Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Moja ukochana i cls vol3
Artur Jonik
24-02-2008, 15:40
Kolejne potyczki ze swiatlem i nie tylko
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
charmside
24-02-2008, 16:22
Az sie prosi zeby uciac z prawej strony. Poza tym coraz lepiej ;)
Artur Jonik
24-02-2008, 16:26
Az sie prosi zeby uciac z prawej strony. Poza tym coraz lepiej ;)
Wlasnie nie bylem pewien ciac, czy nie ciac. Kadrowanie sprawia mi jeszcze tyle problemow...
Artur Jonik
24-02-2008, 18:59
Moze teraz lepiej
http://img182.imageshack.us/img182/292/ania23luty3kadrowanemk3.jpg
andrzej_laskowski
24-02-2008, 19:32
Bez urazy, ale z takiego portretu to zadowolony może być tylko jej ortodonta.
Na tak bliskie kadry ze szczerym uśmiechem to pozwolić sobe mogą osoby z doskonałym uzębieniem, lub ewentualnie dzieci.
Swiecąca twarz też nie pomaga.
hedgehog
24-02-2008, 19:54
Pozostaje przytaknąć.
Artur Jonik
24-02-2008, 19:56
Na tak bliskie kadry ze szczerym uśmiechem to pozwolić sobe mogą osoby z doskonałym uzębieniem, lub ewentualnie dzieci.
Pozostaje chyba wynajac profi modelke zeby zrobic zdjecie z usmiechem
hedgehog
24-02-2008, 19:58
Pozostaje chyba wynajac profi modelke zeby zrobic zdjecie z usmiechem
Bzdura, za przeproszeniem :) Masz śliczną dziewczynę/żonę, ale na tych zdjęciach tego nie wykorzystałeś. Po prostu :)
Vodafone
24-02-2008, 20:20
Chyba troszkę Cię poniosło... dziewczyna jest bardzo piękna i myślę,że teksty tego typu są nie na miejscu
hedgehog
24-02-2008, 20:26
Chyba troszkę Cię poniosło... dziewczyna jest bardzo piękna i myślę,że teksty tego typu są nie na miejscu
Ja tam stoję za Andrzejem bo wydaje mi się, że wiem co chciał powiedzieć. Oceniając zdjęcie a nie dziewczynę, miał zupełną rację. To jest zdjęcie być może dobre na ulotkę salonu stomatologicznego, ale portret z niego taki sobie. I tyle.
Trochę dystansu, moi drodzy. :)
Vodafone
24-02-2008, 20:32
Ja tam stoję za Andrzejem bo wydaje mi się, że wiem co chciał powiedzieć. Oceniając zdjęcie a nie dziewczynę, miał zupełną rację. To jest zdjęcie być może dobre na ulotkę salonu stomatologicznego, ale portret z niego taki sobie. I tyle.
Trochę dystansu, moi drodzy. :)
Ale bzdura... to znaczy,że do portretu nadają sie tylko osoby o nienagannej urodzie ?! Może niech Andrzej zaprezentuje portret swojej żony a my się wypowiemy na temat jej urody w podobny sposób :mrgreen:
hedgehog
24-02-2008, 20:34
Ale bzdura... to znaczy,że do portretu nadają sie osoby o nienagannej urodzie ?! Może niech Andrzej zaprezentuje portret swojej żony a my się wypowiemy na temat jej urody w podobny sposób :mrgreen:
Napisz mi, kochany, w którym momencie Andrzej wypowiedział się na temat urody modelki. Widać nie zrozumiałeś w ogóle, o co mu chodziło. Mówił o _sposobie_ w jaki zostało zrobione zdjęcie i pokazane jej uzębienie, a nie o dziewczynie.
Andrzeju, chyba, że mylę się? Nie sądzę.
Vodafone
24-02-2008, 20:46
Przeczytaj jeszcze raz jego wypowiedz :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
hedgehog
24-02-2008, 20:50
Przeczytaj jeszcze raz jego wypowiedz :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Przeczytałem i rozumiem o co chodzi - nie pojmuję natomiast, gdzie tu miejsce na obrazę i fochy. Tak, na tego rodzaju zdjęcia pozwolić sobie mogą jedynie osoby z doskonałym uzębieniem. I już. Bądźmy realistami - nie jest niczym złym ani niestosownym wygłoszenie podobnej uwagi, zwłaszcza, że chodzi o krytykę zdjęcia.
