PDA

Zobacz pełną wersję : D80-zmiana stopnia przysłony

fotmax
25-02-2008, 14:30
Witam.
Od niedawna jestem użytkownikiem D80 i mam drobny problem techniczny.
Albo nie potrafię doczytać, albo nie ma takiej możliwości technicznej, albo mam coś nie tak z body.
Chodzi mi o to że przy ustawieniu pokrętła na "A" ustawiam sobie dowolną wartść przysłony i wykonuję zdjęcie - teraz problem - chcę szybko zmienić wartość przysłony i nie mogę.
Dopiero po ponownym lekkim naciśnieciu spustu można tą wartośc zmienić. To samo w ustawieniu na "M" z tą różnicą, że nie można również zmienić zakresu czasu. Dopiero po ponownym częsciowym naciśnięciu spustu migawki jest możliwa zmiana tych wartości.
Teraz prośba o pomoc - jak mam uzyskać możliwość zmian tych wartości bezpośrednio po zrobieniu zdjęcia i czy jest to możliwe? Być może czegoś nie właczyłem lub wyłączyłem w opcjach. Nie chcę wierzyć że to wada aparatu.
I drugie pytanie. Może ktoś mi w prosty sposób wytłumaczy -do czego tak właściwie używamy opcji "Wzorzec do usuwania skaz", ale tak w normalnym użytkowaniu aparatu i czy macie tą funkcję włączoną na stałe czy wyłaczoną?

swider
25-02-2008, 14:37
Pewnie masz wlaczony podglad zdjec po pstryknieciu, wiec po zdrobieniu foty krecac kolkiem zmieniasz zdjecia, albo sposob ich wyswietlania (w zaleznosci, ktorym kolkiem machasz :) ). Rozwiazanie: Wylaczyc podglad zdjec :D

jacek.gold
25-02-2008, 14:39
A czy masz podgląd zrobionego zdjęcia? Bo wtedy blokują się przyciski i kółka i ruszaja dopiero jak zdjęcie zgaśnie lub po naciśnięciu spustu czyli i tak wtedy zdjęcie gaśnie i przyciski wracają do zwykłych funkcji

:) dubelt

fotmax
25-02-2008, 14:42
Podgląd mam co prawda właczony, ale to chyba nie ma nic do rzeczy.
Po wykonaniu zdjęcia nie działają oba kółka aż do momentu ponownego częściowego naciśnięcia i puszczenia spustu migawki.

prz3mo
25-02-2008, 14:45
Podgląd mam co prawda właczony, ale to chyba nie ma nic do rzeczy.
.

No własnie ma do rzeczy :) Wyłacz, a zobaczysz :)

fotmax
25-02-2008, 14:46
Mam nadzieję, że jest tak jak piszecie, ale i tak zadowolony z tego rozwiązania nie jestem.
Sprawdzę jak tylko będe miał mozliwość.

fotmax
25-02-2008, 14:47
Dzięki za szybką pomoc.
A co z drugim pytaniem? - podpowie ktoś?

swider
25-02-2008, 14:49
No ale jak sobie to wyobrazasz? Przeciez aparat przechodzi w tryb przegladania zdjec, wiec przyciski przejmuja inne fcje. Jak nacisniesz spust migawki do polowy to wraca do trybu fotografowania i znow przyciski (kolka) maja inne fcje. Wiec albo ogladasz zdjecia, albo je robisz :)

fotmax
25-02-2008, 14:58
Jak ja lubię tą matematyczną logikę - wszystko da się przewidzieć -teraz jasne he he he
A co powiecie odnośnie drugiego pytania?

puchbeary
25-02-2008, 15:13
W prostych słowach wzorzec do usuwania skaz polega na tym że aparat stworzy sobie wzór brudów i skaz na filtrze przed matrycą/matrycy a później program nikon capture na jego podstawie dokona korekcji zdjęć żeby tych właśnie brudów i skaz nie bylo widać. Nie używałem nigdy i nie mam zamiaru używać - stemplem zrobi to samo .

fotmax
25-02-2008, 15:26
Teraz wszystko jasne - WYŁĄCZAM
Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam