PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] poznań rynek

szloser
24-02-2008, 02:13
Dane mi było być na rynku w Poznaniu wieczorową porą i takie sobie fotki poczyniłem.

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/poznan_850.jpg)

2

źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/poznan1_850.jpg)

3

źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/poznan2_850.jpg)

4

źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/poznan3_850.jpg)

5

źródło (http://www.robertslusarz.pl/forum/poznan4_850.jpg)

Rollin84
24-02-2008, 17:21
Niesamowity klimat tych zdjęć.
1 jest świetna i podoba mi sie najbardziej, świetnie pasuje kolor nieba.
2 bardzo nastrojowa
5 również bardzo fajne foto
pozdrawiam

mirage 710
24-02-2008, 19:35
Osobiscie najlepiej podoba mi sie fotka nr.4, szkoda ze nie wyprostowales w pione, wtenczas byla by naprawde super.

Pozdawiam Tadeusz

Ancior
24-02-2008, 20:25
piękny rynek...

madmips
24-02-2008, 20:35
świetne kadry

Radek_1
24-02-2008, 20:36
Świetne kadry. Gratki.
Pozdrawiam
Konrad

szloser
24-02-2008, 23:59
Osobiscie najlepiej podoba mi sie fotka nr.4, szkoda ze nie wyprostowales w pione, wtenczas byla by naprawde super.

Pozdawiam Tadeusz

Zawsze można doprostować :)
Nie miałem ze sobą szerokiego szkła, a to robiłem na ogniskowej 18 (18-200).
Przy prostowaniu musiałbym albo ścieśnić kadr albo ponaciągać dół.
Popracuje nad tym może coś się wyciśnie :)

jarek76
25-02-2008, 13:05
Mnie najbardziej podobają sie 1 i 5

harb
25-02-2008, 17:34
Mnie najbardziej podobają sie 1 i 5

i mnie również ,(ponoć Szloser robił je ze śpiwora :-D:-D:-D) ale warto było

lechupe
25-02-2008, 17:39
no naprawdę bajkowe kadry, 1, 4 i 5. Nie wiedziałem, ze ten rynek to taki ładny jest i bez ludzi...:-)

jarek76
25-02-2008, 19:43

Od razu widać że warto się poświęcić dla fajnego kadru:mrgreen:

szloser
25-02-2008, 19:52
no naprawdę bajkowe kadry, 1, 4 i 5. Nie wiedziałem, ze ten rynek to taki ładny jest i bez ludzi...:-)

Ludzie byli i jak dokładnie popatrzysz to duchy zobaczysz.

A oto sposób na ludzi !
Ustawiasz bardzooo długii czas i poganiasz ludzi aby przed obiektywem przebiegali :)

lechupe
25-02-2008, 21:46
Ludzie byli i jak dokładnie popatrzysz to duchy zobaczysz.

A oto sposób na ludzi !
Ustawiasz bardzooo długii czas i poganiasz ludzi aby przed obiektywem przebiegali :)

no fakt byli...ale nie martw sie, nawet jakby jeden z drugim stanął przed obiektywem i nie chciał przebiec, to bym ich i tak nie zauważył, bo ze wzrokiem juz coraz gorzej...;-)

piotr w
27-02-2008, 23:20
Wielkie brawo za ciekawy pomysł na kadr. Fajne kolrki.

szloser
28-02-2008, 01:49
po tych pochwałałach czuje że mój aparat więcj czasu będzie spędzał na ziemi z paczką fajek pod obiektywem niż w rękach :)

pozdrawiam

ekonet
28-02-2008, 01:54
Całe szczęście, że nie ze śpiwora LaCosta (patrz jeden z dowcipów w dziale "Humor") ;)

wypass
28-02-2008, 21:30
naprawde fajne kaderki:)

misiobudrysio
01-03-2008, 06:37
jedyneczka jak kartonowe domki
ladne fotki

zkrzysztof
01-03-2008, 07:44
mz 5 najlepsza :)

harb
01-03-2008, 09:11
Szloser wróciłem gdyż ktoś postawił tylko trzy gwiazdki ,a ja uważam że to za mało (namęczyłeś się ,przeganiałeś ludzi z kadru, do tego dochodzi leżenie w śpiworze :lol::lol::lol:) dodaję więc pięć ażeby się zbalansowało

pozdrawiam :-D

Nivelen
01-03-2008, 09:46
bardzo fajnie:)

a na nr 3 to księżyc przeklejony z innego zdjęcia, nie? ;)

szloser
03-03-2008, 00:01
Szloser wróciłem gdyż ktoś postawił tylko trzy gwiazdki ,a ja uważam że to za mało (namęczyłeś się ,przeganiałeś ludzi z kadru, do tego dochodzi leżenie w śpiworze :lol::lol::lol:) dodaję więc pięć ażeby się zbalansowało

Dzięki :) Moje pierwsze gwiadki :)

szloser
03-03-2008, 00:01
bardzo fajnie:)

a na nr 3 to księżyc przeklejony z innego zdjęcia, nie? ;)

Oryginalny był przepalony :)

jchyra
05-03-2008, 00:45
jak domki z piernika
wszystkie (poza 2) cukiereczki
gratuluję

morena
08-09-2008, 18:44
Oj, chcialabym miec takie ujecia z Rynku - bede chodzic i probowac (ale nie kopiowac).
Gratuluje i pozdrawiam! :)

borregaard
08-09-2008, 19:18
Szczerze mówiąc to nie mogę wybrać.Wszystkie mają w sobie coś....ale 4,5...chyba naj..:-D
Bardzo mi się podobają.
Pzdr
Andrzej

galu44
09-09-2008, 15:23
ładne :)

troszeczkę krzywe, ale może to dodaje takiej naiwnej bajkowości, jak dziecięce rysunki... oprócz 4. genialne niebo :)

skulinski
11-09-2008, 00:33
Czytam i nie moge sie nadziwic.. pierwsze wrazenie bylo takie, ze szybko przwinalem te zdjecia.. kolory dla mnie straszne. Czytam opinie a tu same zachwyty.. no dobra wracam do zdjec .. nie, nie moge, moze 1 i 2 jakos bronia sie komopzycyjnie ale reszta moim zdaniem przynajmniej pod tym wzgledem lezy.

4,5...chyba naj..

4 i 5 dla mnei to jakies nieporozumienie.. piony na 4 wolaja o pomste do nieba, nie wspominajac juz o wiezy ratusza.
W 5 naprawde podoba Wam sie "plama" nieostrego bruku na polowe kadru?

Naprawde jedynie sensowne kompozycje to dla mnei 1 i 2, ale tak czy inaczej przesaturowane niebieskosci i pomarancze dla mnie sa nie do przyjecia. Wydaje mi sie ze WB wszedzie lezy.

Przyznam ze jednoglosnosc komentarzy naprawd emnei zadziwila, bardzo chetnie sprobuje dac sie przekonac co w tych zdjeciach jest takiego swietnego.. szczegolnie w 4 i 5, o ile ktos podejmie sie wyjasnienia.
Tylko pliz nie mowcie ze "klimat" bo osobiscie kadr numer 5 kojarzy mi sie z tytulem "moje pierwsze nocne zdjecie - wybaczcie nie mialem statywu"

Sory jesli za ostro.

skoras
11-09-2008, 09:08
też jestem zdziwiony tymi zachwytami :/

harb
11-09-2008, 19:44
też jestem zdziwiony tymi zachwytami :/

sa gusta i gusta !!!! widocznie wiekszość (do której sam sie zaliczam) sie myli , ale to ze komuś sie nie podoba nie spowoduje ze ja cofnę swoje zdanie ,mnie sie nadal podoba bo mozna architekturę pokazywać również w sposób niepomnikowy

skoras
11-09-2008, 19:59
sa gusta i gusta !!!! widocznie wiekszość (do której sam sie zaliczam) sie myli , ale to ze komuś sie nie podoba nie spowoduje ze ja cofnę swoje zdanie ,mnie sie nadal podoba bo mozna architekturę pokazywać również w sposób niepomnikowy

Przecież nie twierdzę że może Ci się nie podobać, jestem po prostu tak jak i skulinski zdziwiony tak entuzjastycznym przyjęciem wg. mnie słabych zdjęć. To że Ty czy kto inny je lubi mnie nie przeszkadza, bo i dlaczego? :-)

fjerzy
11-09-2008, 20:04
:) Bardzo ładnie. W zdjęciach " z poziomu żaby" podoba mi się bajkowy klimat, w pozostałych imponuje odważne i co najważniejsze, udane (świetny kadr) fotografowanie z "zadartym" do góry obiektywem.

skulinski
11-09-2008, 20:11

harb - wybacz, ale odpowiedzi dosc wykretne :) nic konkretnego. zawsze mozna napsiac "sa gusta i gusta" tylko to o niczym nie mowi ;) I co to jest pokazanie "niepomnikowe" a "pomnikowe" bo ja nie bardzio rozumiem. Jesli chodzi o jakas monumentalnosc to 2 jest dla mnie jaknajbardziej pomnikowe.. ale chyba nie o monumentalnosc chodzilo... naprawde jestem ciekaw o co.

I nie uwazam, ze wszyscy sie myla.. naprawde zdziwilem sie komentarzami, poniewaz calkowicie inaczej odebralem te zdjecia i chcialbym zostac uswiadomionym.
Pozdrawiam

EDIT:

:) Bardzo ładnie. W zdjęciach " z poziomu żaby" podoba mi się bajkowy klimat, w pozostałych imponuje odważne i co najważniejsze, udane (świetny kadr) fotografowanie z "zadartym" do góry obiektywem.

ja przepraszam jesli to wyglada jak krucjata przeciwko, tak nie jest - naprawde chce wiedziec co dobrego jest w zdjeciach z zadartym do gory obiektywem.. takie to tylko 2 i 3 - gdzie 2 jakos kompozycyjnie sie trzyma, to 3 to juz dla mnie przyklad jak nie komponowac kadru. Leci kompozycyjnie w lewo, do tego balagan ksztaltow i plam swiatel. Nie wiem czy jest ze mna zle ale naprawde nei moge sie zmusic by cokolwiek w 3 uznac za dobre.
O kolorach jzu nei wspominam. O WB takze - na 2 nawet chyba takiego pojecia jak WB nie ma ;) Chociaz nie tweirdze, ze musi byc.. pytanie tylko czy swiadomie, bo mi to raczej w tym zestawie na swiadome i celowe dzialanie nie wyglada.

Naprawde moje zdziwienie wzrasta kiedy czytam kolejne wychwalajace komentarze. Przez mysl mi nawet przeszlo ze to jakas prowokacja :) Uswiadomcie mnie.

harb
11-09-2008, 20:29
harb - wybacz, ale odpowiedzi dosc wykretne :) nic konkretnego. zawsze mozna napsiac "sa gusta i gusta" tylko to o niczym nie mowi ;) I co to jest pokazanie "niepomnikowe" a "pomnikowe" bo ja nie bardzio rozumiem. Jesli chodzi o jakas monumentalnosc to 2 jest dla mnie jaknajbardziej pomnikowe.. ale chyba nie o monumentalnosc chodzilo... naprawde jestem ciekaw o co.

I nie uwazam, ze wszyscy sie myla.. naprawde zdziwilem sie komentarzami, poniewaz calkowicie inaczej odebralem te zdjecia i chcialbym zostac uswiadomionym.
Pozdrawiam

nie wykrętnie - napisałem ze gusta są różne bo sam wiesz ze tak jest rzeczywiscie i nie ma w tym stwierdzeniu zadnej aluzji
znamy sie juz na tyle długo ze ja wiem jakie sa Twoje oczekiwania względem fotografii ,i w tym wypadku taki sposób pokazania tematu Tobie nie przypadł do gustu - mnie (i chyba tym wszystkim którzy wypowiedzieli sie pozytywnie o tych fotkach) bardzo sie spodobał sposób podania tematu ,niebanalny ,szczególnie objawia sie to w kadrowaniu ,a że fotki nocne i bardzo mocno nasycone kolorystycznie wszystko to stworzyło troche taki bajkowy klimat i jedym sie to podoba innym nie - a ponieważ pozytywnych ocen jest wiecej ,stad przyznam ze moze trochę nie na miejscu moja wzmianka o wiekszosci

skulinski
11-09-2008, 20:38
nie wykrętnie - napisałem ze gusta są różne bo sam wiesz ze tak jest rzeczywiscie i nie ma w tym stwierdzeniu zadnej aluzji
znamy sie juz na tyle długo ze ja wiem jakie sa Twoje oczekiwania względem fotografii ,i w tym wypadku taki sposób pokazania tematu Tobie nie przypadł do gustu - mnie (i chyba tym wszystkim którzy wypowiedzieli sie pozytywnie o tych fotkach) bardzo sie spodobał sposób podania tematu ,niebanalny ,szczególnie objawia sie to w kadrowaniu ,a że fotki nocne i bardzo mocno nasycone kolorystycznie wszystko to stworzyło troche taki bajkowy klimat i jedym sie to podoba innym nie - a ponieważ pozytywnych ocen jest wiecej ,stad przyznam ze moze trochę nie na miejscu moja wzmianka o wiekszosci

Wlasnie chodzi mi o to zeby nie dyskutowac na zasadzie "mi sie podoba, a mi nie", podalem szereg "zarzutow" i chcialbym dostac jakeis wytluymaczenie... ;)
Mozna zrobic niebanalny kadr, i wypelneinie polowy kadru nieostrym, przesaturowanym brukiem napewno jest niebanalne.. ale sa gusta i gusta :P

szloser
12-09-2008, 02:12
jako autor amator czytający wszelkie fora fotograficzne po upływie czasu stwierdzam że: poprzez czytanie tych forów utwierdzam się w fakcie że nad zdjęciem nie ma się co zastanawiać bo gusta są różne, trzeba je brać na chwile bo po to jest zdjęcie.

skulinski
12-09-2008, 10:07
szloser - zasady kompozycji nie sa kwestia gustu :)

efes
12-09-2008, 20:17
Podpisuję się pod negatywnymi komentarzami. Tu nie chodzi o gust, tylko o obiektywną ocenę zdjęcia. Te fotografie nie są dobrze wykonane.

1. Za dużo kostki, źle ścięte kamienice po prawej stronie, minimalnie źle ścięte również po lewej. Szum jest przerażający, a naświetlenie sugeruje, że rzeczywiście chyba zdjęcie robione bez statywu. W dodatku kadr jest krzywy. Jedyne co można dobrego powiedzieć, że pomysł na kadrowanie kamieniczek dobry. Wykonanie nie.

2. Nie, nie, nie. Tak nie fotografujemy architektury. Krzywo, kadr pościnany, jakby po pijanemu ktoś robił zdjęcie, a z tego wszystkiego tematem zdjęcia wydaje się być księżyc, a nie budynek. W dodatku niedoświetlone, jak powyżej. Najgorsze zdjęcie ze wszystkich.

3. Cała lewa strona zupełnie niepotrzebna. Kawałek latarni i budynkow jest totalną pomyłką, tak nie kadrujemy. Przez to, że fotograf na siłe chciał wepchnąć ową latarnię, bezsensownie ścięty został ratusz, jak mniemam. Zdjęcie naświetlone trochę lepiej, ale balans bieli woła o pomstę do nieba.

