PDA

Zobacz pełną wersję : D300 a pare pytań przyszłego usera...

virooz
24-02-2008, 22:54
Witam.

Na początek może przedstawię co posiadam, co fotografuję, a później kilka pytań i prośba :)

Mianowicie, posiadam nikona d70s w zestawie z kitowym obiektywem 18-70mm nikkora do tego dopinam także sigmę 70-300 apo macro DG oraz często na sankach ląduje SB800.

Fotografuję głównie krajobraz (z dużą dawką modyfikacji graficznej), rajdy samochodowe i motoryzacja (tutaj w zupełności szkła mnie zadowalają, narazie, tylko aparat jakby za wolny :( ), portrety i ludzie (poniżej ciut więcej), nie rzadko także focenie na b. długich czasach (rzędu kilkunastu minut, drogi wylotowe, stare domy itp).

Planuję zakupić nikona D300 w zestawie z Nikkor 50mm F1.8 (szybkość, niższe szumy, więcej pól AF, a także lepszy [szybszy?] AF), natomiast po chwilowych problemach gotówkowych, nachodzą mnie nocne refleksje, mam nadzieję że mi pomożecie.

A więc,
Czy podpinanie tej pięćdziesiątki pod D300 to naprawdę kalectwo i odrazu mam wybrać inny tor ? (a wyjść jest kilka)
Czy zapinanie takich obiektywów jak powyższe ma w ogóle sens, czy ... jak wyżej ?
Czy ktoś z posiadaczy jest w stanie wykonać sampelek o b. długim czasie naświetlania ? (minimum 10minut, oczywiście bulb w czułości natywnej ISO 200 i bez odszumiania (NR) [ np. z zamkniętym dekielkiem ])

z góry wszystkim dziękuję za pomoc w moich niedzielno wieczornych refleksjach przed sennych :)

pozdrawiam, Paweł

turbo
24-02-2008, 23:39
[...]Czy podpinanie tej pięćdziesiątki pod D300 to naprawdę kalectwo i odrazu mam wybrać inny tor ? (a wyjść jest kilka)
Czy zapinanie takich obiektywów jak powyższe ma w ogóle sens, czy ... jak wyżej ?
Co do 50/1.8. Obiektyw pasuje, jest to dobre szkło. Dyskusyjną kwestią pozostaje użyteczność tej ogniskowej przy lustrzankach cyfrowych, niektórym zupełnie nie pasuje. Najłatwiej sam sprawdzisz ustaw 18-70 na mniej więcej 50mm i popstrykaj chwile, zobacz czy taka ogniskowa Ci pasuje.
W kwestii 18-70 uzywałem na D70, na D300 nie. Jets to uniwersalne szkło. Wygodny zakres ogniskowych. Może nie fenomenalne ale na pewno nie tragiczne. Jak będzie na D300 nie wiem.

Dla mnie największa różnica w tych korpusach (D70/70s), po za matrycą, AF, to wizjer. W D200/D300 w końcu coś widać :) Ale za mniejsze pieniądze mozna kupić D200 i różnice wpompować w lepsze szkła. Tu już sam musisz zdecydować.

loki_p
25-02-2008, 08:38
Ja sie ostatnio bawię w fotografie nieba na dłuższych czasach. Na razie jestem w fazie testów ale sampelki sa.
D300 z tamronem 17-50: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49670
Jak chcesz to mogę podesłać cropy lub nawet cale rawy/jpegi. Jak sie uporam to mogę podesłać próbkę z czasem 20 minut z dzisiejszej nocy.

virooz
25-02-2008, 09:21
Ja sie ostatnio bawię w fotografie nieba na dłuższych czasach. Na razie jestem w fazie testów ale sampelki sa.
Jak chcesz to mogę podesłać cropy lub nawet cale rawy/jpegi. Jak sie uporam to mogę podesłać próbkę z czasem 20 minut z dzisiejszej nocy.
Widzę już mocną poprawę w stosunku do D70s...

Jeżeli to nie problem, bardzo proszę o podesłanie na czechowice(at)gmail.com sampelków, mogą być jpg'i mogą być rawy obojętne :)

turbo, dzięki... natomiast w d200 nie przekonują mnie jego szumy :( niestety
Szkła będę mógł kupić za jakieś pół roku, więc tyle myślę wytrzymam.. :)

kh29228
26-02-2008, 14:20

czy ja także mógłbym poprosić o kilka sampelków: [email protected]
pozdrawiam