Czy mamy cały czas lizać się po pupach? W ten sposób nikt się niczego nie nauczy.
Będąc autorem tego zdjęcia 1) wiedziałbym, jakie limitacje wymusza osoba fotografowana, 2) na pewno bym się nie obraził za taki komentarz, bo jest jak najbardziej słuszny. I już. Stoję murem za Andrzejem.
Artur Jonik
24-02-2008, 21:05
Panowie. Nie ma sie co sprzeczac. Ja tam sie nie obrazam, choc liczylem na inne uwagi bo jak narazie to sie dowiedzialem, ze portret do bani bo uzebienie nie jest dosc estetyczne. No i skora sie troche swieci, to akurat fajna, trafna uwaga.
Pozdrawiam.
P.S Myslicie, ze problem swiecacej skory zalatwi bardziej matowy podklad?
Swiatlo bylo raczej mieciutkie. Lampa na softboksie oktagonalnym z wewnetrznym dyfuzorem.
hedgehog
24-02-2008, 21:08
Panowie. Nie ma sie co sprzeczac.
Brawo.
P.S Myslicie, ze problem swiecacej skory zalatwi bardziej matowy podklad?
Tak. I jeszcze mniej światła, albo odbite od czegoś, nawet, jeśli wypuszczone z softboksa.
Artur Jonik
24-02-2008, 21:13
Brawo.
Tak. I jeszcze mniej światła, albo odbite od czegoś, nawet, jeśli wypuszczone z softboksa.
Sprobuje nastepnym razem zwrocic na to wieksza uwage no i jakies kadry lepsze zapodac.
Kadrowanie nie jest takie latwe jak myslalem.
hedgehog
24-02-2008, 21:16
Ano nie jest :)
Spróbuj w pionie, łatwiej przy portrecie.
ostatnio jak czytam komentarze na tym forum to poprosty ręce opadają :) stado mega speców pie..... za przeproszeniem nie na temat i nic z tego nie wychodzi po za durnymi przytykami wytykami itd :) a faktycznie i tak koledze poradziliście tyle co nic :)
kolego wg mnie drugi kadr jest dobry,delikatne świecenie skóry wg mnie nadaje twarzy kaształtu a nie wydaje się płaska i ja bym tego nie kasował :) a tak upaćkasz modelke pudrem,podkładem czy innym dziadostwem i będzie wyglądała jak gumowa lalka bez duszy :) także tylko je lekko zniweluj ale nie kasuj całkowicie :)
andrzej_laskowski
24-02-2008, 21:17
Oj widzę ciśnienie skoczyło paru osobom. A niepotrzebnie zupełnie, bo nie było moja intencją krytykowanie urody modelki.
W gruncie rzeczy przecież chodzi o to aby modelka wyszła korzystnie.
Gdybym owijał w bawełnę nic byś nie skorzystał, a tak wiesz jak to widzą ci którzy mają ( balde) pojęcie o fotografii.
Mimo to przepraszam i mam nadzieję że modelka tego nie czytała.;)
Artur Jonik
24-02-2008, 22:09
Oj widzę ciśnienie skoczyło paru osobom. A niepotrzebnie zupełnie, bo nie było moja intencją krytykowanie urody modelki.
W gruncie rzeczy przecież chodzi o to aby modelka wyszła korzystnie.
Gdybym owijał w bawełnę nic byś nie skorzystał, a tak wiesz jak to widzą ci którzy mają ( balde) pojęcie o fotografii.
Mimo to przepraszam i mam nadzieję że modelka tego nie czytała.;)
Na szczescie nie. Trudno ja namowic do pozowania a po przeczytaniu to juz w ogole graniczylo by to z cudem.
Pozdrawiam
Gawronnek
24-02-2008, 22:22
cóż czym więcej nowych specjalistów na forum tym poziom komentarzy coraz niższy, nikt się nie zastanawia jaki jest odbiór tego co mu ślina na palce przyniosła, nic to że można urazić kogoś, kogo z wielkim nie raz trudem udało się nakłonić do pozowania, a co co tam dowalę, nic nie pomogę ale poczuje się lepiej jako mistrz komentarza,
jak naprawdę jeden z drugim mądrala chciał koledze pomóc to mógł mu delikatny komentarz wysłać na PW, ciekawe jakbyście się poczuli jakby Waszym modelkom ktoś takie komentarze wystawiał, tym bardziej że dziewczyna bardzo ładna
andrzej_laskowski
24-02-2008, 23:48
cóż czym więcej nowych specjalistów na forum tym poziom komentarzy coraz niższy, nikt się nie zastanawia jaki jest odbiór tego co mu ślina na palce przyniosła, nic to że można urazić kogoś, kogo z wielkim nie raz trudem udało się nakłonić do pozowania, a co co tam dowalę, nic nie pomogę ale poczuje się lepiej jako mistrz komentarza,
jak naprawdę jeden z drugim mądrala chciał koledze pomóc to mógł mu delikatny komentarz wysłać na PW, ciekawe jakbyście się poczuli jakby Waszym modelkom ktoś takie komentarze wystawiał, tym bardziej że dziewczyna bardzo ładna
No Gawronek, teraz to mnie zdenerwowaleś.
Po pierwsze nie jestem nowy, co można zauwazyć.
Po drugie nie uważam aby poziom mojej wypowiedzi był obraźliwy, czy niski.
Po trzecie lepsza jest szczera krytyka, niz nieszczere pochlebstwa.
Po czwarte, gdybym przeczytał pod swoim zdjęciem takie opinie to bym sie poczuł jak dupa nie fotograf (bez urazy) i popracował bym nad podstawami portretowania .
I po piąte, najważniejsze, wystawiając swoje zdjęcia na widok publiczny zawsze trzeba się liczyć z krytyką. Zwłaszcza jeśli jest uzasadniona.
Ps A kto napisał że dziewczyna ładna nie jest?
Ps2 Gdybym tego nie napisał Autor mógłby fotkę w ramki oprawić i dać modelce. A tak to pewnie się zastanowi.;)
Gawronnek
25-02-2008, 00:42
No Gawronek, teraz to mnie zdenerwowaleś.
Po pierwsze nie jestem nowy, co można zauwazyć.
Po drugie nie uważam aby poziom mojej wypowiedzi był obraźliwy, czy niski.
Po trzecie lepsza jest szczera krytyka, niz nieszczere pochlebstwa.
Po czwarte, gdybym przeczytał pod swoim zdjęciem takie opinie to bym sie poczuł jak dupa nie fotograf (bez urazy) i popracował bym nad podstawami portretowania .
I po piąte, najważniejsze, wystawiając swoje zdjęcia na widok publiczny zawsze trzeba się liczyć z krytyką. Zwłaszcza jeśli jest uzasadniona.
Ps A kto napisał że dziewczyna ładna nie jest?
Ps2 Gdybym tego nie napisał Autor mógłby fotkę w ramki oprawić i dać modelce. A tak to pewnie się zastanowi.;)
po pierwsze uderz w stół a nożyce się odezwą
po drugie
Swiecąca twarz też nie pomaga. poza ostatnim zdaniem, gdzie tu tu krytyka zdjęcia, drugie zdanie sugeruje pewne niedoskonałości, a nie krytykuje kadr,światło czy inne aspekty fotografii
ale skoro się zdenerwowałeś, to pewnie masz racje, że Twoja wypowiedź nic nie miała wspólnego z brakiem kultury, więc przepraszam że śmiałem skrytykować tak starego bywalca forum
sympatex
25-02-2008, 00:53
i slusznie -podpisuje sie...:) ostatnio "ktos" nazwal moja modelke - "meską" - coz... szkoda, ze ocenia sie wyglad a nie prace wlozona i ogolnie zdjecie... zreszta - zapraszam w tym samym dziale do Jej zdjec pt. "pastelowo..."
