PDA

Zobacz pełną wersję : zanieczyszczone szkla

jopek
24-02-2008, 21:51
witam i prosze o pomoc ''starych lisów'' fotografii a mianowicie mam możliwość kupić obiektyw a dokładnie kilka obiektywów manualnych i nie wiem co robić poniewaz leżały one bardzo długo i jest w nich na wewnętrznych powierzchniach szkieł taka jakby pajęczynka czy jakby to nazwać takie bardzo drobniutkie niteczki ,w niektórych jest to tylko na powierzchni 1cm kw. jako plamka a w niektórych na całości szkła.Moje pytanie ,co to jest i czy można to jakoś usunąć i czy będzie to miało wpływ na zdjęcia, pozdrawiam

matka997
24-02-2008, 22:06
prawdopodobnie jest to pleśń
sporo jest w necie o pleśni na szkłach
ponoć czasem można usunąć, ale jest to raczej kosztowne, jeśli jest konieczność rozklejania soczewek tym bardziej, więc jeśli obiektywy sa tanie to naprawa może sie nie opłacać
czy ma wyływ na zdjęcia to musisz zobaczyć
co jest ważne to to, że (jak niektórzy twierdzą) trzymanie pleśniowych szkieł obok zdrowych niekoniecznie jest higieniczne i szkoda ryzykować

spiritwood
25-02-2008, 00:28
Dokładnie tak, jak napisała matka 997: pleśń to grzyb. Rozmnaża się przez zarodniki.
Nie należy dotykać szkieł zarażonych przez grzyba, bo może się to źle skończyć dla całej Twojej szklarni.

to mówiłem ja, mikrobiolog Jarząbek.

żółto-czarny
25-02-2008, 00:40
Jeśli takie przypadki są realne, to po użytkowaniu takiego obiektywu teoretycznie również body może stać się nosicielem :?:

spiritwood
25-02-2008, 00:58
Teoretycznie tak. A szczególnie wtedy, kiedy się użytkuje pompkę...

wrrum
25-02-2008, 09:32
Teoretycznie tak. A szczególnie wtedy, kiedy się użytkuje pompkę...
... i każdy inny obiektyw, który "wyraźnie" się wydłuża i przesuwa mocno tylną grupą soczewek powodując ruchy powietrza wewnątrz puszki

gALL
26-02-2008, 00:51
Szkla wyrzucic i trzymac z daleka od sprzetu optycznego.

jopek
26-02-2008, 23:45
a tak serio??? to prawdę mówicie że aż tak trzeba z tym grzybem uważać?? bo faktycznie mam dwie pompki minolty ,które mają to coś w srodku i nie wiem czy ta amba nie czepi się mojego nikonka

gALL
27-02-2008, 15:48
Tak, pisalem serio. Szkla oddac najgorszemu wrogowi. Wiecej na ten temat jest w archiwum pl.rec.foto.