Zobacz pełną wersję : Nowy d80 - problem z wizjerem
Witam,
Wczoraj zakupiłem D80, i było z nim wszystko ok.
Dzisiaj rano po wykonaniu fotki, w wizjerze pojawiła się pionowa cieniutka kreska biegnąca od środkowego pola AF do dołu. Kreska ta znika po wyłączeniu aparatu i nie występuje na zdjęciach, jedynie podczas patrzenia przy włączonym aparacie i jest dosyć wkurzająca. Czym to może być spowodowane? Czy sprzedawca powinien wymienić mi aparat?
Pozdrawiam
polecam lekturę : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17663
cytuję :
Pyt: W wizjerze mojego aparatu dostrzegam jakieś drobne pęknięcia, linie czy też rysy. Mam go reklamować?
Odp: Prawdopodobnie dostrzegłeś delikatne linie doprowadzające energię do punktów AF. Jest to związane z budową układu AF, a więc całkowicie normalne.
dzięki, teraz odpaliłem aparat bez karty i do wyświetlanej ikonki też dochodzi taka kreseczka. Czyli tak jak powiedziałeś. :) jest to moja pierwsza lustrzanka wiec myślałem że to jakiś defekt.
niedługo coś Ci zacznie grzechotać w środku :D
:D faktycznie grzechocze i klapie!!! chyba jednak go oddam... :P
puchbeary
24-02-2008, 22:54
Witamy na forum Nikona :mrgreen: Kreska i kulka rulezzz forever .... :D
a za niedlugo dojda przepaly na Matrix'e, bo to w koncu jest D80 :D
Władca Pixeli
24-02-2008, 23:45
a za niedlugo dojda przepaly na Matrix'e, bo to w koncu jest D80 :D
oraz pojawią się plamy na zdjęciach :mrgreen:
copywriter2000
24-02-2008, 23:56
A co z gumą? :D
dzięki, teraz odpaliłem aparat bez karty i do wyświetlanej ikonki też dochodzi taka kreseczka. Czyli tak jak powiedziałeś. :) jest to moja pierwsza lustrzanka wiec myślałem że to jakiś defekt.
I tak dzielnie to zniosłeś, niedawno jeden tu kolega, mimo, iż mu wytłumaczono to samo, parł do serwisu. Aż jestem ciekaw, co mu tam powiedzą :)
Jak to co z gumą?
Dawno, dawno temu była taka reklama: "Prędzej ci serce pęknie" :mrgreen:
hehehehe... :lol: ale nie dotyczyla aparatow Nikona 8)
kronos28
25-02-2008, 12:52
I tak dzielnie to zniosłeś, niedawno jeden tu kolega, mimo, iż mu wytłumaczono to samo, parł do serwisu. Aż jestem ciekaw, co mu tam powiedzą :)
co powiedzą? Kiedyś siedząc w serwisie TV u znajomego słyszalem taki oto tekst:
"Proszę pana, sprzęt jest OK i jest objęty gwarancją - użytkownik już niestety nie" :D
afterall
25-02-2008, 23:59
co powiedzą? Kiedyś siedząc w serwisie TV u znajomego słyszalem taki oto tekst:
"Proszę pana, sprzęt jest OK i jest objęty gwarancją - użytkownik już niestety nie" :D
Czasami to bez ostrzeżenia powinno się użytkowników wymieniać...
Czasami żony też ;-)
wasilewk
26-02-2008, 20:56
Czasami to bez ostrzeżenia powinno się użytkowników wymieniać...
Czasami żony też ;-)
A moja podpowiada: mężów też !
Pzdr.
fader_audio
27-02-2008, 00:39
ta kreska to nic więcej jak tylko doprowadzenie zasilania do podświetlenia pola, jak to jest rozwiązane nie jestem pewny ale na bank słuzy podświetleniu pola af.