W moim przypadku modelka przeczytala co napisano o niej, mimo, ze pewnie sporo pracy wlozyla, by prezentowac sie dobrze..., a to juz nie jest mobilizujace i kreatywne...:(
pewne teksty mozna sobie darowac na ogolnym forum, a zwyczajne przeslac je w formie prywatnej wiadomosci...
ciutke oglady i dobrego smaku... tym bardziej jesli sie wypowiada na temat kobiety..
Otworzyłam wątek, zobaczylam zdjęcie ślicznej dziewczyny, z cudownym, szczerym uśmiechem, z bardzo ładną cerą - jak dla mnie miodzio.
Potem przeczytałam co szanowni koledzy napisali i ręce mi opadły...
Otworzyłam wątek, zobaczylam zdjęcie ślicznej dziewczyny, z cudownym, szczerym uśmiechem, z bardzo ładną cerą - jak dla mnie miodzio.
Potem przeczytałam co szanowni koledzy napisali i ręce mi opadły...
wyjelas mi to z ust!
Mnie się fotka podoba...
dziewczyna ma bardzo przyjemny i sympatyczny uśmiech...
nie wiedzieć dlaczego sie przyczepili co poniektórzy... widać są ludzie i par....
mówcie co chcecie a mnie sie sposób oświetlenia podoba... ostatnio lubię oglądać takie jaśniutkie fotki...
pewnie jakbym sam robił to inny kadr, inne ustawienie modelki itp... ale to była wizja autora i bardzo dobrze...
a komentarze niektórych są poniżej krytyki...
autograf
25-02-2008, 01:19
Artur, a ja sie cichutko przygladam od vol 1, i specem nie jestem. Widze checi i zapal! I to najwazniejsze! Ja niebawem cos tez wrzuce i tez beda chlopaki lac ;)
(bo malo to juz razy lali). Ale sie ciut nauczylem, uwierz!
PS Chlopaki przestancie z tym OT.
PS 2 Artur, cierpliwie czekam na vol 4
;)
so_martinha
25-02-2008, 03:36
ostatnio "ktos" nazwal moja modelke - "meską"
Czuje sie wywolana do tablicy. Wybacz, ale nie nazwalam modelki "meskiej" tylko napisalam, ze "wyglada strasznie mesko" co uzasadnilam niekorzystnym cieniem na zuchwie, ktory najzwyczajniej w swiecie wygladal jak ogolony zarost (co dlugo jeszcze nie znaczy, ze modelka go w rzeczywistosci MA !!!). W dodatku na koniec grzecznie przeprosilam, bo naprawde nie chcialam nikogo urazic.
szkoda, ze ocenia sie wyglad a nie prace wlozona i ogolnie zdjecie
Mysle, ze ani ja, ani zaden z forumowiczow nie jest tu od oceniania urody modelek i modeli, tylko sposobu ich przedstawienia. Jakiekolwiek uwagi kierowane sa NIE do osoby pozujacej, tylko tej, ktora trzyma w rekach aparat, kieruje modelem, robi zdjecia a potem zajmuje sie obrobka swoich dziel i decyduje, ktore z nich przedstawic na forum, bo to wlasnie ona ma wplyw na to jak model/modelka zostanie odebrany/a.
sympatex - to, co ocenilam bylo wlasnie ta (jak to trafnie sam nazwales) "praca wlozona" i to glownie Twoja, a nie modelki, dlatego nie rozumiem, dlaczego sie nia zaslaniasz ... Niemniej jednak, jesli moja wypowiedz byla w jakikolwiek sposob dla kogokolwiek obrazliwa, to goraco (i szczerze) przepraszam.
Pozdrawiam,
Marta
hedgehog
25-02-2008, 10:14
Mysle, ze ani ja, ani zaden z forumowiczow nie jest tu od oceniania urody modelek i modeli, tylko sposobu ich przedstawienia. Jakiekolwiek uwagi kierowane sa NIE do osoby pozujacej, tylko tej, ktora trzyma w rekach aparat, kieruje modelem, robi zdjecia a potem zajmuje sie obrobka swoich dziel i decyduje, ktore z nich przedstawic na forum, bo to wlasnie ona ma wplyw na to jak model/modelka zostanie odebrany/a.
