys wykonanej fotografii i absolutnie nie nalezy sie danym LCD sugerowac w ocenie nasycenia, ekspozycji i kolorow.

Dla mnie osobiscie LCD to mily "ficzer" cyfrakow, a przydaje sie jedynie do histogramu, no moze troszke do kadru i ostrosci (choc w moim 5D na LCD ostrosc tez byla jedynie pogladowa).

pozdrawiam

gary
25-02-2008, 23:41
w 5d jest znacznie lepiej niz w 30d :)

Soprano
25-02-2008, 23:43

No coz widocznie Cwanon ma jakis problem z tymi LCDkami, bo odnislem zgola odmienne wrazenie, a uzywalem obu aparatow rownoczesnie.

pozdrawiam

Adam Trzcionka
25-02-2008, 23:56

i to potwierdzam :)

Jacek_Z
26-02-2008, 12:02
..różnica kolosalna. Zależało mi na redukcji szumów i rzeczywiście w 30D trudno się dopatrzeć (mowie tu o ISO 100)....
na pewno ci chodzi o szumy na ISO 100 ???

prz3mo
27-02-2008, 08:33
BTW
Ja tam nic cudownego nie widze w C30D. Mialem okazje kilka razy sie tym korpusem bawić (znajomy ma) i nie zamieniłbym mojego D80 na to. Fakt, nizsze troche szumy przy wyzszych ISO w por. do tych z D80 i w sumie nic ponadto. Ergonomię i obsługe wolę z D80. A juz dzwiek migawki w C to jakis koszmar ;)