4. Zdecydowanie jedyna fotografia, o której można powiedzieć coś w ciepłych słowach. Prawie dobre naświetlenie, dobry pomysł na kadr (dobry - nie bardzo dobry, ani tym bardziej idealny), prawie dobre jego wykonanie. Prawie, bo ratusz minimalnie źle ścięty po prawej i ucięty szpic na górze. Fajnie wyszło niebo, szumów znów szkoda.

5. Absurdalny błąd z dominującą kostką, zły kadr, wszystko pościnane, jak po pijanemu, brak wyodrębnionego tematu. Naświetlenie prawie dobre.

We znaki dał się brak statywu.

skulinski
13-09-2008, 02:04
efes .. bardzo konserwatywnie brzmi Twoja wypowiedz. "tak nie kadrujemy" "tak nie fotografujemy" , "zle sciete". Brzmi jakby byl okreslony patent na zdjecie architektury i wg niego trzeba podazac i wrecz nie mozna inaczej. Łączy nas tylko to ze "jestesmy na nie", ale podejscie jednak mam troche inne. Jestem sklonny do dzialania wbrew jakimkolwiek zasadom jesli za tym idzie jakis zamierzony cel czy efekt. Tutaj tego celu nie widze, ale nie skreslam, chetnie uslysze jaki byl zamiar.

Przykladowo mam calkiem odmienne zdanie o 2jce. Wg mnie kompozycjynie dobre, tematycznie tez. tylko w tym zestawie kolory wygladaja jak blad balansu. O jedynce tak samo. Wg mnei to dwa najlepsze kadry z tego setu, jedyne co mnie boli to kolory, ale prawdziwy koszmar zaczyna sie pozniej ;) ;) ;)

efes
13-09-2008, 19:26
Nie ma patentu, ale są pewne kanwy fotografowania architektury. Ja wypowiadając się za każdym razem oceniam fotografię przez ich właśnie pryzmat, a nie wedle swojego gustu. To po pierwsze, bo po drugie - jasne, że w takiej dziedzinie jak fotografia najlepiej przełamywać zasady, tworzyć coś oryginalnego. Warunek jest taki, by efekt końcowy wywierał na odbiorcy pożądaną reakcję - "ciekawi mnie", "przeraża mnie", "obrzydza mnie", "jest fascynujące". Sam zresztą napisałeś
Jestem sklonny do dzialania wbrew jakimkolwiek zasadom jesli za tym idzie jakis zamierzony cel czy efekt.. Właśnie. Zamierzony cel czy efekt. Tutaj tego nie ma. Jeśli ktoś z tego forum wymyśli coś nowego w fotografii architektury, coś czego świat nie widział, to moje uszanowanie i zwracam honor. Jeśli ktoś wrzuca tu zdjęcia to oczekuje jakichś wskazówek dotyczących powszechnych zasad fotografowania architektury. Jesli widzę takie zdjęcia, jak te w tym temacie, to od razu wiem, że dana osoba nie ma pojęcia o tym jak podejść do samej budowli, nie jest w stanie ogarnąć kadru. Ja swoimi wskazówkami staram się pomóc to opanować, a po opanowaniu tego będzie można myśleć o wychodzeniu poza ramy gatunku, a owa osoba ani mojej, ani twojej pomocy prawdopodobnie potrzebować już nie będzie. Fotografia to do pewnego stopnia nauka, dopiero potem to doświadczenie.

xMAREKx
13-09-2008, 20:08
2 i 3 fajne, niestandardowe kadry.

szloser
14-09-2008, 14:18
szloser - zasady kompozycji nie sa kwestia gustu :)

zasady kompozycji są dla fotografów nie dla odbiorców.

altezza
14-09-2008, 22:28
najbardziej podoba mi sie poznanski rynek z perpektywy piatki
fajne foty!