Najmądrzejsze, co tu napisano od długiego czasu. :)
Więc to (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49025) zdjęcie należy schować w najciemniejszym kącie kufra na samym końcu piwnicy i nigdy nikomu nie pokazywać :???:?! Bo co, bo tylko chirurg plastyczny może na nie patrzeć, czy jak?
A wydawało mi się, że portret to nie tylko spreparowane plastikowe podobizny laleczek spacerujących na co dzień po wybiegu. Widocznie się myliłem.
hedgehog
25-02-2008, 11:23
Niesamowite jest przyglądać się niezrozumieniu zakrojonemu na tak szeroką skalę. :)
Nie znam sie na portrecie wiec tylko napisze:
Bardzo ladna ukochana Artur - Gratuluje
Vodafone
25-02-2008, 11:47
Wiesz co... teraz to mam wrażenie,że Ty w ogóle nie masz pojęcia o czym mówisz nawet nie rozumiesz co oznacza słowo portret
PORTRET ( portrait ) obraz lub zdjęcie które jest przedstawieniem osoby poprzez odwzorowanie jej wyglądu zewnętrznego , a czasem także ukazuje jej cechy osobowości ;-)
Więc jak sam teraz widzisz,autor fotografii nie popełnił błędu i pokazał ją taką jaką jest i myślę ze spokojnie może oprawić w ramki i dać modelce :mrgreen:
Im więcej szumu wokół zdjęcia tym jest lepsze :) Gratuluje! Mi sie podoba
Artur Jonik
25-02-2008, 19:07
No, duzo szumu sie zrobilo, ale nie ma sie co sprzeczac bo tak do niczego nie dojdziemy. Dziekuje wszystkim za komentarze i cenne rady. Jak znajde troche czasu to zrobie czwarta czesc, mam nadzieje ze lepsza (jak wyjdzie gorzej to najwyzej nie pokarze).
Pozdeawiam wszystkich.
zdjęcie jest niezłe, a andrzej by z niego po prostu zrobił światny glamour. A to dział portret :-D
Artur Jonik
02-03-2008, 01:35
Witam forumowiczów, tym razem to nie Artur lecz jego "modelka" ze stomatologicznej fotki! Tak sie złożyło, że zmusiłam Artura, żeby mi pozwolił przeczytać posty, bo przypadkowo zobaczyłam tu swoją "twarzyczkę"Pozdrawiam! Dziekuję za miłe słowa i ogłaszam wszystkim, że bynajmniej sie nie obraziłam;), za te szczere uwagi odnośnie mojego uzębienia, (jak widać na załączonym obrazku raczej nie hoolywoodzkiego:) Może kiedyś gdy juz mój fotograf będzie sławny, wielki, doskonały i ...bogaty zafunduję sobie mały retusz, a co...! Pa!
Troszkę bym ciął z prawej strony i dał więcej odrobine dołu pod brodą !
Ale uśmiech taki ze tylko focic.
Oprócz tych cięc bardzo mi sie podoba :-)
Pozdrawiam !
przyjemny portret. ladnie ze swiatlem.
andrzej_laskowski
02-03-2008, 22:03
Witam forumowiczów, tym razem to nie Artur lecz jego "modelka" ze stomatologicznej fotki! Tak sie złożyło, że zmusiłam Artura, żeby mi pozwolił przeczytać posty, bo przypadkowo zobaczyłam tu swoją "twarzyczkę"Pozdrawiam! Dziekuję za miłe słowa i ogłaszam wszystkim, że bynajmniej sie nie obraziłam;), za te szczere uwagi odnośnie mojego uzębienia, (jak widać na załączonym obrazku raczej nie hoolywoodzkiego:) Może kiedyś gdy juz mój fotograf będzie sławny, wielki, doskonały i ...bogaty zafunduję sobie mały retusz, a co...! Pa!
Lol, no to teraz dopiero mi głupio .:/
Kontekst mojej wypowiedzi był zupełnie inny i skierowany WYŁĄCZNIE do fotografa.
Mówiąc wprost, jeśli ktoś ma odstające uszy, orli nos, itp to takie rzeczy fotograf powinien "ukryć" na fotografii a nie je uwypuklać.
Przynajmniej w portretach ładnych kobiet.